Welkom in Mechelen???

met categorie:  
Ik ben één van die nieuwe Mechelaars waar de stad graag mee uitpakt:
- nieuwe stadsgenoten die renoveren en de stad meer leefbaar maken...- zoals zo vaak geciteerd wordt in allerhande stadspublicaties.
Soms pak ik NIET graag uit met de stad Mechelen en voel ik mij als nieuwe inwoner NIET echt welkom.
Situatieschets:
Wij hebben de overstap gemaakt van Gent naar Mechelen en kochten een huis in het centrum. Wij zijn dit 'lelijke' huis volop aan het renoveren om er iets moois van te maken. Ondertussen logeren we in een huis van iemand die een aantal maanden op reis is.

Wrevel:
Als nieuwe Mechelaar willen we ons in Mechelen domiciliëren. In onze tijdelijke woning kan dit niet want de persoon die op reis is, is daar gedomicilieerd. Onze aanvraag is geweigerd door de wijkagent omdat we nog niet effectief in ons nieuwe huis wonen en het pand in renovatie is. Komaan zeg: We kunnen via de akte bewijzen dat we de nieuwe eigenaars zijn, we zijn aan het renoveren en ik weet wel dat de wijkagent de wet volgt maar er bestaat toch nog zoiets als persoonlijk contact en gezond verstand. Niet dus... Welkom in Mechelen...!?

Gevolg:
Wij betalen ons BLAUW aan parkeergeld en boetes aan de -door ons zéér geliefde humhum- werknemers van Vinci want we hebben géén recht op een bewonerskaart aangezien we hier niet gedomicilieerd zijn. Ik nam contact op met Vinci en Dienst mobiliteit maar: 'er kan jammer genoeg géén uitzondering gemaakt worden.' Welkom in Mechelen...!?

Voor de rest is er verwarring als ik een ziekteoppas via mijn mutualiteit reserveer omdat ik officieel nog in Gent woon en mij tot die afdeling moet richten (na wat gezeur en uitleg lukt het wel) en moet ik steeds opnieuw alles uitleggen bij dienstverleningen die via je domicilieadres werken.
En als gemotiveerde Mechelaar kan ik ook al niet meedoen met de wedstrijden in Onder Den Toren en op de Mechelen.be want,inderdaad, enkel voor mensen met een domicilie in Mechelen :-)!

Enfin, Als er nog iemand een extra bewonerskaart heeft. Ik ben kandidaat!

En aan de stad: kan er niet zoiets als een tijdelijke bewonerskaart uitgebracht worden voor - nieuwe stadsgenoten die renoveren en de stad meer leefbaar maken - en die tijdens dit proces toch wel vaak in een financieel zware periode zitten (afbetaling lening en huishuur) en alle extra stress en kosten kunnen missen?
Hoi Frida,

Eerst en vooral: hartelijk welkom in Mechelen!
Ik lees dat je redelijk wat problemen ondervindt vanwege het stadsbestuur dan vooral; maar zijn de regels die jou problemen bezorgen, zijn die niet geldig in heel België? Of is het echt alleen in Mechelen dat die gelden?
Als het voor heel belgië is, jah dan kan er niet veel aan gedaan worden, maar als het enkel voor mechelen is dat die regels gelden dan heb je inderdaad overschot van gelijk!
Frida,het ziet er ,volgens mij,dat er veel veranderingen zijn in Mechelen sedert ik naar Amerika vehuisd ben.Ik ben er zeker van dat veel Mechelaars daar ook niet tevreden mee ben.Mechelen is een mooie stad en in het algemeen,mechelaars zijn zeer aangename mensen,Politiek speelt altijd een grote rol in het welzijn van een stad.Daar zijn mensen dat er mee akoord gaan,en andere niet.Dat is hier ook het geval,maar wij leren om daar aan gewoon te geraken,Ik wens u veel geluk,en hoop dat ge van Mechelen zooveel zult houden dan ik.Groeten uit de USA
Hallo Frida. Welkom ! Maar ik vrees dat Nadia gelijk heeft, deze regels zijn zoals zijn in gans Belgie zo. Je moet bewjzen dat je ergens woont ... door er te wonen. Kan het simpeler ?

Ik heb jaren verbouwd in de binnenstad, en me altijd braaf aan de rand van de stad geparkeerd, omdat ik geen bewoner was. (toen bestond die kaart zelfs niet, het was betalen voor iedereen)

Maar je heb wel al mijn sympathie. Renoveren van de huizen in de stad is niet altijd makkelijk en vergt heel wat inspanning, vooral als je heel wat zelf doet. Succes er mee.

En als het je een troost mag wezen, sinds ik lid ben van de gidsenbond ben ik ook uitgesloten van de webstrijd van in en uit, en dat geldt ook voor mijn samenwonende familie !
@ iedereen
Deze regels zullen waarschijnlijk voor heel België gelden maar dan kom ik terug op gezond verstand en menselijk contact. Toen we in Gent onze woning renoveerde zaten we in dezelfde situatie maar gaf de wijkagent toch een positief advies. Hij zag ook wel dat we geen 'slechte bedoelingen' hadden. Hij noteerde in zijn persoonlijk boekje ons tijdelijk adres.
Ha ... good old Gent. Ik woonde er 5 jaar. Leuke stad. Spijtig Frieda, en goed dat je dit aankaart. Misschien zet het toch wat in beweging in Mechelen.
'de regel van de wet'...
Ik versta jouw frustratie wel - maar ik vrees dat er weinig te doen is aan zulke 'regelneverij'.
Toch wil ik je erg graag welkom heten in onze stad, en ik hoop dat er zovéél redenen zijn om je hier toch graag te nestelen.
Welkom bij de Maneblussers, en ik wens je het beste bij de renovatie van de woning.
Welkom Frida,
...zoals Jans al zei;
welkom bij de Maneblussers
(...en ook een welkom van mij)

;-)
@Frida: Misschien is proberen om via je wijkmanager iets te regelen?
Of zoals gimycko regelmatig doet, een mailtje sturen naar de bevoegde schepen en/of burgemeester.
Wie weet heb je dan wel een oplossing voor je probleem?
Beste Frida,
ik heb het probleem aangekaart bij schepen Karel Geys. Maar ik had graag je contactgegevens : adres- email oftelefoon.
je mag me mailen op

rudi.demets@telenet.be
@iedereen

Fijn al die reacties! Wie weet komt het tot een constructieve oplossing waar ook anderen van kunnen genieten.
wees welkom en hou vol! na een tiental jaren Mechelen voel ik me er eindelijk thuis.
@ gimycko

Merci!
Kijk hoe snel dit probleem wordt opgelost :-) Tja ... Ik hoorde onlangs nog hoe sommige mensen bij de stedelijke administratie aan het klagen waren over hoe de plaatselijke politici een erg grote invloed hadden op administratieve afspraken ...

Enfin, ... Frida kan er maar mee geholpen worden ... Ik zou graag met haar wel eens verbouw-ervaringen willen uitwisselen. :-)
@ Frieda : Graag gedaan !

Een beetje vreemd, maar wel héél leuke mensen, die Mechelaars...

:-D
:-)
Frida, informeer eens naar de situatie van de heer Ludwig Neefs. Hij is al jaren ingeschreven te Mechelen zonder er te wonen. Ofwel werkt men met 2 maten en 2 gewichten ofwel is er wel degelijk een eenvoudige oplossing voor jouw probleem.
Ik herinner me een kandidaat burgemeester die (tijdelijk) inwoner van Mechelen werd ... Dat lukt blijkbaar ook .?! ;-)
De puntjes op de I wat betreft kandidaat burgemeester Luc Van den Brande Peter. De man had in geval van verkiezing een adres in Mechelen nodig en koos voor de oude Begijntjeswoning in de Nonnenstraat over de kerk. Maar het mocht niet zijn. Maar wettelijk kan je hem m.i. niks verwijten, men heeft als gemeenteraadslid een domicilie in Mechelen nodig en als men die heeft, belasting betaalt etc... dan denk ik dat ook hij bijvoorbeeld recht zou hebben op die bewonerskaart. Maar dat was voor Luc dus niet nodig zoals we ondertussen weten...
Een jaar of 7 geleden is er mij hier ook zoiets leuks overkomen:
Per toeval toen ik mijn doktersbriefjes ging binnenbrengen bij de ziekenkas werd mij daar meegedeeld dat ik niet ingeschreven was in het rijksregister, maw: ik bestond niet meer.
Een beslissing die de dienst bevolking genomen had om een of andere reden (groooot vraagteken) en nadat de politie door buurtonderzoek tot de vaststelling niet woonachtig was in nota bene mijn eigen huis.
Na zeer veel vijven en zessen heb ik toen mijn gelijk kunnen halen maar mocht ik wel volgende opmekingen slikken:
1: van de wijkagent wijk oude liersebaan rond 2000-2001: "Mijnheer, toen ik door uw venster keek zag ik de ratten door uw living wonen"... zeer vreemd want om via de venster mijn living te overschouwen heb je een ladder van 5 meter nodig (lacht)
2: Van het hoofd dienst bevolking uit dezelfde periopde: "Ge zijt al een even groot krapuul als uw zuster".... Voor alle zekerheid ben ik het bij mijn moeder nog eens gaan navragen maar die kon zich niet herinneren ooit een tweede kind ter wereld gezet te hebben, ik ben dus een zusterloos enig kind (lacht).

Welkom in Mechelen? Ja, ik ken het gevoel ook.
@rudi: Gelijk heb je. Alleen... het gaat hier niet over de letter van de wet. Dan heeft de kandidaat burgemeester zeker gelijk en vangt Frida met haar post achter het net.

Maar het gaat hier ook over de geest van de wet. Iemand die verbouwt om er te gaan wonen, of iemand die er tijdelijk gaat wonen om verkozen te worden ... en dan nadien terug naar een andere gemeente verhuist.
Toen mijn vriendin bij mij is komen wonen, Moest ik hier op het politiekantoor hier ook een verklaring over afleggen, hoewel zij zelf op het moment van het bezoek van de wijkagent aanwezig was. Hoe absurd het soms ook is, het blijft België bananenland.
@ bjorn :

Om het allemaal goed te maken hebben we daarom nu een "Warm Welkom Weekend" op vrijdag 14/03, zaterdag 15/03 en zondag 16/03 in Mechelen.

Wij verwelkomen u met een attentie en 5% EXTRA KORTING op onze nettoprijzen !

:-D
@frida: hoe is het met je probleem ondertussen? Sta je ingeschreven op je adres of nog steeds niet?
@Filip
Wel Filip, Ik had deze post geplaatst omdat ik vermoedde dat nog meer mensen in deze situatie zitten en dat het misschien interessant was om een structurele oplossing te vinden (tijdelijke bewonerskaart al dan niet betalend bijvoorbeeld).
Ik ben dan ook van mening dat het ofwel alles (voor allemaal) is ofwel niets...
Gelukkig verhuis ik dit weekend nog eens naar een tijdelijke woning (want zoals vaak lopen verbouwingen altijd langer dan gepland) en ben ik in de mogelijkheid om mij hier te domiciliëren dus kan ik met een gerust geweten een bewonerskaart aanvragen.

hoikes,

 

 

heb het zelfde meegemaakt in St-Niklaas,ook zo een wijkagentje dat denkt dat hij alles mag en kan...het was niet alleen dat maar ook nog andere zaken,comité p heb ik op zijn dak gestuurd,dan kan hij het daar tegen uitleggen.Onbegrijpelijk dat zo een nietsnutten door de belastingbetaler moeten worden betaald,blijven volhouden zou ik zeggen

 

groetjes