Dar el Salaam: moslims in Vlaanderen en Mechelen

met categorie:  
Dar el Salaam


Enkele Mechelse partners sloegen de handen in elkaar en kwamen tot een boeiende reeks dialooggesprekken over Moslims in Mechelen en Vlaanderen.

Dar El Salaam – Huis van de vrede, opent zijn deuren een heel jaar lang, om een keer per maand te komen luisteren en praten over wij en zij. Wie zijn zij, en wie zijn wij? Of bestaat het wij-zij spiegeldenken niet?
Vormingplus regio Mechelen, ACV/ACW regio Mechelen en Motief vzw stimuleren de dialoog tussen de diverse religies in het Mechelse.

In deze reeks gaat men niet op zoek naar “wat de Islam of de Koran zeggen”. Wel naar wat iemand van de Mechelse en/of Vlaamse moslimgemeenschap te zeggen heeft.

Over integratie, inburgering, taalkennis, religieus zijn, de beeldvorming over moslims, de emancipatiestrijd, de moslimjongens, de allochtone middenveldorganisaties, het solidariteitsprincipe, het
rechten en plichtenkader, enz…

Het volledige programma vindt U hier.

Voor meer info of inschrijven kan U terecht bij:
Vormingplus regio Mechelen
Hanswijkstraat 74
2800 Mechelen
015/ 43 21 20
Mooi initiatief!
Deze post stond bij mij klaar om op 'den Blog' te verschijnen op 20 december. Ik zal dat dus maar verwijderen....
Hoofdzaak is dat dit project voor het voetlicht wordt gebracht - Wat mij zo bijzonder aanspreekt is dat het deze keer niet 'over' maar 'door' deze gemeenschap gaat.
Ik probeer zeker wat mee te pikken uit deze reeks.
Sorry Jan, niet gezien :)

In de vorige discussie kwam er heel vaak naar voren hoe weinig kennis er eigenlijk is...niet alleen over de islam in het algemeen, maar ook wat de Mechelse moslim(a) denkt en doet.

Ga zeker ook wat proberen mee te pikken...want na deze reeks is het gebrek aan kennis natuurlijk geen excuus meer ;)
Géén probleem Bart!
(ik had deze post 'in de wachtkamer' gezet, omdat ik eerst nog wat anders wou schrijven...)
Zoals ik reeds zei: het belangrijkste is dat er aandacht voor is.
Wat deze reeks betreft: kennis van zake doet begrip toenemen.
Ik denk dat het dus een vruchtbare wisselwerking kan worden.
Ook de verscheidenheid aan thema's lijkt me boeiend. Daar zitten heel interessante onderwerpen tussen.
En ondertussen ben ik aan het lezen in de 'Weg naar Mekka'...
Gebrek aan kennis: inderdaad, géén excuus meer.
Inderdaad, zeer mooi initiatief. Ik hoop van harte dat er veel mensen op af komen! Liefst ook een boel mensen voor wie de info ook allemaal nieuw is. Want vaak komen er op dergelijke iniatieven mensen af die eigenlijk al heel goed weten hoe alles in elkaar zit. Niet dat die mensen niet mogen komen, natuurlijk wel! Maar ik bedoel maar: het zou fijn zijn als mensen echt komen om iets bij te leren en zo het wederzijds begrip te vergroten.
hm, zonder dit initiatief af te willen kraken heb ik toch wat kritiek ... wanneer wordt het nu eens van de andere kant bekeken? Wanneer worden de moslims in Vlaanderen wegwijs gemaakt over Vlaanderen en de Vlamingen? Want overal heb je initiatieven gelijk deze die "de blanke" moet wijzer maken over hoe en wat van "de islam"/"de moslim", maar mag het ook eens een keer andersom zijn?
@Katrientje: oh, maar dat soort projecten bestaat evengoed hoor. Stadsklap in Antwerpen is daar een mooi voorbeeld van...de verplichte MO (maatschappelijke orientatie) binnen de inburgering handelt daar ook voor een groot deel over.

Dus het is zeker niet éénzijdig...
Leven er eigenlijk, buiten Moslims, nog andere culturen in Mechelen ?
Elk forum op het Internet die Multiculturaliteit aankaart heeft het over deze groep.
Enkele weken geleden zag ik bijv. nog een vrouw in sari over de IJzeren Leen lopen.

http://nl.wikipedia.org/wik...(traditioneel_kostuum)
@gymicko: islam of moslim-zijn heeft niets met de afkomst van iemand te maken.

De drie grootste moslim-landen in de wereld zijn Indonesië, Pakistan en India....kans is dus rëeel dat de dame in sari die je zag...moslima is.

voor de juiste cijfers hierrond is het een beetje wachten op nieuwe stadsmonofrafieën, want de vorige dateren alweer van 2002
Niets is inderdaad wat het lijkt...
Een moslimvrouw in sari...
...er als moslim-uitziende Mechelaars (wat dat dan ook mogen betekenen) kunnen ook Christelijke Assyrische Turken zijn...
En ik ken ook een paar Mechelaars met Vlaamse roots die overtuigde Moslims zijn, en heel Westers gekleed gaan...

So what: allemaal Mechelaars dus.