Bleau...

met categorie:  =====
Dit is een 17e eeuwse antieke kaart van Mechelen, getekend door de Cartograaf J. Bleau (1596-1673), uit het stedenboek der Nederlanden van 1649 (Kopergravure)
=====

Klik hier voor een scan

Just to let you know...

Wil dat zeggen dat jij die kaart in je living tegen de muur hebt plakken? Wordt het geen tijd dat er een zelfhulpgroep voor Mechelse cartofielen wordt opgericht? Ik word al direct lid, niet voor de kaart maar wel voor de inhoud.
@ Luc : Was het maar waar.
Het werd te koop aangeboden op Kapazaa.nl
Is dat niet dezelfde kaart als op deze JPEG?

http://users.pandora.be/mur...

(let op, 8 MB)
@ Murano :
Ik denk het wel.
De prijs, op Kapazaa.nl, was... overeen te komen !
@ Murano :
Het leuke aan dit plan van jou/Bleau is dat je de vermelding van "Scheepstimmerwerven" vindt op het einde van de Plankstraat.

http://mapt.stadmechelen.be...
Vergeten te vermelden nog:
De kaart zou volgens de bestandsnaam die ik er aan heb gegeven uit 1649 komen..
@ Murano :
De begeleidende tekst onder de foto was de tekst die bij het aanbod op Kapazaa.nl stond vermeld door de persoon die deze kaart wilde verkopen...
Wat op deze kaart wèl voorkomt en op andere kaarten niet, is de vliet in de Bruul (tussen de Koolvliet en de Gracht)
.... en op de Vismarkt staat er een alleenstaande toren. Weet iemand waar die voor diende?
@ roger :
En al de verdwenen bruggen over de vlieten zijn allemaal terug te vinden...
Het is een schitterende kaart, mag ik meedoen met de vrienden van de Mechelse Stadskaart ? :-)
De Melaan wordt hier ineens Bollaan genoemd ... een connectie met Bowling Ally van de vorige kaart ? Ik geraak er niet wijs uit ...
@ Peter :
De brug in de Katelijnestraat is duidelijk zichtbaar (Naast de CopyPlan), maar geen AB-brouwerij, zo op het eerste zicht...

Maar hoe zit dat met de "Sint-Peterskerk" op de Veemart ?
Dat is nog de oude Peter en Pauwelkerk, die werd afgebroken in 1780 wegens bouwvallig. Vanaf dan werd de Jezuitenkerk aan de overkant gebruikt, met de vriendelijk titel:
"Sint Petrus en Sint Paulus op visitatie bij Sint Ignatius van Loyola en Franciscus Xaverius."
(een chique vraag voor kandidaat gidsen in spe ... :-))
http://www.kapaza.be/Antiek...

Er wordt wel een prijs vooropgesteld...
En de aanbieder blijkt een Hilde Desmet te zijn uit Muizen...
Heb deze kaart in bezit in een 6502 pixels x 5179 pixels. Ik denk dat ik die wel zou kunnen afprinten ... Of ik dat mag ? Tja ... (met dank aan de gulle schenker die me deze file ooit heeft toegestuurd)
Die dame heeft nog meer dingen te koop waaronder een tekening en een aquarel van Tony-Luc Blickx...
Wat grappig is: In de vorige kaart hadden we het vreemde 'Bicyrel house' aan de wallen, Bleekstraat ?, en nu heet dat 'Bieijrles hof'.

Iemand een idee waar dit kan over gaan ?
De Adegemstraat of Deigemstraat is hier "Degenstraat"...
Let op de lokatie van de Blokpoort. Ik meen dat we het hierover in het verleden al eens gehad hebben.
Wat ik ook mooi vind is de vermelding Dagred rechts naast de Deigempoort!
@ Jokke :

En de "Vleishal" tussen het "Oud Palais" en de "Ysere Leen"
Die stond daar wel degelijk !
Oud Palais=Schepenhuis denk ik dan.
Wat zijn de "Lesuiten" of is het 'Lefuiten" op de Veemart (hoek "Block Straet"), waar nu de Sint-Pieterkerk staat ?
'Jezuïten' Gimycko...
@ jans :
Via via ben ik ook achter dit gegeven gekomen.
Gelukkig is er, naast de blog, ook nog het Internet.

Maar, in ieder geval, bedankt !
Wat me ook opvalt :
Op elke brug over al de vlietjes staat er een Kruisbeeld...
En misschien leuk voor Louis/Shashi :

In 1649 was er al de... Zeel Straet !
@Lans: 'Jezuïten' Gimycko...
Af en toe hebben Lip en Lanneke wat uitleg nodig hé!
@ Lokke oep zeun blokke :
Tja...

;-)
Hilde Desmet... familie van Raf Desmet?? die op zijn beurt dan weer familie was van Tony Blickx..??
En van Jan De Smedt van het Jan-De-Smedt-plein in onze stad ?
Even een voorzichtige vinger omhoog steken. De stadswallen zijn op deze kaart uitgebreid met een hoop 'bastions en bolwerken', die puntvormige uitbreidingen. Het is helemaal niet zeker dat die er allemaal geweest zijn. Naargelang de kaart die je bekijkt, durven die dingen al eens van plaats en vorm te wisselen. Het enige restant van zo'n bolwerk dat ik heb kunnen teruplaatsen in deze tijd is het eerste gedeelte van de Lakenmakerstraat, vanaf het speelgoedmuseum tot tegen de afleidingsdijle. Dat stuk straat ligt net op de grens van het oude plaatselijke bolwerk. En nu voor de échten onder jullie: de oude naam van de Frans Halsvest was ... Bolwerk!
Als dat inderdaad de naam was, duidt dat misschien op het feit dat er maar een bolwerk was ?
Er zullen wel meer bolwerken geweest zijn maar welke zijn echt en welke fake?
Ook gezien dat de namen van Overste Poort en Brusselpoort verwisseld zijn?
Op lange winteravonden kan men dit plan vergelijken met Mechelen via Google earth. Je weet maar nooit.
wat is die Treez links van t'gat (de Watermolen)
Geen idee Jokke !
Het is maar een ideetje... maar "tree" betekent ook "kruis van Christus" en "galg", alhoewel ik niet weet dat er op die plek ooit een kruis heeft gestaan of dat men er mensen opknoopte.
@ Jokke
Treez = 't Rees
is een niet-bebouwd stuk grond nabij de Augustijnenstraat. De naam is nog te vinden op vele oude kaarten en beschrijvingen van deze wijk.
Bravo voor de kaarten; ik volg met grote interesse de bespreking ervan. Voor de geïnteresseerden: in de leeszaal van het archief liggen er nog meer ter inzage.
Boeiende uitleg Paul.
Inderdaad nu je het zegt: 't Rees was me wel bekend.
@Paul Temmerman: dank U, Paul

@Peter: die Sint-Nikolaeskerk links op het plan, is u daar wat ven bekend?
Ergens op Pennepoel moet er dus vroeger een kerk gestaan hebben. Ongeveer recht tegenover de huidige Stassartstraat, maar aan de overkant van de AfleidingsDijle.
Nooit van gehoord, ik.
Volgens de Historische Stedenatlas vertoont deze kaart wel enkele anomalieën: de verkeerde plaatsing van de namen Santpoort (moet Kerkhofpoort zijn) en de omwisseling van de namen van de Brusselse en de Overste poort.
Het begijnhof buiten de poorten wordt intact weergegeven, wat in 1641 onmogelijk was.
Anderzijds is de "Spaanse" vestingbouw rondom de oude stadsmuren zo uniform en conventioneel dat aan fictie mag gedacht worden.

@ Jokke, die St Niklaaskerk zou eerder een grote kapel geweest zijn die als tweede kerk werd opgericht voor de sterkgroeiende weversbevolking van Nekkerspoel. Er zou een groot kerkhof omheen gelegen hebben en met de bouw van de Baron Michelkazerne werden veel skeletten gevonden. Die kerk (kapel) stond op de plaats waar thans de gevangenis staat. De kaart van Van Hanswijck is in dat opzicht veel duidelijker nopens de ligging van die kerk (aan de overzijde van de Koepoort).
<a href="http://allyoucanupload.webs..."><img border="0" src="http://aycu01.webshots.com/..." alt="Free Image Hosting at allyoucanupload.com"/></a>
Verdorie, moet ik toch die historische stedenatlas te pakken zien te krijgen ... :-(
....En ik was het net aan het lezen indie befaamde stedenatlas: de kapel lag op de plaats waar nu het gevang staat/ligt. Roger en ik hebben onze spaarcenten in die stedenatlas gestoken en het is zijn geld waard! Sparen dus: je hebt nog twee kansen: Sinterklaas ( toch heel toepasselijk!) en Kerstmis.;-)
.... en nu nog dit onorthodox toemaatje: wat is het verschil tussen een kapel/kerk en een gevang? Niet op reageren pls. maar ik kon het niet laten ( grijns)
Idd, Luc, dat boek is zijn geld absoluut waard en was met zijn 1.850 F in 1997 zeker niet overdreven duur (in verhouding met de 3 boeken van De Noter, uitgegeven door Stevens (het vroegere 't Boektiekske op de Hoogstraat) die in 1981 reeds 2.400 F/stuk kostten.)
@Roger
In 1997 was ik mezelf dapper aan het voorbereiden op een leven als stadsgids en ik scharrelde alles vast wat ik kon kopen. Het boek waarvan we spreken heb ik iedere week sindsdien eenmaal vast om in te grasduinen.
@de Sint-Niklaeskenners: allemaal dank voor de inlichtingen!
Voor Luc deze kleine bedenking: in een kerk/kapel zou men vergeving krijgen voor zijn misdaden, nog voor men in het gevang gaat!
Groot voorbehoud wat deze kaart betreft. Roger merkt terecht op dat het "oud" Begijnhof van buiten de stadsmuren wordt weergegeven. Maar op de koop toe ligt het op dit plan BINNEN de stadswal en dat klopt dus niet. Op de plaats waar het moet liggen zie ik wel huizen getekend zonder vermelding en zonder kerk. Trouwens in 1649 was er al wel de nieuwe Begijnhofkerk in de Nonnenstraat. Het klooster van Blijdenbergh staat er onder Bleyenbergh wel op en dat is de oorsprong van de benaming Nonnenstraat. Het "oude" en tijdens de godsdienstoorogen afgebroken Begijnhof lag ter hoogte van de Delhaize en de Racing!. De naam "Begijnenweide" herinnert er nog aan. Maar dat weten de meesten van jullie wel zeker ?
@ Jokke, vergeving krijgen misschien.. maar dan wel als er eerst een forse aflaat onder den toog werd geschoven. Want "verneet schijnt allien de zon" hé?
@ Luc, betreft die toren op de vismarkt. Nu, de kaart heeft wel wat meer anomalieën en het zou kunnen dat daarmee de pomp bedoeld werd die ooit op de vismarkt stond.
zie http://www.beeldbankmechele...
@Roger, mijn gevoel zegt dat dat bouwsel te groot is als afbeelding van een pomp. Gimycko plaatste verleden week een blog met een kaart van Jan van Hanswijck die wat ouder was en dan staan op die plaats twee huisjes. Op weer een ander plan van dezelfde eeuw staan een huisje én een torentje afgebeeld... ik weet het niet. Als en wanneer onze stad zijn plannen voor een ondergrondse fietsenstalling op de Vismarkt zou waarmaken, dan weten onze stadsarcheologen weeral waar ze moeten naar zoeken. De tekeningen van De Noter zijn prachtig maar je moet ze nemen zoals een pak friet... met véél zout.
@Jokke,'t is toch handig als ge op de plaats van een kapel een gevang bouwt: het één is gewijd aan St. Nicolaas en het ander aan Zwarte Piet.;-)
Een klassieker op zulke oude kaarten is ook de inmiddels verdwenen Yperstraat, parallel aan de Adegemstraat. Deze liep in het verlengde van de huidige Kromme Elleboogstraat tot aan de Karmelietenstraat (toen nog Pennincstraat), en verdween toen de Karmelieten midden 18e eeuw de toestemming kregen op dit tracé hun kloosterkerk te bouwen.
@Luc: is de kapel van het prison dan toegewijd aan Nicodemus? :-)
@Jokke, wat had die sukkelaar misdaan om in den bak te geraken? Ik dacht dat dat 'nen brave' was.
@Roger,
Ondertussen ( deze nacht om 02.35uur ) viel mijne euro. Wanneer ge vanuit de Vismarkt kijkt naar de Drap(b?)straat dan ziet ge in die laatste straat de rechtse helft van een voorgevel: het huis De Mol. De verborgen linkerhelft zit achter een veel jonger voormalig industriëel complex ( brouwerij de Dijle. Dit complex wordt op de Vismarkt begrensd door het vroeger café ' de verloren zoon' of ' kokabura'of zoiets.
Zou het kunnen zijn dat onze toren schuilgaat onder dit laatst opgenoemd huis? En dat de plaats van 'De Dijle' vroeger een open ruimte was? Men neme ene schup en men beginne een putje te graven....
@Luc, Ja da's natuurlijk best mogelijk, er zijn zoveel dingen in de loop der tijden verdwenen (St Niklaaskapel/kerk, Hof van Egmont, de stadspoorten enz...)