Vacature...

met categorie:  


Dit artikel verscheen dit weekend in Vacature...

=====

Amerikaanse voedselgigant Cargill kiest Mechelen als Europees hoofdkwartier
Mechelaars creeeren elk jaar 1.900 jobs

Het gaat goed met Mechelen. De regio was de voorbije tien jaar ondernemender dan ooit en de locale economie groeide dubbel zo snel als de hele provincie Antwerpen. Vanwaar dit succes ?

De voorbij tien jaar kwamen er in Mechelen 19.112 jobs bij en de regionale economie groeide dubbel zo snel als die van de provincie Antwerpen. Met een gemiddeld jaarlijkse groei van 3,57 procent zit de Mechelse regio bovendien ruim boven het Vlaams gemiddelde van 2,02 procent. Ook op vlak van ondernemen scoort Mechelen beter dan Vlaanderen. In Mechelen komen er jaarlijks 7,05 procent nieuwe ondernemingen bij tegenover 5,53 procent in Vlaanderen.

Uit cijfers van de studiedienst van de Kamer van Koophandel Mechelen blijkt dat ICT, zakelijke dienstverlening en verhuurdiensten de sterkst opkomende sectoren zijn. Het belang van de dienstensector neemt toe, de industriele activiteit vermindert. De werkgelegenheid in de industriele sector nam de afgelopen tien jaar af met 19,32 procent. Voka Mechelen juicht die evolutie niet toe en pleit voor een evenwichtiger verdeling van de sectoren. De producerende bedrijven zijn immers de klanten van de dienstverleners. Stefan Aerts van Voka Mechelen kaart nog twee andere knelpunten aan. “Ten eerste is er een gebrek aan ruimte om te ondernemen in de regio. Er blijft nauwelijks nog een vierkante meter bedrijfsgrond over. Een tweede aandachtspunt is mobiliteit. Voorlopig gaat het hier goed. We hebben niet de problemen van de ring rond Antwerpen. Maar over een aantal jaren zal het hele Antwerpse Masterplan klaar zijn en het verkeer tussen Brussel en Antwerpen zal over Mechelen moeten. Als de infrastructuur van de randregio’s niet evolueert, zulen we hier op termijn met een serieuze bottleneck zitten”.

Voorlopig speelt mobiliteit wel nog in het voordeel van Mechelen. De stad dankt er zelfs deel zijn succes aan. Centraal gelegen dicht bij de luchthaven en toch vrij van de verkeersellende die pendelaars naar Antwerpen en Brussel dagelijks te beurt valt.

Een aantal vastgoedontwikkelingsprojecten hebben de aantrekkingskracht voor bedrijven nog verhoogd. De regio telde de afgelopen vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse groei van 10,85 procent aan kantoorruimte.

---

Het tweede en het derde hoofdstuk van dit artikel gaat over Cargill zelf en waarom ze voor Mechelen kozen (Tien minuten van de luchthaven, hotels en restaurants in Mechelen, Technopolis, het enthousiasme van de Mechelaars toen en nu, en een weergave van de producten van Cargill)

---

Uiteindelijk vinden we nog een lijst van bedrijven die zich sinds 2000 in Mechelen vestigden, waaronder...
-EDS
-Wolters Kluwer
-Borealis
-Rode Kruis
-Statoil
-Cochlear
-FM Logistics
-Exel
-Cargil
-BCD Travel

=====

Ik zou dus zeggen... Goe bezig?
Hierbij wat gezond realisme / pessimisme. Toen onze voorvaderen, voor-ministers dus, twee industrieterreinen ( Mechelen Noord en - Zuid ) ontwierpen was het zeer zeker de bedoeling de werkgelegenheid aan te zwengelen om industrieën aan te trekken, niemand sprak over kantoren. Waarom industrie? Omdat die dingen de neiging vertonen om, vanwege de investeringen in machines, meer honkvast te zijn dan kantoren. Een kantoorbedrijf heeft slecht een zeer beperkte opzegtermijn wat kantoorhuur betreft. Als we nu in Mechelen Noord enkele kantoormastodonten zien dan nemen die de plaats in van de industrie waarvoor ze voorzien was. Komt daarbij dat die werknemers nog steeds hun auto moeten nemen voor het woon-werkverkeer, dus op gebied van stedelijke mobiliteit is dat een minwaarde.
Kantoren horen thuis op plaatsen waar men openbaar vervoer in voldoende mate kan aanbieden, dus aan de stations. Als de geplande kantoorgebouwen daar zullen komen, wat gebeurt er dan met de verderaf gelegen kantoorgebouwen? Die komen leeg te staan. Wanneer Mechelen langs de E19 niet meer zal bereikbaar zijn wegens fileproblemen dan zal het ook niet meer helpen om de wegen op Mechels grondgebied te verbreden of beter uit te rusten want het verkeer zal stilstaan vóór ze zover geraakt. Resultaat: net zoals vele kantoren de rug toedraaiden naar Brussel en Antwerpen, zullen wij hetzelfde lot ondergaan want de kantoren willen zich vestigen op makkelijk bereikbare locaties.
Mijn besluit? Mechelen moet ( lichte ) industries aantrekken en geen kantoren.
Dus... goe bezig? Ja maar..... .
Klopt Luc.
Ik denk dat industrie nu minder wordt aangetrokken dan diensten. Maar dat is natuurlijk voor heel West-Europa zo. Ik denk persoonlijk niet dat lichte industrie meer verankert is dan ... 'zware'.

Reden waarom men Mechelen kiest ? Centraal gelegen en goed voorzien van verkeersinfrastructuur ! Dus daarop moeten we focussen. Met de uitbreiding van het GEN bvb, zodat Zaventem letterlijke een tiental minuten van Mechelen ligt !

Maar kantoren worden met 1 pennentrek verhuisd (-lichte- industrie tegenwoordig trouwens ook), dus we moeten erg waakzaam zijn ! Dat een bedrijf als Tibotec-Virco verhuist van Mechelen-Noord naar Beerse met 500 mensen, dat staat niet in het artikel !
Kantoorgebouwen zijn meestal slechts verplaatste werkgelegenheid. En industrie darentegen doet meestal beroep op arbeidskracht uit de nabije omgeving en creeert wel werkgelegenheid extra voor eventueel lagergeschoolden. En van die categorie staan er hier nogal wat op de dop...
Ik heb mijn bijdrage al geleverd...

===
Mevrouw Hilde Goossens,

Ik lees in de weekendeditie van GVA dat uw firma "Chocolatier Sweertvaegher" de Schutterhofstraat
in Antwerpen dient te verlaten omdat de huurprijzen de pan uitswingen.
Ook lees ik dat de huurprijzen voor winkelpanden in Antwerpen zelfs hoger zijn op dit ogenblik
dan de huurprijzen in Brussel.
Daarom mijn volgende vraag : Geen zin om naar Mechelen te komen ?
Het ligt op een steenworp van... Antwerpen EN Brussel.
U kent Mechelen niet ? Hier een aantal links om U op weg te helpen...

http://www.flickr.com/searc...

http://mapt.stadmechelen.be...

Bruul, IJzeren Leen, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Grote Markt, Befferstraat,
Veemarkt, Frederik de Merodestraat, enz...
(Enkele van de grotere winkelstraten in de Binnenstad van Mechelen)

Ik zou zeggen... Kom eens kijken en geniet van ons Mechels Bier, de Carolus of
van een Mechelse maaltijd met Mechelse Soep en Mechelse Koekoek.

Gewoon maar een idee...

Met vriendelijke groeten,

G.
(Mail verstuurd op 10/11/2007)
===

Nu nog effe uitkijken of het iets zal uithalen...
@eddy: De industriële activiteit in West Europa wordt hoe langer hoe kleiner. Diensten daarentegen blijven stijgen.