Mechelse mijmeringen (7)

met categorie:  


(Foto: Jos Nys)

Gisteren moesten we boodschappen gaan doen in ’t stad.
De Bruul aflopend dwaalden mijn gedachten weer af naar mijn jeugd, en zoals je weet, komen daar Mechelse mijmeringen van.
Als je nu door de Bruul wandelt, lijkt het wel of je zit in Holland.
De Hema, Kruidvat, Blokker, Bart Smit, Hans Anders, je ziet het allemaal in onze goeie ouwe Bruul.
Verder ook de nodige winkelketens.
Photo Hall, Vogele, C&A, H&M, Etam, Panos, enzovoort.
En telefoonwinkels en klerenwinkels, daarvan is den Bruul vergeven.
Het lijkt wel alsof die als paddestoelen uit de grond komen, al is er in de hele Mechelse winkelstraat geen paddestoel te bespeuren.
Eigenlijk is het volgens ’t groene boekje een paddenstoel, maar wij doen het nog op de goeie ouwe manier, dan verstaat iedereen ons.
Ook de kledingwinkels zijn gegeerd bij de ondernemers.
Voor elke kledingwinkel die gaat, komen er twee in de plaats.
Dat is al zo sinds de Millet-reportage van Paul Jambers in de jaren 80.
Vanaf dan wilden de ‘joeng’ nog alleen merkkledij.
In mijnen tijd was een broek een broek en een trui een trui en een t-shirt vies.
Je had een geklede broek, een flanellen broek een een jeansbroek.
Die laatste werd absoluut afgekeurd door de ouders, maar ook zij konden de tijd niet tegenhouden, zodat de geklede en flanellen broeken stilaan naar de tweede en derde plaats en nog later naar de vergetelheid verhuisden.
Je ziet ze nu nog wel eens bij zestigers en op een huwelijk of een begrafenis en ook zakenlui willen zich er af en toe mee onderscheiden van de werkmens, maar het is eerder uitzondering dan regel.
Maar goed, we waren in Den Bruul en we draaien de klok eventjes, in gedachten, terug naar de jaren zeventig.
Waar nu de Hema is, had je de Sarma en Vogele was de Galleries Anspach, in de volksmond ‘Den Bazaar’.
Aan de overkant, nog altijd op dezelfde plaats, was de Innovation en je had ook nog de Priba, maar waar die juist gevestigd was, ontsnapt me even.
Kledingwinkels van toen herinner ik me niet meer, want mijn moeder troonde mij altijd mee naar ’t Meuleken, op de IJzerenleen, want als zoon van een zelfstandige moest je altijd goed gekleed gaan, zei de regel.
De winkels van toen die ik me nog wel goed herinner zijn het RD-Centrum, met een lange gang en de ingang helemaal vanachter, zodat je de hele etalage gezien had voor je binnenkwam.
Verder ook nog de muziekwinkels, Fonoplaten Center in de Graaf Van Egmontstraat, De Garry, helemaal vooraan in de Bruul, net voorbij de Lange Schipstraat, even verder de Fonoplaten Boetiek en net over de Innovation had je de Fonorama.
Als ze daar eens een plaat niet binnenhadden, was de uitvlucht steevast dat ze nog niet uit was.
Meestal gingen wij bij de Garry, want toen de singletjes elders 75 frank kosten, verkocht hij ze aan 45 frank, dus weet je meteen waarom hij een stapje voor had.
De Garry staat nu nog steeds met CD’s op de Mechelse zaterdagmarkt, in de Boucherystraat.
Liefde voor muziek heet dat.
Al die winkels zijn ondertussen verdwenen en verdreven door de ketens, waar verkopers totaal de feeling met hun product kwijtgespeeld zijn.
In die tijd hadden de groentehallen, op de Botermarkt, net plaatsgemaakt voor het toen ultra-moderne Euro-Shopping Complex, met Stadsfeestzaal en Volkshuis.
In de Euro Shopping van toen had je rechtsbeneden een Tandy-winkel met allerlei goedkope elektronica snufjes, onderdelen en electro bouwdozen.
Vlakbij de Tandy had je Christiaensens, een gigantisch grote speelgoedwinkel, die de Hobby Shop op de Veemarkt in het niets deed verdwijnen.
Amai, ik heb er dorst van gekregen.
Als jonge snaak mocht je nog niet naar ’t café, dus gingen wij als brave jongens ne CocaCola drinken in den Bazaar, op het eerste verdiep.
Vandalenstreken haalden we niet uit en de boel vol graffity spuiten lieten we voor een latere generatie.
Wij keken naar de winkels en naar de meiskes.

Hahaha, de Jan is echt nostalgisch.

Sorry, Jan, maar de tijden veranderen.
Je mijmering is prachtig en sommige flarden herinner ik me ook nog, maar dit lijkt een beetje op 1 van de films van "Back to the Future".

Binnen 20 jaar (2027) worden jongeren opgepakt door de politie omdat ze overlast veroorzaken met hun HooverSkateboard, wordt reclame in je gezicht geworpen door 3D-affiches, is het Nieuwe Moldavie (Stationsplein) aan renovatie toe en reizen toeristen in Virtuele 3D-beelden door Mechelen.

Om effe over de kleren terug te komen : ik heb nog steeds nachtmerries over die fameuze floeren broeken uit de jaren 70 of die groene parka's.

In het RD-centrum kocht ik ooit mijn eerste Hifi-installatie (Staat nu bij ons moeder stof te vergaren) en in den Inno keek ik toen uit naar de eerste (dure) rekenmachientjes van den (ik dacht) Tandy.

De muziek uit de jaren 70 was natuurlijk fenomenaal en heeft nog steeds een eeuwigheidswaarde. Onlangs nog gezien in de Top 2000 op Nederland 3, waar meer dan de helft van alle muzieknummers uit die Tijd in de hoogste regionen stonden van die Chart.

Maar zoals ik al geregeld aanhaal :
Times, they are a'changin... (Bob Dylan - 1965)

http://nl.youtube.com/watch...

Vroeger was het leuk, maar alles kan blijkbaar beter !
He Jan,van al die oude tijd kan ik nog alleen de Sarma en den Bazaar met daar rechtover den RIO en de Novelty,en Ja,alles is veanderd,nu is het allemaal op zijn amerikaans,(en ik denk niet dat dit zulk een groote verbetering is)Hier dragen zij ook bijna niets anders dan Blue Jeans,Ik zeg hier altijd,en met fierheid,dat ,toen ik in Mechelen wij ons opkleerde om naar de cinema te gaan,Het ziet er nu naar uit dat dit een oude mode is.Sorry,maar ik houd er nog van om mij op te kleeren,alhoewel het nu nog juist is om naar de kerk te gaan,en ik ben echt fier ,dat de mensen mij altijd komplimenten geven.
Shashi/Louis is en blijft duidelijk ne Gentleman !

Houden zo, Louis !
de nopri was waar nu de casa is
c&a dat was ne cinema net als blokker/paris xl
de priba was volgens mij waar nu disport is (voor de inno verscheen)
en voor de Priba was dit volgens mij cine "CINEX"
Op de hoek van de Geitestraat waar nu de parfumerie XL is was vroeger een beenhouwer? Een straatje verder zelfde zijde ook op de hoek (nu een schoenwinkeltje) was daar ook niet een beenhouwer 'Feyaarts'? En waar nu Hunkemuller is (lingerie) was toch ook een beenhouwer 'Miseur'? Op de hoek Korte Schipstraat, nu een horloge ed winkeltje, was een bakker met een eetgelegenheid achteraan.
Net naast dien hoek-Korte Schipstraat- was er vroeger een van de éérste Chinese eethuizen.Wel (toen) enkele trapjes af.
Beenhouwer Misseur was op de hoek van de Bruul en de geitestraat, waar nu Paris XL is.
hunkemoller = beenhouwerij michiels ?
Als oudere Mechelse vleesgebruiker kan ik misschien een kleine worst aan jullie zakje naaien.
Miseur inderdaad op de Paris XL site
Feyaerts inderdaad op de hoek Bruul - Blauwhondstraatje.
Michiels zéér zéker waar men nu Duitse bh's slijt aan Mechelse en buitenmechelse dames en jongere vrouwen.
De volgens nen echte Mechelaar beschreven locatie was de vroegere café "de Colonne" in de Bruul ongeveer naast de bakkerij op de hoek van de Korte Schipstraat. Dan is daar een chinees restaurant in geopend dat het tamelijk lang heeft volgehouden. Maar het eerste Chinees eethuis was gevestigd in de Leopoldstraat op ongeveer een viertal huisnummers van café "Barcelone". Wat ze daar meestal aan de nieuwsgezinde Mechelaars kwijtkonden was "Kip met currysaus". De betere Oosterse keuken was toen in onze contreien nog niet doorgedrongen
De oosterse eetgelegenheden zijn stilaan veranderd van ligging. De "Barcelone" is er nog altijd. Om maar te zeggen dat kwaliteit bovendrijft. De "Chop Choy" een paar huizen naast de eerste 'Chinees'is ook één van de vroegste rijst-en curryverstrekkers in onze stede.
Om in de buurt te blijven van beenhouwerij Michiels moet ik toch nog iets kwijt over de winkel die vroeger de hoek van het Borzestraatje en de Bruul uitmaakte, dus recht tegenover de beenhouwerij Michiels en waar iedere cinemaganger in die tijd een zakje snoep liet vullen alvorens met zijn lief één of andere cinema in te duiken. In dat pand was namelijk een tamelijk grote snoepwinkel gevestigd die werd uitgebaat door twee in mijn jeugd al niet meer zo jonge zussen. Zij waren de tantes van Henri Rosenwick, mijn klasgenoot en niet onverdienstelijk athletieker in het Mechelse Atheneum met wie ik goede vrienschapsbanden had. Het was dus niet verwonderlijk dat ik steeds genoeg gratis snoepgoed werd toegepeeld door de neef van deze dames. In het bijzonder herinner ik mij de in een speciaal vetafstotend papier verpakte muntcaramellen die er tijdens de lessen ingingen als zoete drop. Mijn gebit heeft in de jaren daarna wel een knauw gekregen. Dikke bult, eigen schuld. Maar Henri die ik af en toe in de stad nog wel eens tegen het lijf loop kan ik daarom geen kwaad hart toedragen. Integendeel hij heeft mijn jonge jaren met een frisse smaak verguld.
Pol, waar de Priba gekomen is, was voordien de "Salle de Paris" (naast de Cinex)
De eerste "chinees" (1961)was de Shangaï, enkele huizen naast de Barcelone.
daarna kwam in de Bruul de Hong Kong en vervlogens naast de Shangaï en in de Guldenstraat (tegen de Hoogbrug) een Shop Shoi.
Bij die eerste Chinezen kon men gerust voor twee bestellen en er met drie van eten.
Ge moest wel (indien het wat tegenzat) eerst de kakkerlakken wegjagen ... Maar 't ja, het 'kieke me curry' smaakte overheerlijk. 't Was in dien tijd dat de kiekens en de mosselen nog arme-mensen-eten waren, of toch tenminste goed betaalbaar na een nachtje zwalpen ...
kunnen we het meteen hebben over de geschiedenis van de kroegen etc ...
la passione italiana = vero peso en was vroeger de wollenhoek
't klapgat was ooit nog de johnny white club
de thien geboden was beter bekend dan de york
de bar popular heete in vroeger tijden de verloren zoon en zelfs even het klavertje
net als het ankertje aan de dijle ooit het staminnee wasen ook even het klavertje
met het risico een paar huizen mis te zijn was de cirque vroeger de v club en welke winkel is er nu waar vroeger de pub was ?
De pub was net naast de Vedea denk ik.
Is daar nu een winkel van kinderkleding ?
Qua populaire café's had je in de Hallestraat de Tempelier, waar tot voor kort de Avant Garde was.
Het Thai House op de Leermarkt was het Oud Chalet.
Iets verder, ondertussen afgebroken, was de Maxim.
In de Muntstraat had je de Champ en er was een in de jaren 70 de, waarschijnlijk eerste Mechelse, broodjeszaak/frituur, De Martino.
Op de Leermarkt, net naast de Euroshopping, was een kelderdiscotheek, de Asgard.
Wat daar nu is, weet ik niet, maar het zou leuk zijn om no aan foto's te geraken van "den Asgard" in betere tijden.
Wie heeft ze nog ?
Op de Steenweg had je de Jimmy's en in de Bruul was The Pub.
Aan het station kon je naar de Sax in de stationstraat, bij de snor.
Jan, de Martino bestond al in 1961 met als baas Alain (die eind jaren 60 naar de Vismarkt te Leuven trok)en de Martino overliet aan Maria. Het was bij mijn weten idd. de eerste broodjeszaak, maar je kon er ook eten of frit gaan kopen.
zijn we nog vergeten : de lamme, het groentje,het torenhof is ook ooit een dancing geweest
den asgard (een jeugdhuis, geen disco) was initiëel gevestigd op de haverwerf (naast advocatenkantoor mollekens)
en nog niemand heeft hier den beethovenkelder vernoemd
@bert: zie post 30/06/2007: De oude Zandpoortvest...

" Heeft iemand nog foto's van den Beethovenkelder ?

(PS : Gimycko is 42 - Geboren in Januari 1965 - The Dawning of the Age of Aquarius - LOL)

door gimycko op 03/07/2007 17:35:19
Anoniem als "gimycko" op 03/07/2007 17:35:19 "
Oep den noek van de Lange Nieuwstr was er vreuger oek een club: "CLUB N°1" (Jan Van Vaerenberg) . Da veu was er de Kredietbank.
De Number One van de Jan VV. was op de
Veemarkt, naast Van Daele. Op de hoek van de Lge.Nieuwstraat en Mercierplein
heette dat Club Number Two...
@Eddy das just. x drei
En het Beffershof en het Guldenhuis dan? Straf dat Roger Kokken dta niet vermeld!
En wat verder dan de Club n° 2 was den Bowling!

En de Pub was waar nu die kleine GB is denk ik. Opengehouden door Franky Moreno en zeker zijn dochter.
En daarna heeft Jan VV nog de prive-club Sinatra in de Adegemstraat gehad, maar ook die was geen lang leven beschoren.
Beste Rudi, azzek alle cafeis moet beginne oepnome waa-d-ak vanzeleive gezeite-n-em....
@Jef Van Ransbeeck en vu alle zekerheid
@Roger Kokken: en den eerste Italiaan in de Leopoldstraat was dat niet de Pepino die zijn affaire later overgelaten heeft aan de Pluto.
Deze laatste zou zijn bruid op ons mechels stadhuis een bussel prei in de hnd gestopt hebben als bruidsboeket!
Weet niet Jokke, was dat niet restaurant "Asti"?
@rudi: ik weet niet of onze Roger er ooit op gebiljard heeft, maar hier in Mechelen was er toch een competitie onder de cafés waar een russisch biljart stond. Dit was een biljart dat bergop stond, en het was bovenaan cirkelvormig. Ge moest de ballen in de halfuitgeholde gaten krijgen.
bv in de Neuskapel stond er een zo een en ook op de hoek van de Guldenstraat en de Zoutwerf.
In de Stardust heeft er ooit een "shuffle" gestaan, waar men een metalen schijf liefst in het middenste gat mikte. Dat ding ging ook bergop, was van boven cirkelvormig en had een stuk of 5 gaten.
Russisch biljart... dat zegt me niet veel in een café, maar stond dat vroeger niet op de foor? (iets met een stuk of drie concentrische cirkels?)
Of er in café "De Zalm" (op de hoek van de Guldenstraat en de Zoutwerf)ooit zo een heeft gestaan weet ik niet.
@Rudi : De pub was niet waar de kleine GB nu is, denk ik.
Ik meen me te herinneren dat het net voorbij de Vedea was, in het bredere stuk.
Helemaal zeker ben ik niet, want het is ook al zo lang geleden en van in den tijd dat ik nog veel pintjes dronk.
Die twee samen tasten het memorie aan :-)
Was de dj van de pub niet Jenn Pierre Jacobs (JP Jack) ??
Jan, De Pub was waar nu die kleine GB is. Voordien verkocht men daar wenskaarten en anderen brol.
Rudy en Roger, The Pub was waar vroeger den Derby was... En den Bowling heette altijd den Bowling of populair 'het gouden gemak' vanwege het bladgouden gewelf. Uitbaters waren Simonne en Charly. De Number Two was wel degelijk op de hoek Mercierplein/Lge.Nieuwstraat.
Sans rancune zeggen ze dan in Mechelen.
Ja Eddy, dat wist ik wel hoor. Ik kwam al van in 1959 in de Derby.
In de Bowl-Inn heb ik ooit nog anderhalf jaar het beste van mezelf gegeven om de klanten zo vlug mogelijk aan hun calorieën te helpen. Eigenaar was Guy Geets met als gerant eerst Louis Neefs en nadien Charlie Keirsmolen tot die laatste in oktober 1971 de Sotscop opende.
Maar de bowling bestond al sinds 1961, ingericht en uitgebaat door Pierre Devos (van de Stardust) Wegens net een ietsje TE dure consumpties voor die tijd was de zaak maar een paar jaar beschoren en stond ze nadien enkele jaren leeg.
Idd, Eddy, echt bladgoud van de ene "bougering" over het plafond tot de andere "bougering"
@ Jan Goovaerts.
1. Avant Garde is op de Grote Markt.
Voordien café Breughel.

2. In de Hallestraat had ge op
Nr 2 Pelswinkel (De Wachter)
Nr 4 Café Dageraad/Tempelier
Nr 6 Café Select
Nu "In & Uit"
En dan hadden we in 1960 in de Hallestraat nog het restaurant "Budapest" waar je voor 60 frank o.a. een enorme biefsteak met paprikasaus en fritten kon eten en er fritten met pörköltsaus kon gaan halen. Zo pikant dat die daarna in 't "Vagevuur" in de Zakstraat moest worden doorgespoeld...
wie kent de negrita nog waar als je binnen kwam als roze was met enorme spiegels en tafels naast mekaar.
de pier zoals wij hem noemde maakte de lekkerste ijskreem van mechelen en de beste slagroom.
de negrita was gelegen denk ik in de boucheriestraat naast apotheek de voorzorg.
mmm de negrita, heel lang geleden, 30 juni, "proclamatie" in 't college en daarna, 't was de verjaardag van onze pa, met gans de familie een ijsje eten in de negrita, hebben we jaren gedaan
mijn eerste crèmeke in Mechelen was van de negrita, en daarna lang zo geen goeie meer gegeten
daarna in 't "Vagevuur" in de Zakstraat moest worden doorgespoeld...
dixit Roger Kokken
... Ook urenlang bij 'de neus' (Jean) gezeten Roger? (Of was het bij zijn Marja?)
;-)
Bovenop de gevel van de voormalige negrita lezen we "De gouden bol".
Misschien wijst dat nog op nen bol crème de glace ?
@ Jan.
Uw redenering van "De Gouden Bol" te verwijzen naar nen bol crème de glace, klopt niet.
Mijn vader woonde in 1910 in het achterhuis van "De Gouden Bol" en toen was er nog geen sprake van de Negrita in "den ôuven brûl".
@ Jos Nys :
Misschien de oude naam van het Pand ?

In de tweede helft van de jaren tachtig ging ik in het weekende altijd uit in The Oscars onder de Sint- Romboutstoren.

Heeft er iemand van die dancing beelden of foto's?

 

@ hoy : alleen herinneringen ...

@ Bert,

Dat is jammer. Bent u daar vroeger ook naartoe geweest, Bert?

toch wel, maar niet zo vaak

Ook gingen wij vaak naar dancing Eclips (waarschijnlijk fout geschreven) juist in den draai voor naar de ijzerenleen te rijden. Ook naar de Sotskop in de lievevrouwenstraat gingen we graag naartoe. Ik bewaar daar mooie herinneringen aan.

tiens, ik ken ook al die adressen ...

voeg daar nog de revue aan toe ...

... en die had een razend knappe dochter !

Wat je in de jaren 70 niet zal geweten hebben, is dat er sinds zijn geboorte in 1958 elk week-end en elke vakantie een Marc Goovaerts op bezoek was bij zijn moemoe in de Lange Schipstraat, als oudste zoon van... jawel, Jan Goovaerts

Jan,

via allerlei links ben ik uiteindelijk op deze pagina gekomen. Op een andere link lees ik dat uw echtgenote nog bij mij in de klas zat op de Battelse Steenweg. Wie mag dat dan wel zijn?

groeten van een oude Mechelaar-koetsier-toneelspeler-schipper

Walter Smits

sonja.walter@telenet.be

@Walter : meer info is onderweg via mail.

geachte

de pub opengehouden door moreno en dochter marleen hadden ook de manege the hunters in keerberegen.

had ook een broer die in flipperkasten handelte met de naam zjang en dochter marita??

 

had grrag eventuele contactgegevens of dergelijke

 

met groeten

@ Guido Peeters, Franky had niet zomaar een broer maar een twee-eiïge tweelingbroer. 
François Serneels (Franky Moreno) heeft begin jaren 50 ook nog een winkel gehad op de hoek van de Brusselse stwg en de Hoveniersstraat.  Een soort kippenpoelier dacht ik.

Zijn tweelingbroer Zjang woonde in de Lange Nieuwstraat (achter het vroegere Maricollenklooster), deed idd in "kaskes"  en reed met een Amerikaanse bak die bijna zo breed was als de straat zelf :-)

BTW had jij soms ooit een sauna op de Battelse stwg?

geen sauna

misschien contact gegevens van de dochter van de zjang of de dochter van franky  met de naam marleen

@ Guido, tja het is dan wellicht een naamgenoot en ik dacht dat die ooit nog bij Nelissen heeft gewerkt en een broer heeft die Marc heet.

De dochters van de Serneelsen ken ik echter niet.

@Jos Nijs.

                In de Hallestraat naast de Select had ge de cinema zeker. Maar de naam ??? Ik tip op Forum. 

En dan had ge nog the oscars onder den st Romboutstoren , waar die geweldige DJ speelde. Hij was ook actief op de vrije radio en daarvoor in de Werfhoeve te Hofstade.

Was wel een bangelijke dj.

Beste, marleentje is al jaren getrouwd met den lou, vroeger nog garcon in de pub,

nu baten ze al decenia samen de zeeman uit, ne duikwinkel, eerst in de hoogstraat, daarna, op de schubertlaan??? het is die straat dat van mechelen naar hofstade gaat, niet den tevurensteenweg, maar die nieuwere.

De Jubellaan bedoel je

Uit 'De Pub' in den Bruul bleef ik buiten nadat ik had gezien en gehoord dat een jong Spaans koppel, hij in een witte smoking en zij in een prachtige avondjurk, door de portier geweigerd werden. Anders zou 'den baas' hem onder zijn voeten geven, zei hij. Je had in die tijd elders nog bordjes 'Interdit aux nord-africains'.

 

o.a. 2007-10-13 Jan G. en 15/10/2007-10-15 bert:

Behoudens vergissing van mijnentwege...

"Den Bazar" was de 'Grand Bazar' tot die 'Galeries Anspach' werd. Die hoorde met de Innovation (waar tot 1964 cinema Rio met naast de zij-ingang de dancing Novelty  waren) tot de grootste en chiquere 'grootwarenhuizen'. De Studio (die daarop naar de Begijnenstraat verhuisde, aldaar speciaal voor de eroticaliefhebbers zodat jongens van 't College er best niet betrapt werden aan de vitrinekastjes bij de ingang) met erboven de (sinds de jaren '50 'nieuwe') ABC dancing en de Cinex lagen in de Bruul tussen de Priba en de hoofdingang van de Rio. De Sarma aan 't Streutsje van de Lein (Geitestraat) werd overgenomen door Hema in 1998. De Nopri met ingangen in het Nauwstraatje en op de Ijzerleen, was de derde goedkope supermarkt (toen ook nog steeds 'grootwarenhuis' genoemd).

In 1974 vormde de fusie van Grand Bazar, Innovation en Bon Marché de groep GB-Inno-BM, later kortweg GIB Group. Sarma, Nopri en Priba hoorden eveneens tot die groep, maar ik denk niet dat toen alle vijf de mij bekende Mechelse 'grootwarenhuizen' nog bestonden, althans niet onder hun oude namen, of nog van de eigenaars waren die tot eenzelfde groep toetraden. Disport hoorde wel bij die groep, net als Unic, Brico en Auto 5. Ik denk dat te Mechelen de eerste grote 'supermarkt' die aldus genoemd werd, het 'Discount Center M' was, een latere Maxi GB, welke de Carrefour werd die in 2010 uitverkoop hield en nog steeds leeg staat

 

Op de Veemarkt had je aan dezelfde kant als de Number 1 ook de Clowns, ik meen in tweede helft der jaren '70 een populairé cafe en dancing; raar dat die nog niet vernoemd werd, Ik kende de naam 'Sinatra' niet voor de privéclub van wijlen Jan Van Vaerenberg, wel 'Den Duvel' (eigenlijk een vzw, dacht ik, waartoe er een inschrijvingsboek lag en wat ekskuusschilderijen hingen, om wat belastingen en taksen te 'besparen'). Mechelse 'garçons' kwamen er diep in de nacht cocktails drinken, liefst gemixt door Jans zoon Roel. In Bonheiden hield deze laatste wat later 'Den Tots' open en na zijn scheiding diens ex, Hilde, bij de dorpskerk café 't Preekhoekje.

Waar in de Schipstraat voorbij de 'Madrid' ooit 'De Golm' was, hadden Willy K. en Claude G. een tijdje een laatavondlijk café. Claude en Jan Van Vaerenberg deden mekaar wel eens 'den duvel' aan en men kon de ene "Dief! Dief!" brullend over de 'Hoogbrug' zien aanhollen achter de andere met barkruk, weer eens teruggepikt uit de ene zijn zaak. Claude hield met Jan(neke) Vdv. nog de 'Babbits' open op de Vismarkt, waar eerder de 'Vee' was geweest en later de '56' en de Cirque kwamen. Van dan af begon het een 'nettere' buurt te worden, en de Maanrock van Somers palmde de Dijlefeesten in. In Claude's jaren daar had ie een paar 'boulies' voor zijn soepstand op de feesten in een diepvriezer van 't Stamenee gestopt. Een andere stand verkocht brochetten en vulde vanuit diezelfde vriezer aan... Niemand klaagde over 't vlees ervan maar een ganse rol boulie was mysterieus verdwenen.

Correctie: De Sarma in de Bruul kwam natuurlijk uit in 't 2e 'streutsje van de Lein' (Blauwhondstraat).

Nog een kleine aanvulling, de "Clowns" was op dezelfde  plaats als de vroegere "number 1" in datzelfde gebouw was ook het restaurant van "den Tony" voor hij naar de Wollemarkt verhuisde. Later kwam er een Grieks-  en binnenkort  wordt het een Thais restaurant. (Yam Mie Yam)

@pol van hoof:

De 'Clowns' was in dezelfde huizenrij als de 'Number 1'. Ik dacht dat tussen beide een paar huizen in stonden, want daar bestonden enige tijd gelijktijdig twee dagcafé's die 's nachts dancing waren. Als de Clowns de plaats innam van de Nr.1, welke naam zou dan die andere gehad hebben die ietsje dichter naar het Varkensstraatje toe gelegen was?

Tony en zijn lieftallig vrouwtje hadden er (wellicht inderdaad op de locatie van de Clowns) 'Al Garda', een overigens uitstekend Italiaans restaurant waar ik geregeld mijn middagmaal at.

Wie gaat daar dat Thais restaurant openhouden? Wat betekent 'Yam Mie Yam'? Dat lijkt me op het eerste zicht iets nogal bizar als 'Afsmakend ik heb afsmakend' (naar onze normen is Yam echter 'pikant'). 

de cinema's op de botermarkt waren rex en calypso en in de jaren 70 en miss nog later had je daar in de pauze nog een mevrouw die rondkwam met frisco's.

ik denk dat er in de euroshopping ook een cinema geweest is maar daar ben ik niet zeker van.

@ Yves : Inderdaad.  Daar heb ik ooit nog "The Big Red One" gezien met Lee Marvin !

De juiste naam was Martino Bar.

De cinema in de Euroshopping  heette Studio was van dezelfde baas als het vuil cinemake De Studio in de Begaardenstraat.

In de Boucherystraat was er over de Negrita nog een klein lang cafeke de Pirat.

In de korte Bruul had ge de boutiek De BlaBla.

Op de Botermarkt waar nu den Blokker zit had ge de COOP.

In de Zakstraat was er cinema Forum.

Op de Leermarkt had ge de cafees Sfinks bij den Bert en het Chalet en de Fans.

 

 

 

 

@ Marc Thomaere

Den Blokker is waar vroeger cinema REX (vroeger KURSAAL) was. Daarnaast  had ge het VOLKSHUIS > later CODEP > Bank NAGELMAKERS. Nu denk ik MEXX ???

De Pub... dat waren tijden... Voor mij als scholier van Pitzemburg was het dé plek om even uit te blazen na schooltijd alvorens naar huis te gaan, en een matchke op den toppenbiljart te spelen. We dronken mazout (half bier, half cola) of geuze met grenadine. Meestal bleven we hangen tot de garçon met avonddienst binnenkwam (René?) - want dan ging de prijs van een consumptie omhoog... Ik kreeg thuis niet veel zakgeld, maar mijn vertalingen van of naar het Latijn werden daar geregeld overgeschreven tegen betaling in vloeibare natura.

Op school ging het gerucht rond dat de uitbater gevraagd had om een nooduitgang naar de kleine koer van de school (waar enkel de laatstejaars mochten komen) te mogen maken, wat door "de Pief" (Guillaume Crols) beleefd geweigerd werd met de uitleg "ik kan mijn leerlingen er nu al amper weghouden, wat zou dat zijn met een rechtstreekse verbinding..."

Die opmerking was niet helemaal zonder grond. Wanneer het uurtje lichamelijke opvoeding rondjes lopen in de Kruidtuin voorzag, werd geregeld door een paar gasten van het parcours afgeweken om gauw een paar pinten te drinken in de Pub.

 

De "Forum" (vroegere Luxor" was in de Hallestraat, niet de Zakstraat.
Het enige vertier dat men in de Zakstraat kon vinden was het cafe "Vagevuur" (later Napoleon)

De cinema van Omer Vanderelst in de Euroshopping had in zijn naam iets met 2000 (dacht ik).

De dancing op de Veemarkt waar voeger het  "Guldenhuis" was, heet "DJ's" en nadien " Vadderik" (of omgekeerd)'

De "Sinatra" van Jan Van Varenberg had zijn (korte) stek in de Adegemstraat.

Hieronder Bert " den Hollander" van de Sfinx op 3.10.2010.

(foto R. Kokken)

Tiens, tenzij ik me vergis heb ik nergens de naam van - de toen toch knap van interieur- ciné Eldorado gelezen. Daar zit nu op de Botermarkt de C&A

Niemand van jullie ooit in de/het  "Fregat" geweest in de Hanswijkstraat ? Was vlak over de kerk.

Achterin was nog een klein zaaltje, leuk om met het schoollief te gaan vertoeven....

Uit mijn Pitzemburgtijd meen ik me ook te herinneren dat er in de buurt van het Groen waterke ooit een tijdje een zolder dancing is geweest, kan me eigenlijk niet goed meer voorstellen, in een pakhuiszolder of zoiets, weet iemand van de "anciens" er misschien iets meer over ?

In 't "Vagevuur" was Jean (de neus) van Marja baas. Een van de beste 'zwingers' van Mechelen. Altijd diep in de nacht en (redelijk) zat volk. Later (als't "Napoleon" geworden was) werd er nog al eens gevochten. Toen was den deze ribbedebie  ... Maar in den tijd van de 'neus' hemmekik â da noeijt ni gezeen zenne Roger ... (gotwett waa zaatte goa dan ?)

@ Eddy: De zolder in het doodlopend straatje in de De Stassartstraat was de "Academiazolder"

En ja in 't Fregat, bij "de schipper" ben ik heeeel veel geweest (in het zaaltje achteraan waar Jan en Dora achter de toog stonden)

Hieronder de Zakstraat en de plaats waar ooit "'t Vagevuur" stond.  Op deze foto van 1970 heette het al "Napoleon" , uitgebaat door Harry De Boeck, de broer van Jean De Boeck die in die tijd het "Guldenhuis" op de Veemarkt had.

Maria (van de Neus) heeft in de jaren 50 ook nog in café "De Nieuwe Hoek" (hoek Nokerstraat/Stassartstraat) gewerkt en na "Het Vagevuur" woonden ze in 1968 in de Jodenstraat.

Begin jaren 60 werd "Het Vagevuur" druk bezocht door de Hongaren die daarnaast in een soort fortje woonden.

In "mijnen tijd" waren Dance on little girl van Paul Anka,  Runaway van Del Shannon en Wheels van de String-a-longs er grote hits.....

'k heb er ooit ene Mille Van Zan (San) er het café half weten afbreken toen hij een van die nagemaakte boomstammen van onder het plafond trok :-)

Met dank aan Luc Croonen voor de foto.

 

Na de sluiting van de Napoleon is dit een tijdje het vergaderlokaal van de Humanistische Jongeren geweest (midden jaren 70).

Wieland Volkaert, zonder (weer eens) den ambetante te willen uithangen, ben ik er bijna zeker van dat het er (in 't Vagevuur) plezanter was toen 'den neus' er nog zat dan later (bij de Humanistische jongeren) ... ;-)

Eddy, ik ben er zelfs zeker van dat ge gelijk hebt, want na een tijdje hebben ze de afdeling opgedoekt... Maar ik herinner me nog wel dat er een lezingencyclus georganiseerd werd over de Spaanse burgeroorlog - en de gevolgen ervan - Franco leefde toen nog, denk ik . Om specifiek over de situatie in Baskenland spreken hadden ze Walter Luyten uitgenodigd. Die was onverwacht verhinderd, maar - met zijn gekend gevoel voor humor - liet hij zich vervangen door een andere, zeer goede spreker: een pastoor. Als ik me goed herinner heette hij Dockx...

 

En op de leermarkt waren de Maxim's en het Oud Chalet, bij de Richard en je had er ook nog een jeugdhuis/dancing in een kelder.

 

Ja, dat jeugdhuis was de Asgard, die tevoren op de Haverwerf was. Naast de Asgard was ooit de vreemdste horecazaak van de stad: de "Mills", helemaal in het teken van de molens. Het interieur was aangekleed met onderdelen uit oude molens, en de tafels stonden op draaiende stukken vloer, alsof het molenstenen waren. Voor mij was het de plaats waar ik voor het eerst leerde dat je in een slaatje niet alleen rauwe groenten, maar ook fruit, ananas bijvoorbeeld, kunt verwerken.

 

Raar dat de Kings, later de Bullclub op de Vismarkt nog ni vermeld zijn.

In de Stassartstraat de Galaxy , een kroeg met veel dochters, zijn daarna verhuist naar Eppegem. In de Kerkhoflei Cafe Voetbal bij de familie De Haeck.

Op de T in de Zakstraat en de Muntstraat was geloof ik de Kingsroad die later aan het station zijn gaan zitten.

In den Bruul had ge den bakker Napoli en op de hoek van de Korte Schipstraat Sidonie Vermeulen, beide met een gelagzaal. Op de hoek met de Grote Markt zat Van Roey.

Cafe Vijfhoek bij den Marijnen is ook al geschiedenis.

 

 

Nog vergeten, op de Ijzerenleen Den Bien, een danscafe open tot in de vroege uurtjes.

Op de Steenweg hadden we nog een cafe de Lido van Swa Pot en achter den toog of soms er voor Sandra (ben niet meer zeker van de naam) . Een ferm mokke maar met een ventte stem.

 

 

@ Thomaere Marc:  De Kings Road was niet op de T met de Muntstraat en de Zakstraat, maar met de Huidevettersstraat.  "Den Tarzan" is daarna idd verhuisd naar de Zodiac aan het station.

De naam van de dochters ken ik niet meer zeker maar ik dacht dat het Lizette en Marie-Jeanne was.

Sandra die bij Cois "Pot" Borrey  werkte was geen vrouw met een ventenstem maar een vent met een vrouwenstem. Haar/zijn  echte naam was Ludo Fransen.

Roger, was dat dan een filiaal van den Daan in ' A ' ?

Néje G.L. verre van.

Ja Roger, Tarzan Rik en Tinneke van de Zodiac. Dochter Marie-Jeanne heeft nog de Manhattan (de vroegere "Bij Rik Van Steenbergen") opengehouden. Nog in de Statiestraat "The King" bij Gilleke en Raymond (De Coninck); hij was gitarist bij de combo van Marco Remes, dewelke regelmatig optrad in La Redoute in 's Gravenwezel en in de bodega van het Radio- en Televisiebal. Den Tijl, op de hoek met de Coxiestraat, bij de Fons en op de andere hoek den Tosca, bij Pierre en Odette, later dochter Danielle en Jos. Pierre Ghysels, de verdeler in het Mechelse van de bieren Safir. Nog wat verder de Kazou, bij de Jules. Raar dat ik nog niks gelezen heb over "Frans de Koreaan" of over houten poot Jef (Pére) Pikkel van de Pigalle, vroeger in de Munstraat en na brand verhuisd naar de Befferstraat.

De King bij Raymond en Gilleke was mijn stamcafé tussen 1963 en 1966.  Op de hoek van de Coxiestraat hadden we dan ook nog de Richelieu en op de hoek van de Arsenaalstraat de Telstar bij Benny.  Bij Frans de Koreaan ben ik slechts een paar keren geweest toen hij nog café hield naast "De Piraat" in "den aoven Brul".

Verdorie Roger, je hebt gelijk: de Richelieu, bij den Dobbele. Had een paar ferm dochters en zijn naar Hofstade getrokken (denk ik) en toen is het Tosca geworden. En den Benny was ik ook vergeten. Bij Frans de Koreaan heette het The Piper, dacht ik. En veu de soldaten waren er de kroegskes over de kazerne en in de Merodestraat den Burton, de Primus en de Silver Dollar (allemaal met serveuzen), waar nu ongeveer de politie zit. Het zou in dien tijd ni waar geweest zen (lol). Al die kroegen stonden in den Baron Michel op de zwarte lijst, daarom konden die mannen ni te veul van hunnen tek maken. Daar zen verschillende mutsen en plastrons achter gebleven zelle.

Verdorie Roger, je hebt gelijk: de Richelieu. Ze noemde de patron " den dobbele", had een paar ferm dochters en zijn daarna naar Hostade getrokken (denk ik). Daarna is het Tosca geworden. Den Benny was ik ook vergeten. Bij de Koreaan heette het The Piper, dacht ik. En dan hadden we veu de soldaten nog de kroegskes op de Liersesteenweg en in de Merodestret den Burton, de Primus en de Silver Dollar, allemaal met serveuzen, en zo ongeveer waar de politie nu zit. Het zou in dien tijd niet waar geweest zijn (lol). Die café's stonden in den Baron Michel allemaal op de zwarte lijst, zodat die mannen ni teveel van hunnen tek konden maken. Desondanks zijn er toch veel mutsen en plastrons daar achter gebleven zelle.

Jeango, "den dobbele" heette Duplessis en noemde zijn café de "Richelieu" omdat  Armand Jean du Plessis de echte naam was van die fameuze kardinaal.

De Burton werd opengehouden door de grootmoeder van Jeanneke Liekens, die naast de feestzaal in de Merodestraat dan weer de "Pampam" uitbaatte.  Dat mens was al behoorlijk oud en werd volgens haar kleindochter duchtig door haar serveuses bestolen  :-)

Zij was ook de grootmoeder van de Mechelse orkestzangeres Maria Liekens. 

Ik heb niemand horen spreken van De Nieuwe Adegem in de Adegemstraat, twee huizen voorbij de muziekhandel De Monte.Voor de studenten van het Lemmens een ideale plaats om een partijtje te biljarten. Het alibi was vlakbij.
De patron van de muziekhandel was Mr. Siebens die de winkel deed samen met zijn zuster van wie wij jarenlang dachten dat het zijn moezder was.  Die dame ging lichtjes gebogen en had altijd een zwart satijnen voorschoot aan.  Een beetje zoals het "stoeltjeswijfke" in de kerk. 
Toen ik met de Mechelse Liedertafel begin zeventiger jaren een concert gaf met muziek van Philippus De Monte, werd deze 16de eeuwse Mechelse componist (Mechelen 1521-Praag 1603) door Desiré Van Daele, de toenmalige burgemeester, omschreven als"De Monte uit de Adegemstraat."  De brave man werd helemaal niet gehinderd door enige voorkennis.
Mr. Siebens was organist in de H.Hartkerk en voor ons Lemmensstudenten was het absoluut onbegrijpelijk hoe die man nog kon zingen zonder zijn tanden van mekaar te doen. Want zo sprak hij ook.

 

@Roger,

Toen ik in 1956 in den Baron Michel mijnen diplom van radio operateur ging halen, met de morsesleutel wel te verstaan. Toen was den Burton - op het hoekske - het beste soldaten kroegske van heel de stad. De bazien noemde Jeanekke als ik mij niet vergis. Een klein rond oud vrouwke met een brilleke. Maar de serveus, die was uit ander hout gesneden. Lily kwam uit Leuven en deed heel het kot uit zijn voegen barsten. Wat ik echter niet geloof is dat Lily ooit haar bazin zou bestolen hebben. Het heeft ook niet lang geduurd voor ze zwanger was.

Tja Louis, ik weet ook niet meer dan wat haar kleindochter me heeft verteld enne... op de hoek had je de Primus, de Burton was daarnaast. 

. _ .   _ _ _    _ _ .    .    . _ .

Om G.L. eens te testen op zijn Morse-Kennis, heb ik een tekstje door de Morse-Code-Translator gehaald.

Eens kijken of hij het terug kan omzetten naar een tekst.

@r Urbain Van Asch:  de studenten van het Lemmensinstituut hadden in de Adegemstraat toch ook andere adressen om te biljarten, het Invalidenhuis bv???

@Gimicko: :::: .- -. --. - / . .-. / .- .- -.

Gim, ik weet ook wel dat ge die code nog ergens kunt opvragen maar ik ga er niet meer aan beginnen. Trouwens, zijn er nog veel mensen die de tien geboden kennen ? Of de twaalf apostelen ? Om van de wegcode nog maar te zwijgen.

Sorry Roger, maar ik heb altijd gedacht dat den Burton op 't hoekske was. Wat maakt het uit ? Het is toch allemaal passee.

@ G.L. : Hier de oplossing.

@Jokke oep zeun

 

netjes blijven hé :-)))

@bert & @Wieland:

Het jeugdhuis Asgard was initieel aan de Oude Brusselstraat, dan geruime tijd op de Haverwerf en tenslotte op de Leermarkt. De grote zaal op die laatste locatie liet drukbezochte 'T-dansants' toe, zodat het in 't weekend een discotheek bleek: Men kon makkelijk 'lid' worden louter voor de discoweekends. Een incident waarbij een nog net minderjarige uit een bezoekend Brussels groepje een tamelijk jonge vrijwillige medewerker die in een vechtpartijtje wou tussenbeide komen, neerstak - met dodelijke afloop - maakte een eind aan de discoweekends. Na nog een achttal jaren nochtans goede werking maar voor een plots en permanent  veel kleinere groep jongeren, de echte kern waarvan zowat de helft ook minstens de Haverwerf had meegemaakt en dus boven de leeftijd van de doelgroep was, besloot de Socialistische Partij haar jeugdhuis op te doeken. Dat was, behoudens vergissing van mijnentwege, in de weken rond de vorige Hanswijkcavalcade, dus in de late zomer van 1988. Het bleef dan nog wel een maand of twee open, zodat de leden-medewerkers en de overige laatste leden de spijtige teloorgang konden laten bezinken.

Ben nog steeds op zoek naar de uitbaters van de Hobbyshop te Mechelen uit de jaren 80 !!!! Waar ging jullie overstock van Barbie destijds naartoe ? Ik was destijds een vaste klant van jullie en nu verzamelaar . Als je dit moest lezen , laat mij dan een berichtje op 0578545402 , alvast van harte bedankt !!!

@ Marc Thomaere: nogal logisch dat Sandra een "ventestem" had: ze was als jongetje geboren. Ik ben overigens niet zeker of ze enkel travestie of volledig omgebouwd transgender was.

Ja de "naam" was Sandra ;-)  en recht over de Lido had ge den jimmy's waar ik jaren heb gewerkt

 

Op oudejaarsavond 1985 mocht ik voor het eerst uitgaan van mijn ouders, want in december van dat jaar was ik 16 geworden. De eindejaarswissel heb ik toen gevierd met mijn kameraden in dancing The Oscars onder de Sint-Romboutstoren. Nadien gingen we bijna iedere zaterdagavond naar The Oscars. Als we dan rond 2 a 3 uur in de morgen naar huis gingen, dan passeerden we eerst nog een frietkot dat toen op de Wollenmarkt stond ter hoogte van een café (dat toen uitgebaat werd door Spanjaarden, meen ik) op de hoek van de Katelijne straat. In die perioden heb ik ook een meisje leren kennen in The Oscars. Zij was van Vilvoorden. We hebben een paar jaar verkering gehad. Nadien hebben we elkaar nooit meer gezien. Wat was dat toch een mooie tijd. Soms word ik weemoedig om met de wetenschap te moeten leven dat die periode nooit meer zal terugkomen. Mijmeringen.

Als ik mij niet vergis, heette "Sandra" Ludo Frans(s)en.

De laatste uitbater van de Hobbyshop was Tony Linsen die de zaak van zijn schoonvader had overgenomen (of gekregen).

 

De dochter van François Serneels, Marlene, die had samen met haar man de Lou ne winkel op de Jubellaan in duikersmateriaal. Maar of dit nu nog is weet ik niet want haar man is enkele maanden geleden overleden.

Naast het smalle straatje dat van de Veemarkt naar de Merodestraat liep had je eerst een kleine bakker annex snoephuisje en daar juist baast had de de vroegere Vaderick achteraf DJ's daarnaast was het duivenlokaal en dan kwam de vroegere Number one achteraf The Clowns waar ik nog gewerkt heb.

Vervolgens had je een fotowinkel met daarnaast de duister kroeg van lichte zeden Candlelight genoemd.

Wie herinnerd zich trouwens niet Swa pot met Zotte sander in de volksmond (Sandra) een transsexueel.was gelegen aan t begin van de ijzerleen rechtover the stones.

@Hoy:

De Spanjaarden in het café op de hoek van de Katelijnestraat waren Carmen en Mariano, hoewel hij, een magere kerel, tot in de late uurtjes ook wel elders op de Wollemarkt kon uithangen. Zij, een euh, gevuld figuur, prepareerde goeie sangria met flink doortrokken fruit. De bank bij de verste hoek van de deur af, werd zowat twintig jaar geleden door de haar veelal betrekkende dames van vooral middelbare leeftijd, inclusief de uitbaatster, 'de mosselbank' genoemd; enkele werkten aan de Gentsesteenweg in de nadien uitgebrande sauna Imelda. De laatste keer dat ik met Swa Pot [François Borrey] babbelde, was in de zomer van 1994 aan de toog van dat caféke van Carmen. Het rond pensioenleeftijd gekomen echtpaar zou naar hun geboorteland teruggekeerd zijn.

@Van Praet Andre:

De dancing Vadderik was genoemd zoals de gemeenzame naam voor het Neptunusstandbeeld, welk toen nog ongeveer in de verlengenis van die huizenrij op de kop stond van het toenmalig pleintje (nu brede rijbaan) voor het College: De reeds zowat tweehonderd jaar op zijn pomp mijmerende zeegod werd door Frans Langhemans uitgebeeld als nogal een vadsigaard, een tikkeltje teveel opgepompt.

Ik neem aan dat je laatste paragraaf slaat op de Lido [oep ze Mechels, want bij dat op de Champs-Élysées hoort in AN als lidwoord 'het'].

@ alleman:

Was die Candlelight naast fotograaf Van Daele, het huis waar een homokroeg kwam, de Napoleon of was het Bonaparte? In de vroege jaren '80 was in de voormalige Clowns, het Italiaans restaurant Al Garda, uitgebaat door een koppel. Als pousse-café kreeg men er steeds een kruidig likeurtje in een glazen laarsje; haar voornaam ligt op 't puntje van m'n tong... maar die plakt nog een beetje. Als ik me goed herinner, herbegon hij, Antonio alias 'Antony' ofte 'Tony,' daarna op de Wollemarkt, ik denk waar een jaar of vijf geleden 't kot uitbrandde - niet de [Lord] Nelson van wijlen Tony Cabana van de Amsterdamse Jordaan, maar die Italiaanse Tony La Girolamo heeft wel een tijd ook de [Arms of] York gehad - of heeft die misschien nog want ik heb het reilen en zeilen van de Mechelse horeca al een tijd opgegeven, liever dan een sigaret. Nu ik het toch druk over allerlei vurigheid heb, zou candle light in de Verlichte Eenentwintigste Eeuw eigenlijk nog wel blijven mogen?   ;-)

De "Napoleon" was de opvolger van "'t Vagevuur" in de Zakstraat (ca 1968), uitgebaat door wijlen Harry De Boeck (broer van Jean De Boeck die ooit het Guldenhuis openhield).  

De "Bonaparte" (ca 1970) was dan weer in de Hanswijkstraat en werd opengehouden door Elly (ex vouw van Jan Torfs en Guy Geens) en Jenny die voordien in de Hallestraat de Pelgrim uitbaatte en nog eerder dienster was bij "Zwètte Maria" in de Pavillon Belge. 

@Roger Kokken: Tenzij je nog een andere ware naam weet van die kleine met zijn dwarse hoed en maagpijn, waarvan een figuurtje dat kroegje op de Veemarkt op of nabij de hoek naar de Biest toe sierde, zijn er dan in Mechelen meer dan één café geweest met de naam (ik denk) Bonaparte of Napoleon (kan 't misschien geweest zijn). Ik was er één keer binnen en niet per vergissing: een van mijn beste vrienden sinds zowat tien jaar voor we ons van onze respectievelijke seksuele "voorkeur" (sic) stilaan begonnen bewust te worden, herbezocht Mechelen toen een jeugdvriend (vermoedelijk voor één van ons ook in wat uitgebreidere zin) dat zaakje samen met een compagnon uitbaatte. Ik heb echter geen goed aanknopingspunt om er een jaartal op te plakken, maar 't moet tussen 23 en 33 jaar geleden zijn.

P.S.: Effen seksueel veegericht googlen leverde meteen het huisnummer 17, dus naast Van Daele, voor "Bonaparte" - hoewel nu net als op de hoek genoemd naar een iets kleinschaligere recentere immobilienspecialist. Zou deze laatste al in de voetsporen van het keizerke op onze Toren geraakt zijn? Dat doet me nu voor het eerst afvragen, of nota bene een destijdse stamkroeg, De Kleine Keizer in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, oorspronkelijk naar Napoleon genoemd was. Waren Marc en Lieve Vertessen de naamgevers of bestond die al eerder?

@ SomeHuman,  je destijdse stamkroeg in de OLV straat werd niet naar Napoleon genoemd maar wel naar de onderbijtende Habsburger.  Het huis heette ooit "In de grote keizer"  en toen er een café van gemaakt werd hebben de uitbaters het toen ludiek "In de kleine keizer" herdoopt.

@ Some-Human

Zoals Roger reeds melde vormde de "Grote Keizer " oorspronkelijk één geheel met de "Kleine Keizer" dit in de 16de eeuw. Napoleon Bonaparte (° Ajaccio 15/08/1769 + St Helena 05/05/1821) had dus hier niets mee te maken.

Destijds was er een brouwerij gevestigd (De Grooten Keizer) en onder het Franse bewind > Grooten Kabeljauw.

@Roger Kokken & Nys Jos: Dan lijkt me vooral die 'Grooten Kabeljouw' een ludieke herdoop. Er lijkt me geen reden tot wijziging geweest te zijn voor mei 1804. Zou wishful thinking toen iets met het besef uitstaan gehad hebben, dat het gebouw van de Grote Keizer (waarschijnlijk, net als ik in de Kleine vaststelde) flink onderkelderd was? De Franstaligen die tot dan de oorspronkelijke naam kenden, zouden niet meteen de woordassociatie achterhaald hebben waar men Napoleon I naartoe gejaagd wou...

nu jullie allemaal over de café's bezig zijn...... den bekenste en recentste garcon in mechelen.

Den Affit ! zou dieje nog ergens rondhangen?

 

 

 

@Nadja: Recentste? Ik ben niet mee. Hij was al voor de Vivaldi opende garçon in de Kleine Keizer. Heel lang niet meer gezien.

Naar het varkenstraatje was de DJ gelegen voormalig Vaderick en The Clowns was de voormalige club Number One .

De clowns werdt uitgebaat door Heireman Gaston voormalig uitbater en DJ van een Discotheek in Overmeire Donk.

 

Achteraan op het 1 ste of 2 verdiep was er een kleine cinema in de euroschopping waar ik toen nog de film Easy rider heb gaan zien met Peter Fonda

Ja dat was cinema "De Club", uitgebaat door Gomaar Verelst (die ook 't "vuil cinemake" Studio in de Begijnenstraat runde).

Ik herinner me nog dat ik in De Club  de fims "The life of Brian", "Le vieux fusil" en "The elephant man" gezien heb.

Toen het voor "De Club" en voor het merendeel van de handelszaken in het complex over and out was, is die zaal nog even gebruikt geweest door het mMt als repetitieruimte!    

Ik heb daar als jonge gast o.a. "Ben Hur" gezien, wat toen al een oude film was, die nog eens van onder het stof werd gehaald om de jeugd de kans te geven kennis te maken met de monumenten uit de filmgeschiedenis. Dankuwel Gommer! Wij hadden thuis geen tv, en zelfs voor wie er wel een heeft, dergelijke spektakelfilms komen maar tot hun recht op een groot scherm.

Behalve cinema De Club had je aan die achteringang in de Huidevettersstraat, ook nog toen de filmlas definitief gebroken was, een studentenclublokaal 'De Club' -  ik dacht van [o.m.] de Wesp (De Nayer, toen nog aan de TSM).

Hallo had er iemand nog meer informatie over de Richelieu van den dobbele

heeft er iemand informatei over een cafe gehouden door john en marina (dochter van zjang serneels ) te mechelen ergens in de jaren 80