Beelden...

met categorie:  


Deze middag was er een gesprek op Radio 1 over het “Bejaardenhuis voor afgedankte Standbeelden” of het “Oude Beeldenmuseum” in Antwerpen, bij iedereen beter gekend als het Middelheimpark.

Middelheim

En door het lezen van de artikels op deze Blog ivm de Colomakerk en de Kerk van de Bruin Paters in de Karmelietenstraat, vraag je jezelf af wat er gebeurt met al die (heiligen)beelden. Gaan ze onder de sloophamer of verdwijnen ze voor eeuwig in het salon van een miljonair.
Of erger nog: vinden we ze morgen terug tegen een spotprijsje in een tweedehandszaak.

Kunnen deze beelden hun oude dagen niet slijten in het Vrijbroekpark, den Botanique of het Tivolipark. Netjes tussen het groen en voorzien van een bordje waar dat beeld ooit heeft gestaan.

Idee - Idee

PS : Wat is er ooit gebeurd met dat Kruisbeeld op de Hoogbrug?
Méén je dat nu écht Gimy - of bedoel je dit als lachertje?
...een plaasteren Sint-Jozef uit de Colomakerk in den Botaniek? ?? ;-)))
Da's een idee - jawel...
Alle gekheid op een stokje:
de (overigens absoluut niet waardevolle) beelden van de Colomakerk zijn netjes geïnventariseerd en opgeborgen, en wachten op eventuele terugkeer.
(en nee: die gaan zeker niet onder de sloophamer, en verdwijnen niet in het salon van een miljonair...).
Soms weet ik écht niet of je zulke ideetjes nu zélf ziet gerealiseerd, of dat je zomaar wat uit je nek kletst...

Wat betreft het kruis op de Hoogbrug: dit verdween tijdens de Franse bezetting...
Elke middag als ik door de Karmelietenstraat rij (ik sta deze week met de late shift) zie ik door de openstaande deuren van de Kerk van de Bruin Paters hoe alles daar precies voor het grijpen ligt.
En als ze er dan een lege kerk van maken, vraag ik me af of al die beelden niet beter in een of ander park een tweede thuis zouden kunnen vinden.
plaasteren heiligbeelden in een park...
zucht.
Het kruisbeeld op de Hoogbrug was opgedragen aan de gesneuvelden van de Boerenkrijg. Zoals JanS schrijft, werd het onder de Franse bezetting weggehaald.
Het kruis (of een kopie) staat thans links van de St Romboutskerk.
<a href="http://allyoucanupload.webs..."><img border="0" src="http://aycu12.webshots.com/..." alt="Free Image Hosting at allyoucanupload.com"/></a>
(foto R. Kokken)
Eerlijk gezegd vind ik het plaatsen van plaasteren beelden in regen en wind nu niet bepaald aangewezen....
Laten we wel wezen: dergelijke 19de of vroeg 20ste eeuwse plaasteren, gepolychromeerde heiligenbeelden zijn nu niet bepaald waardevolle kunstwerken, waarvoor 'miljonairs' veel geld zullen neertellen. Ook échte antiekhandelaars hebben daar weinig geld voor over.

Er zijn duizenden, om niet te zeggen honderdduizenden van deze beelden in omloop. Ze werden 100 jaar geleden aan de lopende band gemaakt om alle nieuwe neogotische kerken te vullen.

Dat wil niet zeggen dat de beelden uit de Mechelse kerken zomaar te grabbel moeten worden gegooid, maar het moet toch een beetje in verhouding gezien worden tot hun artistieke waarde.

En wat dat kruisbeeld van de Hoogbrug betreft, ik dacht ook dat het Boerenkrijg-crucifix naast de kathedraal er een copie van is.
Gimycko,ge muigd d' eral eentje oep ons terras koume zette.(Sint Jan(s) ?)
@ Nen echte : Hahaha...

Goed idee !
In plaats van een lijk in een voorhofke misschien een standbeeld oep een terras !

Moet kunnen...

:-D
Voila ! Da ist !!