Allé Pistolet !

met categorie:  

Het ‘pistolet kwartiertje’ moet ervoor zorgen elke Mechelaar op een gemakkelijke manier snel een boodschap kan doen bij bakker, slager, bank en apotheker.

Nu is het probleem dat men vlak voor de lokale winkel geen parkeerplaats vindt. Daarom moeten er één of meerdere parkeerplaatsen worden afgebakend voor het pistolet kwartiertje in de buurt van een handelaar. Op deze parkeerplaatsen mag er slechts gedurende 15 minuten geparkeerd worden en dit gratis. Dit zorgt ervoor dat er meer passage is in die buurt, waardoor meerdere klanten tot vlak voor de deur van de handelaar kunnen parkeren. bron: website VLD


Is dit nu niet de wereld op zijn kop!
Zou men niet beter het fietsen promoten als men een kleine boodschap moet halen en meer fietsstallingen installeren en deftige fietspaden in de plaats van extra tijdelijke parkeerplaatsen!
Komaan zeg, het is tijd om de mensen wakker te schudden en te sensibiliseren inzake klimaatsopwarming, milieu, lichaamsbeweging en dan wil men dit goedkeuren??

Voor mij enkel contra's:
*auto = vervuilend
*auto= voor een kleine afstand verbruikt een auto meer
*auto= lawaai. Fijn voor omwonenden om zondagochtend wakker te worden door het constante af en aan gerij van wagens. Om nog te zwijgen van de geur als je raam openstaat op een zonnige ochtend.
*auto = geen lichaamsbeweging
*wil dit zeggen dat de buurtbewoners met een wagen weer parkeerplaatsen moeten afstaan?

Wel, ik hoop alvast dat dit voorstel er niet door geraakt op de komende gemeenteraad.

Ik hoop het ook Frida.

Tien minuten politieke moed zijn nodig om van Mechelen een aangename winkelwandelstad te maken.
(door de paaltjes die het doorgaand verkeren blokkeren in het centrum te activeren).

Hopelijk doet men dat in plaats van pistoletkwartierkes, waar weinig politieke moed voor nodig is.
Volledig mee eens!
Als ze alles in 1 grote winkel steken dan gaan de mensen snel hun brood, vlees, medicijnen en geld halen en terug naar huis, nog minder interactie tussen de burgers! En dan komen de mensen nog minder buiten...
Nee van mij mag het ook afgekeurd worden hoor.
Helemaal akkoord met Frida, Peter en Nadia !
Hoe komen ze erop in godsnaam ?!!!`
Zoals, je zegt, Frida, de wereld op z'n kop !!!
Tsss...
Ik ben voorstander van een volledige verkeersvrije binnenstad. Zou zoveel gezelliger zijn. Maar daar hadden ze aan moeten denken voor ze de parkings gezet hebben. Dit is nu compleet utopisch.
Och Marc, als men er nu gewoon zou voor zorgen dat iedereen zich aan de Zone 30 zou houden, dan zijn we alweer een stapke opgeschoven in die richting he ... (zucht)
Ik volg de redenering van Marc, Peter, Nadia en Markec, maar er wordt vergeten dat sommige mensen problemen hebben om zich te verplaatsen.
Zelf ben ik moeilijk te been en kan ik slechts een 50-tal meter stappen.
Gelukkig is dit slechts een tijdelijk probleem, maar ik ben blij dat ik kort bij de plaats kan parkeren waar ik moet zijn.
Waarschijnlijk ben ik niet de enige met dat probleem, dus zou een verkeersvrije binnenstad zeker niet de oplossing zijn.
Een betere oplossing zou zijn dat alleen bewoners, kortparkeerders en mindervaliden hun wagen bovengronds zouden mogen parkeren en dat langparkeerders naar de ondergrondse- of de randparkings verwezen worden.
Volgens mij gaat iemand die effe vlug met de wagen een boodschapje wil doen zich niet naar 't stad begeven, maar eerder kiezen voor één van de vele winkels die zich buiten de stadskern bevinden.
Die winkels richten zich vooral op klanten met auto's, terwijl de kuierklant dan weer aan zijn trekken komt in de stad zelf.
Ieder zijn klandizie, dus iedereen gelukkig.
Waarom geen fietstaxi's organiseren om kleine boodschappen te doen in de stad? Wie slecht te been is kan er beroep op doen, wie lui is ook... :-)

@Jan: Uiteraard moeten er plekken voorzien zijn voor andersvaliden vlakbij de handelaars. Ik vind enkel dat 'gemakzuchtige' mensen het niet makkelijker moeten krijgen. En ik vind het voorstel pistoletkwartiertje heel milieuonvriendelijk.
Ik haal mijn pistolets buiten de stadsmuren. Eigenlijk is het een schande dat er van bij mij thuis geen fatsoenlijke bakker op wandelafstand is te vinden. Ik woon in de Stationsstraat en er is bij mijn weten geen bakker vlakbij.
Dus neem ik mijn wagen en rijd ik enkele km naar een goede bakker.
Zeg JC, wat noem jij wandelafstand ?
En wat is een fatsoenlijke bakker?
In de onmiddellijke omgeving van het Station zijn idd. niet echt bakkers. Vroeger had je nog de bakker in de Hanswijkstraat (daar ben je ZO als je het met dichtgeknepen neus het tunnelletje onderdoorgaat...

Maar: een alternatief kàn de Tervuursesteenweg zijn... daar zijn bakkers genoeg. En afhankelijk vanwaar je moet zijn op de Steenweg is dat een dik kwartier a 20 minuten stappen of een halfuur, maar met de fiets ben je er natuurlijk op vijf minuten... Dus waarom de wagen nemen dan?
Bij de drie, vier bakkers op de Tervuursesteenweg zal heus wel minstens een goeie zitten, niet? En je moet er géén Kilometers voor rijden, de auto kan op stal blijven.... en 't is een goei wandeling of korte fietstocht ;-)
@Frida: een fatsoenlijke bakker is er één, die eens hij staatssecretaris is geworden, niet durft te beweren dat hij geen bureau heeft. ;-D)))
fietstaxi's, joepie! In de nabije toekomst
jobs voor driewielerkes! ' k zal nog rijk
worden! hahaha
Als 't op goeie bakkers aankomt zijn we hier in Mechelen-Noord goed gesteld, en allemaal binnen wandelafstand.

Maar parkeerplaatsen gereserveerd voor bakkersklanten? Ik zie daar eerlijk gezegd het nut niet van in.
Deze zaak is twee weken aan het rollen gebracht door een artikel in Gazet van Antwerpen. Bakker Marc Van Eeckhout kaartte het probleem toen aan heb ik gelezen.
@ Driewielerke :

Reeds aangehaald op deze Blog...

http://blog.stadmechelen.be...
Te voet of per fiets naar de bakker?
Dit dient eerder gestimuleerd dan zogenaamde 'pistolet-kwartiertjes' in te voeren...
En de Stationstraat ligt toch niet in 'Bachten-de-Kupe'?
Zo verschrikkelijk ver is een bakker toch niet te vinden dat men de auto moet inkruipen om kilometers rond te tuffen voor een brood?
Of vergis ik me?
Te voet of met de fiets, that's the question.
En waarom niet met een Segway ?

http://www.planetizen.com/f...
Ik heb al enkele bakkers geprobeerd die binnen fietsafstand gelegen zijn, bv. op de Leuvensesteenweg. Bij bakkerij Kristof zet ik geen voet meer binnen. Als een bakker mijn maaltijdchecques al niet meer aanvaard, dan zet ik daar geen voet meer binnen.

Na denk ik vrijwel alle bakkers in het Mechelse geprobeerd te hebben, zweer ik nu bij Buelens (Liersesteenweg). Net iets te ver met de fiets, zeker als het gebak in goede toestand moet thuiskomen. Ik heb het ervoor over om daar op een gemiddelde weekend ochtend tot 20 min. aan te schuiven. De kwaliteit is onovertroffen en de prijs redelijk.

Ik denk dat momenteel Panos op Bruul voor mij de dichtste bakker is. Die industriële brol eet ik niet, dan gun ik liever de ambachtelijke warme bakker een cent.
En ik bak al jaren zelf mijn brood. Keuze genoeg in bloem voor diverse soorten brood (Aldi, Lidl, Boerenbond, Covée)
En mijn brood kost mij (de elektriciteit voor het bakken inbegrepen) zowat 60-90 cent, afhankelijk van waar ik de bloem koop (Lidl is het goedkoopste).
Ik bak ook regelmatig mijn eigen brood. Ik koop mijn meel van een echte molenaar, die nog maalt met een watermolen. Niet echt goedkoop maar wel smakelijk.
JC, vermits je meel rechtstreeks van een molenaar komt, zal je zelfgebakken brood wellicht beter zijn. Wat er in het brood zit dat ik zelf bak met de hierboven aangehaalde bloem, weet ik ook niet voor 100%, maar het zal alleszins niet slechter zijn dan "het verbeterd brood" van de warme bakker. Bovendien weet ik dat ik een brood heb van 800gr. Begin jaren 80 schreef ik ooit een lezersbrief aan verschillende kranten en Humo (ze werden ook afgedrukt) om de gewichtsfraude bij de bakkers aan te klagen, gestaafd met de nodige berekeningen in percenten om de belastingfraude te illustreren,. Ik woonde toen in de Hoveniersstraat en in mijn onmiddellijke omgeving waren er twee warme bakkers: rechtover mijn deur en "De Oven" op de Brusselse stwg. Die bakkers presteerden het om voor een brood van 670-720 gram de prijs te rekenen van een brood dat wettelijk 800 gram moest wegen.
Wat later kreeg ik een boze telefoon van die bakker op de Brusselse stwg dat zijn kranten zwaaiend met de krant hem erop kwamen wijzen dat zijn brood niet het normale gewicht had (ze hadden het thuis wellicht ook op de weegschaal gelegd) en dat hij de bakkersfederatie op mij zou afsturen en dat die er niet zouden mee lachen. Ik heb hem dan vriendelijk gezegd dat hij naar de bliksem kon lopen en ik heb er nadien niets meer van vernomen.
Bij de bakker over mijn deur heb ik ook mijn beklag gemaakt en hij sneerde dat mijn “baskul” niet geijkt was. Waarop ik hem dan gezegd heb dat de zijne dat hoogstwaarschijnlijk wel was en ik legde het pas gekochte brood (met zak) erop. Nog geen 700gr! De mensen in de winkel keken nogal !
Derhalve is het misschien aangewezen dat iedereen zijn brood eens zou wegen om na te gaan of hij al dan niet bedot wordt.
Ik kwam enkele maanden geleden bij een bakker op de Antwerpsesteenweg. Die had een briefje ophangen dat de meelprijs 10% was opgeslagen, dus werd het brood ook 10% duurder. De meelprijs maakt echter maar een klein gedeelte van de prijs uit, waardoor deze redenering niet opgaat. Sommige bakkers in het Mechelse zijn dan ook erg duur, Van Eeckhout in de Adegemsesteenweg is zo'n voorbeeld.

Roger, probeer ook eens dat meel van die molenaar. Ik haal het in de watermolen van Grobbendonk. Het is te combineren met een leuke wandeltocht in de bossen daar, of nog net mogelijk als fietsuitstap.
Zeg, zelf uw brood bakken, kruipt daar veel tijd in? En wat hebt ge daar allemaal voor nodig? Ik heb in de Makro al eens een paar keer staan kijken op zo'n broodbakoventje (zoals een koei oep nen bloemzak) en is dat nu het gerief of bestaan er nog andere dingen?
Vertel mij meer..
@ Sint :

Tik in google eens de zoekterm "zelf brood bakken" of bekijk volgende link...

http://www.broodrecepten.nl/
Het kost niet zoveel tijd, zelfs als je alles manueel doet. Er zijn wel de periodes dat het deeg moet rijzen en dat het brood moet bakken, maar dan ben je er niet actief mee bezig en kan je dus iets anders doen.

Ik verkies geen broodmachine te gebruiken en doe dus alles manueel en gebruik een gewone oven. Je kan ook 3 broden tegelijk bakken, dit bespaart op elektriciteit/gas voor de oven.
Ik ben het er volledig mee eens dat de stad verkeersarmer mag. Dan zouden de voetpaden wel moeten verbreden en zouden er fietsparkings moeten komen want geef toe, iedereen parkeert zijn fiets op de stoep aan de winkel en dan moeten voorbijgangers op de straat stappen.
Dat is helemaal niet erg voor iemand die goed te been is maar doe het eens met een kindervoitureke of een loopwagentje of met krukken. Komt er nog bij dat de stad kiest om verhoogde voetpaden te nemen zogezegd om de voetgangers te beschermen, gevaarlijk is dat, ook wanneer er van de 90cm voetpad nog 40 cm wordt afgepakt voor een reklameplakkaatje.
Die plakkaatjes en fietsen staan dan nog meestal daar waar het voedpad het smalst is…

Wij bakken ook al 2 jaar ons eigen brood en hebben daar geen spijt van. Je kan mengen en mixen wat je wil en na en paar uurtjes heb je een lekker brood op tafel.
Het voorbereiden kost ochottekes maar 2 minuutjes; gist, suiker, water, bloem, zout en olie in de bak, op een knopke duwen en 't is zo gepiept.
Soms vergeten we dat al eens en dan moeten we natuurlijk naar de bakker om de hoek. Ge zult zien wanneer we dat vergeten zijn is het net een van de twee rustdagen van de bakker en Lap dan zijt ge gezien.
Ge kunt dan naar de supermarkt om een SPONS-broodje of naar de bakker aan de andere kant van Mechelen crossen, dat is dan wel onze eigen fout.
@ Lieven :
Is gist gewoon overal te verkrijgen ?
We gebruiken geen verse gist hoor, we gebruiken gedroogde gis. Die zit in een blauw pakske van een kilo. Ge kunt die overal vinden, in de Colruyt, AVEVE, en andere supermarkten. Misschien vindt ge die nog in andere speciaalzaken.
Mijn moeder ging vroeger verse gist halen bij de bakker, bah we moesten er dan elk een stukske van eten, 't was gezond zei ze Dan nog liever biergistpillekes.
Ik geloof dat je de hoeveelheid verse gist kan vervangen door de helft van zijn gedroogd alternatief. In ieder geval bij ons machientje zat een receptenboekje met de exacte hoeveelheden. Ik denk dat dat bij elk baktoestel wel het geval zal zijn. In begin hielden we ons daar stipt aan, nadien zijn we wat gaan experimenteren en hebben nu een eigen-wijze :-).
Laatst was er in Lidl een aanbieding voor zo'n machientje tegen een lage prijs. Op kantoor hebben de collega's dat hier aangekocht en elke dag staat er een lekker broodje op 't menu, het werkt dus nog goed ook voor die prijs.
Na al die jaren dat ik in belgië woon vind ik het brood nog altijd niet echt lekker. Dus ik bak ook zelf m'n brood. Het leuke is dat je naar eigen smaak kan bakken, met als gevolg dat er nogal wat af geëexperimenteerd wordt :-)

Lieven, als je het vers gebakken brood na het snijden in de diepvries steekt, is het nog supervers na het ontdooien. Ik bak alleen voor mezelf altijd heel speciale broodjes, maar omdat ik geen heel brood op een dag op eet, gaat het in de diepvries (in van die "zip-lock" plastic zakken) en haal ik er juist het aantal sneden uit dat ik nodig heb. Gegarandeerd vers, elke dag, en de kans dat je geen brood in huis hebt is zo minder ;-)
En tussendoor afwisselen van soort brood is zo nog gemakkelijker ;-)
Sint, in zelf brood bakken kruipt zo goed als geen tijd. Het enige wat ge nodig hebt is een broodmachine, en die kosten inmiddels nog de helft van 11 jaar geleden. Toen kostte het mijne nog iets over de 6.000 frank. De bloem die ik gebruik is "all in", zodat je er enkel nog de aangegeven hoeveelheid water moet bijvoegen. Bloem afwegen, water er bij en that's it. De machine mixt, kneedt, laat het deeg rijzen en bakt het af. Het ganse proces duurt ongeveer 2u40 en het enige noemenswaardig elektriciteitsverbruik is wanneer het brood bakt (zowat 45 minuten).
En zoals Lieven zegt, je kan de bloemsoorten combineren. In het begin deed ik het ook met vetstof, gist enz... maar daarna ben ik overgestapt op "all in" bloem.
Aah, merci, dan ga ik mij dat ook misschien eens aanschaffen zo'n machien zie. Enige aan/af te raden keuzes qua merk?
@ Sint: geen broodmachine kopen. Het gaat een teleurstelling zijn, zeg ik u. Je kan beter net iets meer moeite doen en zelf brood maken. Ga eens kijken op kokeneten.be.
Pistoletkwartiertje, laat me niet lachen zeg...

Ik ken de 'bekommernis' van Van Eeckhoudt, ik woon naast de bakkerij op de Battelsesteenweg. Wat dus betekent dat er - vooral tijdens het weekend - veel af-en-aan-geloop is. Je zou er trouwens van versteld staan hoe creatief mensen hun wagen soms parkeren als ze naar de bakker gaan. Naar de bakker met de wagen, voor mij al een onbegrijpelijk gegeven.
Maar bon, de bakker was er eerst, dus dat wisten we toen we ons huis kochten.

Een tijdje geleden kon je bij Van Eeckhoudt een petitie tekenen. Want de bakker vond dat hij - met de heraanleg van de Steenweg - recht had op twee parkeerplaatsen voor de deur, alleen voor zijn klanten.
Twee parkeerplaatsen.
Op de openbare weg.
Terwijl er al een tekort is aan plaatsen.
Een schande vind ik het.

Waarom zou iemand - zelfstandige of niet - het recht hebben om zomaar twee parkeerplaatsen op de openbare weg op te eisen?
Als hij trouwens zijn automaten weg zou doen, kan hij een poort steken en op zijn koer vanachter een parking maken voor wel 15 auto's.

Maar ik *denk* dat de automaten daar net iets te veel voor opbrengen...
wel Bieke, dat is nu eens een interessante opmerking. De immer klagende middenstander aan het lobbyen dus....
Heb die petitie bij Van Eeckhoudt ook gezien. Hoe lekker ik hun brood ook vind, dit zou echte concurrentievervalsing zijn. Immers, concurrenten die wel investeren in parking (zoals bakkerij Hendrickx) verliezen hun concurrentieel voordeel.

Ik hoop echt dat het er niet doorkomt.
Ja Jan de mindervaliden daar had ik niet meteen aan gedacht... Maar ik stel voor dat diegenen die wel goed te been zijn deze mensen helpen hé. Vroeger toen ik nog in het middelbaar zat dan deed ik inkopen voor heel wat mensen (buren en kenissen) die zich niet makkelijk konden verplaatsen. Nu kan ik dat helaas niet meer doen door mijn drukke schema, maar ik zouhet heeeeeel graag doen hoor. En als ze echt niet kunnen gaan, dan 1 keer per week een rolstoel huren en ne keer buiten komen met die mensen om hun comiskes te doen.
Spijtig genoeg draait bijna alles om geld, en dat is bij de jeugd ook natuurlijk...

Mijn moeder heeft altijd brood gebakken bij ons thuis, en zo af en toe als ze moest werken of ze had geen tijd dan gingen wij een brood halen.
Nu zij diabetes heeft kan ze niet meer elke keer brood maken, en heb ik dus een broodbakmachine gekocht.
Kenwood (uit Vandenborre heb ik het gehaald) is een fantastisch merk, wel wat duur (rond de 100€) maar het werkt nog steeds en het heeft verschillende programma's. Ik heb zelf ook eens geprobeerd om brood te bakken, maar euh...dat viel helemaal uiteen na enkele minuten! lol
Wat gist betreft: je kan het gewoon bij de bakker kopen ook (als je gaat voor de niet gedroogde versie).
Maar Jan, als je iets nodig hebt:laat maar weten hé, 't zijn binnenkort examens en dan moet ne mens ook eens buiten komen eh :D Maar hopelijk ben je tegen dan helemaal genezen!
Ik kom er ook niet bij dat mensen met de auto een brood gaan kopen, 1 km verder...

Deze topic gaat niet over broodbakken, maar ik kan toch ook alleen maar zeggen dat het lekker en makkelijk is. Met een broodmachine van amper 40€ bak ik nu al een jaar zelf brood. Wil je eens een andere vorm dan haal je gewoon je deeg na het kneden uit de machine, brengt het in de gewenste vorm en bak het af in de oven.

Geen werk, geen vuile keuken en altijd vers brood!
Sint, ik heb geen enkele ervaring met merken en kan dus niet zeggen welk beter of slechter zou zijn. Het mijne is een Domo, ik heb nooit een ander gehad en het draait momenteel al 11 jaar en 7 dagen :-)
@Nadia : Alles lukt nog wel hoor, alleen moet ik het op de korte afstand doen.
Het is te wijten aan een tijdelijk gewichtsprobleem na het gebruik van cortisone.
Ondertussen ben ik al een goeie 15 kg weer kwijtgespeeld en houdt de rug het al iets langer vol.
Nog een goeie 30 kilo te gaan en ik ben weer een nieuwe :-)

Voor de broodliefhebbers : als je het nog nooit geprobeerd hebt, moet je eens een Marokaans broodje proeven.
Ik wens je in ieder geval veel beterschap en ik hoop dat de kilo's er afvliegen zodat je weer rustig kan rondkuieren in 't stad :)
@Jan G: broodje uit de hoogstraat? Dan mag het van mij zelfs zonder boter/beleg zijn!!
Enne ... ge woont ni ver van bij ons he, als je hulp nodig hebt met iets ...
@Katrientje : Leuk om te horen dat niet alle mensen in zichzelf gekeerd zijn.
Zoals gezegd verdwijen de cortisone-kilootjes stilaan en merk ik dat wandelen weer stilaan een optie wordt.
Ik zal blij zijn als ik binnekort weer de stad kan intrekken, te voet of met de fiets, en gewapend met mijn fototoestel om te proberen hier en daar wat leuke foto's te schieten.
De broodjes van de Marokaanse bakker in de Hoogstraat zijn idd de moeite waard.

En even terug on topic: ik heb eigenlijk tot nu toe nog nergens kunnen lezen wat die wakkere bakker wil neerleggen voor zijn 2 parkeerplaatsen, daar zwijgt hij in alle talen over, mocht hij dit meelezen: had je ze graag verniet gekregen (lacht)? Neen, serieus, wat mag dat kosten?

Dan zou ik wel bij van Eeckhout gaan.

panna cotta is heel slecht. Het brood is nooit krokant, de pistolets en de koffiekoeken smaken alsof ze er al 'n nacht gelegen hebben.

Ik ken iemand die daar gewerkt heeft, en daar gebeurde niets dan roepen en schelden tegen het personeel.

winkelmeisjes die 1 keer ziek zijn, worden meteen ontslagen.

De vrouw van de bakker, die nu vaak in de winkel staat, is zo onenthousiast dat je brood plots al veel minder goed smaakt.

 

Op zondagvoormiddagen zie je héél goed het verschil, als je over de tervuursesteenweg rijdt.
Bij van eeckhout staan ze tot buiten aan te schuiven, bij Panna Cota komt er misschien eens 1 klant, die te lui is om  naar van eeckhout te wandelen.

Ik ga sinds 2009 bij patisserie Lints,veel keuze aan brood,en altijd vers,Ook hun gebak zijn fantastisch!moet je echt is proeven,nabij aldi op de leuvensesteenweg.Ze verkopen er sinds vorig jaar ook zalige belegde broodjes.en hun ijs heb ik ook al geproeft,zeker aan te raden als je eens volk over de vloer krijgt,En in de zomer hun bbq brood.