In de weekendeditie van Gazet van Antwerpen, bracht Sven Van Haezendonck er al een artikel over...
Er zou een voorstel op tafel liggen om een begraafplaats voor moslims aan te leggen in onze Dijlestad...
Dit zou moeten voldoen in een nood die scherp wordt aangevoeld bij een jongere generatie van moslims in Mechelen.
Deze generatie, die in België werd geboren, verlangt ernaar om hier ooit ook begraven te kunnen worden.
Schepen Rita Janssens laat nu deze mogelijkheid onderzoeken.
Het dossier wordt samen onderzocht met diensten die werken rond diversiteit - en zit nu nog in een embryonaal stadium.
Van de 79 000 inwoners in onze stad, zijn nu ongeveer een tienduizendtal moslim.
Jamel Ibrahimi, sectretaris van moskee El Buraq, ziet deze begraafplaats het best aansluiten bij het stedelijk kerkhof.
Tot nu toe laten moslims zich begraven in hun land van herkomst.
De repatriëring gebeurt meestal per vliegtuig.
Veel Islamitische gezinnen sluiten hiervoor een levensverzekering.
De jongere generatie ziet het dus nu anders, en zou dus graag ook hier een plekje krijgen om na hun overlijden begraven te worden...
Voor het zover is, moeten toch nog een aantal punten besproken worden, zoals het feit dat moslims verwachten dat ze op dezelfde plek begraven blijven tot 'het einde der tijden'.
Een graf wordt normaal gezein ook niet afgedekt met een zerk - Er is alleen de aanwezigheid van een naamplaatje.
Ook worden Islamieten nooit in een kist begraven.
Maar goed: er is dus duidelijk een begin van dialoog...
Binnenkort Islamitische begraafplaats?
Door Jan Smets geplaatst op 4 november 2007
met categorie:
Net zoals het Frans in Mechelen is dit een heel gevoelig item.
Goed dat je dit op de Blog smijt, Jans, maar nu is er duidelijk weer vuurwerk te verwachten.
Dus, ik zou zeggen, haal ivm dit item, ook maar weer je geschiedenisboeken boven.
En denk eraan dat deze geschiedenis niet enkel Mechels of Belgisch, maar Europees is.
En het begon niet in de Jaren 60...
Wat is eigenlijk de reden dat moslims een aparte begraafplaats wensen en niet bij op de stedelijke begraafplaats kunnen worden begraven? Op de huidige begraafplaats kan je toch ook terecht als niet-gelovige of als andersgelovige? Of heb ik dat fout?
Dit gaat gepaard met een heel ritueel. Het lijk van een moslim moet bv op de echterzijde begraven worden met het gezicht in de richting van Mekka. Diezelfde traditie vraagt dat moslims begraven worden op een begraafplaats voor moslims of op een voorbehouden gedeelte. Elk geloof heeft zo z'n riten zeker?
Veel info in een beknopt boekje vond ik in 'Moslims onder ons' van Emilio Platti.
Maar als je info over de islam wilt ben je altijd welkom in de moskee aan de Generaal De Ceuninckstraat. Die staan je graag te woord heb ik al ondervonden.
Verre van.
Dit is een Mechels maatschappelijk thema - dus...
Sit down and wait...
Een uitwisseling van ideeën is alleen vruchtbaar als iedereen zich open stelt.
Dit is een ernstig onderwerp, iets dat bij iedereen respect afdwingt...
Er is nog leven buiten deze Blog en geregeld kijk ik ook daar eens rond.
Een onderwerp als deze wordt daar ook besproken. Nou ja, besproken is misschien een groot woord.
ik ben het met je eens. Ik noem mezelf ongelovig en zou eerlijk gezegd niet gediend zijn met een kruis of christelijk ritueel (of eender ander religieus ritueel, ik discrimineer niet. ;) )nav m'n dood.
Een sober graf met een simpel naamplaatje waaronder het lichaam ligt op de rechterzijde van een vrome moslim richting Mekka en dat met een concessie van 50 jaar kan nu toch niet zo'n groot probleem zijn? Multiculturele samenleving ja toch? Op ons kerkhof bemerk ik toch jodengraven en graven van vrijzinnigen?
En ook toch even een steentje in de kikkerpoel. Waarom moeten weer uitgerekend Moslims anders doen? Astamblieft jongens?
een moslim-hoekje op het stedelijk kerkhof zou volstaan voor zover ik het begrijp. Daar kan niemand zich benadeeld over voelen. Maar ik begrijp sowieso niet veel van religies.
En wat je steentje betreft. Waarom reageren mensen altijd net iets heftiger op moslims dan op joden? 2 religies die enorm op elkaar lijken, in hun hedendaagse vorm behoorlijk conservatief zijn en er héél specifieke riten en gewoonten op nahouden?
Je gaat een beetje kort door de bocht als je zegt dat daar ook jodengraven zijn. Dat klopt, maar deze worden wel volgens hun wil daar begraven. Je zal daar GEEN enkel orthodoxe jood vinden omdat zij op dit ogenblik ook niet volgens hun religie kunnen begraven worden in Mechelen. Deze worden begraven op de speciaal voorziene plaats op de begraafplaats van Antwerpen en voor sommigen (die nog strikter zijn) is zelfs dat niet voldoende en deze worden meestal begraven in Nederland.
Net zoals niet-gelovigen van arabische afkomst (ja, zo zijn er) wel willen begraven worden tussen 'de anderen' zoals jij het zegt. Maar daar liggen dus GEEN orthodoxe joden, net zomin als er praktiserende moslims liggen en er liggen trouwens ook niet veel overtuigde vrijzinnigen.
Beide groepen vragen een begraafplaats volgens hun wens of religie. Dat lijkt me zoals gezegd ook een eenvoudig te organiseren recht.
Trouwens, iedereen moest vroeger begraven worden op KERKhoven maar er werd (terecht) geeist dat vandaag we niet meer naar de kerk moeten.
Er is vandaag daarom enorme keuze en er bestaat geen 'standaard' zoals jij het beschrijft.
Op een bepaald ogenblik was er vraag naar crematie en dat kon maar moest niet. Vervolgens was er vraag om zowel te kunnen uitstrooien en dat kon maar moest niet. Er kwam een strooiweide, maar ook een columbarium was een andere optie. Vervolgens was er de vraag naar herinneringsplaatjes voor uitgestrooiden en dat kon maar moest niet. En wilden mensen dat de wet werd aangepast omdat er ook mensen wilden uitstrooien op niet-begraafplaatsen (de zee was voorheen niet mogelijk, vandaag heel populair. En ook dat kon maar moest niet. Zelfs de urnes bewaren op andere plaatsen is vandaag mogelijk.
Mensen die kiezen voor een begrafenis kunnen een bepaald oud graf kopen, kunnen kiezen voor een kelder, voor al dan niet balsemen,...
Kortom op bijna elke wens wordt ingegaan, waarom moet er weer anders gedaan worden als er een eenvoudige vraag komt van 12,5% van de Mechelaars?
@Wout : sta me toe wel wat korzeliger te reageren op de Islam in het algemeen. Dit gezien de vrij algemene nogal agressieve houding van deze godsdienst op deze aardkloot. (Let op de stelling "vrij algemene" )Dit zal me echter niet beletten op een gewone manier met Mohammed modaal om te gaan. Maar vooraleer nu iedereen over me valt even opmerken dat ik even korzelig reageer op orthodoxe Joden die in een Palestijnse stad als Hebron gewoon het centrum inpalmen en alle Islamieten buiten gooien ( vrijdagavond nog gezien in "de weg naar Mekka" ) als op Opus Dei of een aantal extreme Christelijke scheurgroepen in bijvoorbeeld de USA. Idem dito voor bepaalde hindoestrekkingen in India.En hiermee roep ik op de discussie nu niet te laten losbarsten. Dit is gewoon de mening van een vrij ruimdenkend iemand die dagelijks verbaasd staat over de bekrompenheid van de hierboven aangehaalde godsdienstige strekkingen.
Welke steen en of je een steen wil is toch nergens geregeld toch? Ik denk alleen dat er een probleem is met A. de eeuwigdurende licentie voor de grond en B. de begrafenis in doeken.
Voor A is er een plaatsprobleem en voor B zullen de begrafenisondernemers niet content zijn, want wat voor moslims mag moet ook voor iedereen mogen. een lijkwade zal nog altijd goedkoper zijn dan een dennenhouten kist. Voor mij mag men steeds de goedkoopste versie nemen.
-Sierstukken : Een soort kaderementen, in glas met foto van de overledene, waarin de as kan bewaard worden. Of dat leuk is voor op de schoorsteen... nou ja, ieder zijn goesting.
-Sierjuwelen : Een ring, waarin een kleine hoeveelheid as van de overledenen wordt bewaard.
In sommige culturen wordt de asse van de overledene gemengd met brood om alzo 1 te worden met de overledene en de kracht van deze persoon op te nemen in het eigen lichaam.
En dan blijft ook de vraag ofdat er in de tijd dat bv de Vikingen in deze streken ronddwaalden, ze niet gewoon hun koningen in een snek in brand staken en deze via de Dijle afvoerden naar... de eeuwige jachtvelden ?
Als je sommige graven op het Kerkhof ziet verzakken (we zitten nu eenmaal in een moerasgebied), dan opteer ik voor een asverstrooiing in de Dijle...
Wat mij betreft is de vraag van de Moslimgemeenschap in Mechelen verantwoord te noemen.
Ik sta er alleszins 'open' voor.
Ik begrijp dat mensen zich willen laten begraven zoals zij geleefd hebben ...
Katholiek, burgerlijk, joods, of...Islamitisch.
Ik ben het overigens met hem eens, ook ik heb heel wat vragen bij religie in het algemeen en zeker bij de extreme uitwassen die ongeveer élke religie wel kent en waar zelfs sommige vrijzinnigen zich aan bezondigen.
"Wat God heeft gescheiden, laat geen mens dat proberen te verenigen..."
Even om over na te denken...
los van alle discussies over de minder fraaie aspecten van élke godsdienst en élke andere levensovertuiging (maar daar gaat het hier niet over): Mensen mogen hun wens uiten over hun eigen begrafenisritueel.
En de maatschappij dient hiervoor de mogelijkheden te scheppen als het binnen de grenzen blijft.
Dit lijkt me een mooi standpunt.
Ik hoop dat onze Islamitische mede-Mechelaars hun vraag ingewilligd zien worden binnen afzienbare tijd.
Mechels, Nederlands of Arabisch ?
En wat met Koerdisch, Turks, Marokkaans of Tunesisch ?
En mag een Flickr-fotograaf er foto's nemen ?
We zijn nog niet aan ons nief patatjes, zenne...
Zijn er compromissen mogelijk?
Zijn er bloggende Islamitische Mechelaars die kunnen duiden waarom een aparte begraafplaats wenselijk is voor hen?
Omar?
- Al deze zaken zijn momenteel reeds wettelijk bepaald. Iedereen mag momenteel een eigen taal gebruiken, en een kerkhof is openbaar.
Ik vraag me alleen af waarom dit op een aparte begraafplaats moet? Als ik alle voorwaarden lees, dan zie ik geen enkel argument dat niet toepasbaar is op de gewone begraafplaats in Mechelen, mits goed uitkiezen van het stuk grond.
We leven toch allemaal samen? Waarom moeten we dan na onze dood weer netjes gescheiden worden?
Ik begrijp uw stelling Inge.
Ik ben ook benieuwd naar de motivatie voor een aparte plek...
Alleen om het 'waarom' te proberen begrijpen.
Wie weet meer?
Volgens mij is het duidelijk en zelfs wettelijk geregeld dat iedereen mag kiezen welke taal hij gebruikt op een begraafplaats.
Wat het interessant maakt is dat een begraafplaats voornamelijk een priveaangelegenheid is, met een openbaar karakter.
Ik vindt ook dat dit een prive aangelegenheid is vaandaar dat ik schreef dat het alleen de nabestaanden interesseert. Toch moet dit mi gecontroleerd (controleerbaar) zijn omdat die vreemde talen niet eigen zijn aan de bevolking en ook niet algemeen gangbaar zijn.
In de tijd van de romeinen was het normaal dat men latijn gebruikte, dit bleef tot de kerk besliste af te stappen van zijn latijnse roots.
Enne, Koerden en Turken zijn (grotendeels) beiden Islamitische volkeren. Dus...
Hun conflict situeert zich op een ander terrein.
Maar da's héél andere 'koek' dan deze post.
Laat ons het maar houden op déze stad.
(de andere werelproblematieken wil ik elders wel bespreken)
Alsof wij extreem-katholieken zijn ??
Wie gaat er zondags nog naar de kerk ?
We zijn allemaal mensen die geloven in iets, of in niets en ieder heeft daar een eigen idee over.
Respecteer dat toch gewoon van mekaar.
Ik begrijp het standpunt van de Moslim-jongeren.
Ze zijn in Belgie geboren en ze brengen er hun leven door.
Geloof heeft geen nationaliteit, dus moet de islam in ons land kunnen, net als zoveel andere religie's.
Waarom zouden de moslims moeten gerepatrieerd worden naar het land van hun voorvaderen, als ze hier geboren zijn en als ze dat zelf niet willen?
Hoe kunnen we elkaar respecteren bij leven als we nu ook al de doden zouden discrimineren ?
Iedereen is even dood.
Wereldproblemen strekken zich uit tot Mechelen en die problemen zie ik ook opduiken op een kerkhof. Niet bij de overledene, maar bij de nabestaanden.
In de dood zijn we allemaal gelijk, maar de familie doet moeilijk...
Alleen zou ik van Mechelse Moslims zélf eens graag horen waarom en hoe ze deze aparte begraafplaats zien.
Kennis van zake help om beter te begrijpen.
@Gimycko: heb jij dan misschien weet van 'kleine burgeroorlogen' tussen bevolkingsgroepen op 't Mechels kerkhof?
;-)
Het speelt allemaal door en ik denk zelfs tot op een kerkhof. Ik zie (en daar ben ik weer) een Koerd niet begraven worden naast een Turk.
Ik zie ze nog niet dansen op elkaars graf maar er zouden wel eens, ik zeg maar wat... lettertjes kunnen verdwijnen van een zerk of zo.
Ik zie er alleen maar ambras van komen...
Zo verenigd zijn ze, volgens mij, ook weer niet.
(Volgens het artikel wordt er niet direct een zerk geplaatst, maar het is maar om het idee te schetsen)
...enne 'lettertjes die van zerken verdwijnen...' - laat ons maar even bij de 'les' blijven:
Islamitische begraafplaats in Mechelen.
(en wat het Koerdisch/Turks probleem betreft: ik hoop dat er een vreedzame oplossing kan gevonden worden...
evenals voor het Turks/Assyrisch probleem - Maar wéérom: hier gaat het over Mechelen)
Enfin ... zonder verdere kennis van zaken over waarom er een aparte begraafplaats wordt voorgesteld, lijkt het me moeilijk discussieren.
'... De wens, anderzijds, om sàmen te liggen met andere moslims, vloeit voort uit de islamitische visie op de dood, namelijk als een intermediaire staat tussen het leven en de finale heropstanding, bij het Eindgericht (Koran, s. 23:100).(10) Vanuit het oogpunt, nochtans, van de (neutrale) gemeentelijke overheid, stelt zich dat laatste gegeven louter als een kwestie van praktische of technische organisatie: namelijk het groeperen, in een apart perceel, van alle (toekomstige) graven met eenzelfde, oostelijke oriëntatie. Dat perceel valt onder hetzelfde juridische statuut als alle andere percelen, met inbegrip van strooiweides, enz. De keuze voor een graf met Mekka-oriëntatie, op het betreffende perceel, behoort dan tot de gewetensvrijheid van de afgestorvene of zijn nabestaanden; d.w.z. ze valt onder de ook door de Raad van State in 1975 erkende vrijheid van alle burgers inzake "het eren en herdenken van de doden". Voor de gemeentelijke overheid volstaan daartoe gelijkaardige procedures als bijvoorbeeld voor bijzetting in een columbarium, of verstrooiing op een strooiweide...'
Volledige tekst: http://www.flwi.rug.ac.be/c...
Waar ze ook liggen, je brengt ze niet terug.
Om dan toch maar iets positiefs te zeggen: maak een huisaltaar ergens in uw woonst en gedenk uw voorvaderen thuis. Al de rest is .... ( zuidnederlands voor shit )
Inderdaad: dit verklaart al héél wat: de oriëntatie van een graf naar Mekka lijkt me een aanvaardbaar motief om een apart perceel voor te stellen.
Daar kan ik inkomen.
Enne...de eeuwigdurende vergunning... da's misschien nog een moeilijker probleem?
Natuurlijk pleit ik ook voor méér verdraagzaamheid tussen de 'levende' Mechelaars; maar verdraagzaamheid voor mekaars overtuiging betekent ook respect voor mekaars visie op omgaan met sterven, en de rituelen hierrond.
Dood...
het hoort nu eenmaal... bij het leven.
;-)
* Vooraleer ik Patrick De Greef op mijn dak krijg wil ik hier natuurlijk reserves maken voor de prachtige beeldhouwwerken die onze kerkhoven sieren. Maar wederom daar gaat het kunstwerk mijlen voorbij de louter herdenking aan de overledene.
** goede verstaanders weten dat ik het hier heb over onze keizer-koster, ondertussen ook dood!
1. De jongere moslims voelen zich meer verbonden met hun geboorteland dan met dat van hun voorouders.
2. Kerkhof-bezoekers zien allemaal verschillende types van graven; christelijke, joodse, atheïstische, islamtische en misschien nog andere graven, als teken van de multiculturele Mechelse samenleving.
Chapeau! Een positieve noot in het geheel! Dit was trouwens ook mijn eerste reactie: de huidige generatie voelt zich meer verbonden met België dan met het thuisland. Het moet gewoon kunnen, vind ik. En een apart stuk lijkt mij naast de godsdienstige achtergrond ook gewoon praktisch, want ja: hoe ga je dat anders doen met percelen die eens om de zoveel jaar worden vervangen door andere graven en de eeuwigdurende percelen? Ik heb er alvast geen probleem mee. Waar ik wél een probleem mee heb, is inderdaad wat Roger Kokken al aanhaalde. Mijn grootouders zijn in 1990 gestorven. En nu, ineens, zonder het minste woordje van de Stad Mechelen, zijn hun graven weg! Ik zeg niet dat men dit niet had mogen doen, maar een kleine verwittiging was toch wel welkom geweest. Dan was het misschien iets minder als een kleine "schok" aangekomen. Dit was het enige tastbare wat er van deze mensen nog restte. Het hoeft voor mij zeker allemaal niet eeuwig te blijven en mijn herinneringen aan hen zijn mij oneindig veel dierbaarder, maar op deze manier vind ik het toch niet te doen!
Want kan je me even uitleggen wie dan moet beslissen hoe deze voor iedereen gelijke begrafenis er zou moeten uitzien? (en liefst niet zoals de soldaten, ik wil helemaal niet begraven worden en als niet-gelovige zeker geen kruis boven mijn hoofd krijgen)
Sterker nog, ik heb meer kennis opgedaan over dit onderwerp door de reacties te lezen en vooral de link van Fred.
Ik heb in elk geval geen probleem om tussen te Mechelaars te liggen of ze nu Jood, Atheist, Roger heten of Turk zijn :-)
Prima initiatief van Mechelen.
mechelen.blogt, de plaats waar moslims nog iets kunnen leren over hun eigen godsdienst
Blijkbaar wordt het idee voor de aparte begraafplaats niet gedeeld door alle Islamitische Mechelaars.
Zo las ik vandaag onder de kop 'Integratie is ook nodig op de begraafplaats', de mening van Anissa Temsamani in Gazet van Antwerpen.
Het Vlaams parlementslid en fractieleidster voor de sp.a in de Mechelse gemeenteraad, stelt dat een afzonderlijke begraafplaats apartheid dreigt te creëren.
In Gent liggen moslims, Christenen en vrijzinnigen kriskras door elkaar.
En zelfs in Senegal waar 90 % van de bevolking Islamiet is, is dat het geval.'
(uittreksel: artikel van Sven Van Haezendonck)
Belangrijkste is dat Mechelaars SAMEN op het Mechelse kerkhof komen te liggen (op, onder, naast, tussen of iets verder van elkaar tot daar toe - in elk geval veel dichter dan de huidige 2500km).
Je hoort trouwens binnen de katholieke en zelfs binnen de vrijzinnige gemeenschap meer en meer stemmen opgaan voor aparte! begraafplaatsen. Hier vraagt men een klein hoekje!
Trouwens wat doe je met Vlaamse moslims.
Als laatste opmerking nog dit: Zolang moslims in hun land van herkomst worden begraven, zorgt dit voor een moeilijk rouwproces voor de nabestaanden. Trouwens de 2 dagen die je krijgt bij een overlijden zijn niet voldoende om een familielid naar het buitenland te begeleiden, te begraven, ... Ons systeem is niet voorzien ervoor.
Zorg dat iedereen een rustplaats heeft!
Zelf heb ik er een klein artikel aan besteed, ik moet er wel bij vertellen dat ik niet mals ben geweest voor ons Temsamani.
http://abdelhays.blogspot.c...
(Ik ben trouwens ook erg blij met het serene 'debat' dat volgde op mijn post...).
Ik ben even snel gaan kijken op jouw blog - enne...
iets zegt me dat jij aan Mechelenblogt ook wel een serieuze meerwaarde zou kunnen geven.
Denk er maar eens over na...
dit is een mooi suggestie
we leven allemaal samen
maar ivm de zegening 1 november
dan worden alle graven gezegend
en dit mag niet, moest het andersom zijn
dan mocht dat ook niet
denk aan ons eerste gebod
bovenal bemin 1 god, snappie
zo telt dat ook bij hun
ik ben een christen en mijn man is moslim
en dat onze relatie gaat zeer goed
Wil men er ook even aan denken dat de begraafplaatsen beperkt zijn in onze stad en dat een uitbreiding met aparte plekjes niet zo simpel is wegens het RUP. Verder ook even herinnerd aan het "trou noire" dat vroeger (tot einde 19de eeuw) op onze kerkhoven gold en waar de nietgelovigen gedumpt werden. Men wil dus terug zo een scheiding inbrengen. Begrijpe wie kan, want op deze blog wordt toch steeds gepleit voor "wij" en "iedereen"....En wat doet ge met de discriminatiewetgeving....die stelt dat iedereen gelijk is, ook in de dood, en dus zeker wat de manier en plek van begraven betreft. Het is wel eigenaardig dat noch chinezen, noch japanners, noch assyriërs enz. aparte begraafplaatsen opeisen....En nu een dooddoenertje voor de amateurs: ik denk niet dat ik in bijv.Saoudi-Arabië een apart plekje zou bekomen om daar mijn geloof posthuum te manifesteren.
Er is een apart christelijke kerkhof in Jeddah (Saudi Arabië) - niet dat ik dat land als lichtend voorbeeld zou nemen maar dit voor de amateurs.
Er zijn plaatsen Vlaanderen waar moslims naast christenen liggen. In Ieper bijvoorbeeld, als slachtoffers van de waanzin van de Grootte Oorlog:
Of nog straffer, een sihk naast een moslim naast een christen:
of een joodse kapitein uit Marokko...
De islamitische schriftgeleerden moeten maar eens goed hun Koran lezen; misschien vinden zij daar een regeltje dat zodanig geinterpreteerd kan worden dat een begrafenis op een begraafpklaats mogelijk wordt zonder dat er aparte plekken moeten gereseveerd worden en men er at aeternum moet kunnen blijven liggen.
En interpreteren is in de islam blijkbaar gebruikelijk ( zie hoofdoekenvoorschrift, dat is naar het schijnt ook eerder een interpretatie dan dat het met zoveel woorden in de Koran staat )
Is er werkelijk vraag naar dergelijke begraafplaats? Is daar studie naar verricht of is dit eerder een aanvoelen ?
De reden waarom moslims weer anders moeten doen is met name omdat Het Graf onze laatste rustplaats is voordat we naar het hiernamaals gaan.
We behoren nadat we in het graf zijn gelegd ook niet meer verplaatst te worden zoals het veel gebeurd in de westerse wereld omdat er plaats gemaakt moet worden voor andere personen. Het is maar een kleine wens die de moslims hebben in het land waar ze wonen. En dus ook liever hier begraven willen worden, inderdaad vooral de generatie van nu.
Geef mij maar een Viking-begrafenis : In een Snek op de Dijle en dan de fik erin !
Dat geeft een pak minder gedoe...
Waa den just , in de gebure van de vismêt ? Goe gezien, den kunne z ' m kiere na wa da ze wille.
@Gimycko, en wat dan met de CO2-uitstoot, het fijne stof en de opwarming van de aarde:-)
@ Eddy :
Tsja...
:-D
En ge moet dan ook nog opletten met de gensters ! Want met al die houten huizen in Mechelen !
BTW : Hoe begraafden de Oude Belgen (Nerviërs, Menapiërs, Eburonen, enz) hun doden ?
@ G.L. : Keren gebeurt in de Keerdok, zeunne !
Ik begrijp neit waarom zij een speciale begraafplaats moeten hebben,zoovaar als ik weet worden op her stedelijk kerkhof toch iedereen begraven,Katholieken,Protestanten Christian en Non -Christian Ik kan verstaan dat er een speciale plaats is voor gesneuvelde soldaten,maar dat is ook alles,
Dat is nu al van de 4.11.2007 dat daar hier over geleuterd wordt en nu eindelijk iemand die de nagel op de kop slaat en dan moet het nog van over het water komen. Stijf goe Lowie.