Foto van de dag: Sint-Rombouts toren

met categorie:  
Toren


Foto via Roger Kokken, met dank aan Jef Van Ransbeeck voor het A4 negatief.

Vraagje, hebben ze die gaanderij er van te voren op voorzien, of hebben ze die later gemaakt op de huidige hoogste etage ?
Volgens mijn aanvoelen is die gaanderij na het aanpassen van de megalomane plannen gekomen... Maar dat steunt niet op enige wetenschap. Ik wéét het dus niet. Maar ik zie het eerder als een 'breuklijn' dan een verbinding met de spits...
Verder ben ik blij dat de spits er niet op staat. Sint-Rombouts is wat hij is - robuust, mannelijk en stoer.
Alle verhoudingen met de omgeving zijn zoek in dit ontwerp...
Die Keldermansen waren toch serieuze vaklui om zoiets te durven maken. We zullen nooit weten of hij zou omgevallen zijn of niet...dus, houwen zo zoals hij nu is!
Ik vermoed dat die gaanderij in de oorspronkelijke plannen voorzien was, want vlak achter de gaanderij staan de aanzetten voor de spits.
sterk staaltje photoshop :-)
De gaanderij was wel degelijk al voorzien in het originele plan. Duidelijk te zien op de originele tekeningen waarvan er een mooie kopie is in de toren in de eerste kamer (de kraankamer)
Die gaanderij is op 90 m hoogte en dat is trouwens exact dezelfde hoogte als de gaanderij net onder de spits van de OLVr toren van Antwerpen. Bekijk de troen van A'pen een s, denk er de spits af en je krijgt een smallere St.Romboutseffect.
En in hoeverre dat dit Photoshop is weet ik niet want deze afbeelding bestaat al jàààààààààren, lang voor de pc bestond. Wel is de foto opmerkelijk helder, misschien dat daar aan gephotohopt is, maar de "reconstructie" is wel een origineel.
Rudi
Geen Photoshop. Jef Van Ransbeeck maakte hiervan ooit een negatief op A4 formaat en gaf me dit. Ik heb het gewoon gescand en positief gemaakt en er enkele vlekjes en krasjes uit verwijderd. Tot zover mijn verdienste.
Ik zie die glazen lift nergens :-)
@Roberto: die bevindt zich ONDER de Markt.
Opgepast (één) verdiep !! Géén diepte vrees??
Met zo'n toren is de kerk te klein, dan kunnen we het schip nog uitbreiden in de komende eeuwen d:-(
En bovendien, wie zou hem dan nog kunnen fotograferen, hoe ver moeten ze niet staan om hem gans op het kiekje te kunnen zetten, de markt is er te klein voor.
Ja, en de torentekening hangt ergens in ons stadsmuseum.
In 1982 werd een kopie verspreid op een propagandadruksel
( 694 mm x 120 mm) voor de heer Patrick Backx, 2de plaats op lijst nr. 3.C V P
Afmetingen van de toren op de kopie: hoogte 545 mm x voetbreedte 80 mm.
Daarop kan je duidelijk zien dat de gaanderij voorzien was.
ER hangt geen kerk aan vast !
Jef Van Ransbeeck heeft hier een knap stukje werk geleverd en Roger ook met zijn ‘proper makerij’
Wat zitten hier toch handige lui op deze Blog.
Het lijkt wel op Orthanc of Minas Tirith...
Even een zijsprongetje. Mijn echtgenoot heeft ooit een diareeks over Mechelen gemaakt met zo'n paar honderd dia's. Wie geïnteresseerd is mag steeds contact opnemen.
@ Jans:

.. ik kan je meteen volgen als je zegt dat je blij bent dat de St Rombouts er zonder spits bij staat , en zo veel mooier is.

Voor mij is de stompe Toren+kerk als de knokkels en de priemende wijsvinger die reeds van ver je aandacht trekt..je mag het gerust mannelijk en stoer noemen.
Vind ik dus ook mooi.

Met alle respekt, maar de spitse variant is eerder een lange gemanicuurde vinger van een euh...allez, iets ànders ;-)
Toch vreemd zoals we dat vertrouwde beeld een persoonlijkheid toedichten...
Kun je die gedachte in een Gedichtje gieten, Leyander ?
Kijk eens hier:
http://blog.stadmechelen.be...

''t Eerste dat ge nodig hebt voor een goede beiaard, dat is een toren,
Best een toren lijk die van Mechelen, geen flauw pitsig spitsje
van een toren lijk die van Antwerpen,
maar zo een machtige schoft lijk een zwaar, hoog
man met brede schouders die door de avond
naar huis gaat.'

(E.P.Fleerackers)
Ge moet nu toch toegeven :
Die Kathedraal van Antwerpen...

http://www.nietvervelen.nl/...

...dat is het toch niet, zenne !
Dat is ne Romboutstoren met ne spits op.
(en een horloge)
@ Peter

Dat 4e gedicht heb ik altijd al perfect bij onze toren vinden te passen:
[...] Hij fonteint niet op, dwars door de wolken de hemel in, lijk die van Antwerpen, hij hangt de dandy of nieuwe rijke niet uit,lijk die van Brussel, hij schreit niet lijk die van Brugge, maar hij staat daar, lijk een rots, uit graniet gehouwen. Hij staat daar, onroerbaar, onwrikbaar, groot en zwaar.
Hij zegt: "Wees man!"'
@ Murano :
Als ge bijv. 14 dagen weg zijt geweest (vakantie aan zee of in het buitenland of een businesstrip), dan zijt ge blij dat ge die-e ouwe toren ineens terug ziet staan. Als ge terugkomt, via den Antwerpsesteenweg, de Liersesteenweg of de Leuvensesteenweg, dan ziet ge hem daar ineens weer staan en dan weet ge...

Ik ben weer thuis !
@gymicko:
héél simpelkes, gewoon wat ik voel...


De toren.

Vermanende vinger
en vuist Gods,
grijs omhoogbrekend
uit het hart van de stad.

Een monument
en tegelijk een baken,
dat met ingehouden trots
z'n kinderen wenkt.
Zodat we allen
thuis geraken.

St Rombouts,
m'n toren,
m'n rots.
Mooi, Leyander !

Deze staat toch op jouw website, hoop ik ?
@Gimycko:

Net er op gezet.
"de toren" schreef ik rechtstreeks op de blog ;-)
@ Leyander :
Meer van dat !
Je bent precies een tijdje weggeweest of zo ?
@Gimycko:

weg ? neen hoor, maar ik ben ne 'werkende mens' he..druk leven.
@ Leyander : Prima, prima !

En heb jij nog ideeen
voor een nieuw topic
voor MechelenBlogt ?
@Gimycko:

Katlijne jansens.
Een heks die in mechelen werd veroordeeld...
(maar dat moet ik nog verder uitvissen..)
@ Leyander :
Ik kan niet wachten...

:-D
Dat de spits er nooit is opgekomen heeft niets te maken met wankele grondvesten, maar wel met een lege wankele beurs van de bouwheren destijds.
Voor mij mag onze "zot" blijven zoals hij er al méér dan 500 jaar staat te pronken.
@Leyander: (zie het Gruwelboek van Marcel Kocken p.90 e.v.) KATELIJNE JANSSENS 1642, dit proces is het meest bekende heksenproces in Mechelen, als bron voor "De Heks van Mechelen" van Luc Van den Briele, en dat later aangepast in 1992 werd opgevoerd in de oude Predikherenkerk, onder regie van Rene Verreth.
Over het niet verder afwerken van de toren gaan veel verschillende variante verhalen de ronde. En geldgebrek is er eentje van ... :-)
Misschien is een niet afgwerkte toren zelf interessanter dan een wel afgewerkte.

Aan een niet-afgewerkte toren bestaat de mogelijkheid om er morgen nog aan te beginnen afwerken ...
Mechelaars, Mensen, Meisjes en Mannen van deze Machtige stede...
Het verhaal achter de foto, waarop jullie zo liefdevol, poëtisch en enthousiast reageren is weeral van een simpelheid die enkel te maken heeft met: Wie men kent. Niet wat men kent.
Alles begint wéér met het Mechelse stadsplan van Basire. (laatst in een blog daarover breed besproken)
Om niet terug de kans te lopen, zoals met dat aangepaste stadsplan uit 1745, dat ik wegens ontduiken van auteursrechten in zéér zware moeilijkheden zou komen, ga ik niet de naam noemen van een bekende overleden Mechelse figuur in wiens opdracht ik de glasplaat van die afbeelding van de toren heb gereproduceerd. Jan Van Meerbeeck om hem niet te kort te doen beschikte bij zijn leven over een collectie Mechelse afbeeldingen allerhande om goeidag tegen te zeggen. Hij heeft die uit hoofde van zijn beroep al die lange jaren verzameld en gekoesterd. Hij stelde mij voor om van die glasplaat (op zich al een curiositeit) een vergroting op fotopapier te maken. Enthousiast over het vertrouwen dat deze man in mij stelde ben ik aan slag gegaan. Roger Kokken vond het de moeite waard om dat met zijn ongebreidelde kennis van computers even verder te bewerken en onze toren kennis te laten maken met de digitale eeuw. Hij is er verdomde goed in geslaagd om eens te meer een stuk Mechels Erfgoed onder de aandacht van Gianni Cascetto te brengen. Petje af voor Roger. En mensen ik hoop dat iedereen de waarde van zo'n prularia mag beseffen Surtout als je ze GRATIS krijgt aangeboden. Als ik desalniettemin op nummer één van de Liersesteenweg moest terechtkomen, weet dan dat een Carolus Tripel van Den Anker er bij mij steeds in gaat.

PS. Wat die torentrans en omgang betreft. Vóór er toeristen op onze toren klefferden, was er een stadswachter die de ganse streek moest observeren van daarboven. Eén van deze brave borsten De Neus genaamd is er ooit nog met zijn zatte botten afgetotterd. Het jaartal ontsnapt mij maar die andere emminente Kocken (met CK) beschrijft dat in zijn Gids voor Oud-Mechelen.
En dat zou de "Neus" moeten geweest zijn zoals hij werd afgebeeld in een boek dat 2 decennia geleden door Mille Crabeels werd uitgegeven. http://aycu06.webshots.com/...
@Jef,@Roger, blijf gewoon voortdoen! De Mechelaars van morgen weten nog maar 'half ze gat ' in wat voor een prachtige stad ze zullen wonen. Onbekend maakt onbemind.
Jef, met die neus zit je er volgens mij naast. De Neus was torenwachter Jozef (Jef)Lauwers ( 1872-1960). Goed gegeveld en baas van café "Het fortuintje"recht over de trap van de ST.Romboutstoren. Hij bezat de sleutels en men kon ze daar afhalen om de toren te bezoeken. Schepen Nobels kan alleen maar dromen van zo'n situatie. De sukkelaar die 's morgens aan de voet van de toren gevonden werd was een vervanger die op één of andere manier naar beneden "getotterd" is (of zelfmoord pleegde) Heeft JanS daar onlangs geen post aan gewijd? Laat maar komen Jan, fris ons geheugen op.
Ondertussen las ik vandaag in het Nieuwsblad dat men verdere stappen gaat ondernemen om de toren meer open te stellen. De liftklucht is afgevoerd. Maar ik lees over een "glazen vloerplaat" boven op de toren (wat bedoelt men daarmee?) en aanpassingen aan leidingen, trappen en doorgangen. Wat is men nu weer van plan? Men noteerde echter 14000 bezoekers aan de toren in 2006!
Rudi, idd, het was een jonge gast (die voor de eerste keer de torenwachter verving) die naar beneden stuikte
@Rudi : die post kwam niet van mij, alswel van Leyander - op 14/10/2007: 'de kleine geschiedenis'...

Deze morgen las ik in de GvA dat de tweede trap zou in gebruik genomen worden, om individuele torenbestijgingen mogelijk te maken. Eerst moeten daar nog leidingen verplaatst worden, en hier en daar aanpassingen gebeuren.
(van een glazen plaat las ik niks in mijn krant...)
een glazen plaat?? zodat mn wanneer mn aan het altaar staat recht naar de sterren kan kijken? waaaw :-o
Peter, hoe komen wij in contact met jou voor een stadswandeling in Mechelen?

Beste Dinah, stuur een mailtje naar Mechelen Blogt (mechelenblogt@gmail.com), dan kan ik je zelf verder helpen en/of doorsturen naar een collega. Anders kan je altijd bij In en Uit terecht.

Je kan erover denken hoe je wil, maar Mechelen was een grotere stad geweest indien de toren compleet gebouwd was.

Als een van de weinige mss, vind ik zo'n afgewerkte toren wel de moeite. De plannen dat de keldermansen hadden waren mooi, en zo n kathedraal bouw je zelde met één generatie. Stel je voor wat een elegante en spitse baken, de toren dan zou zijn in de omgeving.  De brug naar het verleden zou nooit zo klein zijn mocht men eraan beginnen.  Maar mss wel wachten tot na de crisis. 

Dan gaat Sint-Rombouts wachten op Sint-Juttemis.  ;-)