Vintage Elliott Murphy

Toen de nieuwe programmatie van het Cultureel Centrum bekend werd gemaakt, was ik blij verrast tussen het aanbod Elliott Murphy terug te vinden.

Een persoonlijke favoriet van mij en daarvoor moet ik diep in mijn geheugen graven en terugkeren naar de vorige eeuw.Het was in de jaren negentig en Bruce Springsteen kwam optreden in Flanders Expo. De fanclub had een leuke namiddag georganiseerd in een café in Gent en ook voor een mini-optreden gezorgd. Het was mijn eerste kennismaking met Eiliott. De man uit Parijs en zijn gitaar. De vroegere straatmuzikant die met Aqua Show, zijn eerste album, de muziekwereld verbaasde maar daarna nooit echt doorgebroken is bij het grote publiek.

Die avond zag ik hem terug toen hij samen met Bruce "Hungry Heart" zong, een kleine traditie bij doortochten van Bruce in ons landje.

Sindsdien was ik verkocht. Ieder jaar zie ik hem wel ergens optreden. Hij doet regelmatig de AB aan en ook op de zomerfestivals kan je hem terugvinden. En dus vanavond ook in onze Stadsfeestzaal.
En ik heb een vintage Elliott gezien vanavond. De rasperformer, de live-artiest. Met songs uit zijn laatste album "Coming Home Again" maar ook met klassiekers zoals "Last of the Rock -Stars", "Green -River" en "Come on Luann". En zelfs met een nieuwe song uit zijn nieuwe album dat hij net opgenomen heeft en uitkomt in maart volgend jaar.

Neem hier maar eens een kijkje voor een paar van Elliott's tunes, ze zijn gratis te downloaden.

Dijlefeesten, als u iemand zoekt voor uw feesten volgende zomer, hier is een kandidaat. Ik heb nog niet dikwijls iemand gezien in de Stadsfeestzaal die het abonnementenpubliek zo lang uit hun pluche stoelen kan halen.

@ stefaantje :

En hier een YouTube vol met bewegende beeldjes...

http://nl.youtube.com/watch...
Lap! gepakt in snelheid....
GIng ook net aan mijn verslag beginnen!

Knap verslag, Stefaantje!

Het was inderdaad weerom ongeloofelijk fantastisch! En wat was ik blj dat Eliott ons aanmoedigde om vooral niet te blijven zitten: ik zei nog aan het begin van de avond: "het gaat verdorie het eerste Elliott Murphy optreden zijn waarbij ik ga moeten zitten!"... :-)

Net zoals bij Stefaantje geldt: "een all time favorite"! En hij mag gerust in het rijtje Neil Young, Bruce Springsteen, Tom Petty, Bwab Dylan genoemd worden hoor....

Denk hem ooit gezien te hebben op de Dijlefeesten, en daarna nog enkele keren, met als recentste keer een tijd terug in de AB, met een optreden waar (gelukkig!) geen eind leek aan te komen... en ook ik was dan o zo blij toen Murphy in "mijn eigenste Mechelen" neerstreek.. Hallelujah!

Dat was het ook vanop de tweede rij: GENIETEN met de grote G.....

Elliott Murphy had de ondertussen haast onafscheidelijke Olivier Durand meegebracht, die héél mooie dingen doet op gitaar... en nog een bassist en drummer, die "gewoon goed" waren..

En wat een mooie setlist zeg !

1. MAKING FRIENDS WITH THE DEAD (Coming Home Again)
2. 40 DAYS AND 40 NIGHTS (Coming Home Again)
3. SONNY (Beauregard)
4. GREEN RIVER (Strings Of The Storm)
5. PNEUMONIA ALLEY (Coming Home Again)
6. TERRAPLANE BLUES (Murphy Gets Muddy)
7. CANARIES IN THE MIND (Coming Home Again)
8. YOU NEVER KNOW YOU'RE IN FOR (Night Lights)
9. LAST OF THE ROCK STARS (Aquashow) / TWIST & SHOUT
10.
11. ON ELVIS PRESLEY'S BIRTHDAY (April)
12. LOST & LONELY (voor het nieuwe album)
13. A TOUCH OF KINDNESS (Coming Home Again)
14. (I just Want to talk to you?)
15. DIAMONDS BY THE YARD (Night Lights)
***
16. LA WOMAN/ BABY PLEASE DON'T GO/ SPOONFULL/...
***
17. SOMETHING LIKE STEVE McQUEEN
18. COME ON LOUANN (Soul Surfing)
***
19. ROCK BALLAD (Just a Story From America)
***
20. AS GOOD AS (Coming Home Again) - akoestisch, en hoe!!!

Het was echt wel fantastisch... met, zoals we van Murphy gewend zijn, een opeenstapeling van hoogtepunten!

Dat gitaarwerk van Durand... dat spelplezier van Durand, Murphy & Co.. die publieksinteractie.. maar vooral en toch niet onbelangrijk: de immer prachtige SONGS!! Amai. Niet één zwak moment kan ik opnoemen!

Maar heel apart was ongetwijfeld het laatste nummer waarbij alle muzikanten helemaal vooraan op het podium, super unplugged, zonder microfoontoestanden de zaal bespeelden.. Fantastisch. Ook grappig hoe de drummer met zijn mond een heuse trompet solo weg gaf, de bassist bedankte weliswaar voor de door Elliott gevraagde sax-solo: "erh.. Non!" ;-)

Misschien kan Stefaantje, of een van de andere concertgangers, de gaps invullen die op mijn setlist nog ontbreken?

Het was dus weerom fenomenaal. Helaas speelde hij niet zo lang als onlangs in The Spirit of 66 waar hij 4 uur(!) speelde: 42 songs!!!!! ECHT WAAR!

Maar goed, die 3 uur in de AB toen was ook al een belevenis, en gisteren speelde ie toch ook een kleine 2 uur en 30 minuten ;-)

Leuk was ook Murphy & Band eerst nog even te ontmoeten in d'Afspraak, hij had blijkbaar t zelfde idee als ons gehad...
Toen ik hem na afloop van het concert mijn net verworven CD liet tekenen wist hij nog te melden over d'Afspraak: "nice waitress to!"....

En op mijn vraag wanneer ie terug naar het land kwam: "maybe we'll do something in March". Klinkt logisch: dan komt de nieuwe plaat uit he...

Een avond om in te lijsten. En er moet al veel gebeuren om het te doen veranderen, maar wat mij betreft: het concert van het jaar !

En ik steun dan ook Stefaantjes oproep: aub, breng deze man naar De Dijlefeesten!!!
Plies !!!
Dit verslag van Markec kan zo direct opgenomen worden op de website van Elliot Murphy...

LOL

(Alleen effe de Babelfish-vertaalwebsite erbij halen)

:-D
Stefaantje schreef anders ook een tof verslag hoor, Gimycko. ;-)

*

Als ik uit heb gevist welke de ontbrekende songs op de setlist zijn, pas ik dat nog aan in mijn post ;-)
'gepakt op snelheid...' ;-)
Tja, zo gaat dat Markec...
Toen ik de post van Stefaantje zag verschijnen, wist ik al dat nu iemand ging tandenknarsen...
Maar: je hebt met jouw muziekkenners-pen er een mooi stukje van gemaakt.
Mooie aanvulling.
@jans: tja, knarsetanden is nu wel veel gezegd... trouwens Stefaantje heeft dat goed gedaan...

@Stefaantje; je hebt me wellicht gezien (op de eerste rij en druk noterende).

Goh, spijt dat ik mijn fototoestel niet bijhad, dat mocht blijkbaar..Mja..
Vergeet het dan niet mee te nemen in maart hé markec als hij terugkomt. Zou zonde zijn dat je dan weer geen foto's hebt van het optreden.
Enkele foto's fleuren direct een verslag op. :-)
die laatste unplugged song is een gimmick van het laatste jaar, al gezien in Verviers en op de Fonnefeesten dit jaar.

En altijd supercool om het concert mee te eindigen. Zeker in een kleine zaal zoals de Stadsfeestzaal.

Als ik mij niet vergis waren er een paar rainies (de fanclub) in de zaal.

Voor foto's en misschien zelfs een live opname, zie nightlights, de mailinglist van Elliott waar Olivier Durand regelmatig zelf ook een woordje meebabbelt.

http://launch.groups.yahoo....

Wat de volgende afspraak betreft, hij speelt normaal zo rond zijn verjaardag in de AB. Da's de laatste jaren ook een traditie aan het worden.
@Stefaantje: Wel, hij mag "AS GOOD AS" dan nog vaker op die manier brengen, 't is de moeite. Ik kon er in Verviers helaas niet bij zijn en dat beklaag ik me dus uiteraard !

Zo te HOREN waren die Rainies er idd. ;-)
Ondertussen heb ik me ook op de mailinglijst ingeschreven dus kwestie van op de hoogte te blijven...

En nu je 't zegt, idd. wellicht zien we hem dus opnieuw in de AB ;-)

@Filip: jaja,maar in principe (staat trouwens ook op de tickets!) mag je dat zomaar niet he...
Voor de geïnteresseerden, mijn volledige verslag (met op één nummer na nu volledige setlist) staat hier:

http://markec.blogspot.com/...

Hopelijk komt Elliot in Maart inderdaad terug ;-)
nummer 10 in de setlist was dus 'Euro tour'.

ik vond het goed zonder meer. ik heb dan ook deze setlist de laatste jaren al iets te dikwijls gehoord.

eindelijk had murphy eens niet te mekkeren over het geluid, want dat was prachtig. prachtige zaal ook, de mechelse stadsschouwburg.

een "verslag" op mijn blog:

http://roenhetzwoen.skynetb...

voor échte verslagen van vroegere concerten vind je in het archief van mijn blog.

Groeten,
Roen
Spijtig voor al wie zo laaiend is, maar dit was géén vintage Elliott Murphy. Ik heb hem nu ongeveer een 30- tal keer gezien, waaronder het eerste optreden in België waarnaar hij verwees, en o.a. ook op de Dijlefeesten. Mechelen was voor de man zijn doen vrij routineus, vrij kort ook, met weinig interactie, de "fan"club die zich zonodig moest laten gelden...
Voor mij het minste van alle EM concerten die ik al heb bijgewoond.
@patrick; het was inderdaad een pak KORTER dan de vorige show die ik van hem zag (AB, maart 2005), toen speelde ie dus 3 uur...

En ik vond die duidelijk hoorbare fanclubmensen idd; niet altijd even aangenaam. Ik had zoiets van "ja, ja, we weten dat jullie er zijn, laat ons nu maar verder van het concert genieten" (misschien wordt ik wel oud he!)

Ik kan natuurlijk niet met zovéél Murphy-gigs vergelijken als jij (op de Dijlefeesten was ik er bvb. ook bij dus) maar, ik denk toch dat het concert AN SICH nog altijd stond als een huis hoor, en ik zie het weinig andere performers met zoveel bezieling doen hoor..
ge moogt de Stadsfeestzaal (en vergis u niet, de helft van de zaal is inderdaad abonnementen waarvan de helft niet weet wie Elliott is) niet vergelijken met outdoor concerten of zijn marathons in Verviers

en de kwaliteit van een concert wordt niet afgemeten aan de lengte ervan bij mijn weten

dit is anders en de fanclub die waren heel rustig voor hun doen, ge had ze in Verviers eens moeten bezig zien :-)
@stefaantje: idd. daarom vreesde ik ook dat er vele lege stoelen gingen zijn: zovelen kennen Murphy (ten onterechte en heel jammer is dat) dus niet he... hij doet minstens even goed wat Neil Young, Bob Dylan en Bruce Springsteen doen...

Ah.. zo in Verviers maakten ze meer lawaai, ja, dat kan ik wel geloven... Toch stom dat ik daar niet bij kon zijn...

Idd. 't gaat em niet om de lengte, en ik vond het dus een zeer goed concert.. en kans is groot dat het het concert van BLACKFIELD (met Steven "Porcupine Tree" Wilson) in de Biebob enkele maanden terug, van de eerste plaats van mijn concert top 10 van 2007 gaaat stpten...
Maar: er komen natuurlijk NOG concerten ;-)
Elliott Murphy fans opgelet: Murphy komt op 7 mei naar de AB club om er zijn nieuwe CD "Notes From the Underground" voor te stellen !!! Voor maar € 12 wordt het vast en zeker weer genieten van Murphy, Durand en The Normandy All Stars... Ik heb mijn ticketje alvast besteld en betaald ;-)

INFO:
http://www.abconcerts.be/co...
Voor wat prentjes, neem gerust een kijkje op mijn website, foto's uit verviers, lokeren, ... maar ook uit Mechelen!!!

Elliott rulez, enkel jammer dat hij niet altijd even snel zijn website up to date heeft (voornamelijk de concert agenda, dwz dat ik het concert op 7 mei in de AB moet missen. Gelukkig komt die een dag eerder al naar Ukkel ergens voor een duo concert. Ben nog aan't uitvissen hoe ik aan de nodige tickets moet geraken.

@Johan: ik wil op je website gerust gaan kijken, maar.. erh.. wat is de LINK ?

Een verslagje van ELLIOTT MURPHY's geslaagde doortocht inde AB Club waar ie zijn nieuwe CD kwam voorstellen (+ foto's) lees je hier:

ELLIOTT MURPHY'S NOTES FROM THE UNDERGROUND (The Markec Files)

 

Elliott Murphy [c] Mark "Markec" Van Mullem

Setje foto's van dat optreden op Flickr.