Kopergravure...

met categorie:  



Kopergravurekaart van Janssonius uit 1638




Weet hier iemand meer over?

De binnenstad is nogal ruw opgetekend :-D, ik denk dat de kunstenaar het niet zo nauw nam ...
Onze vriend Janszoon / Jansenius heeft hier netjes een kopietje gemaakt van de kaart van Blaeu: 'Mechlinia Dominium et Aerschot Ducatus'. Wat getoond wordt is slechts een fragment van een grotere kaart. Het gebied tussen de streepjeslijnen noemt men het ' District Mechelen' wat dus kleiner is dan de Heerlijkheid Mechelen. Wat leuk is om telkens opnieuw vast te stellen is hoe groot de wijk Nekkerspoel wel is. Voor de nieuwsgierigen van een aantal blogs terug: je kan de St Nicolaes terugvinden op Pennepoel.
@ Peter :
Het gaat om de Namen in de directe omgeving van Mechelen...

-Gerdegem
-Hoefstadt (Zal wel Hofstade zijn)
-Muise
-Boyenhaye (Zal wel Bonhaoje zijn)
-Hevere
-...
@ Luc : Inderdaad !
De kaart is NU te koop op eBay.de (Voorlopige prijs is 150 euro)

http://cgi.ebay.de/MECHELEN...
Er waren dien tijde geen sphellingsregelkens ... :-)

(ook geen dt fauten)
Wat zijn Kerman, Blockhuys en Leliendaele ?
@gimycko: als je in kaarten geïnteresseerd bent dan moet je volgende week naar de Mechelse antiquarenbeurs. Misschien een apart item waard. Los van dat is het altijd spijtig om vast te stellen hoeveel oude atlassen er vermassacreerd zijn omwille van de kaarten. Los verkocht brengen ze meer geld op dan de atlas in zijn totaliteit.:-(
@Peter, 'Kerman' ken ik niet. 'Blockhuys' verwijst naar een verdedigingspunt aan de Vrouvliet / Oude Antwerpse baan en 'Leliëndaal' zal dan wel rond Hombeek liggen alwaar de zusterkens van Leliëndaal vandaan kwamen voor ze naar den Bruul trokken.Waar de naam zelf vandaan komt ... raadsel.
Hey leuk, Ik wist niet dat die zusterkes van daar kwamen ...
Er ligt (lag ?) een oude kaart in het antiquariaat onder den toren. Zouden ze den blog lezen ? Als ik tijd heb spring ik eens binnen om de prijs te horen :-)
@Peter: een goed scrabblewoord gevonden, de nonnekens kwamens uit het 'praemonstratenzerinnenklooster ' Leliëndaal in Hombeek. ( Drink eerst een paar Gouden Caroluskens en zeg mij dan 5x na: prae....).:-)
Hahaha...

Goeie, Luc !

:-D
Nog een merkwaardige kaart. Ze zou volgens de erop voorkomende tekst in 1730 gemaakt zijn en toont zelfs de Leuvense vaart die pas in 1750 werd uitgegraven. Bizar.....
http://www.beeldbankmechele...
@Roger, ik ga weer eens gokken. Zoals je zegt zijn beide data correct. Ik vind ook ergens dat in 1731 een kostenraming voor het graven van de vaart wordt ingediend door twee heren: De Bauff en Jeanti. Misschien hebben zij zich laten leiden door het (ontwerp-)tracé op deze kaart van het jaar voordien om hun rekenmachientjes boven te halen en de Leuvenaars een prijske te maken?
@ Luc, Ja wellicht, want in 1686 waren er al plannen, getekend door professor Willmaers om Leuven te verbinden met de Rupel en in 1731 berekende Jeanti idd dat de aanleg van het kanaal 574.312 Brabantse gulden zou bedragen. Maar de kaart waarvan sprake was haar tijd in elk geval goed vooruit.
@ Luc, er geraken maar 15 letters op een scrabblebord...
Goh..!! Wie vindt dat uit:
'praemonstratenzerinnenklooster'? Dat is net zo erg als het vroegere klooster van de rode nonnen uit mijn buurt. Als je dat beschaafd wil uitspreken dan wordt dat: 'redemptoristinnenklooster'! Van zo'n woorden krijg ik altijd dorst!;-)
Is dat daar waar die rode nonnen woonden die zich plat op de buik legden als iemand hen zou gezien hebben ?
Kan wel, het waren in ieder geval slotzusters dus onzichtbaar voor de buitenwereld. Vanop onze zoldervenster achteraan kon ik ze wel zien wandelen in hun kloostertuin en ze droegen inderdaad prachtige pijen in rode lakenstof. Als ik me goed herinner dan zag ik daaronder een blauwe kleur. In ieder geval heb ik mij altijd laten wijsmaken dat je in die orde niet binnen kwam als je niet van goeden huize ( = véél geld ) was. In de jaren zestig hebben ze hun boeltje verkocht aan Amelinckx en met dat geld hebben ze hun nieuwe abdij(-tje),Bethlehem, in Bonheiden gebouwd; let wel, zonder verwarming! Ondertussen verblijven er Benedictijnenzusters, denk ik.
En van toen af stond er dus die Amelinckx blok in de ... Bleekstraat ?
Inderdaad, Amelinckx was gespecialiseerd in het opkopen van kloostergebouwen / gronden. Na het tweede vaticaans concilie ( 1965 ?) waren er vele kloostergemeeschappen die zich verslikten in de nieuwe regelgevingen en gingen verhuizen / goedkoper wonen.
Er is in Hombeek ook een Leliendalstraat, als ik me niet vergis.
wie regelmatig op de zennedijk fietst zal vroeger al wel eens de archeologische werkzaamheden opgemerkt hebben halverwege de brug van Hombeek en die van Leest. Ook zijn er infobordjes waarop je meer kan lezen over het klooster dat daar vroeger stond.
De 'kerman' was een gebied tussen Hombeek en Leest, waar nu nog een Mechelse familienaam naar verwijst: Kerremans!
wie weet waar de letter M. B. onder Hombeeck betekenen?
Misschien een verwijzing naar het gehucht tussen Hombeek en Zemst-Laar?
Ik mis nog wel wat namen zoals Halfweg en Schonenberg. Van Closte en Swynegem heb ik zelf nog niet gehoord. En is Boutersem het huidige Nekkerdomein en omgeving?
@ Jan Goovaerts: Ja, in Hombeek is een Leliëndaalstraat, gelegen aan het oude gebied van het gelijknamige klooster.

@ kazamel: Boutersem was een kasteel der heren van Bautersem en gelegen waar nu het arsenaal zich bevind. De huidige Bautersemstraat is in 1937 naar dat Kasteel herdoopt, PIERRESTRAAT was te gemeen voor de grootgrondbezitster, die méér geld wou slaan uit haar bouwgronden aldaar. Mevrouw REY is toen rond gegaan met een verzoekschrift om de straatnaam te veranderen. Niemand dierf weigeren om te ondertekenen daar het ofwel huurders ofwel kopers waren van haar bezittingen. Zelf meegemaakt hoor.
@ Dfons: Naar het antwoord op uw vraag wordt gezocht bij...Hombeekse heemkundigen.
De Leliëndaalstraat ligt aan het kerkhof in Hombeek, het klooster lag wel iets verder richting Leest.
Van het klooster van Leliëndael in Hombeek vind je in deel 3 van De Noter op blz 101 een afbeelding.Ik heb jaren een afstammeling van de familie als klant gehad in Zele. Die man houdt een beetje zijn stamboom bij.
Zo is het een feit dat de Kerremansen enkele schepenen geleverd hebben aan Mechelen en dat zij een kasteel bezaten ergens aan de verbindingsweg tussen Leest en Hombeek. Dat heette Carmossteyn een samentrekking van Kerremans en er is nog steeds een Carmossteynstraat in Hombeek, de laatste op Hombeek rechts direct na de Leliëndaalstraat. Het kasteel moet dus nabij het klooster gestaan hebben.

In de kerk OLVr over de Dijle is er ook een grafmonument van een Kerremans
@ Rudi :
In het begin van de Lakenmakerstraat, als je komt van de binnenstad van Mechelen, ligt er aan uwe rechterkant zo een soort klein boske, netjes afgerasterd met draad.
Er is niks te zien, behalve groen.
Doch, toen ik ooit in een uithoek van de parking van de Nekkerhal stond en richting Lakenmakerstraat keek, zag ik de achterkant van dat boske.
Ik zag daar precies een Kasteeltje staan (Bovenkant ervan prijkte boven de bomen) en een soort van portierswoning of zoiets...
Wat is dat daar allemaal ?
Ik heb een foto gemaakt maar nog niet op Flickr, MechelenMapt of MechelenBlogt gezet.
Kasteel van Assepoester - Sneeuwwitje - Doornroosje ?
Dit is kasteel de Borcht.
Het is niet zo oud - maar op die plek stond ooit het kasteel van de Berthouts.
(ja toch - verbeter maar als ik verkeerd ben...)
@ Dfons.
M.B is vermoedelijk de afkorting van Milliarium Brabantia. Dat stuk land staat op sommige kaarten vermeld als Smal Brabant, vandaar Brabantia. IK zoek verder . Wat alvast eigenaardig is; dat op de kaart nergens een schaal aanduiding staat. Is die kaart wel volledig? Uit een atlas gescheurd en het origineel geheel beschadigd? En nadien netjes bijgesneden? Let op het onvolledige " ...chlinia & Rymena..
Nog veel " ? " op te lossen.
Wie zoekt mee? In elk geval een interessante rebus-puzzel.