Expo '58 in Mechelen.

met categorie:  
Dit jaar zal het 50 jaar geleden dat de legendarische wereldtentoonstelling in Brussel de deuren opende...
Het atomium is een blijvende herinnering aan deze mijlpaal voor ons land.
Maar deze expo werd symbool en gangmaker van een nieuwe manier van leven, denken, bouwen...
Ook in Mechelen vinden we nog voorbeelden van deze stijl.
...al is het één en ander wél bedreigd...


(foto: Jan Smets - station)
Het Mechels station uit 1959 is een fraai exponent van de expo-architectuur.
De waarde wordt niet betwist door vele deskundigen.
Nochtans zal het binnen afzienbare tijd verdwijnen bij het megaplan voor de hele stationsbuurt.
RIM ('restauratie en integratie Mechelen) denkt dat het huidige station de verwezenlijking van de nieuwe stationsbuurt helemaal niet in de weg staat?
Het gebouw zou perfect in aanmerking komen voor herbestemming, en zou hiermee een meerwaarde geven aan de hernieuwde stationswijk.


(foto: Dogfael)Ook het bedrijf Comet op de Astridlaan is een voorbeeld van de expo-stijl.
Aangezien het bedrijf zijn activiteiten heeft gestaakt, is er ook grote onzekerheid over het
gebouw...
Zal ook dit staaltje van de expo '58-bouwstijl uit het Mechels straatbeeld verdwijnen?


(foto: Nele)
(foto: Applefan)

Wat er ook van is,
In het voorjaar loopt in Lamot een overzichtstentoonstelling over expo '58.
Brussel had voor deze herdenkingstentoonstelling weinig belangstelling, en liet de kelk aan zich voorbijgaan.
Men vond het atomium te klein hiervoor, en de Heizelvlakte 'een kerkhof waar niets authentieks meer te zien is'...


(foto: eMotionBlogster - de Expo-ster...)


De politieke wil om iets met Expo '58 te doen, was het grootst in ons Mechelen.
Vandaar de keuze om de moderne architectuur van de paviljoenen op Expo'58 in Lamot te brengen.
Later wellicht méér hierover...
Maar dit postje alvast als smaakmaker, en om de discussie (?) over behoud of afbraak van deze gebouwen aan te zwengelen...(foto: Nele - Comet)(foto: Hans Vdb - Comet)


(foto: Lhoon - Comet)


(foto: Ghislain D. - Comet)
Jan heeft groot gelijk om effe de aandacht te vestigen op de 'expo '58'- stijl. Zolang we maar verder kijken dan de negen bollen van het atomium. Veel van deze stijl is ook binnenin gebouwen te vinden want het was niet zozeer een bouwstijl alleen maar een levensstijl. Voor het centraal station en de comet ligt de uitdaging niet in het behoud ervan maar in het zinvol wedergebruik. Je moet zomaar niks beschermen om het daarna op een schap te zetten, zo werkt een stad niet. Je moet er ook nog iets kunnen mee doen. Dan denk ik in de eerste plaats aan alle verenigingen die op zoek zijn naar betaalbare lokalen. Antwerpen heeft zo zijn forten kunnen her-invullen. Awel, wij kunnen dat ook!
Er zal ook een film te bekijken zijn over Expo 58,duur 20minuten.Gemaakt door ne Mecheleir,wie zou da kunne zen?
Hoe oud (of hoe jong) waren de Bloggers in 1958 ?
Ondergetekende was toen ( net als nu ) 11 jaar.
@ gimycko
Naar analogie van de prachtige tentoonstelling van enkele jaren geleden in Brussel : Ik was 20 in 1940 kan je voor mij zeggen dat ik 18 was in 1958. En raar maar waar ik had TOEN aan de Wereldtentoonstelling '58 een hartsgrondige hekel. Wellicht kwam dat door mijn vrienden die al wat ouder waren en waarvan sommigen reeds over een wagen beschikten. Bijna wekelijks moest ik hun aangedikte verhalen over hun bacchanalen in Vrolijk België aanhoren. De levensgevaarlijke terugtochten uit dit van bier doordrenkte, bordkartonnen paradijs werden dan nog maar eens plastisch beschreven. In het bijzonder alle variaties van kotsen en in dronken toestand meisjes trachten te versieren. Dat moet proper geweest zijn. In hun ogen althans. De meeste van die jongens waren mijn maten maar na hun verhalen zijn er bij mij toch enkelen in een lagere schuif gevallen. Zelf heb ik de Expo één keer bezocht en de warmte en de vreslijke drukte en de beestachtig dure prijzen voor eten en drank zijn mij steeds bijgebleven. Ik werkte toen nog niet en met het zakgeld dat moeder ons toeschoof kon je in Mechelen al niet de seigneur uithangen, laat staan in Brussel. De hekel die ik had aan die Expo is later wel veranderd in bewondering voor de mensen die alles op een korte termijn uit de Heizelvlakte hadden gestampt. Niets is steeds wit of zwart. Grijs kan een mooie na-fase zijn van je eerste indruk.
Mijn ouders hebben op expo 58 beslist te trouwen.
Ik ken het expobrood, het expo-ijs en het atomium.
Het stationsgebouw op zich vind ik alles behalve rijp voor de sloop, waarom dit dient vervangen te worden is mij een raadsel.

De Comet daarentegen vind ik dan weer een draak van jewelste, afkloppen en vervangen die handel.

Allez, da's mijn -waardeloze- mening he (lacht)
@ Sint :
En wat moet ervoor in de plaats komen ?
Toch geen kantoren, hoop ik.
Graag uw mening.

Ik hoop dat ooit het Speelgoedmuseum
daar zijn stek van zou kunnen maken
(met parkeermogelijkheden tot aan de
Leuvense Vaart)
In tegenstelling tot vele Mechelaars heb ik ons stationsgebouw altijd nogal geslaagd gevonden. Maar voor de rest ben ik niet al te enthousiast over de echt toe recht aan stijl van die tijd. In 1958 was ik 10 en ik ben zeker drie vier keer naar de expo geweest.
Blijven mij bij: uiteraard Atomium en de dicht bij elkaar gelegen paviljoenen van de twee concurrenten Rusland en Amerika. De eerste kleurenTV beelden in het Amerikaans theater. Het gele jasje van de presentator was echter groen op het TV scherm!
De paviljoenen van Frankrijk en Thailand en het overdreven grote paviljoen van een kleine staat: het Vaticaan. Ook het huis van "onze" Congo!!
Maar ook de chocoladefabrieken van Côte d'Or en Jacques. De golfslag van de zee in het Nederlandse huis en de schitterende pijl van het gebouw van de "burgerlijke bouwkunde". Expo-brood uiteraard, maar ook driekleurige ijsjes (vanille/aardbei/mokka) aan de verkoopstalletjes. De kabelbaaan hoog boven je hoofd.

De tijd van "the sky is the limit", het begin van de ruimtewedloop, de koude oorlog etc....
Voor hen met een nostalgie naar den Expo, gewoon effe googlen met de zoekterm "Expo 58" en dan doorklikken naar de "afbeeldingen"
De Comet is in feite een 'onecht' Expo 58 gebouw. Daar waar het station een nieuw opgetrokken gebouw was, was dit een oude meubelfabriek die men aan de buitenzijde een facelift gaf maar binnenin volledig in die expostijl veranderde. Kijk bovenaan naar de foto van de traphal die volledig in de vorm van een gasfles ( Comet als producent van ... )werd uitgevoerd.
Gaarne zien is een kwestie van voorkeuren. Waardevol is iets totaal anders. Laat ons eens zien hoe het waardeoordeel van onze vroede vaderen eruitziet wanneer we het over specifieke gebouwen en/of inboedels gaan hebben, ook buiten deze twee aangehaalde voorbeelden.
Voor meer foto's over de Comet : 1 adres...

http://www.flickr.com/searc...
@gimycko:
Wat ik persoonlijk graag gezien had ipv de Comet? Awel: dat staat in mijn oude post getiteld 'de comet is ermee weg' onder de vorm van een bewerkte foto. (lacht) Ge zult verschieten!
Jammer genoeg onrealiseerbaar.
Den deze was toen -20.
Ik snap het dat mensen vast houden aan nostalgie enz.
Maar je kan toch moeilijk alles in een glazen kastje zetten en conserveren.
Het stationsgebouw bijvoorbeeld kan altijd wel een opknapbeurt gebruiken.
Ja kijk de dingen veranderen nu eenmaal en dat zal je haast niet kunnen tegen houden.
De dingen die overblijven zullen dan laten weer geklasseerd worden als historisch pand en dan hebben de gidsen weer een plekje er bij.
Zijn we mss nu getuige van de geboorte van een '58-tour?
Waarom hebben ze indertijd het oude Stationsgebouw niet overgebracht naar Bokrijk ?
Gelukkig hebben we de foto's van Nels nog die geregeld opduiken op een Verkoopswebsite of op een "Rommelmarkt"...
Van mij mag het stationsgebouw gerust verdwijnen.
Ik ben benieuwd naar de plannen voor het nieuwe gebouw. :-)
@ Filip :
De Gazet (of den Blog) niet gelezen ?

http://blog.stadmechelen.be...
@ Luc: ik het dubbelle!
Wat de plannen van de spoorwegen betreft, die zijn voorlopig nog te catalogeren onder ' natte dromen '. Die plannen hebben zij zelf gemaakt vooraleer er enig overleg is geweest met welke instantie dan ook. Iedereen mag dromen maar zoals iemand zei: ' Eérst bla-bla en dan pas boem-boem ' en zolang er niemand afkomt met het foefke van 'betonrot' dan kan het station daar rustig nogeens vijftig jaar staan.
Ik was bijna 15 ten tijde van Expo 58 en ben er (met mijn ouders) drie maal geweest. Idd, Rudi, de kleurentelevisie in het Amerikaans paviljoen stond zeker nog niet op punt en de kleuren waren eerder teleurstellend, maar zo is alles ooit eens begonnen. Wie had toen kunnen vermoeden dat een TV die toen 50-60cm diep was, een halve eeuw later zo zou veranderd zijn dat hij net als een schilderij aan de muur kan worden gehangen? Maar nog machtiger dan de voor ons toen onbereikbare en in België onbestaande kleurenTV (een kleine Z/W TV kostte toen al ongeveer 3 maandwedden!), vond ik het Circarama naast het Amerikaans paviljoen. Een ruimte waar op een 360° scherm een film werd gedraaid zodat men werkelijk midden in't beeld zat. Je voelde het werkelijk in je buik toen je in de steile straten van San Fransico bergaf "reed". Wat mij, behalve de gebouwen, alleszins bijgebleven is zijn de grote roetsjbanen en de reus Atlas en dan niet te vergeten: de trilplaten die her en der stonden en waarop men, mits 5 frank op te hoesten, zijn vermoeide benen kon laten "masseren".

In één van de paviljoenen heb ik mijn allereerste pint heb gedronken: een Perle Caulier. Ik denk niet dat ik later ooit nog zo'n slecht bier heb gedronken.
De Löwenbrau in "Oberbayeren" was alleszins een stuk lekkerder.

Bij Comet werd in de loop der tijden zowat vanalles gemaakt. Eerst waren het "De Voskens" (meubelfabriek), in mijne jonge tijd rolden er dagelijks kleine rupswagens voor het leger buiten, daarna werden er gasflessen gemaakt en ik geloof dat er later ook bierblikjes werden vervaardigd.
@gimycko: ik heb dat item gelezen maar daar stonden geen plannen bij van het nieuwe stationsgebouw.
@Roger, leuke opfrissing van mijn geheugen want ik herinner me nu plots die 360° cinema en inderdaad die rutschbaan.
En bij Comet werden (of is het nog worden)ook bierVATEN in roestvrijstaal gemaakt. Wat trouwens hun grote business is (was?) Bierblikjes was elders en niet van Comet denk ik. Ik gebruik nog steeds als pennenhouder een onafgewerkt blikje van Cristal Alken dat tijdens een betoging n.a.v. de sluiting van die fabriek ( negentiger jaren denk ik - ik dub nog steeds over de naam )uitgedeeld werd op de Grote Markt.
Hoe heette die fabriek nu weer?
De Comet was één van de wereldleiders in de productie van biervaten. Wie een pint dronk in pakweg Argentinië, Turkije, Finland of Zimbabwe... de kans was groot het het getapt werd uit een Mechels Comet-vat, want de productie werd vanop de Astridlaan naar alle uithoeken van de wereld getransporteerd.
Alleen daarom mag het gebouw bewaard blijven! Ik vind het overigens best een knap complex.

Rudi, die blikjesfabriek, was dat Le Soleil (ook leverancier van Marie Thumas, denk ik) of vergis ik me van naam?
Ridi, idd, het waren biervaten die men bij Comet maakte.
Die blikjes, was dat niet Eurocan?
Ik denk dat je het bij het rechte eind hebt wat de blikjes betreft, Roger.
Eurocan.
Le Soleil was de vroegere naam van de blikjesproducent Eurocan, die vooral voor Maria Thumas werkte.
@koendv: de namen van de 'inblikkers' waren respectievelijk Le Soleil, Marie Thumas en daarna Bonduelle. Eurocan was een dochterfirma van Marie Thumas die de lege blikjes voor hun maakte. Zij ging in vlammen op aan de Vrouwvliet in 1977 of 1978.
Juiste datum van de brand bij Eurocan : 16 oktober 1978.
Ik kan me niets herinneren van die brand. Was dat dezelfde brand, waarbij ook een grote gasfabriek of zo aan de Pasbrug werd vernield?
Neen Koendv, dat was een andere brand, nl. Meagaz.
Helemaal juist Jos. Maar was er geen link tussen Comet en Meagaz ?
Ik woonde destijds aan 't Vrijbroekpark en heb de ontploffing van Meagaz (1969?)tot daar gehoord.
's Anderdaags ben ik er nog foto's gaan nemen. Alles lag plat, ook de daarnaast gelegen houthandel Vilpas(?).
Van sommige huizen aan de overkant waren de pannen weggeblazen en gasflessen waren over de daken tot in de tuinen gevlogen.
'k zal die foto's eens moeten opduiken en op Flickr zetten.
De brand bij Vilbo-Vilpas konden wij thuis, op de tervuursesteenweg, van op de eerste verdieping zien.
De lucht was toen helemaal roodgekleurd.
Ik ben niet helemaal zeker, en ik kan er naast zitten, maar ik dacht dat dat wel eerder was dan 1969 ?
Ja, ik denk dat het 1967 was. 1969 was geloof ik het "Bommenkot" op de vaart dat ontplofte.
De ontploffing van het 'Bommenkot' was inderdaad in 1969...
Ontploffing Meagaz : 20 maart 1969.
Ontploffing Metallurgia Mechelen

Maandag 24 oktober 1966, om 13u04 weerklonk er boven Mechelen een geweldige knal. De Mechelaars werden er niet erg door opgeschrikt, want de meeste dachten dat het eens te meer een supersonische “bang” was, veroorzaakt door een straaljager die door de geluidsmuur ging.
Pas toen uit alle richtingen brandweer, zieken- en politiewagens met gillende sirenes door de stad raasden, werd het duidelijk dat er iets zeer ergs aan de hand was.
Hoe erg werd spoedig duidelijk.
Aan de Hanswijkvaart had zich een onvoorstelbaar hevige ontploffing voorgedaan in de fabriek “Metallurgia”, waarbij verscheidene doden (5) en tientallen gewonden te betreuren waren.
Enkele ogenblikken na de ontploffing ontstond er in de geteisterde fabriek een hevige brand.
Zuurstofflessen, olievaten en bussen gevuld met verfstoffen en andere scheikundige producten, hadden vuur gevat en deden huizenhoge steekvlammen oplaaien. Een tachtigtal arbeiders die in de fabriek vertoefden werden allen min of meer zwaar gewond.
Jos, ik denk niet dat Meagaz in 1969 ontplofte. Dit bebeurde m.i. niet in hetzelfde jaar als de ramp in het "boemmekot".
Meagaz was geloof ik in 67.
Ik woonde 'r vlak over (waar nu een bezinestation is), en was 14...
Ik zag door de venster een oranje gloed, en ging kijken in de tuin.
Op dat ogenblik was de brand al vrij hevig....
Ik riep m'n moeder en grootvader (m'n vader was gaan werken), en samen met de buren uit onze straat zijn we gevlucht richting Bonheiden. (we wisten maar al te goed welke hoeveelheden butaan en propaan er opgeslagen lagen)....
Roger, de ontploffing van Metallurgia was in 1966.
De datum van de ontploffing van Meagaz 1969, heb ik uit het archief van de brandweer.
Zie :www.stadmechelen.be/brandweer/korps/Infrastructuur/Preventie/Geschiedenis/branden

Als ge godsvruchtig neerknielt aan de poort van Comet kan je daar ter plekke de bouwaanvraag gaan lezen! Een vijftiental bladzijden, frontpagina meegeteld!

Ben benieuwd waar die documenten langs de kant van de vaart aangebracht zijn, hopelijk staat er daar een stoel bijgezet!