Den Bruul...

met categorie:  =====
GVA - 12/11/07 : Grote ketens azen op Bruul

Het gaat goed met de Bruul in Mechelen. Niet alleen klanten hebben de weg teruggevonden. Ook grote bekende ketens staan in de rij voor een plekje in Mechelens belangrijkste winkelstraat. Eén probleem: de beschikbare ruimte is schaars.

Voorzitter Leo Lenaerts van het Bruulcomité, die zelf een zaak heeft in lederwaren, is een tevreden man. ”Tegenwoordig geef ik zelfs opnieuw klantenkaarten aan mensen die speciaal uit Herentals of Leuven naar Mechelen komen winkelen. Dat is een goed signaal”, zegt Lenaerts.

Dat de Bruul in de markt ligt, merk je ook aan het aanbod. Na Zara en Esprit openden recent kledingketens Gerry Weber en Talking French een winkel in de Bruul. ”Ketens willen opnieuw in Mechelen zijn. Dat is duidelijk. Er is grote vraag naar handelspanden, met als gevolg dat de huurprijzen stijgen. Soms krijg ik hier mensen binnen die haast op hun knieën gaan zitten en me vragen of ik nergens geen pand weet vrijstaan”, vertelt Leo Lenaerts.

Van de 104 winkels in de Bruul staan er momenteel nochtans elf leeg. ”Maar dat is een verkeerd beeld. Tijdelijke, visuele leegstand is een normale zaak in een winkelstraat. In de vroegere winkel van Catimini bijvoorbeeld opent binnenkort een vestiging van River Woods. Even verderop komt Etam Lingerie. Vooraan in de Bruul wacht Samdam al een tijdje op een bouwvergunning”, weet Lenaerts.

Winkelcentrum

De leegstand valt het meest op in het gedeelte tussen de Kruidtuin en de Hazestraat, waar er in zeven winkels geen activiteit meer is. ”Die zijn één voor één voor één door een Nederlandse investeerder gekocht.

Naar verluidt voor veel geld. Hij wil er een groot winkelcentrum bouwen. Zo is er onder andere sprake van elektroketen Saturn. Maar concrete plannen zijn er voorlopig niet. Zo is er bij de stad nog geen afbraak- of bouwvergunning aangevraagd. Ik hoop in elk geval dat de winkels niet te lang blijven leegstaan, want het is geen zicht”, stelt Lenaerts.

Ook de IJzerenleen, de tweede belangrijkste winkelstraat in het centrum, doet het zeer goed. Van de zestig handelszaken staan er daar maar twee leeg.

Borzestraat

Alleen de situatie in de Borzestraat baart zorgen. Zes van de achttien panden wachten er op een huurder of koper. ”Ik geef collega Frank Maris van Snuffels gelijk met wat hij zei in jullie weekendkrant. Met die Match moet er dringend iets gebeuren. Dat kan niet wachten tot na 2010, want leegstand trekt leegstand aan. Bovendien is de Borzestraat een belangrijke verbinding tussen Bruul en IJzerenleen”, besluit Lenaerts.

Van onze Sven (Van Haezendonck)
=====

Ik zou dus zeggen... Goe bezig?

Ja, goed bezig, een themawinkel van een zaak met een kwaliteitsproduct van River Woods kan ik alleen maar toejuichen. Dat Saturn geval stemt me iets minder vreugdevol, maar hoe meer leven in de bruulbrouwerij hoe beter
En ja, hoog tijd om iets te doen aan de Borzestraat ( Beuzestrèt )
@ Rudi :
Voor mijn part poten ze in den Bruul wat ze willen, zolang het maar geen Mega-monster is als de Mega-Market in Antwerpen of Brussel of ne Mega-Fnac.
Het zou onnozel zijn om het ene Mega-complex af te breken (Euroshopping) om er een ander neer te poten.
En dan zal de Luna in den Bruul ook verdwijnen. Maar gelukkig hebben we nog de... Luna Luna !

LOL

(Gewoon maar om te weten : Wat voor een winkeltje was de Luna eigenlijk ?...)
Nochtans zou een Fnac of een MegaMarkt in Mechelen wel eens welkom zijn...
Spijtig dat boekhandel De Slegte volgend jaar uit Mechelen wegtrekt. Terug naar Antwerpen of naar Brussel om een deftig boek te kopen...
Het rare is dat, zoals de getoonde foto laat zien, den Bruul na 18 uur leeg is en leeg zal blijven. Het oogt waarschijnlijk minder verweesd met nieuwe winkels erin maar liever één draaiend café ergens in den Bruul dan 2 nieuwe winkels ( op voorwaarde dat dat café open blijft na 1800 uur )
@ luc :
Deze foto heb ik gemaakt op ne stille zondagachternoen...
@gimycko:g'hebt gelijk, op een zomeravond zou de zon van de andere kant komen.;-)
... ik ben aan het flippen: het is de weerkaatsing van de zon in de ramen op de verdiepingen. Het is wel degelijk 's namiddags!
@ Luc :
Wonen in Mechelen is gevaarlijk !
Dit gebied is eigenlijk een groot moeras.
En als ge dan wat moerasgas hebt ingeademd
begint ge inderdaad te flippen.
Of komt het van de zoveelste Carolus ?

LOL

:-D
@Gimycko: In dit geval is het de rode wijn maar het had evengoed trippeltjes Gouden Carolus kunnen zijn. In het Anker vragen ze allang niet meer wat het moet zijn...Gene limonaat!;-)
Het wordt nog leuk op den Blog, maar we wijken af...
Wat zijn de precieze tegenargument in casu komst van Saturn, Rudi?

Ik kijk alvast uit naar de komst van Saturn. Vroeger moest ik er voor naar Köln of Aachen, tegenwoordig kan ik ook naar Antwerpen (en dra Wilrijk) en wie weet ook in een niet zo verre toekomst: Mechelen ;-)

Vraag voor zo'n winkelcentrum is natuurlijk alleen of dat haalbaar is en wat gaat opbrengen, ik hoop van wel natuurlijk!

Hoezo: gaat De Slegte wég uit Mechelen?
Da's inderdaad erg jammer !!!
Media-Markt en Saturn zijn van hetzelfde concern.
@Gimycko: Luna was eerst kinderkledij, uitgebaat door Dirk Van Gestel (On Line, Company Mechelen en Antwerpen, Van Gestel).
Was blijkbaar geen succes en heeft er dan een damesboetiek van gemaakt, met een aantal merken die hij nu in zijn andere zaken verkoopt. Weer geen schot in de roos...
Jammer, het interieur van die winkel was prachtig!

Gaat De Slegte echt weg? Heeeeel spijtig.
uiteindelijk maakt het niet uit naar welke stad men gaat winkelen; alle winkelstraten huisvesten dezelfde winkelketens:
Bart Smit, Blokker, C&A, H&M, Ici Paris, Saturn, Casa, Inno, Ing, Fortis, Zeeman, Wibra, Hema.... enz, enz...
De vraag werd wel gesteld aan Rudi maar ik ga er mijne snaffel toch al tussen steken. Als ge zulk een mega-verkoopspunt wilt op poten zetten dan moet ge dat ook bevoorraden. Dat wil zeggen dat ge kamions ( 20 m lengte )in de Bruul moet toelaten, dus ook los- en ladekades in het gebouw moet voorzien. Wandel in dat stuk Bruul en vertel mij hoe je dat op een soepele manier kan laten gebeuren. Als er al een denkpiste bestaat om een nieuwe ondergrondse parking te maken onder de Speecqvest dan is dat louter voor de consumenten, maar niet voor de leveranciers van de megawinkel.
Een alternatief zou zijn om die megawinkel op de plaats van de oude Match te zetten, nog dieper in het centrum. Zijn we dan beter bezig, goe bezig of ....?
@luc: ah.. idd. ik begrijp wat je (en wellicht Rudi ook?) bedoelt.. en ja, dat kan dan idd. een weinig lastig zijn... Of de locatie van de oude Match beter is? Mja.. misschien wel... of net niet? goeie vraag...

@DJ: voor een aantal winkels geef ik je 100% gelijk, met die nuance: Saturn was tot voor kort zelfs nog onbestaande in Vlaanderen, maar nu dus alvast (dat ik weet toch) in Antwerpen, Wilrijk en wie weet in Mechelen...

@pol: Saturn & MediaMarkt één pot nat dus? Dat wist ik niet...
Zijn de winkels daar gesloten op Zondagen?Hier zijn de winkels open op Zondag tot 18 uur,en zijn erg druk.
@shashi3
Als buitenstaander ( letterlijk, dus niet als buur ) zou ik daar geen bezwaren tegen hebben, het zou trouwens meer kansen geven aan de plaatselijke horeca ( liever dan een in-house cafetaria ). Ik denk alleen maar aan het bijkomende / bijhorende verkeer: al wat je wil maar niet in den Bruul. Op grootmoederswijze gezegd: die is daar niet voor gemaakt!
ik hou van kleine zelfstandigen zonder ketens véél leuker en klantenbinding
Ik vrees dat saturn iets te groot is voor den Bruul Markec, dat is de reden van mlijn scepsis.

Ik hoorde daarstraks toevallig op Radio 1 in een commentaarstuk over Monopoly (details niet echt gehoord)dat de Bruul aan een revival toe is!
Als er in Antwerpen in het midden van de Meir plaats is vor ne Saturn zal dat in onze Bruul ook wel kunnen zeker?
En waarom Rudy? Net omdat het in trek is bij de grote winkelketens, ze reageerden trouwens op het artikel in GVA.
Ge kunt natuurlijk ook stadsvriendelijke oplossingen vragen. Zo bijvoorbeeld alleen camions <3,5T toelaten. Het wordt al gedaan om de mensvriendelijkheid van de steden te verzekeren.
PAs op mènnekes ik, juich de duidelijke revival van den Bruul toe, maar ik vind den Bruul nu niet bepaald een plaats voor megastores als saturn. M.a.w. hoedt U voor zaken die inspelen op de computer- en telefoonrage. Denk maar even aan de talrijk tierende GSM winkels. Daarvan sluiten er regelmatig ( er staat er weer eentje leeg ) met als gevolg lege panden etc... Dus ik zie Saturn niet zo graag. Tenslotte is het een prijsbreker, waarmee we inderdaad blij mogen zijn wat dat prijsbreken betreft, maar liefst niet in den Bruul. Of die nu daarvoor de juiste plaats is? Als het niet lukt zijn die zo weer weg.
Maar wel een indicatie van het groeiende succes vcan de stad en dat juich ik wel toe. Dus: een dubbel gevoel!
Ik heb de laatste tijd veel vragen gekregen naar de Fnac in Mechelen. Dus de bezoekers van de Bruul, niet-Mechelaars, verwachten eigenlijk iets in die zin.
Voor de rest ben ik beetje in de rouw : er is vandaag een duif doodgereden door een auto op den Bruul, en 't was nog geen 18h00.
En na 18 uur heb ik zelf bijna één van die vele fietsers zonder licht aangereden in de regen.
=====
Saturn is een Duitse elektronicasupermarkt.

Saturn wordt ook wel "de blauwe reus" genoemd. De eerste vestiging van Saturn verscheen in 1962 aan de Hansaring te Keulen. De eigenaar hiervan, het echtpaar Waffenschmidt, verkocht op een oppervlakte van 120 m2 diverse elektronica, overwegend aan diplomaten. Pas vanaf 1969 mochten ook particulieren hun elektronica bij Saturn kopen.
In het voorjaar van 2006 opende de eerste blauwe reus in Nederland zijn deuren. De eerste Saturn van Nederland is gevestigd op winkelcentrum Zuidplein te Rotterdam. De tweede Saturn opent haar deuren op 29 november 2007 in Hoofddorp. De derde vestiging zal begin 2008 in Tilburg worden geopend.
De eerste vestiging van Saturn in België opende op 25 oktober 2007 haar deuren; de winkel is gevestigd in de oude Stadsfeestzaal van Antwerpen. Een tweede vestiging wordt in de loop van 2008 in Brugge geopend, in een nieuwbouwcomplex nabij het hoofdstation.
Saturn maakt deel uit van van de Media-Saturn group, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van de METRO Group. De Saturn te Hamburg, Duitsland is tevens de grootste elektronicawinkel ter wereld.

Uit Wikipedia
=====

http://www.saturn.be/home/i...

Dat ziet er weeral allemaal mega-bangelijk uit.
En ze hebben Mac OSX-Leopard, de nieuwste versie van Apple.
Dan kunnen ze dat winkeltje van Gil, de AppleFan in de Korte Bruul ook direct sluiten...
@dolfke : Eén dode duif is één vliegende rat minder. En die fietser moet maar eens leren dat hij zijn licht opzet. Dat doen automobilisten namelijk ook. ( als ze het niet vergeten)
Er zou beter een Jack and Jones -shop komen in den Bruul ipv de vrouwelijke tegenhanger. Een Saturn is ook altijd welkom.
Weet iemand iets meer over het feit of de Slegte hier weggaat? Dat zou idd een verlies zijn. :(

Al veel knappe dingen gevonden daar.
Daarnet effe navraag gedaan bij de verantwoordelijke van De Slegte. Die zei me dat dat verhaal dat ze uit Mechelen zouden wegtrekken niet klopt.
Dat het met de bruul goed gaat is tof voor de winkeliers die daar zaken doen, en het is ze gegund ... het heeft ooit anders geweest.
Maar grote winkelketens aantrekken is niet steeds een goede optie voor kleinere winkeliers, het is in veel gevallen voor een doodsteek voor de kleinhandel die de concurentie niet aankan ...
dus even voorzichtig zijn met het aantrekken van prijzenkannonnen van ketens.
Wat de bruul nodig heeft zijn winkels die uniek zijn. Geen megastores maar kleine gezellige winkels met ieder zijn specialiteit. Waarom zouden de mensen naar Mechelen moeten komen om te winkelen. Als je op iedere hoek van de straat een zara of H&M is?
@Wout
Da's goed nieuws. Stond al op het punt hun collectie en mijn bankrekening dit weekend te plunderen voor het niet meer zou kunnen.
Het mes snijdt aan de twee kanten, unieke winkels zijn altijd mooier en toffer dan megastores, net zoals gaan eten bij d'Hoogh veel lekkerder zal zijn dan de Mc Donald's.
Ikzelf ben nog nooit bij d'Hoogh gaan eten omwille van de simpele reden dat ik dat niet kan betalen ( maanen broone ka da ni trekke ). omwille van diezelfde simpele reden zal ik geen electronica bij Joenit kopen maar bij een megastore, net zoals ik gisteren in de Outlet van Roermond (NL) 4 keer zoveel kleren voor mijn geld heb kunnen kopen als in dat stukje Bruul voorbij de Vijfhoek, van dezelfde merken en kwaliteit.

Ik zie ook liever 10 unieke boetiekjes dan 1 zara of 1 H&M of 1 wansmakelijk gebouwd outletcenter in Holland, maar dat is dan enkel maar voor de façade, want wat er binnen ligt is toch buiten mijn budget.
Trouwens, als het loont om, zoals ikzelf gisteren, 300km met de wagen te rijden om kleren te kopen die op 1km van mijn deur ook te krijgen zijn... dat is ook een plaatje dat niet zou mogen kloppen he?
Ja de prijs van de kleren in de Bruul..?? Hoeveel bedraagt er de huishuur voor een winkelpand wel niet? Er dient winkelpersoneel betaald te worden, de stad bedenkt de uitbater met een caleidoscoop van taksen allerhande en misschien probeert de uitbater ook nog ergens wat winst te maken...
Ik had een droom, een eigen winkel. Die droom is uitgekomen en sinds oktober ben ik de trotse bezitter van die winkel die gelegen is in de Borzestraat.Op den Bruul zijn de prijzen super hoog ( 2500 € ), dus veel te duur voor een kleine zelfstandige.
Wij zijn boetiekje in kinderkleding en zeer betaalbaar. Het duurste is 60€.Dus niet alle unieke winkels zijn duur.
Sint, dat prijsverschil van kledij is er al lang hoor. Ik pakte vroeger - en daarmee bedoel ik 16 jaar geleden - al "kledingverlof", wat zoveel was als: met lege koffer op familiebezoek, paar dagen "gesellug effe sjoppe" en met volle koffer weer terug. ;-)
@ Katrientje :
Wat leuk, dat Nederlandse/Hollandse Accent tussen al dat Mechels !

LOL

:-D

Gesellug, leuk, knus...

Het wordt nog leuk op de Blog...
Met al die immobiliënspeculatie heeft de "Cucaracha" het in de Borzestraat moeten opgeven. Dat was dan nog eens een typisch winkelke.
En de gebuur snackske "Beregoed" zag het na korte tijd ook al niet meer zitten. Ook sympathiek madammeke. Nu de kippenspitten in de Borzestraat onder donderwolken hangen, begin ik mij af te vragen of de Borzestraat geen Euro-subsidies moet gaan aanvragen als "rampgebied". En dan nog : wie is er gebaat bij subsidies ?

Heeft de situatie in de Borzestraat dan toch te maken met de beslissing tot verhuis van de Match, dus een grote keten die eigenlijk ook de kleinere zaken deugd doet. Over de deugdzame werking van de parking in de Blauwe Hondstraat : no comment, focus op Clarenshof oblige.

Of niet ?
de borzestraat is er binnenkort weer een keten rijker aan toe! de H&m gaat uitbreiden en komen waar charles vögele zit! een goed zaak denk ik voor de 'sloppenstraat'van mechelen want zo ziet die er wel uit tegenwoordig!
Er is ook sprake dat de match zelf terug open gaat! maar dat zal nog even afwachten zijn!!
Dat is zo, er zal binnen 2 a 3 maand een smath openen. Die ook zondag open zal zijn.Hij zal wel niet zo groot zijn maar ja, Om de sloppestraat wat aantrekkelijker te maken heeft het Vlaams belang een tof project. Zoals meer bloembakken, gevelrenovatie....
We zullen zien!
In dat "sloppenstraatje" sinds sinds kort ook weer een heel leuke broodjeszaak, lunchroom, modern en toch gezellig om te zitten met een uigebreide keus aan broodjes en koude en warme snacks,zeker eens langsgaan!

Is er een jack and jones winkel in Mechelen ?