Mechelen opent taalcafé voor anders- en Nederlandstaligen in 2008

met categorie:  

In 2008 opent in Mechelen een café waar Mechelse organisaties anders- en Nederlandstaligen samen brengen om hun kennis van de Nederlandse taal te oefenen, te onderhouden en uit te breiden, samen met Nederlandstalige vrijwilligers.

Het café is een initiatief van Vormingplus regio Mechelen. Niet alleen taalstimulatie is er belangrijk, ook het groot intercultureel ontmoetingsaspect staat centraal. Zo wil 't Klapgat bruggen bouwen tussen de gemeenschappen.


(foto: Jan Smets - 't Klapgat)

De naam verwijst naar een historische site in Mechelen, met name het voetgangersgangetje tegenover de Sint-Janskerk waar in de middeleeuwen de vrouwen na de mis samenkwamen om te babbelen of te 'klappen'.

(Belga/De Morgen)

En waar komt dat café?
@ Jans : Geen idee...
Het nieuws stond om 20h36 op de website van De Morgen...
Een maat voor niet vrees ik. Ten eerste is er weinig inzet van een groot aantal anderstaligen om Nederlands te leren. Het beperkte aantal inschrijvingen aan de C.V.O's is hier een duidelijk teken van.
Of men alle doelgroepen ermee gaat bereieken valt te betwijfelen, ik denk met name aan de vrouwelijke groep van één van onze allochtone gemeenschappen.
een goed idee! Ik ga er alvast naar informeren.
@JC ik ben leerling in CBE Mechelen en daar zijn héél veel allochtone vrouwen die
daar les volgen!
@gimycko: Dan zal ik maar eens een voorzet geven in uw eigen stijl:

mode LOL on:

" 't zal daa zwet van 't volk zeen in 't klapgat"

mode LOL off
Gaat het (lovenswaardige) initiatief dan niet gewoon plaatsvinden in het café dat nu al die toffe Mechelse naam draagt?

Of het een maat voor niets is, zoals JC vreest, wéét ik niet... Als de trend die hij schetst zich voortzet zou het jammer zijn... Maar ik lees dan ook weer andere zaken bij driewielerke...
Afwachten denk ik, is de boodschap....

't feit dat Vorming Plus wil (verder) werken aan de taalkennis van anderstaligen (en Nederlandstaligen die er nood aan hebben) is natuurlijk an sich wel zeer lovenswaardig ...
Om in de gaten te houden dus;..
Ik heb vanmorgen in GVA gelezen dat het taalcafé zal plaatsvinden in 'De Rooster' Klein Begijnhof.
Daar kan men momenteel ook andere taal cursussen volgen.
Ah, garda: in "De Rooster" dus... (had het kunnen wéten vermits ook GVA-lezer, maar vandaag moet ik de Gazet nog gaan kopen).

Misschien wel verwarrend dat ze dan als benaming "t Klapgat" gebruiken ?
Inderdaad Markec, dat is heel misleidend.
@JC: Dit jaar is de financiering van het volwassen onderwijs sterk veranderd. Onder meer om welgestelde mensen die een tijdverdrijf vinden in extra opleidingen (o.a. talen, bloemschikken, fotografie,...) meer te laten betalen (of liever minder gesubsiedieerd te laten worden). Deze maatregel heeft een groot neveneffect, dat vraagt om nieuwe maatregelen. Nl de inschrijvingskosten van een taal of andere opleiding zijn zo sterk gestegen dat ze voor o.a. allochtone doelgroepen en langdurig werklozen met een laag inkomen niet meer betaalbaar zijn.

@driewielerke:
dat ze massaal lesvolgen is uitstekend, maar ik denk dat JC bedoelde dat erin sommige van de doelgroepen allicht weinig vrouwen zullen zijn die 'mogen/willen' op cafe gaan.
@pdt: Voordat de financiering veranderde waren er ook bijna geen allochtonen te vinden in de CVO's en dan zeker in de hogere jaren.
Vanaf pakweg niveau 2.2 zitten ze nog met een 4-tal in een klasje.

De kostprijs kan nauwelijks een probleem zijn, voor vele groepen worden er kortingen toegestaan waardoor de kost heel laag is.

Ik weet waar ik over spreek, mijn vrouw heeft deze cursussen gevolgd tot niveau 4. Op dat moment was ze één van de weinige regelmatige leerlingen. Zelfs kinderen zijn geen reden om niet te volgen, CVO Crescendo heeft zelfs een creche die zeer goedkoop is.

Het is heel éénvoudig, men wel niet, of men mag niet om familiale omstandigheden en dan maar klagen dat men geen goede job vindt !
Het is heel éénvoudig, men wel niet, of men mag niet om familiale omstandigheden en dan maar klagen dat men geen goede job vindt !

De nagel op de kop JC
Allemaal lovenswaardige initiatieven, maar ik vrees dat zolang er groepen zich inzetten voor de alochtonen het probleem van een verschillende maatschappij zal blijven bestaan.
Mijn inziens zouden ze beter al deze groeperingen opschorten en alle mensen gelijk behandelen, ongeacht, kleur, ras, religie enz. We zijn allemaal mensen op deze planeet, en sommigen hebben meer geluk in het leven dan anderen, sommigen worden in een land met kansen geboren en anderen niet, maar zoeken wel naar hun geluk in die, voor hun , betere landen.
Zolang wij mensen in een hokje blijven steken en categorizeren onder één of andere benaming blijven we een onderscheid maken.
Misschien een beetje naief van mij om zo te denken, maar in wezen zijn we allemaal mensen, punt uit. ...
dacht ik toch?
Ik ken (te) weinig van het onderwijs voor anderstaligen maar ik wil enkele bedenkingen toevoegen.

Als men het avondonderwijs (bijvoorbeeld Duits of Spaans) neemt als benchmark, dan is er hetzelfde fenomeen. Hoe hoger de jaren, hoe minder leerlingen.

Misschien hebben nieuwkomers een goede reden om er mee te stoppen, ondertussen een job gevonden bijvoorbeeld.

Ik kom uit een generatie waarbij nieuwkomers geen Nederlands konden noch moesten leren. Dat is ondertussen drastisch veranderd, ten goede.

Een taalcafe is misschien een mooi initiatief maar zal een deel van het beoogde publiek niet kunnen bereiken. De Vlaamse cafe-cultureel is nu eenmaal niet universeel. Zelfs de naam klapgat lijk me ongelukkig gekozen :-)

Er is zeker een verband tussen taal en werk. Maar de juiste attitude is nog belangrijker; hier opgegroeide jongeren vab allochtone afkomst doen het niet echt goed op de arbeidsmarkt ondanks hun taalkennis (discriminatie bestaat maar de realiteit is complexer dan een zwart/wit wereldbeeld).

Gratuit opmerkingen alsof een deel van de bevolking willens nillens geen Nederlands kan of wil leren is een generalisering op basis van eigen (of echgenote's) ervaring. Lijkt me eerder een voorbarige conclusie laat staan dat het spijkers met koppen slaan is.
Eigenlijk moet ge in Mechelen 2 talen kennen :
Het Nederlands voor op het werk en om u verstaanbaar te maken bij de Niet-Mechelaar en het Mechels om nog es goe te kunne rappeleire tege al die ouve Mecheleirs int staminee...

tis ni te doen, tis ni te doen...

LOL
@Omar: Zelfs in de lagere jaren merk je nauwelijks iemand op van de allochtonen. Misschien komen ze de eerste lessen wel opdagen om in hun lokale taal wat obscene woorden naar het hoofd van de (vrouwelijke) leerkracht te slingeren. Als hier de grap van af is blijven ze gewoon thuis. Dit is geen generalisatie, dit is gewoon een feit. Ik heb met een aantal leerkrachten 'nederlands voor anderstaligen (NT2)' gepraat en allemaal vertellen ze hetzelfde verhaal.
Als je dergelijk gedrag tentoon spreidt in de lessen dan blijkt hier niet de wil uit om de taal van het gastland te leren, integendeel.
Er zullen inderdaad wel mensen zijn die de lessen niet meer volgen omdat men een job heeft gevonden. Er is echter geen reden om de taal dan niet meer verder te leren. Er zijn vele mensen die een taal leren 's avonds, waarom zou dit dan niet voor hen kunnen. Verder is dit totaal in tegenstrijd met wie er dan wel werkloos is in Mechelen.

Het spreken van het Nederlands is een startpunt om een job te vinden. Het is waar dat in bepaalde niche-jobs dit niet noodzakelijk is, maar voor de overgrote meerderheid van de jobs is dit het geval. Als je naast deze kennis een gepast diploma en/of ervaring kan leggen zal je gegarandeerd een job vinden. Een gepast diploma haal je echter niet wanneer je vanaf je prille jeugd tot 23:00 of later op straat rondhangt (weerom een feit, ik zie het elke dag waar ik woon).

De mentaliteit is totaal verkeerd. Men woont hier in een land waar een grote talenkennis bijna normaal is, waar de meeste mensen een diploma halen en waar de mensen hier keihard voor willen werken. Wil men dus iets bereiken in dit land dan leeft men met deze realiteit. Men zou zelfs de moedertaal als troef kunnen uitspelen, het is immers weer een taal die men extra kent. In de huidige context is het kennen van Arabisch of Turks niet een nadeel, integendeel. Hier wordt echter pas naar gekeken na het Nederlands, Frans en Engels.

Ik geef als voorbeeld mijn vrouw. Zij had een Belgisch masterdiploma, een buitenlands (en gehomologeerd) masterdiploma. Zij was vloeiend drietalig, waaronder perfect engels, geschreven en gesproken. Zij geraakte nergens aan een job, wanneer NL niet belangrijk was stond er wel een kandidaat met dezelfde vaardigheden die wel NL sprak. De werkgever kiest dan, hoewel niet noodzakelijk, toch voor deze meerwaarde.
Zij vond pas een goede job na het CVO doorlopen te hebben tot en met niveau 4 (hoogste niveau). Zij is ook allochtoon. Het zich verstoppen achter discriminatie en rascisme wanneer men geen job vindt, vind ik te gemakkelijk. Zorg eerst dat je NL perfect is en dat je een zinnig diploma hebt, begin dan pas te klagen, nadat je een periode zeer intens naar een job gezocht hebt.
@ JC :
Dus, kort samengevat... stoppen met pamperen ?
@Omar, je schrijft al lang genoeg op Mechelen blogt opdat ik niet zou weten dat jij een uitzondering bent op de regel. Goed opgeleid, nederlandssprekend en met een open geest. Daarvoor verdien je en heb je mijn respect.
Wat de talenkennis betreft van je "lotgenoten" heb ik zo mijn mening. Ik heb al zo veel jonge allochtonen perfect Nederlands en Mechels onder elkaar horen spreken dat ik me niet van de indruk kan ontdoen dat er een andere reden is waarom men geen werk vindt.Ik vrees dat te veel mannelijke allochtonen, traditioneel deel uitmakend van een sterk familiegebonden en traditioneel milieu gewoon door de vader verwend worden en het zoeken van werk en het makkelijk kunnen leven van een uitkering verkiezen boven een actief leven. M.a.w. zij willen gewoon niet werken.
De uitzonderingen, zoals jij en vele, zwijgende anderen, bevestigen wel de regel.
Vandaar dat ik het volledig eens ben met anti-"pamperen" van gimycko.Stop die jarenlange hoge uitkeringen die "doppen" interessanter maken en dat geldt trouwens ook voor autochtonen. Verder is er de jammerlijke situatie van de zogenaamde gezinshereniging of het uithuwelijken aan mensen van het thuisland, die dan naar hier worden gehaald maar geen Nederlands kennen. M.a.w. men kan opnieuw van voren af aan beginnen in plaats van te maken te hebben met mensen die na 3 generaties moeiteloos Nederlands kennen. Ik sprak al met diverse leerkrachten die hun goed opgeleide nederlandstalige allochtone leerlingen plots in een totaal andere situatie terugvinden (lees met een nederlandsonkundige partner)
Ik denk dat daar een groot deel van het probleem zit. Ik denk eerlijk gezegd dat het antwoord op al jullie problemen van de vrouwen zal moeten komen. Jullie meisjes willen echt wel mee in dit land en zijn de machomentaliteit van de meeste allochtone jongens kotsbeu. Alleen hebben zij buiten hun huidskleur een ander probleem: de mentaliteit van hun traditionele families. Een dubbel probleem dus. Hoed af voor die meisjes die wel slagen in dit land ondanks al die obtakels.
@ Rudi :
Dus... zoals ze in Amerika zeggen :
"Do not ask what this country can do for you,
but what you can do for this country !"

Nietwaar, Louis/Shashi3 ?
@gimyck: Inderdaad, gedaan met dat gepamper, gedaan met positieve discriminatie, ...

Iedereen die hard wil werken en de nodige kennis en/of ervaring bezit zal een job vinden. Die persoon moet dan wel de juiste mentaliteit hebben en er voor willen gaan en zeker niet op de hoek gaan huilen van "het is de schuld van al die rascisten". Dat sommige mensen wat harder moeten vechten voor een job hoort er nu éénmaal bij, zowel bij de allochtonen als de autochtonen.

Leer Nederlands, haal een goed diploma, zorg voor de juiste (positieve) mentaliteit en vergeet de excuses en het zelfmedelijden ...
@ JC :
Dat is het voordeel en/of nadeel van het enige systeem dat uiteindelijk zal overleven : Het Kapitalisme.
Je moet goed voorbereid komen op de Arbeidsmarkt (Taal kennen - Vak kennen), want... Dog eats dog !
Zo is het nu eenmaal en zo zal het altijd zijn. De Vakman heeft altijd werk.
Er zullen er altijd mensen zijn die een tijdje uit de boot vallen (ziektes, handicaps) en sommigen zullen niet zo geschoold of slim zijn als anderen.
Gelukkig wonen we in Europa met goede sociale verzieningen... voor een tijdje.
Kijk eens naar Amerika of Engeland waar zij die van de boot vallen de volgende morgen kunnen gaan maffen onder de Bruggen of al blij zijn met een warm bed bij... Het Leger des Heils !
Wat mij persoonlijk (uit ervaring) opviel is dat bij allochtone gezinnen, waar vader werkt, het wel een beetje anders loopt. M.a.w. daar lopen de zonen
wel beter in de pas. Doch waar het doppen als statuut beooefend wordt...
Wacht, wacht, wacht....

Dus jullie zeggen: stop the pampering!
Maar dan zeggen jullie: Beheers het nederlands!

Pampering hier = lessen nederlands voor anderstaligen

Hoe kan je dan de taal beheersen?
Of heb ik het verkeerd begrepen?

In ieder geval: ik vind het een tof initiatief. En als ik het zo hoor dan zou ik nog denken dat sommigen van jullie helemaal niet buitenkomen!
Er zitten bijna alleen maar vrouwen in de les nederlands!
Ik weet niet wat de naam is van de school op de Leopoldstraat, maar als je daar gaat kijken dan zie je niet anders. Mijn moeder gaat daar al jaren naar de school om nederlands te leren. Ze doet er wel iets langer over omdat ze wat ouder is en omdat ze het een moeilijke taal vind, maar toch blijft ze nederlands leren. Niet omdat ze werk nodig heeft, want ze is al gepensioneerd; maar gewoon om de mensen te verstaan, om een klapke te kunnen doen met de buren, om ons te verstaan als wij plannetjes aan het smeden zijn waar zij niets van zou mogen afweten...

De tijd dat allochtonen 'geen goesting' hadden om nederlands te leren is echt voorbij hoor, kom eens wat meer buiten, meng je wat meer onder de mensen en je zal verschieten van hoe goed allochtonen nederlands kunnen.
En nog iets: niet alle allochtonen zitten 'zomaar' op den dop omdat ze geen zin hebben om te werken.
Het grootste deel van de allochtonen gaat gewoon werken hoor, of gaat nog naar school. En diegenen die gewild op den dop zitten, die missen een groot deel van hun leven; maar dat zijn niet alleen allochtonen...
Sommige mensen zitten spijtig genoeg nog altijd met oude vooroordelen die niet meer relevant zijn.

Wisten jullie trouwens dat er in heel België maar 5% Noord-Afrikanen zitten?

Ik ben het volledig eens met Michaël: laat het verschil achterwege; we hebben meer gemeen dan wat we verschillen!
@Nadia
Zou het kunnen dat jij pol&soc doet?;-)
Hmmm...
Ben jij paragnost ofzo?
Hahahahaha, nu ben ik wel bang hoor...
Of heb je me gewoon gegoogeld? Lol
Ja, indeed ik doe pol&soc.
@Nadia
Ik heb gewoon in de website van Rwina gaan rondstruien, maar de manier waarop je je opstelt geeft een beeld waar je toekomst ligt.:-)