Tegeltjes

met categorie:  
Mechelen bezit een mix van bouwstijlen...
Héél apart zijn de gevels van herenhuizen met de glanzende tegeltjes, vaak met wonderbare motieven.
...een korte modegril in de architecturale geschiedenis van deze stad...

...een collage van deze stijl:(foto 1: Jan Smets - Hombeeksesteenweg.
foto 2: Lerak Sremos - Bakelaarstraat)


(foto 1: Lerak Sremos - Bakelaarstraat.
foto 2: Jan Smets - Sint-Jan Berchmansstraat)(foto 1: Jan Smets - Hombeeksesteenweg.
foto 2: Jan Smets - Speecqvest)

Pareltjes toch?
En zo zijn er nog héél wat te ontdekken in Mechelen...
Dus: af en toe toch eens naar boven kijken!
Jan kom eens een fotoke nemen aan de Oude Liersebaan (ik denk n°48).Een gewoon rijhuisje met een prachtige dicht gemetseld raam.
Prachtig Jan ! Zo zijn er idd wel meer in Mechelen maar ze dreigen te verdwijnen omwille van "moderniseringen"
Het zou geweldig zijn als er een gevelrenovatierage zou komen in Mechelen :-)! Er staan inderdaad prachtige huizen in deze stad doch velen nog in een bedenkelijke toestand. Ik pleit ook voor het 'verzorgen' van de achtergevels want zo worden de achtertuinen, - uitzichten ook veel gezelliger en aangenamer voor de buren. Dat wordt nog vaak vergeten.
Juist Frida, maar gevelrenovatie is erg duur ... zoals je allicht ook wel weet. Gelukkig is er hier en daar een subsidiepremie ...
is inderdaad duur. Er zou nog een subsidie moeten komen speciaal voor achtergevelrenovatie, vind ik! En inderdaad ik moet toegeven in een verbouwing komen altijd onverwachte kosten op de proppen en dan stel je die renovatie al gauw eens een jaartje uit... Dus laten we pleiten voor een grotere subsudiepremie en minder administratief gedoe want wat een papieren- en regeltjesgedoe vooraleer je die subsidie te pakken krijgt!
Beste huiseigenaars.
Hoe diep moet de gemeenschap nog in zijn zakken tasten om jullie droom van een eigen huis nog wat meer op de minder vermogende sukkelaar af te wentelen. Jullie krijgen al tussenkomsten van allerlei instanties om jullie zichtbare tekenen van welstand op te trekken of te renoveren.
En ik gun jullie dat. Want zo blijft de stad proper en toonbaar. Maar aan jullie achterbouw heb ik licht het diarree. De 'Staat' kan niet blijven ophoesten telkens jullie hem op de rug kloppen om jullie ideeën in praktijk te brengen. Denk eens aan meer prioriteit vragende sociale zaken dan een achtergevel. Gelukkig is er nog de rem van het papier- en regeltjesgedoe! Er is al genoeg geknoei met de wetsregels opdat niet elke bouwlustige zich nog eens zou geroepen voelen om daar tegen te gaan zondigen. Als je je eigen woning kan bouwen moet je je niet in de rol van bedelaar plaatsen.
Als de eigenaars hun gevels goed onderhouden is er geen probleem.
Ik vraag me wel af waarom de stad een premie zou moeten voorzien voor de renovatie van een achtergevel??
Die gevel kan enkel bekeken worden door de buren en de eigenaar zelf als ze in hun tuin staan.
De voorbijganger in de straat heeft er niet veel aan.
mja, ik denk dat ik Frida begrijp ... je moet eens zien hoe sommige huizen er aan de achterkant uit zien, schandalig van tijd gewoon! En het is misschien niet voor iedereen zichtbaar, maar als je daar als achterbuur elke dag op moet kijken is dat ook niet echt plezant.

Subsidies voor om het even wat hoeft niet, maar sommige subsiedies zijn bijna belachelijk door hun lage bedrag t.o.v. de kostprijs.

@Jef: jij bent toch ook niet één van die mensen die per definitie elke huiseigenaar als rijke mens bestempeld he? Want daar krijg ik dus echt het schoempes van!
@Jef
Ok ik snap uw reactie zeker. Maar niet vergeten dat het subsidiesysteem ook zorgt voor werkgelegenheid (want mensen zijn sneller geneigd om bijvoorbeeld hun gevel te renoveren) en dus ook bijdraagt tot een positieve economie. Daar kunnen anderen dan ook weer een graantje van meepikken...

Ik ga zeker akkoord met het feit dat dit ook moet kunnen voor mensen die huren. Volgens mij bestaan daar zelfs al formules voor.

Ik herinner mij dat er in Gent eens een wijkproject was waar de bewoners van een straat gestimuleerd werden om samen de gevels te schilderen/renoveren. De Stad betaalde het materiaal. Het resultaat was een gezelligere straat, meer respect en beter burencontact. Klinkt misschien idyllisch maar ik vind het fantastisch dat dit nog bestaat in een maatschappij waar ik soms het gevoel krijg dat zeuren en bitterheid de overhand neemt. Ik ben er zelf soms ook schuldig aan...
Wat er ook van weze ...
ik ben blij dat er met frida een beetje Gentse sfeer in Mechelen overwaait
(getekend: Peter, Vijf Jaar Gentenaar, nu overtuigd Mechelaar.)
Beslist: na Karel V en Peter mocht er nog eens een 'hele' of een 'halve' Gentenaar de oversteek naar Mechelen wagen...
;-)
:-)
En ik moet toegeven: het bevalt me hier (na Asse, Gent, Antwerpen, Gent, Santiago, Koksijde). Ik blijf hier zeker nog wat plakken!
In de reeks erfgoedgidsen van het provinciebestuur van Antwrpen is auteur Mario Naeck in 'schoonheid uit klei en cement' op zoek gegaan naar de geschiedeins van de vloer-en wandtegels in de provincie (o.m. in Mechelen)
Die nijverheid kende in de provincie een grote bloei met de fabriek van Gilliot in Hemiksem als bekendste voorbeeld.
De erfgoedgids kost 10 euro is is verkrijgbaar in de boekhandel of kan beseld via hilde.everaert@admin.provant.be.

(info: GvA van vandaag, 20 maart...)
Correctie Jan : juiste naam is Mario Baeck met een B. Hij is dè expert op dit gebied in heel Vlaanderen.
Prentje : http://www.flickr.com/photo...
Mario woont in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en zit ook in de Monumentencommissie van SKW (enz enz). Om zijn verdiensten op te sommen (o.m. voor de restauraties van wintertuin en het overige beschermde patrimonium van de Ursulinen in Waver enz)heb ik in deze blog niet genoeg plaats!