Nobels blijft dromen van grote concertzaal...

met categorie:  

We weten het al een tijdje...
Schepen Nobels droomt hardop van een grote concertzaal voor minimum 800 toeschouwers.
De, overigens héél knap gerestaureerde Stadsschouwburg in de Keizerstraat, is vaak te klein, zodat 'grote namen' twee tot drie avonden na mekaar dienen geboekt, om de belangstellende Mechelaars toe te laten hen aan het werk te zien...


(foto: Jan Smets)
Nobels liet jaren geleden al, een haalbaarheidsstudie uitvoeren.
Het moet dus mogelijk zijn dat een arrondissement met 300 000 inwoners een grote podiumzaal krijgt.
(Ter vergelijking: in Nederland beschikt elke centrumstad over zo'n zaal...)
In het cultuurbeleidsplan voor 2008-2013 is de realisatie van zo'n zaal opnieuw opgenomen...
Dit is een must voor Mechelen, stelt Nobels.


(foto: Jan Smets)

Zeker als de stad de ambitie heeft om Cultuurhoofdstad van Europa te worden...

Drie mogelijke locaties worden naar voor geschoven:

- Achter de huidige Stadsschouwburg (zodat faciliteiten met de aanwezige zaal kunnen gedeeld worden... + parking in de buurt....)
- Zaal Theatrium uitbouwen... (heeft een zekere 'charme'; is dichtbij parking en Cultuurcentrum...)
- Nabij Technopolis (daar komt ook uitbreiding met een Technopolis Plaza...)

Enfin...
Er wordt duidelijk reeds méér dan gedroomd alleen.
Een goeie zaak?
Waarschijnlijk wel.
Als ik mijn mening mag geven, zie ik de nieuwe grote zaal het liefst ingeplant in het centrum (en dan nog liefst achter de huidige Schouwburg).
De locatie nabij Technopolis lijkt mij minder geschikt.
Ook al is het stadscentrum dichtbij - Een concertzaal dient in het centrum te worden ingeplant, om de avondlijke 'levendigheid' te behouden én te stimuleren...
De gezelligheid om achteraf nog iets te gaan drinken in de stad neem je héél zeker weg door de zaal buiten de ring in te planten (kijk maar naar de bioscopen...)
Maar goed: dit is enkel MIJN idee...
Wat denken jullie?

(post gemaakt naar aanleiding van een artikel van Sven Van Haezendonck in de weekendedite van GVA...)

Jouw idee, mijn beste Jans, vind ik meer dan prima !
Niet nog eens een Cultureel Gebouw buiten de Stadsmuren neerpoten.
Alhoewel Technopolis en bv het Speelgoedmuseum prima gelegen zijn rond Mechelen, aub geen andere Culturele Gemeenschapsplaatsen buiten het Centrum.
Lekker Intra-Muros en daar mag ook terug een Stadsbioskoop bijkomen...

En wat hoort er dan wel Extra-Muros ? De Mechelse Grootindustrie !
Volledig mee eens om de inplanting in het centrum te verzekeren. Momenteel heb je nu immers alle locaties van het CC in de binnenstad, op wandelafstand van elkaar, dus waarom dat veranderen ?

Ik zou zeker ook opteren om de zaal 'opdeelbaar' te maken in compartimenten, door het gebruik van opklapbare wanden. Zo kunnen er, afhankelijk van de nood, één of meerdere, grotere en kleinere zalen ingezet worden.

Mij lijkt het verder naar achteren uitbouwen van de stadsschouwburg de beste oplossing. Maak er voor mijn part een heus cultuurcomplex van, met nog wat tentoonstellingszalen en een museum/cultuurshop. :)
Indien het nieuwe Mechelse ziekenhuis er komt aan de R6 en indien het 'oude' ziekenhuis aan de Zwartzustersvest zou afgebroken worden, dan hebt ge een prachtlocatie. Mijn bedenkingen evenwel over de beschikbare parkeerruimtes: men zal dan maar beter op de Zandpoortvest een verdiepingske bijzetten. Bereikbaarheid per trein is daar ook geen probleem.
@ Luc :
over Ziekenhuizen gesproken...
Kan er misschien ook nog iets "Cultureel" gemaakt worden van bv het oude "St-Elisabethsziekenhuis" ?

http://mapt.stadmechelen.be...
@Gimycko
Ging dat geen deel uitmaken van de verkaveling van de St Janschool achter de hoek? Of heb ik dat verkeerd voor?
@ Luc :
Geen idee...
Misschien weten anderen hier meer over !
Niet afwijken hé mannekes! ;-)
Bij de les blijven hé.
Hier gaat het over concertzalen...
Maar tussen haakjes: ik had gehoord dat het Elisabethziekenhuis niet tot de verkaveling van de vroegere Sint-Janschool behoort.

En,na een paar reacties lijken anderen er ook van overtuigd dat zo'n mogelijke concertzaal best in het centrum blijft...
Ik sta dus niet alleen met die mening (wat ik ook niet had gedacht...)
"Niet afwijken hé mannekes... Bij de les blijven hé !..."

Hahaha, ik hoor precies mijn oude schoolmeester...

LOL

:-D
Ik lees hier wat over het idee een concertzaal te bouwen in Mechelen. Dit idee kan ik alleen maar toejuichen. Natuurlijk ook liefst in het centrum van de stad. Als inwijkeling heb ik het ook steeds vreemd gevonden dat een stad zoals Mechelen niet beschikt over een podiumzaal om grotere culturele activiteiten te organiseren.
Waarom niet op de site van de oude Match? Just an idea. :-)
Hahaha, die Filip toch...

Altijd maar ideeen spuien...

LOL
Een wat grotere zaal met een of twee kleinere zalen eraan buiten het centrum met een wat grotere capaciteit en parkeergelegenheid lijkt mij alleszins ook wel wat.
Stel dat je een kapaciteit van 5000, 2500 en 1000 man kan halen op een makkelijk bereikbare plaats zoals de technopolis of cinecity omgeving, dan denk ik dat het kleine Mechelen onder een hoop grote mannen hun duiven kan schieten. De laatste keer dat ik in Forest National was voor St-Germain heeft de parkeerzoektocht langer geduurd dan het concert zelf.

Enfin, 't is maar een utopieke hoor, want het budget zal wel schromelijk ontoereikend zijn voor zoiets.

Besluit: awel ja, een klein zaaltje in het centrum voor het meer intimistische cirquit, waarom niet, moet kunnen, zeker intra-muros.
Misschien kunnen we ondergronds gaan !
We hebben al een parking onder de Groete Mèt.

Allee, het is maar een idee...

LOL
Als dat erdoor komt, achter de huidige stadsschouwburg, en de voorstelling / het concert is gedaan, dan zal er in de Hanekeef wel een klein file staan van mensen die op zoek zijn naar een pint!
Misschien komen door zo'n uitbreiding wel méér drankgelegenheden, eetcafé's, ed. in de Keizerstraat, dan alleen 'd Hanekeef en d'Afspraak...
(er zijn nog wel wat lege panden...)
Zoiets moet de horeca wel aantrekken, naar ik durf vermoeden...
Let us go...

Deeper Underground (Jamiroquai)

http://nl.youtube.com/watch...

Effe het filmpje uitkijken, want aan een (ondergrondse) concertzaal zijn nu eenmaal risico's verbonden...

LOL

:-D
Ik vind we moeten groot durven denken in Mechelen en een grote zaal hoort hier zeker bij. Ik kan me voorstellen dat je grote(re) namen naar M-city kan halen als je over een dergelijk zaal beschikt.

Zaal Theatrium aan de andere kant heeft zijn beste tijd gehad. En om nu het ontstane binnengebied achter het Paleis van Margeretha van York weer vol te bouwen, tja ... ik weet niet.

En ja, een dergelijke zaal hoort nu eenmaal in het centrum. Toch de mobiliteit niet onderschatten !! Duizend man is veel he... Pendelbussen ? Een grote ondergrondse parking op het Sint Romboutskerkhof ?

Enfin, mijn beste gok is dan: doe het maar Onder Den Toren ! Maar zorg voor parking en meer ... zorg voor veeeeel volk, want dat moet je verdienen, elke dag weer :-)
@ Peter :

M-City ?

LOL

Er is ook nog steeds het Hof van Cortenbach...
Wanneer er sprake zou zijn van een expositie hal dan is die plaats zéker buiten de stad maar gezien er aan een grote podiumzaal wordt gedacht vind ik ook dat de beste plaats is waar het stadsleven plaatsheeft zodat er na de evenenmenten ook nog een stapje kan worden gewaagd naar omliggende slijterijen, die dan hopelijk wat langer open zijn.
@ Luc: men denkt eraan om, als de nieuwe ziekenhuiscampus er zou komen, het huidige ziekenhuisgebouw aan de Zwartzustersvest een nieuwe bestemming te geven als politiecentrum.
@ Peter: Theatrium is inderdaad wat verouderd geraakt; dat maakt ook wel voor een deel de charme uit van deze zaal. Vanuit artistiek oogpunt wil ik over Theatrium één ding wel vermelden: deze zaal heeft een zeer geschikte akoestiek voor verscheidene soorten muziekoptredens, wat van heel veel nieuwere (polyvalente) zalen niet gezegd kan worden. Dat kan een goede reden zijn om deze zaal een kans op revalorisatie te geven.

En dan "on topic": ik ben er absoluut voorstander van dat er in onze stad op een geschikte locatie een concertzaal zou bijkomen: dit moet zeker op de agenda in het kader van het "culturele hoofdstad 2015"-project. Ik vind het Match-idee van Filip nog niet zo gek...
Mechelen heeft volgens mij geen nood aan een grotere zaal dan de gevraagde 800 plaatsen. Mensen die de echt grote groepen willen zien, zullen wel naar Brussel of Antwerpen of zelfs Gent trekken. Ik vrees dat een zaal van meer dan 1000 plaatsen meer leeg dan gevuld zal zijn.
Wat Theatrium betreft, afvoeren dat idee. Ik herinner me het afscheidsconcert van Noordkaap daar, die zeer verwonderd was over deze zaal, een overblijfsel van een of ander -istisch tijdperk (communistisch, stalinistisch, nazistisch, ...) en dat was niet als compliment bedoeld. Een beetje verouderd vind ik dan zwaar onderschat...
En wat met die site van al die winkels aan het Rode Kruisplein en de Guido Gezellelaan?
Gingen deze op termijn niet verdwijnen? Misschien een ideale locatie voor een nieuwe zaal, geïntegreerd in een groter complex van woningen en horeca..

Iets mooi architecturaals met uitzicht op het keerdok, zou zeker niet mistaan. En als men dan toch al tunneltjes gaat maken aan het station,
kan men misschien in een keer ook een aanleggen van de McDonalds tot aan het kruispunt Battelsesteenweg/Adegemstraat, onder de Dijle; dan is in één klap het probleem dat het buiten de ring ligt ook opgelost.
Maar dit zullen enkel dromen blijven zeker ;-)
@Johan: hier ben ik het helemaal niet mee eens. Ik hou van cultuur en pik af en toe wel eens een groot optreden mee. Maar me daarvoor naar Antwerpen, Brussel of Gent te moeten begeven, houdt me soms precies tegen. Mocht zoiets in eigen stad kunnen, zou me dat des te meer over de streep trekken. Wat de locatie betreft: voor beide zijn wel wat te vinden. Jans' redenering volg ik volledig, maar ik vrees voor de mobiliteitsproblemen. Hangt ervan af hoe "groot" je groot wil maken, maar zie je een 1000-tal mensen al afzakken naar de binnenstad? Ik vind trouwens dat het een naast het ander kan bestaan. Een zaal met kleinere capaciteit in de binnenstad (en misschien daarnaast nog een ietsje grotere), kan mijns inziens perfect aangevuld worden met een grotere naast pak weg Technopolis. Net zoals de bios buiten de muren, zou me dat niet weerhouden van er een gezellig avondje Mechelen van te maken. De bios aan de Nekker is ook niet meteen de gezelligste locatie om na de film nog wat te blijven plakken. Daarvoor trekken we steevast nadien nog de Mechelse binnenstad in! Het één sluit het ander dus niet uit, vind ik. En als we dan toch aan het brainstormen zijn: misschien kunnen ze meteen een giga-complex maken? Nieuw voetbalstadion, een deftig zwembad, mét grote concertzaal (en dan ineens het ziekenhuis ernaast om de gewonden op te vangen)? ;-)))
Misschien krijgen we dan ook zelf de Olympische Spelen hierheen... (grinnik)
...misschien een 'overbodige' vraag van een leek:
zou de oplossing kunnen zijn ?:
- een kleinere concertzaal in het centrum
- de hele grote concerten in de nekkerhal

ik weet weinig van akoestiek, misschien kan het.
Misschien ook niet...
Amai, ik heb Noordkaap eens zien optreden op een podium bestaande uit gestapelde europaletten onder een dak van golfplaten, en daar hebben ze geen opmerkingen over gemaakt, is het dan zo erg gesteld met den Theatrium of heeft de meuris capsones gekregen? (lacht)
@ eva:
'giga' heeft één eigenschap:
na een tijdje is het zo 'giga' niet meer.
Gigacomplexen hebben de neiging zich (en dat niet alleen qua locatie) 'af te zonderen' van de rest van de gemeenschap.
:-)
Maar om bij het topic te blijven denk ik wel dat een fameus en bereikbaar zalencomplex net buiten Mechelen een geduchte concurrent zou zijn voor Vorst, de AB en de Vooruit, ols je ze daarmee al niet gewoon wegconcurreert.
Als je in de Brusselse rand woont ben je sneller geparkeerd in Mechelen dan in hun eigen Vorst.
Maar zo'n zaal kost een smak geld uiteraard, en of dat het echt waard is....?
eens kijken live nation heeft zich verbonden met het sportpaleis die ook de kleine lotto arena hebben

da's richting antwerpen, richting brussel heeft live nation zich verbonden met den ancienne belgique

daar tussen ligt Mechelen, die zouden zich kunnen verbinden met .... om artiesten binnen te halen van enige naam en faam

oh wacht, da's juist er is geen andere boekingsagent LIve Nation heeft het monopolie

dus maw zonder Live Nation zijn goedkeuring geen grotere zaal want je gaat hem nooit vol krijgen met deftige artiesten

bovendien, ik heb net al 3 zalen opgenoemd die binnen de 25 km van Mechelen liggen

en dan is het nog het geldprobleem natuurlijk, wie gaat dat betalen?

al kan het cc een grotere zaal wel gebruiken voor al die comedians die zo populair zijn tegenwoordig :-)
@ Wannes: akkoord; m.i. zou een gerenoveerd Theatrium, aansluitend bij het huidige cultuurcentrum, een goede zaak zijn, maar dan moet de stad eerst deze zaal kunnen "vastkrijgen".
Ook dient er dan werk gemaakt te worden van de toegankelijkheid (technisch gezien: je moet er met een "vrachtwagen" bijkunnen).
Een mega zaal buiten de stad vind ik te avontuurlijk (is de nekkerhal ondertussen al rendabel?)
en uitbreiding achter de huidige stadsschouwburg zou wel kunnen, maar dan met de nodige accomodatie (cateringmogelijkheid en andere "drankgelegenheid").
Capaciteit van 700-800 lijkt me zeker ok!
Er komt dus hopelijk een mogelijkheid om met bepaalde activiteiten in de toekomst te groeien (ik droom van een "jazz at home" festival met 600-800 deelnemers...)
Staat de Comet eigenlijk (nog) leeg ?
En hebben of hadden die geen (Fabrieks)terrein tot... aan de Leuvense Vaart ?
om aan te sluiten bij de vorigen:Ik ben ook niet helemaal zeker dat we die zaal van pakweg 1000 man vol gaan krijgen ... Brussel en Antwerpen zijn zo dichtbij.

Neemt niet weg dat ik het idee toejuich, na een goed marktstudie die zou uitwijzen dat het kan.

ps. Wisten jullie dat het eerste Cultureel Centrum van Vlaanderen ... in M-city werd gerealiseerd ?
Daar is het weer : M-City...

Bizar ! Bizar !
Tja, LaLaLover Kestens heeft dat ooit eens gelanceerd: M-city, en het is blijven hangen. Ik vond het wel catchy ...
Tja, hum, catchy :-|
Het bekt wel...
Zolang het niet zoiets wordt als...

"Ik ben zot van A"

Konden die van Antwaarpe nu niks beter verzinnen ?
Bij de les blijven ... !

Ik vind de COMET ook een interessante lokatie voor een eventuele zaal ! Goed idee ! De oude Match vind ik minder geschikt vanwege mobiliteit.
Murano heeft nog een goede locatie aangegeven: de driehoek tussen de G. Gezellelaan, het Keerdok en het Rode Kruisplein. Het huidige stadsbewind heeft al eens aangegeven om daar alle winkels en magazijnen op een hoopje te zullen vagen. De achtergrond zal waarschijnlijk wel zijn om daar bijkomende ' bewoning aan de Dijlekant ' te plannen samen met de uitbouw van de toekomstige jachthaven. Misschien is daar wel iets positief te doen en met dezelfde beweging kan men gedeeltes van 'den ouwen dok' nieuwe waardevolle bestemmingen geven. Wie weet? Als de politie dan toch naar de gebouwen van het ziekenhuis gaat dan kunnen ze ineens hun schietstand meenemen. Zo komt er weer een plaatske vrij aan den dok.
Inderdaad, deze driehoek waarvan sprake lijkt me ook wat!
't Zou een boeiend stukje stad kunnen worden - Het 'Eilandje' van Mechelen...
En...het is op wandelafstand van het centrum.
Ja, daar zit wat in!
@ Jans :

Was je naar daar op weg, toen je mij bijna omverliep, wanneer je de Lamotbuilding verliet en verdween richting Haverwerf ?

LOL
...zou je graag weten hé, 'kurieuze-neus'!
;-)
...en mij herkennen, en me niet aanspreken?
Hoe durf je!
(ja, zélf zou ik je niet herkennen,denk ik...)
Je had het precies druk-druk-druk...

Er is ooit hier op den Blog gesuggereerd om...
Jans te fotograferen zonder hij er erg in heeft.

Op dat moment wilde ik een fotootje nemen,
maar toen ik me omkeerde met mijn fototoestel
was je al bijna ter hoogte van het Hertshoornstraatje...
Tja ... Gimycko handelt niet he Jan, die spreekt je niet aan, hij heeft alleen 'ideeën' :-)
@ Peter :

The Life of a Loner...
en Jans is (soms) sneller dan zijn schaduw .....
Is je gegund hoor :-)
Grappig dat ik al enkele maanden rondloop, en jou nooit herken op straat ... Nog eens aan Gil vragen hoe jij er nu ook weer uitziet ! :-)
[off-topic ]Ik heb JanS trouwens ook gespot vandaag in de betere boekhandel ... :-)
@ Peter :

Bij het Gildenjuweel stond je vlak achter mij aan de voetgangersingang van de ondergrondse parking op de Grote Markt.
En in 1, 2, 3 was je weer verdwenen.

Bloggers verdwijnen snel, hoor !
@ Jans :
Die "Driehoek", die jij beschrijft...
Worden dat binnen enkele jaren niet de nieuwe "Docklands van Mechelen", waarin "Den Ouden Dok" wordt geintegreerd of zo ?
Voor mij zou de locatie van de oude Match niet slecht zijn. Het ligt vlakbij de parking op de Grote Markt, de parking van het Novotel en op wandelafstand van de parking op de Veemarkt en van het Nekkerspoelstation.
Het is midden in het stad en 's avonds zouden de café's en restaurants beter te doen hebben want de concertgangers gaan meestal nog iets eten of drinken voor het optreden en na het optreden kunnen ze dan ook nog iets drinken.
Mechelen zou dan niet meer zo 'doods' zijn zoals het op sommige momenten is.
Meer sociale controle, meer leven in de stad en wie weet terug een mix van leeftijden.
Ik denk dat velen onder ons graag zouden hebben dat er EINDELIJK eens een concertzaal zou komen in Mechelen.
Diezelfde discussie hoor ik al méér dan 30 jaar lang.
Toen ik nog deel uitmaakte van de gemeenteraad, was de dadda van de toenmalige schepen van cultuur Jean Van der Sande, een concertzaal te realiseren.
Telkens werd dit plan op de achtergrond geschoven omdat er andere prioriteiten voor gingen.
Ik hoop, samen met vele anderen en met Frank Nobels, dat er vlug een (polyvalente) zaal mag komen.
Inderdaad, ik denk dat het geen kwestie is van "OF" het er moet komen, maar "WAAR" het moet komen. De noodzaak is er wel. En ik geloof ook dat het niet de minste moeite zal kosten om die te vullen. Mits een goeie locatie, heel makkelijk bereikbaar en met voldoende parkeerplaats. Of het daarom per sé een nieuwe locatie moet zijn of dat er alternatieven zijn mits aanpassing of opwaardering, laat ik in het middel. Voor mij hoeft nieuw niet echt, als er locaties zijn die zo van leegstand of verval kunnen gered worden, lijkt me dat zeker zo waardevol!
Ik denk inderdaad dat er op dit ogenblik andere prioriteiten zijn. De stad heeft de laatste tien jaar (terecht) enorm veel geld in cultuur geïnvesteerd: de museumas, een halfnieuw cc, de stadsschouwburg, de grote cultuurevenementen, Lamot en de erfgoedcel,...

Een euro kan maar 1 keer worden uitgegeven en dan denk ik dat het nu tijd is voor andere zaken dan een concertzaal.

Een nieuw zwembad, betaalbaar wonen in M-City (vind dat ook wel toffe term), de enorme nood aan lokalen en vergaderzaaltjes voor de verenigingen, de enorme nood aan meer sporthallen en terreinen, repetitiekoten voor beginnende bands, de vergrijzing voorbereiden door meer dienstencentra, seniorenwoningen, dienstverlening te voorzien, beter onderhoud van het publiek domein in de wijken, de heraanleg van de vesten tot groene boulevards, het enorme aantal totaal verouderde sociale woningen renoveren, meer speelpleinen voor de kids, meer betaalbare kinderopvang (zodat ook alleenstaanden kunnen gaan werken),…

Allemaal zaken die wat mij betreft veel dringender zijn dan het prestigeproject culturele hoofdstad en een concertzaal waarvan de noodzakelijkheid ik toch met een korreltje zout neem. Een stad van 80.000 inwoners kan niet alles hebben. Andere steden hebben inderdaad wel zo’n zaal, maar die hebben dan weer geen zaal van 20.000 m2 (Nekkerhal) of geen sportpark of geen Technopolis,… Niet dat die zaal er niet mag komen, maar vind dus dat er veel dringender zaken zijn.
@fred, ...een stad van 80.000 inwoners kan niet alles hebben... Dat is juist maar Mechelen is geen stad van 80.000 inwoners maar een centrumstad die een veelvoud van die 80.000 inwoners aantrekt. Net zoals De Nekkerhal en Nekkerpark, het Vrijbroekpark, de industriegebieden en noem maar op, die zijn er niet voor de Mechelaars alleen.
Evengoed is het waar dat de naburige gemeenten graag hun lasten ( sociale woningbouw ) in de schoenen van de stad schuiven en alleen de lusten willen meepikken ( zoek in Bonheiden eens naar sociale woningen, zij willen alleen da kapitaalkrachtigen ).
Als Mechelen met de bouw van een bijv. concertzaal, een meerwaarde kan brengen aan de Mechelse horeca, zijn bewoners en de stadskas, dan krijgt de stad van mij een hoop krediet.
Daar ben ik het mee eens Luc. Onze stad heeft inderdaad die centrumfunctie en het is een schandaal dat omliggende dikwijls rijkere gemeenten hun sociale verantwoordelijkheid niet nemen en afwimpelen op de stad. Maar, zoals ik schreef denk ik dat er keuzes moeten gemaakt worden en dat na de enorme (terechte) investeringen in cultuur er even andere prioriteiten zijn. Dat het een meerwaarde is voor bewoners en ook voor de horeca daar ben ik het mee eens, maar dat die zaal meerinkomsten voor de stadskas kan betekenen is een illusie. Integendeel dat kost de stad geld, wat ik trouwens op zich geen probleem vind.