Yevgueni aan de arbeid, overal schoonheid!

Aan de Arbeid


'Aan de Arbeid!' verzocht zanger Klaas Delrue de nokvolle Mechelse Stadsschouwburg. Of sloeg het opzichzelf? Alleszins: wat zou volgen was: 'Overal Schoonheid', jawel! Yevgueni liet gisteren (18/01/08) géén kans onbenut om te bewijzen dat ze de nr. 1 zijn van wat we de 'kleinkunstpop' zijn gaan noemen.

Yevgueni charmeerde, intrigeerde, ontroerde en amuseerde. Met de lotgevallen van 'Sara', 'Robbie' en 'Marcel', het verhaal van de 'Verloren Zoon', het aangrijpende 'Honger', de feel-good vibe van 'Als Ze Lacht'. Het Eco-statement dat 'Laat ons een Bloem' nog altijd is... Maar evengoed een lied over 'Tita Tovenaar' (inclusief vingerknip). En 'Morgen komt ze thuis'!
De mooie melodieën, de o zo prachtige stem van Klaas Delrue, die soms doet denken aan de betreurde Wim de Craene, de uitstekende teksten... Kleinkunstpop van de bovenste plank, meneer, mevrouw! Zij die erbij waren gisteren gaan dat vast niet tegenspreken. 'Onze éérste uitverkochte zaal op deze tour' zei Klaas Delrue trots. En, trots mag hij zijn, want goed, nee, héél goed, dat was het.

Mechelen ontving Klaas & de zijnen met open armen en genoot met volle teugen. De verschijning van Wigbert van Lierde op akoestische gitaren was een aangename verrassing. Maar ik stel me dan de vraag, wanneer maakt deze top-muzikant nog eens zelf een album? Wigbert, lees je mee?

Gewoon vrolijk, maatschappijkritisch, melancholisch, dan weer een flinke dosis humor en ironie. En muzikaal vakmanschap. Allemaal ingrediënten voor een fijn avondje Yevgueni.

En die zag er zo uit:

1. AAN DE ARBEID
2. TITA TOVENAAR
3. OVERAL SCHOONHEID
4. EENZAAM MET JOU
5. SARA
6. ALSOF ER NIETS GEBEURDE
7. HONGER
8. MAN ZIJN
9. VERLOREN ZOON
10. ZO DONKER (I see a Darkness - Bonnie Prince Billy)
-
11. IN DEZE STAD (In Liverpool - Suzanne Vega)
12. MARCEL
13. VERGIF
14. GEZELLIG
15. ROBBIE
16. ROBBIE II
17. OUD EN VERSLETEN
18. KANNIBAAL
19. MORGEN KOMT ZE THUIS
20. ALS ZE LACHT
==
21. MAMA, IK WIL PAPA (nieuwe versie)
22. LAAT ONS EEN BLOEM (Louis Neefs)

Hoogtepunten?
Wat mij betreft zeer zeker "Honger" (slik!), "Marcel" (dito), "Gezellig" (niet gezellig dus! De tekst: niet om vrolijker van te worden, maar o zo sterk!) en ook: "Als Ze Lacht" (dat blijft een ijzersterke song), "Robbie I & II", "Sara" en "Laat Ons een Bloem"... maar een 'dieptepunt' ? Nee, sorry dàt kon ik, met de beste wil van de wereld, niet ontwaren...

Yevgueni is genomineerd voor een Mia-award in de categorie Wereldmuziek & roots" vertelde Klaas, enigszins verbaasd, "Dus hebben we een nieuwe 'wereldmuziekversie' gemaak van "mama, ik wil papa". Dat ze die award maar snel binnenhalen, want: méér dan geslaagd als u het mij vraagt!

Waar is de tijd. In 2003 zag ik dit "bandje" nog het Mechelse Folkfestival openen in het Cultuurcentrum. Anno 2008 zijn ze - en terecht! - een gevestigde waarde in Vlaanderen. Nu nog de rest van de wereld. Ze verdienen het!

Komaan, Vlaanderen, laat u niet onbetuigd. Koop de albums. Ga ze zien en "spread the word".

Aan de arbeid !

Het was schitterend!
Ik volg dit groepje nu al een paar jaar - M'n dochters introduceerden deze muziek hier in huis, enne...ook ik val voor deze knappe kleinkunst-pop.
Dit is klasse.
Prachtige melodieëen, en sterke teksten, gecombineerd met de mooie stem van Klaas: op enkele jaren tijd bereikten ze een eenzame kwalitatieve hoogte.
Méér van dat!
De Stadsschouwburg lustte er gisteren alleszins wel pap van.
(enne: ik zag minstens 5 Mechelse Bloggers.... :-)
Antwoord op de (nog te stellen) prijsvraag van gisterenavond: 'Wat zal het zijn' hebben ze niet gespeeld. Fijn concert zonder één dipje. Respect Yevgueni.
Het was inderdaad een prachtige avond ik heb er heel erg van genoten!
Mooie melodieën gezongen door Klaas met zijn warme stem, het was schitterend.
Het was voor mij ook een verrassing om Wigbert tussen de muzikanten te zien.
Ik hoop dat we nog veel mogen horen van deze groep ze brengen fijne kleinkunstpop met klasse.
Yevgueni doe zo voort!
Aha Wigbert, terug van weg geweest. Goeie artiest maar wat weggedeemsterd....
En Klaas is best wel een knap jonkie! Was blij verrast "dat jonge snaken" nog "bewust" kunnen zijn. Ik werd er echt vrolijk van!@markec Klaas deed mij bij momenten ook aan Wim Decraene denken en zo'n mooi taalgebruik en uitpraak! ze hebben alvast 1 fan meer.
... en met Yevgueni heeft het Cultuurcentrum weerom uitgepakt met een klepper van formaat. Het seizoen '07-'08 heeft ons echt al veel moois gebracht ...

En straks staat Bert Kruismans op het programma (helaas wel in die 'onzaal' van een Theatrium).