Net naast Mechelen ligt Hofstade Plage

met categorie:  
foto 1

Nog een extra foto gevonden.

foto 4

Ik vond op zolder deze oude postkaarten van Hofstade Plage.
Ik kan de foto's niet situeren, dus plaats ik ze hier.
foto 2
foto 3

Iemand enig idee waar dit geweest kan zijn?

En nog wat extra foto's ('t zijn de laatste)

31
32
34

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
en hoe weet ge dat die Hofstade bij Mechelen zou zijn?
Het lijken wel nepgeveltjes, vooral in de derde foto zie je dat. Zou er een Grote Markt gebouwd zijn in Filmdecor ? Intrigerend !
Ik heb eens rondgekeken op de website van de Heemkundige Kring van Hofstade bij Aalst, waar een pak oude foto's te vinden zijn.
Maar dat zijn compleet andere foto's, in niets te vergelijken met deze foto's van Jan G.

Bizar - Bizar
Het is inderdaad Hofstade Plage en Peter zijn filmtheorie komt aardig in de buurt:

"In 1925 werd het domein afgesloten en het water werd voor de drinkwater-voorziening van Mechelen gebruikt. Een actie op nationaal vlak heeft ervoor gezorgd dat men het domein toeristisch ging exploiteren. De jaren dertig kunnen beschouwd worden als de bloeiperiode van het domein, met o.a. een wielerbaan, een marktplein "Oud België", een liliputtreintje, een permanente kermis,...."

http://www.zemst.be/eCache/...
Walibi avant la lettre !
@ Peter :

Het lijkt meer op "The Village" in Bruparck...

http://www.touristische-att...
De uitleg van Omar is correct.
Hieronder een foto van het Lilliputtreintje dat van Hofstade Bad naar het station van Hofstade reed:
</a>http://aycu25.webshots.com/...
Destijds was Hofstade Plage blijkbaar veel belangrijker voor de mensen dan nu het geval is.
Misschien moeten ze het domein dringend eens wat nieuw leven inblazen.
Iemand een idee waarom men die Grote Markt laten verdwijnen heeft ?
Zo een wielerbaan als op foto 3, wat had dat voor functie ?
Het restaurant van de Plage, vlakbij het water en de speeltuin heeft (had) zo een soort van pakketbotenstructuur.
Deze structuur van bouwen vind je ook in de buurt van de Kanoclub aan de Vaart en op het einde van de Koolstraat (oa met ronde raampjes).
En ook de houten loopbrug met de cafetaria eronder en de kleedkamers waren volgens mij uit deze tijd.
Kan dit alles verwezenlijkt zijn na de periode die hierboven aangehaald is in de foto's ?
Ik zeg maar wat... eind Jaren 40 - begin Jaren 50 ?
Gim, het complex zoals we het nu kennen dateert van ergens 1948-1949.
Wat dat kartonnen "dorp" van de postkaarten betreft, geloof ik dat dit in Hofstade zelf was, en niet op de "plage".
@ Roger : In 't deurrep zelf ? ? ? ? ?

De Kerk van Hofstade heeft een moderne architectuur. Van welk jaar is dat gebouw eigenlijk ?

Ik meende gehoord te hebben dat den ouwe pastoor gestorven is en de jonge pastoor (naam ontsnapt me effe) zit, naar ik geloof, in Sint-Rombout.

Met de jonge pastoor bedoel ik de persoon die geregeld tijdens de eucharistieviering een aanval kreeg (ik dacht dat dat kwam van malaria dat hij ooit heeft opgelopen). Correct me if I'm wrong.
Lijkt me onlogisch Roger, op de briefkaart staat duidelijk 'plage'.
In het begin dachten de dorpelingen dat meneer pastoor stiekem aan de miswijn zat en dan dronken tegen de grond viel.
Bleek later dat dit te wijten was aan vallende, of een andere ziekte.
De laatste jaren heb ik deze pastoor geen mis meer zien opdragen.
Het is nu een oudere pastoor.
Eerlijkheidshalve moet ik er wel bijvertellen dat ik alleen bij gelegenheid in de kerk kom (doop, huwelijk, begrafenis) en dat ik, in vergelijking met vroeger, niet dikwijls meer op cafébezoek ga in Hofstade.
@ Jan G :
Dat cafe over de Kerk in Hofstade...

Was dat niet "In 't Hert" of zoiets ?
Idd Gim, In 't Hert
Peter, ik denk dat "plage" op een kaart sjieker stond dan gewoon Hofstade, maar dat probeer ik uit te vissen.
Het Café over de kerk heette in de jaren 80 'Het Hert'.
Het werd een tijdje uitgebaat door de eerste uitbater van de Pomp, op de hoek van de Muizenstraat (niet het Popmpierke), en daarna heette de cafébaas Jacques en die maakte er een klein goudmijntje van.
Daarna werd het Hert een paar keer kort na mekaar overgelaten, om uiteindelijk voor jaren dicht bte gaan.
Sinds enkele jaren is er een Ierse pub gevestigd die kort geleden werd overgelaten aan de mensen van de Ierse pub in Mechelen.

Hoe het Hert ervoor noemde, weet ik niet.
Ik weet dat er altijd een café geweest is en dat ernaast een winkeltje was waar ze speelgoed, bommekes en fuseekes verkochten.
Waarschijnlijk verkochten ze er nog andere dingen ook, maar daar hadden wij als kind geen oog naar, dus hebben we dat niet onthouden.
@ Jan G :

Leeft Hofstade nog een beetje ?
Elke keer als ik door het dorp rij, lijkt het uitgestorven...
@gim: Dat is normaal he, ze zien je komen he... :-D
@ Peter :

Er zit er hier nog eentje duidelijk in Carnavalsstemming...

:-D
Peter: Dat "Oud België" werd in de jaren 30 gebouwd BUITEN de ringgracht die rond de 2 grote vijvers werd gegraven. Ik vermoed ergens op de plek waar nu het voetbalveld is.
Meer info:
http://www.pro-cycling.be/w...
@roger: zouden die "oue belgië"bouwsels geen recuperatiemateriaal geweest zijn van de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel?
@Jan Goovaerts: welk jaartal draagt die poststempel op een van die kaarten?
@Jokke : De kaart werd afgestempeld in 1933.
@ Jokke : Je kunt misschien gelijk hebben...

http://www.brussel.nl/id/29

"In 1935 vond de eerste grote wereldtentoonstelling plaats op de Heizel die hiervoor helemaal werd heraangelegd. Ongeveer 20 miljoen mensen bezochten de 182 gebouwen en 25 landen namen deel aan deze epositie. Na 1935 bleven enkel de grote paleizen over die nu nog gebruikt worden voor de handelsbeurzen van Brussel.

In 1935 werden de werkzaamheden aan de Noord-Zuidverbinding aangevat. Hierdoor werden het Noordstation en het Zuidstation met elkaar verbonden via het ondergrondse Centraal Station. Deze werken waren echter wel het startsein voor de steeds sneller wordende afbraak van grote delen van het oude Brussel. Zo wordt de prachtige buurt rond de Congreskolom helemaal afgebroken en vervangen door een woestijn van beton."
guy, de datering van de postkaart 1933 ondergraaft mijn veronderstelling in Brussel in 1935. Maar vijf jaar tevoren was er in Antwerpen een soortgelijk evenement. Met zeker ook een "Oud België".
http://www.hbvl.be/dossiers...
Alvorens ze deze eeuw Mechelen onder den beton steken, zouden ze misschien ook "Oud Mechelen" kunnen overplanten naar de Plage.
Het oude Station zijn we kwijt, maar bv de Pekton zou er niet misstaan hebben.

Just an Idea...
Jokke, de uitleg stond in de link die ik hierboven reeds had geplaatst:
http://www.pro-cycling.be/w...
Roger, het was avond, ik moest nog naar een paar voetbaluitslagen kijken, en de uitstekende link die je eerst aangaf, was zo'n lange tekst in kleine lettertjes dat mijn ogen bijna uit mijne kop vielen.
Trouwens uw laatste link hierboven meegegeven functioneert niet (foutief gebruik van copy and paste?)!
Een kwade nacht gehad? ;D)))
Idd, Jokke, die link werkt niet. Mysterie.... maar die van een achttal berichten geleden doet het blijkbaar wel.
Over wat eens één van de prachtigste zwembaden van het land was, voorlopig nog een verzameling van waterplanten en eenden, kan ik nog het volgende kwijt. Dat bad zou volgens Marcel Brabandts vroegere uitbater van de 'Pavillon Belge' op de Grote markt, en vader van herenkapper Richard, door het Engelse leger zijn gebouwd. Vader en zoon waren in de Mechelse zwemwereld gekende figuren. Zit Marcel ernaast dan ik ook.

In de maand juni van 1950 moesten we ons eerste zwembrevet van 25 meter gaan verdedigen en verdienen in het toen die dag ijskoude water van het Hofstaadse prachtbassin. Dat jonge aankomende zwemtalent moest zorgen voor verstrooiing tussen de zwemreeksen van het Belgische Zwemkampioenschap dat er die dag plaatshad. Het was een schitterende zonnige zondag maar nog wat vroeg in het zomerseizoen om het water terdege op te warmen voor de jonge broekjes die we waren. Onze nog niet volwassen genitaliën hebben zich die dag nog kleiner gemaakt dan ze al waren.
De echte zwemkampioenen trokken er zich niet veel van aan en zwommen bijna alle records van de tabellen. Dat moet bij de vroede vaderen van de Koninklijke Belgische Zwem- en Reddingsbond een lichtje hebben doen branden.
Koud water is normaal niet bevorderlijk voor recordsverbeteringen en die waren toch van serieuze omvang. Alle mogelijke redenen afgetast en uitgeplozen om dan uiteindelijk toch maar eens de maten van het zwembad na te meten.
U raad al dat, als Britten - zeker in die tijd - iets bouwden of aanlegden, ze dat deden in hun inhouds- en afstandsmaten. Op de 1.000 meter gaf dat een verkorting van 85,6 meter. Dat maakte in de honderd meterbanen bijna een baanlengte minder. Op de honderd meter was dat 8,56 meter minder. Voor wie iets van zwemmen afweet; dat is gigantisch veel op zulke afstanden. De medailles die op die dag verdiend werden bleven in het bezit van de winnaars en volwaardige kampioenen. Hoef ik te zeggen dat de records niet gehomologeerd werden?
Nog wat info: Het openluchtzwembad moest oorspronkelijk de volledige oppervlakte beslaan van de waterkom van 2 hectaren en maakte deel uit van een groots opgezet stadion. De oorspronkelijke plannen werden herleid tot een zwembad van 100 bij 50 meter - nog altijd de oppervlakte van vier Olympische zwembaden -, het stadion is er nooit gekomen.
Ik heb me ooit laten vertellen dat die zwemevenementen serieus wat centen kostten en dat men daarom besloten heeft om aan de uiteinden van de 100m een extra tegel aan te brengen, zodat het zwembad niet langer de vereiste 100 m had en die evenementen er dus niet meer konden doorgaan. Maar dat heb ik dus van horen zeggen...
@ Roger Kokken
Eigenlijk hebben al onze verhalen dezelfde gemene deler. We hebben het allemaal van 'horen zeggen'. Moest er nu iemand zijn die onze Hofstaadse verhalen kan bevestigen of uitbreiden dan ontvangen we haar of hem met een open blogvenster onderaan de rubriek. 'Volschrijven!' zou ik zo zeggen.
Dat van de yard-meter vergissing komt mij anders zeer plausibel over, 't zou niet de eerste keer zijn. Zelfs vandaag kan je het nog vlaggen hebben als je in een tekenprogramma bij het openen van een nieuw document de keuze tussen 'metric' en 'imperial' vergeet te controleren.
@Roger
In de perswereld gaat men uit van het principe dat men zijn bronnen steeds moet dubbelchecken. Ik heb me aan slechts één bron gehouden en ik sta fameus voor paal met het verhaal van vader Brabandts. Maar 'si non e vero e ben trovato'. Dat zwembad werd ontworpen door een Belgische architect; Charles Van Nueten. (Te vinden op Google. Dat gebeurde in de jaren 1938-1940. Er zijn aan de oorspronkelijke kuip in beton die niet voldeed aan de verwachtingen, later veranderingen aangebracht in de vorm van mooie blauwe faiencetegels die men op de bestaande betonlaag heeft bijgezet. Als die betonkuip de exacte afmetingen van 50 X 100 meter had dan is er toch niet zoveel ruimte verloren gegaan dan in het verhaal van Marcel Brabandts. Zo dik zijn die faiencetegels nu ook weer niet (1 cm ongeveer plus de cementlaag?). Maar àllà. Honderd meter is nog steeds langer dan 99,98 meter. Zoals Raymond Goethals steeds zei: ''t moe just zain hein!'. Mijn excuses voor het wel mooi gefantaseerde verhaal. 't Zal een pak van mijn hart zijn als jullie ze aannemen!
Wel Jef, ik was toch verbaasd je Engelse-maten verhaal te lezen, want ook ik wist van dat tegelgebeuren en als lid van een zwemclub dacht ik toch goed op de hoogt te zijn. Dus het tegelverhaal is voor mij het enige echte...
Het verdwijnen van het grote pretpark
dat Hofstade Plage was, lang voor er in
de rest van Belgie van iets dergelijks sprake was, heeft te maken met de kerkelijke overheid. De gronden waarop
het domein werd aangelegd tot een eind
richting Elewijt(waar nu nog het congrescentrum is) was bezit van de kerkelijke overheid. Hoe de puzzel exact in mekaar zat weet ik niet, maar
het feit dat een dergelijk "oord des verderfs" zo dicht bij de aartsbisschoppelijke stad lag kon eigenlijk niet. Ik heb enkele jaren geleden eens in een radioprogramma de ganse uitleg gehoord. De VRT heeft enkele jaren geleden "Het Journaal van de Eeuw" uitgezonden met daarbij
3 videocassettes van 1900 tot1999,
daarop staan nog unieke oude beelden
van de opening van het domein van Hofstade door koning AlbertI in 1933.
Bedankt voor deze foto's! Ik had ooit dergelijke via een heemkundige kring te zien gekregen, en ben blij dat ik ze via internet kan terugvinden.

Als antwoord op Herman hierboven: de gronden waren voor zover ik weet oorspornkelijk van de NMBS, die de putten hebben gegraven. Het recreatiedeel was van en (wereldlijke) overheid: aan de modernistische architectuur en de opzet te zien, zou ik gokken dat er socialisten aan de kar trokken. De NMBS gebruikte de vijvers tot in de jaren '70 als zuiveringsbassin, pompten vervuild water in de vijvers en daarom werd dat pompstation verzegeld. Er is een proces rond gevoerd en aan de huidige staat van dat gebouw te zien, heeft de NMBS verloren. Het zou me wat verbazen als de kerk er iets mee te maken heeft: tot aan de Tweede Wereldoorlog draaide het er goed genoeg opdat men het zwembad zou aanleggen. Ik denk dat de periode van verval pas veel later kwam, in zestiger en zeventiger jaren?
Alle bovenstaande Foto's zijn inderdaad gemaakt in het Domein van Hofstade, onmiskenbaar. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik een site aan het maken over de geschiedenis van het park met talloze oude foto's & stukjes film. Het is in samenwerking met Sportmuseim Vlaanderen, ook gelegen oop het park, dat deze site het licht ziet.

De "markt" en de "kartonnen" huisjes waren eigenlijk levensechte huizen, horecazaken voor de vele bezoekers van het park. Elkeen vertegenwoordigde meestal een grote firma die wou meegenieten van het succes van Hofstade Plage: Cote D'or, Lamot, Colibri Limonade...
Ik sta open voor extra informatie of vragen.

Beste PVR,

wat heeft Colibri limonades met Stolz bier te maken?

en welke brouwerij is Stolz afkomstig.

met vr groet Peter.

 

Waar vind ik die site. Ben juist op zoek naar alle informatie over hofstade-bains

Marc

Zoek alle info over Hofstade-bains, de plage

Marc

Onlangs kwam ik nog deze 2 prenten tegen :

Deze eerste kaart is duidelijk : den Tervuursesteenweg, voorbij de spoorbrug.

Maar deze tweede kan ik niet direct plaatsen.  Op de kaart stond duidelijk : "Mechelen - Op weg naar Hofstade-Bad".  Dus vermoedelijk een brug over de Leuvense Vaart, maar ze lijkt niet direct op die tussen de Molenheidebaan en de Trianonlaan in Hofstade.

@ Gim: ik denk dat dit de Withuisbrug is (Colomabrug)

@ Peter Derrez: Het bier "Stolz" was van de in 1975 verdwenen brouwerij Meiresonne uit Gent 

Dat is de oude coloma-brug.

i.v.m. die zuiveringsbassins

Ik heb horen zeggen:

De NMBS had water nodig voor zijn stoomtreinen in het depot te Schaarbeek.

Zou het water dan naar daar gepompt zijn nadat het eerst in de bassins werd gezuiverd?

Als met langs de spoorweg richt vaart wandelt, komt men een dichtgemetselde spoorwegoverbrugging tegen, weet iemand waarvoor deze vroeger diende?

Reed hier het treintje door van het spoorwegstation naar de ingang?

 

De bassins werden ter plaatse gebruikte om de stoomloc's te  voorzien van water. Nadien zijn de bassins in beheer genomen door de natuurvereniging als microbiotoop.

De overbrugging werd in de WOII dichtgemetseld om te gebruiken als schuilplaats bij bombardementen, het arsenaal was immers niet ver af.

 

I.v.m. de bassins, blijkbaar werd het water toch niet ter plaatse gebruikt maar het water ging naar Schaerbeek (rangeerstation).

Ter verduidelijking. In de tijd van de stoomloks stonden langsheen de spoorbanen her en der mini watertorens waar die beesten konden gaan drinken. Meestal was dat in rangeerstations zoals Schaarbeek, Berchem en Muizen waar het water moest naartoe gepompt worden. Ook verse kolen werden dan opgeslagen. Ze noemden dat bunkeren als ik mij niet vergis.

In ben geboren in 1945 en ging als kind dikwijls naar Hofstade-strand. Nu heb ik in mijn herinnering van toen ik nog klein was een beeld van een soort amfibie voertuig waarmee men in de grote vijver kon rond  varen die dan vanop het land in de vijver reed.

Niemand in mijn omgeving schijnt zich  daar iets van te herinneren; kan iemand me dat bevestigen? of heb ik dat gedroomd?

Alvast bedankt voor de informatie.

 

@  Anne-Marie

Gingen jullie soms ook naar Blankenberge ? Want daar waren amfibievoertuigen in de vorm van een boot, die tot op het strand kwamen om daarna met gegadigden terug de zee in te trekken voor een pleziervaart van + - 30 min. Misschien verward je Blankenberge met Hofstade. 

Ik denk dat Anne-Marie gelijk heeft maar dat amfibietje was volgens mij een matje kleiner dan dat van Blankenberge ( zie onder ). Ik denk dat die van Hofstade slechts twee assen had. In ieder geval, je kreeg me er met geen stokken in want ik wantrouwde die dingen. Een fotootje kon nog net!

In 1950 zaagde ik te Middelkerke de oren van mij pa zijn kop om met zo'n amfibie te gaan varen.  Nadat ik zowat de hele tijd over de reling heb gehangen om de vissen te voeden stond ik een klein halfuurke later zo groen als een peer (dixit mijn pa) terug op 't strand  :-)

Hi PVR

Is deze website ondertussen een feit, en waar kan ik het vinden ? Bestaat er een site waarop men de verschillende "binnenlandse stranden" à la St Anneke en Ohain-les-bains te samen heeft gebracht, om een idee te geven waar de mensen uit de 1930's zoal op vakantie gingen ?

Als er ook Colibri werd verkocht, moet het tot de 1960's hebben bestaan, omdat de limonade pas toen gelanceerd werd:

"In 1959 werd de samenwerkende vereniging "Coboco" opgericht. Coboco, afkorting van Colibri Botling Company, groepeerde drie brouwerijen die samen een gloednieuwe limonade onder de naam Colibri op de markt zouden brengen. De bevriende brouwers waren Lamot te Mechelen (en Boom ?) en Meiresonne te Gent. Toen Meiresonne door Artois werd overgenomen en Lamot door Bass,bleef Alken alleen over om Colibri op de markt te houden." Bron:

http://www.wiels.nl/Opa-gids.txt

Beste Anne-Marie,

Ik heb net de geschiedenis van Hofstade-Plage gelezen op een website waarvan ik de link onderaan zet, en daarin is sprake van het amfibievoertuig uit jouw herinneringen.

Zeker deze site eens bezoeken, er staat tevens een ganse uitleg in over Hofstade Baden en "De Merkt".

Veel leesplezier!

home.scarlet.be/~tsa28584/index_files/Page382.htm

 

De grootvader van de uitbater van Het Boothuis en taverne Zomerlust had na de oorlog van de amerikanen zo'n amfibivoertuigen gekocht en organiseerde tochtjes van de ene naar de andere oever. Hij is zelf geridderd in de orde van Oranje Nassau omdat hij deze amfibivoertuigen onbaatzuchtig inzette bij de waterramp van 1953 in Nederland.

De putten van Hofstade waar we nu in zwemmen en vissen zijn gemaakt tijdens de aanleg van de verhoogde spoorweg ernaast.

Het water dat door de spoorwegen gebruikt werd komt uit gemetselde bassins naast het huidige domein. Vroeger lag er aan de ingang recht over de huidige sporthal-zwembad een compex met pompgebouwen en diepe grote ondergrondse waterreservoirs, afgebroken tussen 1980 en 1990 denk ik. De gemetselde bassins worden nu nog gebruikt door de visklub van de NMBS.

Volgens oude buren  werd in Hofstade tijdens WOII door de Duitsers houten prefab wanden gemaakt voor barakken, tijdens de bevrijding werd die ganse hoeveelheid hout in brand gestoken hetgeen zoveel hitte gaf dat men bang had voor huizen aan overkant van de straat.

De geallieerden gebruikten Hofstade als tank opslagplaats- herstelplaats. Tijdens de slag om de Ardennen werden al die tanks ineeens naar het front gebracht.

Dit is niet gekontroleerd, alleen uit gesprekken van oude inwoners van Hofstade.

De Plage, ten voeten uit...

Rijwielenpark

Naar de statie

Tussen 1932 en 1936 werden er op topdagen 35000 betalende bezoekers geteld.

Waarvan 17000 met het openbaar vervoer, 10000 met de fiets, 5000 met de auto en 3000 met de moto.

In oktober '44 neemt het Amerikaanse leger bezit van het domein en richt er een montage en reparatiecentrum  voor vrachtwagens, gevechtswagen en tanks in. Samen met dat van Henegouwen het belangrijkste van de geallieerden. Er werden meer dan 3000 burgers tewerkgesteld als chauffeur, mechanicien, kok, ... tot juli 1945.

Misschien daarmee dat er daarna verschillende auto assemblagebedrijven waren in Mechelen.

Er stonden een 3-tal? rond bovengrondse gemetste en gecementeerde bassins.

Zie uitleg mdb hierboven.

 

 

"...Tussen 1932 en 1936 werden er op topdagen 35.000 betalende bezoekers geteld..."

Waarom werd dat eigenlijk afgeschaft, dat betalende bezoek ?

Want na de " schermutselingen " met die " lui van Brussel ", enkele jaren geleden, is dat toch opnieuw ingevoerd.  Niet ?

Het domein werd door de provincie overgedragen aan BLOSO en die besliste van geen medewerkers of  jobstudenten hiervoor in te zetten.

De nadruk kwam op sport en niet op recreatie.

De beschikbare fondsen werden eerst gebruik voor de uitbouw van sport gelateerde zaken. Vandaar de jarenlange verwaarlozing van het domein qua recreatie.

Maar de laatste jaren is er een inhaalbeweging gebeurd.