'gewenste en ongewenste intimiteiten'

In de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten staan een boel ouwe beelden opgeslagen, waarvan 'n aantal zullen 'verdwijnen' in de toekomst...
Welke zullen de opruimactie overleven?
Welke zijn 'gewenste en ongewenste intimiteiten'?
Deze mag blijkbaar behouden blijven! ;-)


(foto: Jan Smets - 'behouden'...)
Maar deze mag beslist weg!


(foto: Jan Smets - 'weg'...)

Wie overleeft de 'strenge selectie'?
't Zijn bange tijden voor de 'onderdanen' van de Academie...

Aanvulling
Hierbij de foto's van Eric:
Eric1
en
eric2

Met dank aan Rudi, en Eric natuurlijk.

We kunnen in elk geval wat meer beelden in de stad gebruiken hoor. Misschien een hint voor de stad??
Het zijn oude, vaak beschadigde gipsen afgietsels die je niet buiten kan plaatsen. Bovendien zijn het copieën van antieke beelden e.d. Het heeft weinig zin om die in de stad te gaan plaatsen.
Hoewel, een discuswerper aan de atletiekpiste van De Nekker? Een buste van keizer Nero voor 't Stadhuis? En een naakte Apollo aan het zwembad? Wie weet... :-)
Van mij zou er - uit de tijd dat ik volop beeldhouwde - in de academie nog een beeld moeten staan, dat ik ooit vervaardigde in cortenstaal en brons. Deze materialen zijn duurzaam en weerbestendig. Het is een hedendaagse sculptuur, die een soort boot voorstelt.
Wat mij betreft mag dat werk in de stad staan. ('t Is een eenmalig aanbod hoor!)
Geïnteresseerd? Stuur me een mailtje en ik stuur je fotomateriaal van het werk in kwestie. (Of kan ik zo'n foto ook posten op deze blog? Ik ken daar niet zoveel van...)

Eric Vandamme
info@eric-vandamme.be
http://www.eric-vandamme.be
Da's nu eens een schitterend aanbod Eric!
Ik hoop dat 'het stadhuis' meeleest!
(...maar ben daar vrijwel zeker van).
Laat later maar eens horen of er wat van gekomen is!
En ik heb net de foto's van Eric via Rudi op de blog gezet.

Verder wil ik toch wel melden dat er een aantal erg belangrijke Mechelaars wachten op een verstandbeelding. Jef Denyn, Rik Wouters, ...
PS: wanneer komtt het door de gidsenbond geschonken beeldje van Frans Walravens in de Minderbroedersgang?

Beelden in de stad...
Sint-Niklaas heeft een schitterende sculptuur van 'onze' Mariëtte Teugels van de Cellekens op z'n Grote Markt...
Tip?

En de sculptuur van Eric?
ergens aan de Dijlekant, in 'den Botaniek', ...
Stad Mechelen: waarop wacht je om op dit genereuze aanbod in te gaan? ;-)
Ik meende te weten dat het beeld van Frans klaar is ... Trouwens Frans wil geen geld voor zijn werk, enkel vergoeding voor de materialen ....
Laat maar komen mooie werken van onze kunstenaars!!
Een “Bejaardenhuis voor oude Standbeelden”, dus...
Het zijn daarom niet allemaal "oude" of aftandse beelden natuurlijk. Het beeld dat ik bijvoorbeeld gemaakt heb dateert van 1998 (actueel genoeg?) en moet nog minstens 100 jaar mee (brons en cortenstaal, komaan zeg...)

Eric Vandamme
info@eric-vandamme.be
http://www.eric-vandamme.be
@ Eric :
Uit een blok ruw materiaal haalt een Kunstenaarbeeldhouwer een beeld. Met hakken, freezen en polijsten tovert de Kunstenaar een figuur. Dit kunnen dieren, mensen, halfgoden of goden zijn. En eenmaal klaar zal het statische beeld zijn weg vinden naar paleizen, musea, miljonairskamers of pleinen in steden of dorpen, waar het decennia zal prijken en bestand zijn tegen de slagen van Moeder Natuur (regen, wind, water en ijzel).
Maar de grootste beeldhouwer is Moeder Natuur zelf. Dmv regen, wind, water en ijzel beeldhouwt zij zelf ook en elk jaar verandert de vorm van haar beelden. De sfinx van Gizeh is daarvan een mooi voorbeeld, want door eeuwen waterval en zandstormen was het (vermoedelijke) leeuwenbeeld zo ge-erodeerd tot een vormloze massa tot dat de Farao's besloten er een gezicht in uit te houwen (Theorie van Robert Bauval en Adrian Gilbert).
Misschien een idee voor Mechelen. Na de "discussie" om (plaasteren) (heiligen)beelden in het park neer te poten, leek mij de gedachte van een "interactief" beeldhouwwerk (ipv een statisch beeldhouwwerk) wel een leuk idee.
Poot ergens in de Stad, of in een park, een gevormd sculptuur neer (vierkant, rechthoek of bol) in een niet-duurzaam materiaal en voorzie het bv van een groef of barst en laat de natuurelementen hun werk doen.
Stuur om de zoveel tijd de Flickrfotografen erop af om foto's te nemen en om alzo vast te leggen in welke mate Moeder Natuur het "beeld" transformeert of beeldhouwt.
En blijkt dat er na enkele jaren nog enkel een hoopje vormloze en uitgespoelde massa overblijft, dan kunnen we van nul herbeginnen en beschikt Mechelen over een reeks unieke foto's van "Standbeelden", waarvan er geen 2 dezelfde zijn...

Idee - Idee
@gimycko:
Lijkt me een heel interessant project!
Erosie of verval is een boeiend gegeven dat o.a. ook al gethematiseerd werd door de Britse beeldhouwer en landschapskunstenaar Andy Goldsworthy.
Waar zullen we onze "natuursculptuur"
plaatsen? Ik zou een plek kiezen waar het hard waait en de regen stevig striemt, misschien aan de voet van de St.-Romboutstoren? Ook lijkt het me een interessant idee om die reeks foto's steeds vanuit hetzelfde standpunt te nemen, dan kan je ze monteren tot een "filmpje", waarin je het verval versneld kan aanschouwen (op YouTube staan zo'n experimenten ook, met rottend fruit e.d., heel fascinerend!)

Eric

Eric Vandamme
info@eric-vandamme.be
http://www.eric-vandamme.be
Midas Dekkers heeft daar met 'De Vergangkelijkheid' een erg boeiend boek over geschreven.
@ Eric : Prima lokatie !

En om je een idee te geven welke kunst je kan maken, enkel en alleen door het gebruik van... gekleurd zand :

http://www.youtube.com/watc...

SandArt wordt het genoemd.

En herinneren jullie deze nog (LineArt) ?

http://www.youtube.com/watc...