Als de beiaardier een concert geeft ... betaalt die dan ook S.A.B.A.M ?
(foto: Jan Smets)
Simpele vraag ...
Door peter geplaatst op 24 november 2007
met categorie:
Als de beiaardier een concert geeft ... betaalt die dan ook S.A.B.A.M ?
(foto: Jan Smets)
Mechelen Blogt telt 6.134 artikels en 89.498 reacties.
http://nl.youtube.com/watch...
Enjoy
Hij zal dus voor elk openbaar concert een playlist moeten overmaken aan Sabam.
Klassieke muziek is, dacht ik, niet meer onderworpen aan auteursrechten.
Zij eisen, gewoon 10% van de bruto-opbrengsten.
Hun brekeningen zijn heel eenvoudig Hoe groot is de zaal? Hoeveel volk kan daar theoretisch binnen? Wat is de inkomprijs? en voila zoveel inkomgeld is er ontvangen.
Of de auteur geregistreerd is ( blijkbaar mag SABAM van elke artiest nationaal of internationaal de auteursrechten innen )of het lied ouder is dan.. daar wordt helemaal geen rekening mee gehouden
Bij SABAM en Co geldt maar één zaak: betalen!
Voor de kleine amateurmuziekverenigingen is dit een ramp. De kleine winsten die gemaakt worden kunnen direct doorgestort worden aan SABAM, SEMU enz.
Het is, naar ik me heb laten vertellen, ook zo dat als je begint af te bieden op hun prijs, ze meestal akkoord gaan.
Op die manier betaalt de ene meer dan de andere.
De manier waarop nu geïnd wordt, zorgt ervoor dat er veel minder georganiseerd wordt.
Een dj mag ook niet met een computer draaien,of met gecopieerde cd's, tenzij hij de originele geluidsdragers ook bijheeft.
Sabam is gewoon niet meegegroeid met de nieuwe technieken en doet echt wel gekke dingen.
Tijd dat men deze privé-organisatie eens duchtig uitmest en aan banden legt.
Persoonlijk zou ik het veel logischer vinden dat men zich beperkt tot het innen van sabam bij de aankoop van een cd en dat de koper daarna vrij is van elke vorm van auteursrechten.
Het zou sabam overbodig maken en men kan dan veel efficienter gaan controleren op illegaal copiëren van cd's.
Dank zij Sabam zijn de meeste lokale radio's al geplunderd door Sabam, terwijl ze eigenlijk een promotiemiddel zijn voor de platenverkoop.
Een dansgezelschap uit Taiwan verzorgde er op vraag van onze vereniging een optreden. Het gezelschap had eigen musici bij die Chineese muziek speelden, misschien wel uit de tijd van Confucius (v.Chr).
Een 'inspecteur' van SABAM kwam op een nogal opvallende manier de zaal binnen en vroeg het betalingsbewijs aan SABAM.
Ik heb toen heel kort een paar vriendelijke woorden tot die meneer gesproken...nog nooit iemand zo snel en zo beschaamd een zaal zien verlaten.
Rubriek 'cultuur en media'
De zoon maakte met behulp van datzelfde materiaal vrij stevige techno, maar die weerklonk zo niet in de winkel (lacht).
Dat heeft daar toen een hele cinema geweest van welles-nietes, met advocaten erbij en heel de zever. Ik zie nog zo dat de kranteknipsels over die zaak in een kader in de vitrine hingen.
Hoe het juist afgelopen is weet ik niet, dat zal toen wel in de GVA gestaan hebben vermoed ik?
Ik heb zo precies een bruin vermoeden dat de mannen van SABAM destijds de jonge Tommeleyn bij het organiseren van een fuif eens een goeie kloot afgetrokken hebben en dat het nu 'zijnen toer' is.
Mijn steun heeft hij in ieder geval.
Ik lees hier dat SABAM een privé-organisatie is, klopt dat? Zowiezo ben ik van mening dat het innen van eender welke belasting in de eerste plaats een taak van de overheid is.
Een soort cooperatief bedrijf dus.
ps. Daarnaast betalen deze zaken ook nog de Billijke vergoeding, dat is een vergoeding voor de vertolkers en producenten van muziek
op de vraag van de vereniging van toren en beiaard - nieuw en vooruitstrevend bestuur, werd er inderdaad door de beiaardschool gereageerd op onze vraag naar bijvoorbeeld Clouseau op de toren met een zekere reserve betreffende de acties van SABAM.
Ik heb ook weet van een "inval" van SABAM tijdens een optreden van Turnkring De Toekomst in sporthal de Nekker. De oefeningen zijn op hedendaagse muziek en dat kan belast worden. Hoe dat toen werd opgelost weet ik niet exact meer maar we moesten opletten voor SABAM tijdens turnfeesten, klubavonden e.d.
En inderdaad, Roger, ook tijdens de "tee-dansants" van de diverse jeugdclubs zat je in de tang.
Van problemen bij SABAM heb ik niks gelezen, ik wacht dus de kranten van morgen af...
die truuk geldt niet meer. Ook als de inkom gratis is moet je betalen, heel wat minder uiteraard, maar de basis blijft het spelen van muziek, en de hoogte van de inkom heeft er niets mee te maken (tenzij dan dat je dan nog meer moet betalen).
Wie weet daar meer van, ten huidigen dage?
Ho ja, voor diaklankmontage moest je een forfait betalen vermist meestal maar kleine fragmenten werden gebruikt.
Dat was toen 250 frank per vertoning.
Ik vraag me nu nog altijd af hoe men die vergoeding verdeelde onder de muziekmakers ?
Artisten willen graag gehoord of gezien worden, en dat kunnen ze met hun optredens, en wat mij betreft verdienen ze daar hun boterham. Als je een cd koopt of een schilderij koopt is dat vanaf dan van jou en dan beluister je dat, volgens mij, waar en wanneer je wil.
Ik decoreer etalages, dus ook een creatief beroep. Moet ik nu aan iedereen die naar die etalages gaat kijken auteursrecht gaan vragen? Ik zie het verschil echt niet ... het is gewoon absurd wat sabam doet, al jaren.
Jouw voorbeeld van de etalage, tja...
De eigenaar van de etalage betaalt jou voor je werk, wordt er eigenaar van, en beslist dan zelf of hij al dan niet de rolluik optrekt of niet :-)
Maar het kan wel; kijk bijvoorbeeld naar de absurde toestand ivm het Atomium, waarvan je geen commerciële foto's mag verspreiden zonder extra te betalen aan een stichting van de ontwerper.
Zo gaat het in de praktijk vandaag met sabam ... Je koopt een cd, die is dus van jou, je bouwt een feestje en gebruikt jouw cd om de boel op te vrolijken, maar dat mag niet, want dan moet je eerst auteursecht betalen.
Het is al jaren een absurde toestand, maar we moeten ons geen illusies maken, het zal nog jaren zo blijven.
En er zal inderdaad wel een wet bestaan dat sabam het recht geeft om deze taksen te innen, maar zoals die wet zijn er dan ook zoveel die dringend herzien zouden moeten worden, en eventueel afgeschaft.
Bij de etalage koopt de koper alle rechten van het werk, m.a.w. hij wordt 'auteursrechthebbende'. Bij een CD koop je een kopie, en blijven de rechten bij de artiest of (vaker) de platenmaatschappij.
De eigenaar van de etalage beslist dat hij deze 'gratis' zichtbaar gaat maken, de eigenaar van de CD-rechten wilt hiervoor een vergoeding.
Een platenmaatschappij kan perfect zeggen dat ze afstand doen van hun rechten, en dan mag je die cd's naar believen publiek afspelen.
Maar inderdaad, dat zijn situaties die SABAM duidelijk boven hun petje gaan.
Voor mij mag heel die organisatie ook een keer grondig doorgelicht worden, niet enkel op hun werking, maar vooral op hun doelstellingen en of die ook effectief en efficient behaald worden.
Die was op de Biest, in de buurt van die sanitairwinkel.
Er is nu gewoon een controleur aangesteld die alles in goeie banen moet leiden.
Die controleur is eigenlijk een stroper waar ze een boswachter van gemaakt hebben.
Ik ken hem persoonlijk en eigenlijk is het nen toffe pee.