Word-II

met categorie:  
!++18++!

Reeds 15 stemmen uitgebracht...
"Langenaasem" voorlopig op kop !

Stemmen, mensen !

LOL
Ik heb mijn stem uitgebracht, maar met gemengde gevoelens.
Ik vind elk Mechels dialectwoord zijn charme hebben en om er specifiek eentje uit te kiezen is ons dialect veel te uitgebreid.
Ach, Jan, het is maar een lolletje...

Misschien maandag een verslag van onze Sven in de GVA...

:-D
Al 25 uitgebrachte stemmen en "Langenasem" en "Boesjkammeree" voorop...
Is er al een of andere filter ingebracht om te vermijden dat men eindeloos voor hetzelfde woord kan stemmen?
Weinig uitgebrachte stemmen tot nogtoe. Alloooo bloggers, wake up !
Al 35 stemmen uitgebracht en "Langenaasem" op kop...

:-D

Nu nog effe wachten op de 78.000 andere Mechelaars...

LOL
@ Titantolleke is in deze lijst die toch wel mooi representeert wat men van Mechelse woorden kan verwachten, mijn favoriet. Het doet me steeds denken aan mijn grootvader die dat vestimentair onderdeel, winter en zomer, bij het buitengaan om zijn dorst te lessen in de cafés rond het stationsplein, op zijn kale schedel neerpladijsde. De haarkroon die hem restte rond zijn kale knikker werd op zijn vraag door mij onderhouden met een tondeuze die toen blijkbaar in ieder huishouden voorhanden was. Het titantolleke maakte na een trimbeurt van zijn grijze resthaartjes, een mooie bekroning van zijn bolronde schedel. Als grootva zijn titantolleke opzette dan wist de rest van de familie dat het zuiptijd geblazen was en dat opa tot aan de taptoe zijn immer dorstige smidskeel ging laven in meerdere etablissementen van zesentwintig cafés die de buurt rijk was. De terugkeer was meestal navenant penibel.
@ Jef : Gewoon maar om te weten...

Welke (Mechelse) Buurt was dat ?

LOL
ik was verdorie "titantolleke" uit het oog verloren, je hebt gelijk Jef, een bijoeke van een woord. Ik stemde vor alngenasem, maar ik heb nuspijt dat ikzelf niet op dat woord kwam, al gebruik ik het nog geregeld. Ik buig het hoofd diep in het stof....
corectie: lees "langenasem" natuurlijk
En ook "corectie" is niet juist geschreven...

LOL

:-D
@ 'Basseng' zou, indien men tweemaal mocht stemmen, mijn andere préféré zijn. De annecdoten daaraan verbonden schilderen met hoe weinig luxe men het toen maar moest zien te rooien.
Wij beschikten tot het jaar 1960 (jaar waarin ik mijn legerdienst begon) over een "gegalvaniseerde basseng". Die metalen kuip diende toen, in de meeste huishoudens, meer dan één doel.
Het ganse gezin, toen nog bestaande uit vier volwassenen en twee kinderen en bij uitbreiding nog eens drie volwassenen als ik de Roeselaarse logiesgasten die met textiel van deur tot deur gingen erbij tel. Allen wasten zich in die 'basseng'. In stellen van twee in het zelfde water. Dan werd het ververst. Dat vroeg een ganse organisatie om het water op gasvuren warm te krijgen om de volgende kuip te vullen. Dan het leegmaken van die kuip op de koer, zonder de klanten die een plasje kwamen maken natte schoenen te bezorgen. Makkelijk was wel anders. Op puberleeftijd aangekomen zijn mijn broer en ik dan maar naar het badhuis achter 'de Zwemdok' gegaan om de zaken wat te vergemakkelijken. Later zijn ook de logees mee naar 'den Dok' getrokken.
Diezelfde 'basseng' kreeg in het mosselseizoen een totaal andere functie in het gezin toebedeeld.
Lekker geurende Zeeuwse mosselen eet men nooit alléén. Caféklanten met een normale neus vroegen steevast aan moeder Virge of wij toevallig mosselen op het menu hadden die middag? En wat doe je dan als goede waard. Je bestelt ipv tien kilo voor je gezin, twintig kilo en de klanten kunnen een mosseltje met frieten meesteken. Gratis voor niks. Klantenbinding noemt men dat nu! Toen heette dat goed nabuurschap. Die mosselen haalden mijn broer en ik bij de mosselschuit uit Yerseke die iedere week aan het Colomabrugje zijn handel kwam drijven. Je had ze aan 5 frank /kilo ongekuist en aan 6 frank gekuist. Een pint Export kostte toen 5 en een pils 6 frank. Dat gekuist vroeg bijna even lang om ze eetzuiver te krijgen. Opoe Virge kocht dus de goedkope en grootva Staf nam het kuisen voor zijn rekening. Het is trouwens de enige hulp die ik hem in de huihouding heb weten leveren. Dan werd 'den basseng' in het midden van de koer achter het café geplaatst en met regenwater gevuld. Met een borstelsteel werden de mosselen omgeroerd en het meester vuil verwijderd. Dan werden de diertjes één na één met een mesje bewerkt tot al de algen en onzuiverheden waren weggewerkt. Vervolgens werd de kuip terug gevuld met regenwater, de mosselen omgespoeld met behulp van de bezemstok en daarna nog tweemaal nagespoeld met leidingwater. Om lekkere mosselen te eten moest je toen bij mijn grootmoeder zijn. De frieten waren uit de kunst, alles was gratis behalve het bier. Zover had ze haar klanten wel opgevoed. Dat diezelfde drieendertiger 'Export' hemels smaakte en dat er méér dan één werd versast bij zo'n bord 'mutilus edulis' dat laat zich allicht raden. Het mosselvocht en het bier lopen me nog uit de bek. De Van Ransbek als het ware.
@ Jef : Ik zie het zo voor mij...

Geweldige beschrijving.

Ook ik ben nog gewassen in ne basseng toen dat ik een klein manneke was en er werden ook vuil kleren in de week gelegd.

Ook hebben we, met de familie, begin Jaren 70 nog nen douche gaan nemen in "Den Ouwen Dok". Enkele weken geleden liep ik er nog rond en de Bas-reliefs hangen er nog altijd :
"Douches" of "Salles des Bains" pour "Les Dames" en een andere in/uitgang pour "Les Hommes"

Misschien heeft Jans daar nog een fotootje van...
Zelf heb ik nog ergens een foto van mezelf in den basseng bovenop de keukentafel ( ik was toen nog minderjarig! ). Ik heb jeren gewerkt in de Antwerpse dokken en dan krijgt dat woord automatisch ook de Antwerpse betekenis:'a werekt on den basseng' is dan ' hij werkt in de dokken'. Dus is die puur Mechelse betekenis bij mij niet meer aanwezig.
@ Luc :
Daarin heb ik ook nog gezeten... in den basseng op de keukentafel.
Ik was toen een man van... 2 jaar !

LOL
Ast werrem was zette ons mooder den basseng oep de koor en dan moechte welle da nen iele nadenoon inzitte.
As me wa grutter ware, ginge me mè ons vader na de barebeik, vanachter in de dreef in de girregumstraat.
Da koste toon nog in zweume gelak een bakselke en ge kost den boem van de beik nog zeen.
As me nog grutter ware, trokke me na de vaat aan de moozestraat of aan den dookeleir in ofstooje, of beiter nog, na de plaasj.
En as ge saves tooskwam, adde zier brouje van't zweumme.
As ge soemege wourde ni verteu, vraagt ze grust hè.
'k zal ze wel expliseere.
@Jan Goovaerts: Waa is de girregumstraat? Is dat de Geerdegemstraat misschien?
Ik ken di kotee ni zoe goe!
@ Jan :
Wanneer verschijnt dat boekske over den Hanswijkhoek alweer dat gij ging schrijven ?
Ik kan ni wachten oemet te leze...

:-D
@Jan: ik ben helemaal mee, alleen woonde ik aan de st. Pietersberg en dan was de vaart wat veraf. Wanneer we thuis de kleine basseng vervingen door een lang zinken bad, dan werd daat eerst gevuld met een mix van kraantjeswater en een ketel warm water. Het eerste kwartier ( denk ik ) mocht ik dan met mijn bootjes spelen en dan was het gedaan met die zever want dan kreeg ik van mijn moeder een wasbeurt met de nodige zeep. Wanneer dat gedaan was vloog ik uit het bad, bootjes of geen bootjes. Later kochten ze een 'stortbad'.
@ Luc :
En wanneer kreegde uwen ierste Langenasem ?
@gimycko: dat was nen 'tendermint' en dat was waarschijnlijk al heel vroeg want ik woonde in een snoepwinkeltje. Eigenlijk feitelijk was ik meer een chocolade-man en mijn tanden hebben het geweten. Maar ja, ik wist niet beter: alles lag voor het grijpen. Lang heb ik niet geweten wat het was om naar de winkel te moeten gaan. (bijna) Alles was er.
Voor zij die niet weten wat nen "Tendermint" was...

http://www.victoryseeds.com...
Ik denk dat er vijf 'lattekes' langenasem, in een soort zilverpapier verpakt, in zaten. Misschien zelfs ieder nog eens in een papieren wikkeltje gestoken. Alle James Dean-alikes staken dan heel nonchalant zo'n reepje in hun mond zonder ernaar te kijken om dan de verpakking over hun schouder weg te kieperen, blik op oneindig .... .
Loeptem dao over de groete met, in ien and ne kalpein en int ander een zjaret me zen kadeeen en terwoal issem aant knaove oep ne langenasem...

Dat zullen ze in Lier niet verstaan, zenne...

LOL
De girregumstraat was inderdaad de geerdegemstraat, Jokke.
Een goeie 100 meter voorbij het kapelleke, richting brusselsesteenweg, is een dreef.
Tot voor een paar jaar stond op de hoek nog een boerderij, maar die heeft helaas plaats moeten ruimen.
Als je die dreef inwandelt, en je gaat aan de eerste bocht gewoon rechtdoor, kom je uit aan de Baarbeek.
Op die plaats had mijn grootvader vroeger een hutje en een tafel om vogeltjes te vangen.
@Gimycko, a loept ni ouver de Groete Mèt: a lupt er ouver me zen sjarèt

@ Luc, da zate idd voaf lattekes in zoe e pakske. 't bekendste mèrrek da was Tendermint en dan ad'oek nog Chlorofil.
Azzek vreuger na de sinema ging, emmek da nog genoeg oep gekneive.
"over aa toeng kakken" ipv spaaven, geubbellen ofte overgeven, is het oek nie schoen???
Toen ik als kind op de hoek van de
Hazestraat en de Bruul woonde in de
winkel van den Balex (later Zwarte Woud)was er enkele huizen verder richting station een kruidenierswinkeltje en daar mocht ik
dan met mijn vier jaar jongere zus
aleens een boodschap doen.
Ik heb daar toen eens ne langenaasem
gepikt. Het was een kompakt tabletje
tamelijk dik met een wikkeltje
waaronder een kartonnen prentje zat
en als je dat nat maakte verscheen
een foto... spannend.Mijn kleinzoon
die nu zo oud is als ik toen kan niet
begrijpen dat ik zijn gameboy niet
spannend vind...of hoe tijden veranderen.
In mijn achterhoofd zit ook nog zoiets als ' nen chiklettenbak'? Zo een grazen bokaal waar je een frank moest in steken om een langenasem in de vorm van een knikker te krijgen. Klopta?
Ja, dat was een langenasembak en die stond meestal buiten op de richel van een kruidenierswinkel. 1 frank in steken, draaien en de langenasembol was de jouwe. Nadien zijn daar vierkante varianten op gekomen met links en rechts een gleufje waar tevens een kartonnen prentje uitschoof.
@ Luc en Roger :

Da klopt ni...

Dit zijn Chikletten...

http://www.haitixchange.com...
@ Luc en Roger :

En dit zijn de Kauwgumballen...

http://www.richardscrazyfif...
@gimycko: ge hebt gelijk; en die klein frullen lustte ik niet. Trouwens ik ben er ook nooit in geslaagd om zo'n balonnen te blazen met een langenasem. Bij mijn kameraden lukte dat wel als het tenminste een langeasem uit zo een bol was.
Noemden ze dat glazen bakske niet ne chickenbak?. Chicletten waren ook platte, meestal roze maar bredere langenasemrepen dacht ik. En volgens mij was "chiclets" ook een merk van langenasem.
Uit die bokalen met gleuven en kaarten kon je prentjes halen : filmsterren en ik had een hele collectie van vlaggen van vele landen (toen maar in de 80 dacht ik) Ik kende die vlaggen toen rats van buiten. Op de achterkant van die kaarten stonden in een soort fonetisch schrift de vertaling in de lokale taal van een aantal Engelse woorden. Ik herinner me nog als gisteren de reactie van mijn ouders toen ik eens ons eigenste België uit het toestel haalde. Die keken direct achteraan en keken elkaar hoofdschuddend aan van ja, ja: als taal van België werd er "Frans" afgedrukt. Niks nieuws onder de zon!!!
Allei Gimycko, wa zou da ni kloppe? k'em toch gezei dat daa bollen ôôtkwame.
Ik weit begot nog goo oo da zoenen bak er ôôt zag.
Chickletten waren kleine rechthoekige stukjes langenasem die met een stuk of 12 in een plat langwerpig kartonnen doosje zaten. En als dat doosje leeg was, en je verwijderde één van de twee lipjes die het afsloten, kon je er op blazen en dat maakte dan een geluid dat wat op dat van een kazoo leek.
En zo zag Tendermint er uit.
http://aycu30.webshots.com/...
Chickenbak? Ik twijfel; als wij thuis 'sjikken' verkochten dan waren dat van die snoepjes met een papieren wikkel, munt of chocola en ... je mocht ze inslikken: hét grote verschil met langeasem. De muntjes waren van het merk Lonka en die van chocola Chocotof(?). In ieder geval een sjik mocht ge inslikken en een langenasem niet.
Chikkenbak is ook niet echt Mechels. In de Limburg zegt men dat.
Wij spraken van ne langenasembak.
En dan waren er ook nog de... Napoleonbollekes !

http://upload.wikimedia.org...
@ Luc :

Die klein frullen noemde later "Stimirol"...
en dan addeme nog nestels, en een pakske zeur mè e pijltsje in en toeverbolle...
... en smoelentrekkers en van die precies opgeblazen hostiedeeg, het zag eruit als een vliegende schotel, gevuld met 'zuur'.
Just Roger.
De pakskes zuur waren roze met een meiskeshoofd of blauw met een jongenskop.
Ze waren vanboven in een driehoek geplooid en tussen het zuur zat een plastieken speelgoedje.
Verder had je ook nog Koetjes reep en Bros, die ons moeder meebracht als ze naar holland boter ging kopen.
Ze reden daarvoor speciaal naar de markt in Axel.
Bros hebben ze nu nog af en toe in 't kruidvat.
Afgelopen week zag ik in Happyland nog Rotte patatten.
Je had ook nog de prismavormige sunkist kartonnetjes met een pijltje, maar die zie je nergens meer.
Zwette nestels mocht ik niet zo graag.
Het allerlekkerst vond ik de versuikerde neuzen.
Ah, zjwamme nuize? en z'adden oek zjwamme meuskes in alle kluire. En spèkke dee in zoe een does mè sôôker lage. Ja da was zoewa vanalles waa d'a ga geld kost an geive. Ma da d'isser noa oek nog.
Men had ook nog :

- Caramella Mokatine, beter bekend als "den Arabier", omdat er een Arabier op de wikkel stond, een snoepje met koffiesmaak;

- Haagse Hopjes, lichte koffie- en caramelsmaak.
Had iemand het over de bazooka-chicken ?
Al 66 stemmen uitgebracht en "Langenaasem" duidelijk op kop...

:-D

Nu nog effe wachten op de 78.000 andere Mechelaars...

LOL
@Jos Nys Die Haagse hopjes ... doet me denken aan een andere variant, de "borstbollen" die m'n overgrootmoeder altijd voor ons had. Bestond/bestaat dat ook hier in België?
Borstbollen, in de wit-rood metalen doosjes, worden hier nog steeds verkocht in de Carrefour.
In de kast van ons Moe stond destijds altijd een pot van die borstbollen.
Meestal stond hij er al een tijdje en waren de blokjes al versuikerd en plakten ze aan mekaar, zodat je met de pot eens goed op de rand van de tafel moest kloppen om er eentje los te krijgen.

Er bestond destijds ook zoiets als een soort bruine kristal, waar je stukken moest afkloppen.
Meestal zat het in bruin inpakpapier.

Begin de jaren 70 hadden ze in het winkeltje van Fieneke aan de persoonshoek ook zeer dunne glazen kolfjes met een sterk smakende vloeistof in, die je eruit moest zuigen.
Kent iemand dat nog ?
@ Gymicko
Als een wat late reactie op je vraag in welke buurt mijn grootvader zijn dorst laafde in de herbergen van die bepaalde stadswijk. Dat was de Koning Albertplaats(plein). Door de Mechelaars 'De Staasepleuts' genoemd.
Mijn Grootvader Staf (de zot) Bouckaert - iedereen met een wat eigenaardig trekje werd zéér vlug het predicaat ZOT toebedeeld - en mijn grootje Virginie baatten daar van in het jaar 1928, jaar waarop de electrische verbinding tussen Antwerpen en Brussel tot stand kwam het café "Aux Marchandises" uit. Opoe hield met haar drie pronte dochters het café draaiende en grootva werkte overdag nog als smid in verschillende Mechelse Ateliers zoals Ragheno e.a. Sorry voor de late reactie!
@ Gimycko
Sorry voor de fout in je roepnaam. Vanwaar die franse naam voor het café van mijn grootouders en later mijn ouders. Dat hoef ik aan fervente bloggers met een beetje ontwikkeling niet te verklaren zeker,
In die jaren twintig tot een stuk na de oorlog waren al de namen van de cafés in het Mechelse en zeker aan het station in het Frans. Commerçanten pasten zich zeer vlug aan, aan wat de klant als taal sprak. Wiens brood men eet,... enz. Je hoeft er maar de oude stadspostkaarten van de firma NELS op na te kijken en je weet direct waarover ik het heb. Zelfs de summiere uitleg over wat er in de zaak te verkrijgen was aan diensten de reizigers aangeboden, was meestal dans la langue de Molière opgesteld. En dan maar stomverbaasd zijn dat de Vlamingen daarop later reageerden. En "la Belgique de Papa" is wat men er ook mag van denken, NOG STEEDS niet dood.
@Jef van Ransbeeck: de electrische trein tussen Bxl en A'pen reed pas vanaf 1935!
@gimycko: over Mokatine dit nog: wie herinnert zich nog dat masker door die firma uitgegeven? Een moortje dat zijn tong uitstak en zijn ogen dichtdeed!
En niet vergeten... de Melo-cakes !
In Mechelen noemen ze dat... N*g*rinn*nt*tt*n.

http://doornkapper.be/devli...
Dat kartonnen Mokatine maskertje heb ik ooit ook gehad. Alleen werden die dingen niet voor de eeuwigheid gemaakt.
En wie heeft er vroeger nog op ' ne kallisjenstok 'gezabberd?
1ste personentrein op het vaste land:
5 mei 1835, België. Niet gezien.

1ste electrisch aangedreven personentrein in België: 5 mei 1935.
Percies 100 jaar later. Wel gezien !
Ze hebben het er voor gedaan!
bron: documentatie Jos.
Luc, Ik zabber er nu nog op. 'k heb er pas 4 gekocht. Vier voor 1 euro.
En Jokke, dat Mokatinekartonnetje heb ik ook nog gehad. Je trok aan een lipje aan de hals en onzen tsjoek tsjoek stak zijn tong uit en bewoog de ogen..
Hello Roger,die kallisjenstokjes zijn (naar men mij zegde)goed bij het stoppen van roken.Klopt dat??
Jackie, 't is daarvoor dat ik ze gekocht heb :-)
En Roger helpt het?? Dan moet ik dat ook eens proberen,want ik kom juist terug van het ziekenhuis voor het zelfde als 2 jaar geleden.
Helpen...??? een beetje, de rest berust op wilskracht. (ma g'èt eet in avven bek) Wellicht littekenweefsel op de stents.
@ Jokke oep zeun blokke

Sorry Jokke ik heb mij misschien vergist met de datum waarop de werken van de verhoging en de aanleg van de nieuwe sporen zijn gestart. Dat was in 1927 of 28.
@Jef Van Ransbeeck: die sorry moet echt niet hier, zeunne Jef!
Moesten alle vergissingen hier op den blog met een sorry verschoond worden, dan was dat woord hier een topper!
Ik heb trouwens met veel gemonkel en gelach al uw posts hier kunnen doornemen. Nog van dat Jef!
@ Jef Van Ransbeeck.

Hierbij een foto van de stationstraat. Het café van uw grootouders "Aux Marchandises" is hierop wel herkenbaar.

<a href="http://allyoucanupload.webs..."><img border="0" src="http://aycu03.webshots.com/..." alt="Free Image Hosting at allyoucanupload.com"/></a>

In het archief van vader Louis heb ik 't een en 't ander gevonden van de "Staasepleuts" en de "Staasestrêt", o.a. : Café "Aux Marchandises" bij de "Zot Bouckaert" maar er staat ook bij vermeld "Gustavine". In uw bijdrage hogerop lees ik dat uw grootmoeder Virginie noemde. Wie was Gustavine? Eén van de dochters? Misschien wel uw moeder?
Over de franse namen van de cafés & hotels aan het station, hier een opsomming :

Hôtel "de la Couronne"
Hôtel "de la station"
Café "A l'entrée"
Café "L'Indépendance"
Café "L'Autobus"
Café "Des voyageurs"
Café "Léopold"
Hôtel "de L'Europe"
Café "Chemin de fer"
Café "Terminus"
Café "Univers"
Café "Aux Marchandises"

Enkele uitreksels van reclame-berichten :

* Hôtel de la Couronne
Restaurant de Premier Ordre
Place de la Station 1 Malines
Téléphone : 118
Propriétaire : A. Gentil
Salle de Restaurant : 400 personnes.
Bières de la Grande Brasserie de
Koekelberg.

* Café Terminus
Propriétaire : L. Cuypers
Place de la Station 3 Malines
Grande salle pour réunions recommandée
à MM. les voyageurs.
Bières anglaises, allemandes et du
pays.
Champagnes, vins & liqueurs.
Consommations de premier choix
Audition piano automatique, dernière
création.
Location de fenêtres.

* Café "Des voyageurs"
Propriétaire : Alexandre Naegels
Place de la Station 12 Malines
Bières, vins et liqueurs de premier
choix.
Annuaire du commerce à la disposition
des MM. les voyageurs.
Rendez-vous des voyageurs de commerce
et du personnel de chemin de fer.
@ Jos Nys
Bedankt voor die foto die ik nog niet kende. Ik denk dat, gezien de werken aan de RTT nog niet beëindigd waren en ze de straat aan het vernieuwen waren, dat beeld dateert van 1949/50.
Gustavine was de naam van de mevrouw die de "Marchandises" uitbaatte tot mijn grootouders Staf & Virginie ze in 1927/28 overnamen. Hun dochters die voor een hele hoop mannelijke klandizie zorgden luisterden naar de namen: Hortensia, Christina en Anastasia. Al dat vrouwelijk schoons heeft zich óók ooit in diezelfde BASSENG gewassen waarop ik mijn stem heb uitgebracht. Ook prachtig zijn de publiciteitsteksten aan de cafés die bijna louter in het Frans waren opgesteld. Komen die van postkaarten of beelden die zo gestoken scherp waren of komen die uit een boek of brochure uit die tijd?
@ Jos Nys

Je begrijpt Jos dat ik vreselijk benieuwd ben naar wat jouw vader Louis over mijn grootvader de "zot Bouckaert" nog meer te vertellen had dan wat hij mij ooit toevertrouwde tijdens een één mei-optocht door de stad. Daaruit bleek dat hij de stiel van smid geleerd heeft van mijn grootvader Staf. Hij kwam toen met enkele hilarische anekdotes voor de pinnen die ons de ganse weg hebben laten schuddebuiken van het lachen van de. Ik zou daarover doodgraag wat meer info hebben. Kan dat dan op mijn e-mail?