Mechelgevoel...


(Foto : Jan Smets)

De Louis, die heeft het...
”Ik ben zoover van mijn geliefde stad, maar ik wil er toch ook niet van weg. Het zit in uw bloed. Ik ben 80 jaar jong maar zal Mechelen toch nooit vergeten. Ik weet dat de Zeelstraat wel een slechte reputatie had, maar het is en blijft mijn geboorteplaats. Louis. Nog altijd een echte Mecheleir.”
Anoniem als "Shashi3" op 02/12/2007 22:00:15

(Daar kan Leyander nog een puntje aan zuigen - LOL)

Louis Wyckmans, geboren te Mechelen, en al heel lang woonachtig in de USA beschrijft... het Mechelgevoel!

Maar wat is dat eigenlijk: het Mechelgevoel?

Heeft het te maken met...

-Ons groots verleden?
-Het feit dat we geen Sinjoren/Pagadders zijn en ook geen Brusseleirs?
-Dat we leven in een moerasgebied met beken en vlieten?
-Dat het hier gewoon goed wonen is?
-...

Ik wil hier geen emoblog opstarten, maar wat is of maakt dat Mechelgevoel?

awel Gimycko, dat is nu een s een makkelijke vraag.
het is gewoon een ander (misschien een geladener..) woord voor ...

thuis.
"Mechelen is where the heart is", Leyander ?

Of zo iets in dienen aard ?

:-)
Mechelen... Homeward Bound ?

http://nl.youtube.com/watch...

"I'm sitting in the railway station.
Got a ticket for my destination.
On a tour of one-night stands my suitcase and guitar in hand.
And ev'ry stop is neatly planned for a poet and a one-man band.
Homeward bound,
I wish I was,
Homeward bound,
Home where my thought's escaping,
Home where my music's playing,
Home where my love lies waiting
Silently for me.
Ev'ry day's an endless stream
Of cigarettes and magazines.
And each town looks the same to me, the movies and the factories
And ev'ry stranger's face I see reminds me that I long to be,
Homeward bound,
I wish I was,
Homeward bound,
Home where my thought's escaping,
Home where my music's playing,
Home where my love lies waiting
Silently for me.

Tonight I'll sing my songs again,
I'll play the game and pretend.
But all my words come back to me in shades of mediocrity
Like emptiness in harmony I need someone to comfort me.
Homeward bound,
I wish I was,
Homeward bound,
Home where my thought's escaping,
Home where my music's playing,
Home where my love lies waiting
Silently for me.
Silently for me. "

(Simon and Garfunkel)
Een stuk van dat Mechelgevoel is ook dat stugge, geslotenen. We zouden het allemaal zelf wel willen zeggen dat het hier tof is, maar we doen het niet. Als iemand anders zegt dat Mechelen ' really great' is, dan kan ik helemaal mee opgaan in dat gevoel, maar op mijn eentje ben ik niet geneigd om te gaan -hoera'en!-.
Als er vroeger moest gevlagd worden bij een stoet of een processie dan moest meestal hemel en aarde bewogen worden voor we onze vlag of ons gezicht lieten zien. Is dat een teken van 'verlegen' of van 'dikke nek'? Ik ben daar nog altijd niet uit. Alhoewel we de laatste jaren heel wat redenen hebben om ons in positieve zin te laten zien en horen in de rest van Vlaanderen en omgeving.
@ Luc :
Krijgt gij soms geen kiekevlees als ge 's zondagsavonds naar Sportweekend aan het kijken zijt en ineens hoort ge de Kakkers of die van de Racing zingen :

"Mechele, Mechele, Mechele... hoe ha !"

LOL

:-D
@gimycko:
In mijn cultuur zitten twee gaten ter grootte van een middelgroot zwart heelal-gat: sport en politiek. Ik respecteer ieder die daar vol vuur over spreekt maar ik versta daar niks van. In dit geval zou ik heel voorzichtig stellen dan mijn Mechelengevoel ' anders ' is dan het KV of RC gevoel. Niks verkeerd mee aan de hand maar ga eens uitleggen aan een vegetariƫr hoe lekker een biefsteak smaakt! Vergeefse moeite. Mijn kiekevlees komt van onze beiaard, naar den toren kijken, op de Grote Markt staan en vooral 'lameiren' aan de verschillende togen. Dat is dus wel niet sportief maar toch ...;-)
@ Luc :
Alle, gij zit met nen bierarm...

:-D
@gimycko: dat valt mee: ik kan links- en rechtshandig drinken en dat helpt toch!LOL
Zolang ge maar niet begint te roepen dat den Toren brandt...

LOL
Ge brengt me op een idee voor de volgende keer!
Dichter : Desire Druez

Desire Druez werd geboren te Mechelen op 6 oktober 1903 en overleed op 10 februari 2007.
Hij was een trouw, en tevens het oudste lid van OKRA-Trefpunt in Mechelen.
Op zijn doodsprentje stond zijn Lijflied :

De Maneblussers

"Kom brengt ma iemers water aan
Of onze taure gaat er aan !"
't Zen gin Amerikanen of gin Russe,
Ma echte Meicheleirs die kaume blusse...
"Kom brengt ma iemers water aan
Of onze Taure gaat er aan !"
Ma me die vohle mist
Hemme woule ons vergist.
Den Taure is niks aan
Dan blusse me de maan...
Et was is 's aves laat.
Ne zatlap leep op 't straat,
Te teere en te roope :
"Seg, mense, ze paraat !
De Taure staat in brand !
Dat is toch ambetant.
Want as ge nie rap zei
Dan is hem oepgebrand !"
Hiel Mechele ot zen bed !
Uilen iemers kleirgezet !
Ze leepe me water
Tot oep de Groete Meit.
En kwame ze dar aan,
Dan was 't allien de Maan
Di dar achter den Taure
In de mist was blaave staan !

http://mapt.stadmechelen.be...
Ik citeer graag Marcel Kocken:
(http://www.mijngedachtoverm...)

</quote>
Ach ja, Mechelen. Vaak moppert een Mechelaar over zijn of haar stad. Maar denken deze mopperkonten dat het elders beter is ? Weten ze dat ze in een stad wonen die in de 16e eeuw de hoofd- en hofstad van de oude Nederland was ? Dat ze in een stad wonen waar het wemelt van schitterende antieke paleizen, hoven en herenwoningen ? Waar een kathedraal- toren van bijna 100 m hoog in de lucht priemt ? En dat daarin twee beiaarden hangen ?
Dat onze gotische en barokke kerken ware kunstkabinetten zijn ? Dat Mechelen twee klasserestaurants heeft die hoog gequoteerd staan in de gastronmische gidsen ? Dat Mechelen een stad van toneel is, waar beroepsgezelschappen en amateurtoneel broederlijk, of is het zusterlijk, samenwerken ? Dat Mechelen jaalijks een gerenommeerd muziekfestival heeft ? Dat jaarlijks duizenden binnen- en buitenlandse toeristen onze stad bezoeken en er nadien nog terugkomen ? En zo zou ik nog uuuuren verder kunnen opsommen wat Mechelen allemaal te bieden heeft ! Maar m.i. het belangrijkse is : Mechelen is nog een stad op mensenmaat, zonder wolkenkrabbers of buildings die het stadscentrum ontsieren. En de aartslelijke Euroshopping en -parking verdwijnt binnen afzienbare tijd. Mechelen, een stad waar het goed is te wonen en te leven.
<quote>
@ Peter :
Ge moet 's avonds, als het donker is (rond deze tijd is dat al rond 18h00), eens door bijv. de Begijnenstraat lopen en dan zingen uit volle borst :

"Ik wil deze nacht in de straten verdwalen,
De klank van de Stad maakt mijn ziel amoureus
Al heb ik geen geld om plezier te betalen
enz..."

(Wannes van de Velde)

Er bestaat nog geen video van het Liedje van de Wannes op YouTube, dus we doen het met de versie van Peter Evrard...

http://nl.youtube.com/watch...

Dat zingen in een donkere Begijnenstraat deden we geregeld toen we met vrienden en kennissen van kroeg naar kroeg trokken (Van de Kilt naar het Staminee bijvoorbeeld). Pret gegarandeerd !
oppassen gimycko, als de flikken dan passeren veroorzaak je overlast en moet je misschien een nachtje in de merodestraat gaan slapen ...
Hahaha...

Goeie, Bert !
Bedankt voor de waarschuwing...

:-D
MecheLove op Flickr...

http://www.flickr.com/photo...

:-D

Ik heb al vaak over Louis horen spreken. En ook wat over hem gelezen hier op het blog. Wat zou het mooi zijn als die man nog eens zijn Mechelen zou kunnen zien.

Ja, 'onze' Louis Wyckmans - geboren en getogen in de Zelestraat, en nu al zovéle jaren overzees...  Er is géén trouwer lezer van Mechelenblogt dan hij, en hij is via het internet met zovele Mechelaars 'verbonden'.  Wat zou ik hem graag, al is het voor één maal, hem eens terug in 'zijn' Mechelen te brengen...

maar...

(ik denk dat jullie dat 'speciale Mechelen-gevoel' wel gemeen hebben Eelco...  Iets zegt me dat jullie het wel met mekaar zouden kunnen vinden.  Ik zie jullie al zitten aan een Mechels cafétafeltje... ;-)

Ja, onze Louis en Eelco, sitting there on top of the world.

:-)

On top of the world? Ja, maar dan wel pas als ik vleugeltjes heb gekregen, he.

Is het niet mogelijk om de Louis nog eens naar Mechelen te halen? Hoe denkt hij daar zelf over? Ik ben daar wel benieuwd naar.