DOPPEN : Enig idee waar dit woord vandaan komt?

met categorie:  
IK zat zaterdagavond een beetje knikkebollend naar de tv serie Stellenbosch te kijken en plots schoot ik klaar wakker. De eigenaar van de wijnmakerij besluit zijn arbeiders in wijn te betalen en voert terug het "dopstelsel" in. Dit dopstelsel, nefast voor de arbeiders die snel aan de drank geraakten was schering en inslag in de Zuidafrikaanse wijnbouw en werd na het apartheidsregime afgeschaft. Het steekt echter af en toe de kop weer op.


En na de discussie over de wel of niet Arabische oorsprong van de naam Mechelen bekroop mij de lust om eens uit te zoeken waar dat fameuze typisch Belgische woord voor stempelen zou kunnen vandaan komen. Voor zover ik weet, weet niemand dat. Maar dat "dopstelsel" is misschien een hint.

Opzoekingen op Wikipedia en Google hebben voorlopig geen tipje van de sluier kunnen oplichten.

Wie weet meer ? Laat je dan maar eens goed gaan!
Rudi :

Wordt (werd) een stempel niet in inkt "gedopt", alvorens men een afdruk kon maken op papier ?

Of het een Mechels woord is, daar twijfel ik aan.
Misschien een Brabants of zelfs een Vlaamsch woord.

En heeft vroeger Jef Burm ook niet eens een stuk gespeeld voor den BRT over "Chareltje, den dopper".
Vraag me echter niet wie het boek geschreven heeft...
Klopt van die stempel en ik heb altijd gedacht dat het daar min of meer mee te maken had, maar dat dopstelsel zette me aan het denken. Ik vraag me ook af wat die "dop" in het Suidafrikaans betekent.
In Van Daele wordt "doppen" aangeduid als zuidnederlands. Uiteraard is het geen Mechels woord.
Hier is misschien een deel van een antwoord...

http://www.africaserver.nl/...

"Niets is bewezen

Bosman’s vader was een van de duizenden arbeiders op de wijnboerderijen van Zuid-Afrika die deels in wijn werden uitbetaald. Onder dit ‘dopstelsel’ kregen arbeiders zeven bekers wijn per dag om ze harder te laten werken, zonder dat zij voelden hoe zwaar het werk was. Betaling in alcohol werd al tientallen jaren geleden verboden, maar bleef op sommige wijnboerderijen nog tot het begin van de jaren negentig bestaan. De controle op het verbod was moeilijk, omdat de arbeiders op het landgoed van de wijnboer wonen.
De discussie is nu of het dopstelsel arbeiders afhankelijk heeft gemaakt van alcohol. Volgens sommige onderzoekers leidde het tot veel alcoholmisbruik, dat vervolgens de reden is voor de hoge FASD-niveaus op de boerderijen in de Westkaap. Leigh-Anne Fourie, onderzoekscoördinator bij FARR, een Zuid-Afrikaanse stichting ter voorkoming van FASD, stelt echter dat de relatie tussen het dopstelsel en FASD niet duidelijk is. “Er zijn ook veel FASD-gevallen gemeld in streken waar het dopstelsel nooit heeft bestaan”, zegt ze. Deskundigen van de wijnindustrie benadrukken eveneens dat er nog niets bewezen is. André Morgenthal, woordvoerder van Wines of South Africa, een organisatie ter stimulering van wijnexporten, voert aan dat er ook buiten de Kaapse wijngebieden zwangere vrouwen drinken; de oorzaken moet je volgens hem zoeken in sociaal-economische problemen en lage opleiding. Hij waarschuwt dat beschuldigingen dat de wijnbranche verantwoordelijk zou zijn voor FASD, kunnen leiden tot dalende verkopen en banenverlies.
“Wij dachten dat als het dopstelsel ophield, er minder gedronken zou worden. Maar in plaats daarvan werd er alleen maar méér gedronken, in grote hoeveelheden ineens”, vertelt Rubin Adams, werkzaam als onderwijspsycholoog in de streek rond Wellington. “Toen het dopstelsel werd afgeschaft, kregen de arbeiders geen enkele voorlichting over hoe zij hun alcoholconsumptie binnen de perken konden houden”, zegt hij. “Alles wat er gebeurde, was dat er geld werd gegeven in plaats van wijn.” De arbeiders wilden nog steeds wijn drinken en keken uit naar het weekeinde, wanneer er gedronken kon worden. De zeven dagelijkse bekers werden verruild voor een hoger loon; en daarmee kochten veel arbeiders aan het einde van week vijf liter papsak, om die vervolgens in één keer op te zuipen. “Het was hun doel dronken te worden; het ging om de kwantiteit, niet de kwaliteit van de wijn.” De drankgelagen leidden tot moreel verval - mishandeling en knokpartijen - en een lage levensstandaard."

Enne... oep een fles limonaat staot oek nen dop.
Een fles waon hee ne kurk...

En om effe terug te komen op het Zuudafrikaans :
Ne Moltrein... is gewoen ne Metro !
Geweldig woord !

:-D
het boek heet "de vulgaire historie van chareltje dop" en is geschreven door Ernset Claes. Jef Burm speelde in de verfilming de rol van een ordinaire smokkelaar op de zwarte markt te Brussel. en zoals steeds was Jef Burm subliem in deze kakrakterrol. Vooral het einde van het boek/stuk waar de smokkelaar gedekoreerd wordt en een verminkte soldaat/vrijwilliger niet!
het echt België dus.....
Zie:
<a href="http://allyoucanupload.webs..."><img border="0" src="http://aycu06.webshots.com/..." alt="Free Image Hosting at allyoucanupload.com"/></a>
"In inkt doppen" en "In water dopen"...

Is er een link ?
Ik zou het eerder zoeken in de armoede die voorkomt uit het 'doppen'.
Wie aan den dop is (was), heeft (had) het niet breed.
Daar waar de anderen vlees konden bakken in de pan, moest den dopper het met afgebakken vet, uit betere tijden, doen, waarin hij een stuk oud brood kon soppen (doppen).
Het is maar een denkpiste hé mannen.
Soppen, doppen, dopen...

Een stempel die voorzien wordt van inkt om een afdruk te maken op een kaart als bewijs dat je een tijdje werkloos bent.
Om deze tijd te overbruggen krijg je een "overlevingsbedrag in geld". Of je daarmee aan de boemel gaat en in de wijn vliegt, dat is vermoedelijk een andere (en zuudafrikaans) verhaal...
Dopperspatatten, kent iemand dat gerecht (nog?) En heeft iemand dat recept nog? Dat was iets wat de broer van mijn grootmoeder klaarmaakte en hij noemde het altijd "dopperspatatten". Een recept met smeuiig gekookte aardappelen en uien. Ik herinner me dat ik het als kind heerlijk lekker vond, maar de man is helaas overleden toen ik nog tiener was en er niet aan dacht zo'n recepten neer te schrijven om ze zelf ook klaar te maken. Kent iemand het?
Als "doppen" zuidnederlands is .. zou ik zeggen dat het van "dopen" komt, dus idd het dopen van de stempel in de inkt. Bij ons werd er ook altijd vanalles "gedopt" in plaats van "gedoopt".
Hoewel in NL de term doppen in die zin van werkloos zijn niet bekend is, volgens mij is dit toch weer iets typisch vlaams.
@eva : Ik vermoed dat dopperspatatten ook wel eens patatten met ajuinsaus genoemd worden en meestal gegeten werden (worden) met een stuk spek.
Mijn moeder maakte vroeger ook regelmatig patatten met melksaus en spek of worst.
Melksaus was gewoon een beetje boter in de pan met melk, zout, peper en muskaatnoot.
Het was spotgoedkoop, maar reuzelekker.
Ondanks het feit dat ze tot de beterverdieners hoorden, werd er toch zuinig omgesprongen met de centjes.
Zo werd er elke 14 dagen gebakken lever op het menu gezet en was er paardenbiefstuk ipv runds.
Het paardenvlees was toen, in tegenstelling tot nu, een pak goedkoper dan het rundsvlees.
Maar paardenvlees is veel en veel lekkerder dan rundsvlees. Spijtig voor het sympatieke edele dier, maar het is zo, gisteren nog ne "pjeirejuu" gegeten, filet van bij den Benny op de Tervruensteenweg. Zalig.
Aha, de Rudi is ook van Coloma ?

Enne.. is tegenwoordig Pjeirevlies/Pjeirenbiefstuk gien Rijkemenseneten ?
Coloma ?
Is er dan niemand van het Groothertogdom Stuivenberg zoals ik ? ;-))

..maar ik kan jan Goovaerts bijtreden : paardenbiefstuk was vroeger goedkoper én (nog steeds) lekkerder dan rundsvlees..
Met excuus aan de paarden.
@ Leyander :

Het krioelt hier op den Blog van de Hanswijkhoekers !
Ik heb er ook 17 jaar graag gewoond en kom er nog altijd graag terug...

:-)
Of iemand van de binnenstad .... ?
Hoy Leyander,hie eene van het Groothertogdom Mechelen-Noord,ma oek afkomstig van den Hansewijkenhoek,das nog alteid den besten(beesten) hoek van Mechele. :-D
Den Benny (den beenhouwer) is een goeie vriend van mij, al zijn we mekaar in de loop der tijden een beetje uit het oog verloren.
Ik heb zelf een paar jaar beenhouwersgast geweest in de paardenbeenhouwerij in het Geitenstraatje en ik kan je verzekeren dat paardenvlees een stuk gezonder is dan runds- of varkenvlees.
Doe mij maar ne goeie pjeirenbufstek mè frut of ne goeie roeie pjererosbuf.
@Leyander : Ik ben van geboorte nen echte Geerdegemmer, opgegroeid in den Hanswijkenhoek, maar de laatste 15 jaar woonachtig in het Koninkrijk Vrijbroek, vlak naast uw Groothertogdom Stuyvenberg.
Zeg Jan,sins wanner is Vrijbroekpark(ske) koninlijk?? Na ni overdreife hé. :-D
Allez allez, de Ridder Dessainlaan is den dure coté van Mechelen hé :-)
Al woon ik maar in een klein huisje in één van de zijstraatjes, mogen we dan een bekke nen dikke nek hebben.
('t is maar voor 't lachen zenne)
Awel Jan da kanne ikke na oek is mé lache zé.Ik zal vandenacht wei goe slaape.Mé ne smoel(lenboek) lach. :-DDD
Spijtig dat het maar 2 dagen meer is, maar voor een tip voor de liefhebbers van lekker paardenvlees: Rapid Leest houdt elk jaar zijn eetfestijn http://www.skrapidleest.be/ en dan doorklikken op Jak2008
En hoe je via een artikel over "Doppen", via "Groothertogdommen" en "Pjeirevlees" tot "SK Rapid Leest" komt !

Ge moet het maar kunnen, zou ik zo zeggen...

Rare jongens, die Bloggers !

:-D
@Jan Goovaerts: patatten met ajuinsaus, klinkt ook lekker, maar het is toch niet helemaal hetzelfde, denk ik. Voor zover ik me er nog iets van kan herinneren, bruinde hij eerst heel grote uien in de pan en kwamen dan de aardappelen erbij tot het in elkaar gekookt werd als één smeuiige lekkersmakende "stoemp". Echt een eenpansgerecht dus. Ik heb al geprobeerd het na te maken, maar het lukt me niet echt.
En ja, ook ik ben van Coloma, een goeie wei, toch? ;-)
@gimycko: wie is er hier eerst naast de pot beginnen p*ssen? Wie heeft het in deze post o.m. over een moltrein gehad? Als ik bemerk dat er hier amateurs zijn van "pjieirevlies" en ik uit ervaring weet dat ze dat bij Rapid zeer goed klaarmaken dan is het niet meer dan gepast dit hier te vermelden! Dus alle hippovoren daarheen!
@ Jokke : Hahaha...

:-D

dopworst

doperwt

dopsysteem

alles in een notendop