Zonder zwembroek

met categorie:  Zeven Zaventemse zotten zullen zes zomerse zondagen zwemmen zonder zwembroek.
Tot voor kort een vertelselke van Urbanus, binnenkort harde werkelijkheid in de zwemdok .............

Vanaf 1 maart is het verboden om nog met losse shorts te zwemmen in het stedelijk zwembad. Enkel (...) zwembroeken worden toegelaten. 'Die maatregel nemen we om hygiënische reden', zegt schepen van Sport Koen Anciaux. 'We merken dat heel wat mensen de short, waarmee ze al gespeeld en gesport hebben, nadien ook aanhouden om te zwemmen.'
(Bron Het Nieuwblad 16/01/2008)

Verdoken racisme!
Trouwens, dat water zit vol chloor, dus da maakt niks uit moest het zo zijn!
Ik ga zeker van mij laten horen bij de betrokken schepen!
De schepen weet heel goed dat het vooral allochtone jongeren zijn die shorts dragen!
In veel zwembaden (Aqualibi, bijvoorbeeld) is dit altijd al zo geweest hoor. Ik snap trouwens niet wat dit met racisme te maken heeft? Mogen allochtone jongeren dan geen zwembroek dragen? Een maatregel voor meer hygiëne, daar kan je toch niets op tegen hebben, denk ik dan...
Ik zie ook de link tussen hygiëne en racisme helemaal niet, erger nog, ik vind dat met deze maatregel vooral mannen treft! (lacht)
Alles wat niet past in het kraam van "jongeren" wordt dan maar direct bestempeld als racisme.
túúrlijk Roger! Wist je dat nog niet? Je mag tegenwoordig geen scheet meer laten of het is wel racisme volgens de één of ander!
Wel vervelend in je jonge jaren als je om de haverklap een st... evige dosis ijskoud water nodig hebt om de zaken te koelen. Een nauw aansluitend zwemslipje is echt niks verhullend
Veel moslimjongeren schamen zich in een zwemslipje en dragen daarom een zwemshort, wat wel sociaal aanvaard is in hun peer group. Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat hiermee vooral de dragers van die shorts geweerd worden -zij het allochtonen of jongeren in het algemeen- eerder dan dat er een echte hygienische reden is.
In de zomer ziet je inderdaad wel eens jonge gasten het zwembad binnenstappen met dezelfde short waarmee ze even later in het bad duiken. Niet écht proper.

Persoonlijk zal ik een nieuwe zwembroek moeten gaan kopen, want ik heb alleen zo'n zwemshort, die ik overigens uitsluitend gebruik om te zwemmen.

Geldt deze maatregel dan ook voor grijzende mannen op middelbare leeftijd die in lange broek arriveren en braaf hun zwemshort aantrekken in de kleedhokjes? Of worden we allemaal gestraft door het wangedrag van sommigen (allochtoon of autochtoon)?
Dze discussie is eeuwenoud, zie bvb. ook
http://www.nieuwsblad.be/Ar...
Het is in ieder geval zo dat men met deze maatregel onmiddellijk een hoop potentiële sporters (vooral jongeren, zowel autochtoon als allochtoon) zal verliezen.

Mij onder andere ook, ik ben opgegroeid met zo een short en zal van mij van mijn leven nooit in het openbaar vertonen in zo een speedo'tje. Kwestie van persoonlijk smaak.

Mensen die zich niet comfortabel in hun lichaam voelen zullen zich ook niet meer laten zien enz...

Ik vind het een onbegrijpelijke maatregel, welke incidenten zijn er in het verleden gebeurt om een dergelijk regel in te voeren??
Zou het niet zo kunnen zijn dat in het geval van een loszittende short eventuele loskomende schaamharen makkelijker kunnen ontsnappen?
Allez, smakelijk in ieder geval. Dit is trouwens 1 van de vele redenen waarom ik nooit zwem in een zwembad, als ik zwem in eender welke zee of meer bestaat de kans dat ik iets binnenkrijg, in een zwembad is dat een zekerheid. Wat mij betreft een wereld van verschil.
Komt er ook een "plas-verklikker"? Persoonlijk vind ik dat veel onhygiënischer dan zo'n floddershort.

Hoewel ik me niet kan voorstellen dat dat prettig is, met zo'n natte flodder rond je benen ... maarja, ik "mag" dan ook gewoon een bikini of badpak aan, volgens mij bestaan er niet eens damesmodellen floddershorts ;-)
Een short dragen is reeds verboden in heel Wallonië en ook al in een pak gemeenten in Vlaanderen. Mechelen liep eigenlijk gewoon achter. Wat dit met racisme te maken heeft, begrijp ik niet zo goed... Is rechts rijden op de weg ook een racistische maatregel?
Er is ook nog de boerkini...

http://pressmart.net/blog/u...
Kan men niet gewoon de mensen die zo'n short dragen bij het binnenkomen, de toegang weigeren ?
Ik zit in een gewichtsklasse waarin je niet zo makkelijk je maat vindt in gewone zwemvodjes.
Door het verlies van enkele kilootjes leek het dragen van de short bijna weer tot de mogelijkheden te behoren, zodat ik zwemmen kon toevoegen aan de sporten om gewicht te verliezen, maar daar besluit meneer Anciaux nu verandering in te brengen door het uitvaardigen van een ondoordachte maatregel.
Dat hij zijn zwemdok houdt, ik zal als propere Mechelaar wel uitwijken naar Londerzeel of Lier.
Meneer Anciaux, ik voelmij gediscrimineerd omwille van mijn gewicht, merci.
Eigenlijk feitelijk...
Zijn er wel genoeg openbare zwembaden
voor die 78.000 Mechelaars ?
Enne... wat is tegenwoordig de "dresscode"
voor de Plage in Hofstade ?
Komt daar eigenlijk nog volk in de zomer ?
Ik ken Mechelaars die naar Lier uitwijken. Knap en nieuw zwembad.
Het zwembad in Lier :

http://www.toerismelier.be/...
allez alle uitersten tegelijk, gymicko een boer smurfkini en de andere uitersten kunnen naar bredune gaan daar dragen ze ook geen floddershort.
Wat mij betreft , ik had me vorig jaar al een koppel speedos aangeschaft omdat die meer en meer te zien waren op het strand. Ik wilde niet afsteken op de rest.
Een zwemshort is toch ook proper, je draagt er een netje in zodat alles netjes op zijn plaats blijft, dus ook de haartjes hoeven nadien niet gekamd te worden :-)
Och ja, uiteindelijk is het weeral maar een storm in een zwembad.
Wacht maar tot ik in mijne string verschijn :-)
Weet er nog iemand wat er allemaal NIET mocht in het zwembad in de Leliestraat ?
Het hing met tekeningskes op een bordje bij de balie.
Wat herinner ik me er nog van...

-Niet lopen
-Niet vrijen
-Niet roken

Kent nog iemand anders de andere verboden ?
en niet speken?
@ Lieven p : Klopt !

-Niet lopen
-Niet vrijen
-Niet roken
-Niet spuwen
-...
Mag ik als oud sportzwemmer even opmerken dat als je echt goed wil ZWEMMEN dat met zo'n short gewoon onmogelijk is. Dus dat is voor mij al geen probleem. Enne, is die short nu ook weer geen modeverschinsel? Ik herinner me dat we vroeger toch kodne gaan zwemmen met een gewone zwembroek of met een short zonder commentaar. Regelneverij vind ik dit. Met wel begrip voor niet met dezelfde short als kledij als zwembroek at kan niet door de beugel. Trouwens in short door een stad lopen hoort niet vind ik, dat is goed voor op vakantie in warme landen. En dan liefst een "geklede" short, niet die kleurrijke flodders die de "zomerzotten" direct aanschieten zodra er een straaltje zon te zien is.. Bah!
@ Rudi :

En dan liefst ook geen witte sokken in sandalen !

:-D

http://mutacivi.files.wordp...
Het is in ieder geval een maatregel waardoor weer minder mensen in het zwembad zullen te zien zijn PUNT
Ik begrijp het probleem niet. Als je gaat voetballen draag je voetbalkledij, als je gaat tennissen draag je tenniskledij, als je gaat zwemmen draag je zwemkledij!

Het werd tijd dat de kledijvoorschriften in Mechelse zwembaden aan banden werden gelegd. In andere steden zoals Vilvoorde en Zaventem is dit al lang het geval, en die zwembaden lopen nog steeds aardig vol.

Worden allochtonen hiermee geviseerd? Volgens mij worden alle mannen met een gebrek aan persoonlijke hygiëne geviseerd, en dat is maar goed ook.
Minder volk in het zwembad? Joepie, Terug plaats voor mij! :-)
@albeir : Nu mag jij me eens uitleggen waarom een man die zwemt met een zwembroek-short een gebrek aan persoonlijke hygiëne zou hebben ?
Een zwembroek-short is en blijft een zwembroek en is dus zwemkledij.
Het probleem dat zich stelt is dat, in de zomer, veel jongeren (zowel allochtone als autochtone), al van 's morgens vroeg rondlopen in de short waarmee ze gaan zwemmen.
Dat kan terecht onhygiënisch genoemd worden.

Wat men nu doet is de meest simpele oplossing toepassen.
Er worden regelmatelmatig mensen doodgereden in het verkeer, dus we verbieden dan ook maar meteen de auto ?
Roken is ongezond en ook de meerokers lopen gevaar, dus we verbieden ook maar meteen de tabak ?

Het stadsbestuur moet een oplossing bieden die voor alle partijen aanvaardbaar is, dus moeten ze er gewoon mensen die een zwemshort dragen, bij het binnenkomen van het zwembad, de toegang ontzeggen.
Wat men nu doet is absurd, evenals stellen dat een zwemshort minder hygiënisch zou zijn dan een zwembroek.
Zowel de klokken als de klepel zijn ook in een short netjes verpakt. :-)
@Jan: de mannen die zwemshorten dragen, kunnen dat nog steeds doen, er bestaan ook strakke versies van een short.

Dit is volgens mij ook niet de meest simpele oplossing. Dit is een kostenloze oplossing die zijn effectiviteit in andere zwembaden zoals Zaventem, Brasschat en Aqualibi al heeft bewezen.

En jouw oplossing om de selectie uit te voeren bij het binnengaan zal de discussie alleen nog maar verergeren. De eerste allochtoon die geweigerd wordt voor zijn kledij zal moord, brand en vooral racisme schreeuwen. Je ziet het zelfs al in deze discussie.
Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan personeelskracht om jouw voorstel te doen lukken.

Even ter verduidelijking: ik draag zelf ook liever een short dan dat strakke spul. Maar ik begrijp de beheerders en het stadsbestuur volledig.
In een zwembad waar de waterkwaliteit aan zoveel normen moet voldoen, mag er volgens mij van de bezoekers ook een inspanning verwacht worden.
Waren of zijn die losse zwemshorts geen gevaar wanneer men te dicht bij de waterzuiveringsfilters (in het zwembad zelf) zwemt ?

Ik meende zoiets opgevangen te hebben.
Men mag toch wel eens aan de iets rondere medemens denken, die de zwemsport heel goed kan gebruiken.
Zo'n zwembroekje van Adidas vind je niet in XXXL en als dat wel zo is, is het voor die mensen nogal genant om met zo'n minibroekje te water gelaten te worden.

Racisme heeft hier (hopelijk) niks mee te maken, al heeft men daar in de Leliestraat wel te maken met een gedragsprobleem.
Als dit een poging is om deze problemen op te lossen, zou ik het erg vinden.
In dat geval moet men het probleem bij de wortel aanpakken en een kat een kat noemen.
Als mensen, van welke origine dan ook, zich niet kunnen gedragen in een zwembad, dan moet men de probleemgevallen de toegang tijdelijk of definitief ontzeggen, zonder rond de pot te draaien.
@ Jan G :
over het zwembad in de Leliestraat gesproken...
Wat is er uiteindelijk gebeurd met die gluurder, die dagen, weken en maanden op dat bezoekersverdiep zat. Elke keer dat je in het zwembad dook, zat hij gegarandeerd uren op een stoeltje, met zijn armen over de rand, het "spektakel" te bekijken.
Zit hij er nog ? We spreken over de Jaren 75-85.
Helaba Gimycko, ge moet da ni aan mij vragen zenne, ik weet van niks en ik ken diene mens ni :-)
Misschienst was da wel ne redder, of gewoon ne wijvenzot ? :-)
Hahaha...
Racisme zou ik het ook niet noemen, maar de link met het weren van een welbepaalde doelgroep is wel duidelijk. En wat die hygiëne betreft, dan moeten ze de langharigen ook weren, wie weet wat er in hun kapsel allemaal te vinden is, net als de langbaardigen. Of de zeer kleine kinderen die nog net niet zindelijk zijn (zo'n zwempamper is ook relatief) of de iets minder jonger kinderen die per ongeluk eens in het water ..., of de iets zwaardere mensen, die teveel zweten, of...
misschien moeten ze de bouw van dat nieuwe zwembad uitstellen, er zullen geen zwemmers meer zijn.
Een verplichte badmuts voor jongens en meisjes, dat ontbreekt nog.
Mannekes, de "welbepaalde doelgroep", astemblief, als ik mij even tot de "welbepaalde doelgroep" of "marginale minderheid" ( want dat zal het op de totale bevolking van 78000 Mechelaars wel zijn zeker? ) mag richten: Als u niet graag een zwembroekske draagt omdat dan merkbaar is dat uw klokkenspel lang niet het volume inneemt dat u altijd zelf beweert heeft -dat zal het probleem van de "welbepaalde doelgroep wel samenvatten zeker?-: trek het u niet aan want in de nog vele decennia die u hopelijk nog te leven hebt zult ge nog stoten en toestanden en weet ik wat nog allemaal tegenkomen die veeeeeeel erger zijn!!
Ik zal al een tipje van de sluier oplichten: Sinterklaas bestaat niet, Walt Disney was een leugenaar, de helft van uw pree zal naar de belastingen gaan, mensen die ge graag ziet zullen sterven, gijzelf zult op uw oude dag misschien seniel worden, kanker krijgen en uiteindelijk ook uw kaas laten en het zal hier nog heeeeel veeeel regenen en slecht weer zijn!!

EN BOVENAL: ALS GE DE VOLGENDE KEER NOG EENS EEN GEHANDICAPTE PASSEERT DIE NOOIT ZONDER HULP IN EEN ZWEMBROEK GERAAKT, LAAT STAAN IN EEN ZWEMBAD: VRAAG U DAN EENS AF WAT UW PROBLEEM PRECIES WAS
Netels dat hebt ge nu eens klaar en duidelijk gesteld! zo simpel is het....dat zogezegde probleem verzinkt in het niet bij wat mindervaliden moeten doormaken.
proficiat voor uw klare taal (zou Brusselmans zeggen)
@sint: :-)

Er kan geen regel worden ingevoerd, of er is wel een bepaalde groep die extra hevig wordt getroffen. Maar om ge nu gediscrimineerd te voelen als ge teveel weegt... Of schaamte bij zwaarlijvigheid nu te noemen...  Voelt ge u dan wel zelfzeker in een short met maat XXXL? Iedereen heeft toch een gelijk tenue aan? En als zij zich schamen, dan mag u da ook. Ge moet niet alles naar u toetrekken willen.

Aan de heren, jongens van alle nationaliteiden, ik ben 53jaar en droeg vroeger en nu een zwemslip, wat is eigenlijk het probleem?  dat het nu verplicht wordt, in mijn jonge tijd droeg iedereen, dun of volslank, een slipje en dat was gewoon gewoon! En dat heeft niets met rasisme te maken, mag het niet van uw godsdienst, spijtig daar hadden we vroeger geen last mee! Onze voorouders hebben gevochten om meer vrijheid te krijgen op alle gebied en dat moet niet kapot gemaakt worden door ingevoerde godsdienst, amen!

ik zie hier niets racistisch in, trouwens, hoe minder textiel, hoe minder ziektekiemen er in het bad kunnen komen, wat resulteert in minder chloorgebruik.

stel nu, iedereen zou deze kleding aanhebben;

onderbroek, kousen, lange broek, onderhemd, hemd, trui, jas, sjaal, muts,

en zouden zo van de straat in het zwembad duiken, wat zou dan het effect zijn?

nee mensen, hier zit niks van racisme in.

 

Niet akkoord

bijna alle belgische jongeren dragen shorts om te zwemmen

alleen de 50+ zwemmen met een zwembroek