Mooi of Lelijk ?

met categorie:  


Fontein Botermarkt

Mooi of lelijk ?
Sommigen zullen het fontein op de Botermarkt mooi vinden en eventueel esthetisch verantwoord, maar ik, persoonlijk, vind het fontein maar niks...

En nu het Euroshoppingcenter onder de sloophamer gaat, waarom niet ineens, tegelijk, een nieuw fontein ?

Het hoeft niet zo bombastisch te zijn als sommige fonteinen in Venetie of Rome.

Brussel heeft zijn Manneke Pis...
Antwerpen heeft zijn Brabo...
Leuven heeft zijn Fonske...

Dus, waarom geen Maneblusserke in Mechelen ?
Een fonteintje dat een manneke (of een vrouwtje of allebei) afbeeldt met een emmerke dat water giet over een Sint-Romboutstorentje !

En, omdat dit fonteintje dan zou neergepoot worden op de Botermarkt, zou het geheel kunnen afgewerkt worden met stenen Botertjes, stenen Botervlootjes en een stenen (Boter)karnton, of zoiets...

Dus, een soort tweede broertje, vlakbij ons Opsinjoorke...
Al de onderdelen op zich zijn niet echt lelijk, de compositie is gewoon wat euh verwarrend. (lacht)
Deze fontein is inderdaad geen architecturale hoogvlieger, maar wel plezant voor de klein mannen én voor wandelaars om even te verpozen op de zitbanken.
En laat ons a.u.b. Opsinjoorke eerder in ere herstellen in plaats van een tweede beeld te willen neerpoten. Wij hebben indertijd met een scoutsgroep ca. 20 jaar terug Opsinjoor eens 'aangekleed' in scoutsuniform, hopend dat het de start zou worden van een traditie, zoals bij Manneken Pis. Maar op enkele sporadische verkleedpartijen na (ik herinner me nog een geelrode KV-outfit), is er niet veel van in huis gekomen. En nu het beeld helemaal omgeven is door aanplantingen is het bijna onmogelijk geworden om Opsinjoorke nog aan te kleden. Spijtig!
@ Koendv :
De zitbanken en de bomen hoeven niet te verdwijnen. Maar die pilonen en de "kattenbak", of is het een "Kattenbassin", mogen mee in den afbraak van het Euroshoppingcenter.
Mooi... tja, dat is een kwestie van smaak natuurlijk, maar ik vind wel dat het zijn doel niet heeft gemist.

De bankjes rondom de fontein zijn constant gevuld met wandelaars die tussen het winkelen door even willen uitrusten al dan niet in het bezit van een ijsje die men even daar voor is gaan aanschaffen bij den 'Ben & Jerry's' dus wat mij betreft mag de fontein zeker blijven staan.
@koendv: Opsinjoorke in scoutsuniform?Inderdaad,was u daarbij? Ik ook mét camera(natuurlijk)staat trouwens op VHS cassette "KIJK MECHELEN".Daar staat zowat alles op wat er in onze stad gebeurde tussen 1985 en 1995.
@ nen echte... :

Staan die reportages op YouTube of op de website van Mecina ?
gimycko:nee die staan alleen op VHS,en zijn in dien tijd verkocht geweest.Om op you tube te plaatsen wel wat lang. Duur:1u51min !!
@ nen echte... :
Kunnen we hier misschien een oproep lanceren om (op zijn minst) 1 van die reportages terug in het bezit te krijgen, zodat ze kan worden gedigitaliseerd en weggeschreven worden op de Website van Mecina (Dus geen YouTube). Dan hebben alle Mechelaars er iets aan.
En eventueel kan de huidige eigenaar het origineel op VHS, na digitalisering terugkrijgen, of zo...

Enfin... idee - idee !
@Mecheleir
Het moet ergens in 1987 geweest zijn toen onze groep PG Frassati (de scouts van 't college) zijn 50-jarige jubileum vierde. Bij die gelegenheid hebben we Opsinjoorke in ons uniform gestoken (dat was toen de allereerste keer dat hij werd 'gekleed') Het is nog in de gazet verschenen.
Mocht het kunnen, mocht de brandweer er nog langs kunnen, mocht de bevoorrading van horeca en winkels nog mogelijk zijn, mocht er nog plaats over zijn voor de zaterdagse kramen en het gebeurlijke muziekpodium en mocht er nog geld en goesting zijn dan zou ik op de Botermarkt de Koolvliet, of een gedeelte ervan, terug openleggen. Als men bij het laatste opbreken van de Botermarkt niet te veel heeft om zeep geholpen dan valt daar misschien vlugger iets te realiseren dan op de Ijzerenleen. Zoals de Botermarkt er nu bijligt, vind ik ze te 'wezzelechtig'
@gimycko-koenv: amaai nogal wat reactie.Ik heb onderstussen al eens men antennes uit gestoken,in dien tijd is die cassette verkocht aan 795BFR dat zou nu ongeveer 32€ zijn Ni te doen!! Maar.. na navraag zou dat op DVD kunnen gezet worden aan ongeveer 25€(verkoop)En ja ook ons Bartje staat daar op(toen bij Jongeren Volksunie)U ziet hem over de Markt(op de grond)naar het Stadhuis slepen.En nu zit hij er binnen.!!:)DD
@ nen echte :
Ni doen, Jackie, DVD is voorbij...
Ofwel op BlueRayDisk of op de Server/Website van Mecina, gesponsord door de lokale bakker of beenhouwer...

Allee, tis maar een idee...
He bloggers,waarom maken zij daar niet een mooi vyvertje,met een klein standbeeldje in het midden,eenpaar mooie KOI (japanese karp) in het 'en een paar mooie bankjes rond het,voor de oudertjes,zoodat zij van de mooie vissen kunnen genieten en een beetje uitrusten,Just een Idee,Louis
dat standbeeldje kan natuurlijk ons Op Sinjoorke zijn.
Goe gedacht Louis,we ze zette au daarin mé Shasshi(zoiets as Kueffke en Bobbie:-DD
Wat mij betreft mogen ze gerust die pseudo Stonehenge fontein op de Botermarkt tegelijkertijd met dat Spookhuis op de Leermarkt afbreken. Maar de idee van Gimycko (dat torentje dat men aan 't blussen is) vind ik wel heel goed gevonden. En om het geheel een volwaardig Mechels cachet te geven, kan men naast de stenen botertjes of botervlootjes bij wijze van versiering ook nog stenen steekpenninkjes aanbrengen :-)
He Jackie,waar hebt ge dat gedacht vandaan gehaald? Maar dat is wel geen slecht gedacht zenne,HAHAHA,dat is weheel goed voor een goed lachje,PS en ik dacht dat ge mijn vriend was,Jackie,Shame on You,Louis.
@ Roger :
En dat standbeeld van een Maneblusserke moet de Mechelaars niet veel of misschien niks kosten.
We vragen het gewoon aan Willemen als Wiedergutmachung.
Dat kan toch niet veel meer kosten dan wat verkiezingsdrukwerk, zekers ?

LOL
Van mij mag het een ander fontein worden als de banken maar blijven als rustpunt.
de banken om te verpozen zijn zeker nodig, maar een waterput om in te vallen is niet echt ergonomisch - je kan er zelfs niet met de fiets door - beter een echte waterpartij met verschillende niveau's - er zijn zoveel mogelijke en mooiere alternatieven - mee op het stort van de euroshopping dus
Gimycko is in form !
:-D
En eigenlijk verdient MECHELEN toch wel zijn Manenblusserke ? Als ze in Leuven ne student (Fonske), of een kotmadam hebben en in Hasselt een borrelmanneke als ik met niet vergis ... Dan heeft Mechelen recht op een Manenblusserke (Gieke ?).

Laat ons een wedstrijd uitschrijven en de jury's beslissing van het beste ontwerp respecteren !
@ Peter :
En misschien, vlakbij het Fontein, die tekst ivm de Maneblussers...

Je weet nog wel. Diegene die ik lang geleden hier nog op den blog heb gesmeten...

http://mapt.stadmechelen.be...
waarom niet een vergrote versie van het beeldje "de mechelschen eemer", van Frieda Mariën? Marcel Kocken kreeg er eentje bij het einde van zijn voorzitterschap van de cultuurraad;
zie Flickr "mechelen" "mechelschen eemer"
Die fontein staat daar goed, maar komt, samen met een aantal winkels, niet tot haar/hun recht door de bomen en door die Belgacom-cabine.

Alles bijeen is het deel van de Botermarkt achter de fontein een "coconnetje" dat dorps aandoet in het midden van de stad.

Als behalve de bomen nogal wat lichte en zware vrachtwagens, en containers ook al het zicht ontnemen, dan begrijp ik de treurnis en ergernis van lokale zaakvoerders
PS : de politiecamera op de hoek van de Geitestraat en de Bruul zal ook wel hinder ondervinden van die bomen.
@dolfke, die politiecameras -> als dat ook al een reden is om bomen te vellen dan is het ver gekomen he :-)

Persoonlijk vind ik dat de binnenstad wel wat bomen kan gebruiken; Veemarkt en vooral Grote markt zijn al kaal genoeg.
@ florisla :
Die camera's, met of zonder rollekes, zijn er gekomen omdat het ter plaatse indertijd bikkelhard nodig was, naar't schijnt. Maar misschien moe(s)ten die camera's enkel dienen om de bushalte in de gaten te houden en niet de Euroshopping waar "het" eigenlijk te doen was.

We zullen het aan schepen Lamon vragen, waar er meer bomen en struiken moeten komen om het (uit)zicht te bepalen : quid : vandalisme in den Botanik vorige zomer ?
Het struikgewas dat het zicht op het verkeer (toen nog aan 70 km/uur) belemmerde aan de Zandpoort is ook bijgesnoeid in het belang van de vele scholieren en voetgangers.
Waar gaan we naar toe ? Misschien naar meer openheid en veiligheid.
Het fontein vind ik persoonlijk dat het er mag wezen een rustpunt maar er mag wat minder zwerfvuil in belanden
In Mechelen kunnen ze het tegenwoordig toch niet laten om alles te veranderen. De euroshopping gaat ook tegen de vlakte nadat ze jaren dit winkelcentrum verwaarloosd hebben. De grootste feestzaal van Mechelen zal er dus ook aan moeten geloven. Maar laat ze maar doen, smaken en gedachten verschillen, vandaag heeft één ploeg alles te zeggen en binnen 10 jaar zijn het waarschijnlijk weeral anderen die denken dat ze de wereld moeten verbeteren ...
Na de ideeen voor het Nieuwe Stationsplein stond er dit weekend in de GVA een beeld van hoe de oude Postzegeldrukkerij zal veranderen.
Ziet er mooi uit, vooral die Penthouses tot 600.000 euro of meer (dixit GVA)...
Een prikje! ik ga direct 2 penthouses reserveren ;-)
Hahahahaha....