Stagnerende immoprijzen rem op Mechelse bloei?

met categorie:  
Huizen zijn duur, te duur, daar hebben we het op deze blog al vaak over gehad. De prijsstijgingen van de afgelopen jaren hebben geleid tot absurde situaties, waar vooral de verkoper beter van werd. Op voorwaarde natuurlijk dat de verkoper niet zelf dubbel moest plooien om zich een andere woning te kunnen veroorloven. Verkopers die hier geen last van hebben zijn projectontwikkelaars. En iedereen die de werkzaamheden in en rond Mechelen het afgelopen decennium heeft gevolgd, weet dat hun renovaties en reconversies de meest zichtbare stadsvernieuwingen zijn.

Maquette Clarenhof


De reden waarom zij zo happig zijn om in Mechelen te investeren, is natuurlijk de interessante ligging waarvoor een nieuw potentieel aan min of meer vermogend clienteel kon worden aangeboord. Het rendement van deze investeringen moet enorm zijn, kijk maar 's naar de vraagprijzen voor lofts en appartementen in 't Spijker, Huyghebaert, Lamot en binnenkort het Clarenhof om er maar enkele te noemen. En op deze prijzen is het - in tegenstelling tot de particuliere markt - moeilijk afdingen. Met andere woorden, vraagprijs = verkoopprijs.

Dit jaar hebben we al enkele berichten gehoord over een (langzame) kentering in de immoprijzen, waarvan vooral appartementen het slachtoffer zijn. Zo ontstaat er voor projectontwikkelaars een groter risico om dergelijke projecten op te zetten, ze zullen dus minder happig worden om hiervoor met Stad Mechelen in zee te gaan. En dit zal vooral gelden voor 'moeilijke' projecten zoals het Predikherenklooster. Als deze beweging inderdaad wordt ingezet en zich vertaald naar een trend, dan zit Mechelen met een structureel probleem.

Het business model van Bart Somers en de zijnen bestaat erin de betere inkomens naar de stad te lokken. De meeropbrengst aan belastingen en een bloeiende middenstand zijn de terugverdieneffecten die de huidige groei van de schuldenberg moeten compenseren en zelfs overtreffen. Op zich misschien geen slecht plan, maar als door het bovenstaande de immoprojecten stilvallen en daardoor er zich geen nieuwe betere inkomens in Mechelen komen vestigen, dan valt dit plan langzaamaan in duigen.

Anderzijds is de geografische ligging van Mechelen natuurlijk niet veranderd. Midden tussen Antwerpen en Brussel blijven we natuurlijk een aantrekkelijke vestigingsplaats. Maar dat waren we 15 jaar geleden ook, en toch zat Mechelen toen in een dal. Of is de huidige bloeiperiode definitief ingezet als een denderende trein die voorlopig niet te stoppen is? Of heb ik het business model van het stadsbestuur niet goed begrepen en mogen we het succes van de industriezones op de stedelijke financiën niet onderschatten? Of is het gewoon een kwestie van bijsturing, waardoor ook lagere inkomens en alleenstaanden zich weer een plaats in Mechelen kunnen veroorloven en zo, door hun groter aantal, mee betalen aan de stadsvernieuwing?

Vandaar mijn vraag/stelling: Zijn stagnerende prijzen voor immobiliën een rem op de Mechelse groei? Wat denk mechelenblogt hiervan?
Moeilijk te zeggen, misschien bevorderen de stagnerende prijzen de groei nog wel meer, het is nu immers nog net betaalbaar. De projectontwikkelaars haken misschien meer af, daartegenover staat de kleine man die de resterende nog te renoveren gebouwen/huizen onder handen neemt. Misschien interessant om wat cijfers van de dienst bevolking van de laatste jaren ernaast te leggen. Wijken er meer mensen uit dan in enz...
knap onderbouwd artikel...
Maar hoe de zaak zal evolueren...
ik heb er het raden naar.
Eigenlijk zijn er maar drie zaken belangrijk voor vastgoed: Lokatie, lokatie en lokatie. Dus Mechelen zit nog wel even goed, hoop ik.
Interessant standpunt kazamel - ik denk (hoop) echter net als Peter dat de ligging van Mechelen in deze tijden van primordiaal belang is - zeker voor de tweeverdieners die mikken op Brussel en Antwerpen, of zelfs op Gent en Leuven. Want wat men ook moge beweren Mechelen blijft betaalbaar zeker in vergelijking met plaatsen als Herent, Opwijk (of all places) etc...
Was er nu vraag naar meer serieuze onderwerpen op de blog of heb ik dat verkeerd begrepen...?
One serious topic a day keeps the trolls away :-)
Stagnerende prijzen of niet, je moet al serieus wat verdienen om een huis te kunnen kopen.

vb. 175 euro per maand per geleende 25.000 euro op 20 jaar

Voor 200.000 euro betaal je bijgevolg 1400 euro per maand af. Wanneer je de regel hanteert van 1/3 van je inkomen gebruiken voor de afbetaling van je lening dan moet je een maandinkomen hebben van 4200 euro hetzij 168.000 oude Belgische frank...

Het ergste is dat je voor 200.000 euro dan nog maar een simpele eenvoudige woning hebt
DJ,

Je berekeningen kloppen ongeveer maar je moet de fiscale aftrek in rekening brengen, en er zowiezo van uitgaan dat je een spaarpotje hebt van een paar 10000 euro vooraleer je iets gaat kopen (hetzij door een aantal jaren te werken met twee, hetzij door hulp van de ouders of erfenis). Dan kan je voor een 700-tal euro in de maand in Mechelen toch een bescheiden stulpje kopen dat wel in orde is (+-160-180k). Voor tweeverdieners goed te doen.
Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Leuven, qua grootte en regionale functie toch ongeveer vergelijkbaar met Mechelen...ik moet er geen tekening bij maken zeker? Voor 200k heb je daar een tuinhuis, vanaf 300k beginnen we te praten over dingen als dubbel glas en centrale verwarming.
Eén ding is "zeker" : de wereldbevolking groeit, het volume aan grond, water en frisse lucht stijgt niet; en dus : alle prijzen zullen blijven stijgen, en met deze evolutie waarschijnlijk ook het aantal ontevredenen/ongelukkigen.
Ook de "kleine spaarder" heeft de weg naar de "promotoren" gevonden door geld toe te vertrouwen aan vastgoedbevaks etc... die vaneigens hun best doen om die spaarders een iet of wat interessante opbrengst te garanderen.
De vraag zal zijn : waar heb ik het best mogelijke (leven) voor mijn geld ?
Hoewel mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar een leven in frisse lucht, vind ik het wel plezanter om in Mechelen, bvb Katelijnestr., rond te lopen dan in een anoniem Brussel of in bepaalde delen van Antwerpen.