Mechelen vanuit de lucht

met categorie:  
Vorige week stootte ik per toeval op een voor mij onbekende site die ik jullie niet wil onthouden: Virtual Earth. Het is het antwoord van Microsoft op Google Earth. Maar in tegenstelling tot het originele, maakt Microsoft gebruik van foto’s die vanuit een hoek zijn getrokken. Je kijkt dus schuin naar beneden, alsof je bijvoorbeeld op de 17de verdieping van een appartementsblok staat, wat natuurlijk meer toont dan satellietbeelden die loodrecht van boven zijn genomen.

Maanrock in opbouw

Ten tweede heeft men zich de moeite getroost elk plekje vanuit de vier windrichtingen vast te leggen, je kan dus een gebouw vanuit vier perspectieven bekijken. Ten derde zijn de foto’s van goede kwaliteit. En ten vierde zijn ze nog redelijk recent ook.
Net als bij Google Maps kan je ook het stratenplan bekijken, maar MS Virtual Earth is in eerste instantie geen downloadbare tool, maar een website. Je hoeft dus niks te installeren (tenzij je 3D wilt gaan), dus je je kan er vanop elke geconnecteerde pc op.

Wat heeft dit nu met Mechelen te maken?
Wel het grappige is dat je Mechelen hierop in detail kan terugvinden, maar dat steden als Brussel, Parijs, Tokyo of Moskou voorlopig nog niet beschikbaar zijn. Maar wij Manenblussers wisten al langer dat we ons onderscheiden van de Vaartkapoenen.

Nu de vraag voor de medebloggers; wanneer zijn de foto’s op Virtual Earth getrokken? Hierbij enkele aanknopingspunten:

Werken Melaan
De Melaan is uitgegraven maar nog niet af

Karimata weggesleept
De Karimata is weggesleept

Maanrock + Melaan + Karimata; mijn gok is augustus 2006.
zo gedetailleerd was het enkele maanden geleden nog niet
Heel knap, maar idd.. er zitten nog wat onnauwkeurigheden in die zeker kunnen omschreven worden als kinderziekten. Voor Aalst bvb kon ik met de beste wil van de wereld het beeld van de opgegeven straat niet op het scherm krijgen alhoewel ze blijkbaar correct was geselecteerd. Er was ergens een verschuiving van de straten t.o.v. het kleine mapschermpje. Maar in elk geval,stukken gedetailleerder dan Google Earth.
fenomenaal! (ik moet dus geen daken meer beklimmen... ;-)
Jans , ik dat dat gij dit voor Microsoft bewerkstelligde ? LOL
Vorige zomer vloog ik terug naar ons Belgenlandje vanuit Marokko en was een beetje verveeld uit het vliegtuigraampje aan het kijken toen ik plots tijdens het afdalen een grote brug zag...

...maar als dat de brug van Willebroek is, dan moeten we over Mechelen vliegen, toch ?

en inderdaad, even later bevond de Maneblussersstad zich pal onder ons...te kort om echt veel details te onderscheiden, maar Sint Rombouts en de Grote Markt zag je alvast heel duidelijk.

Trouwens, als je de laatste foto van de Haverwerf en de Vismarkt/Melaan bekijkt, zal je verschillende tenten zien staan die er anders niet staan.

Ik zou dus bijna durven stellen: Dijlefeesten ?

Wat denken jullie ?

(en als grappig detail: I can see my house from here :pppp))
Ik ben is gaan piepen en als je de 3d versie wil gebruiken, hangt het er toch vanaf welk weer het was toen ze de foto's genomen hebben.
Ik wou een adres opzoeken maar kreeg alleen maar heel onscherpe beelden te zien.
Bij een ander adres kreeg ik de melding dat de locatie niet bestond, nochtans ben ik er geweest. :-)
Nou is het nog wachten op de 3D-beelden.
Misschien iets voor de Mechelaars om hun Stad in 3D te modelleren ?
@gimycko: Heb jij enig idee van de tijd nodig om pakweg de kathedraal in 3D manueel te modeleren ?
Allé gimycko, daarmee weet ge direct wat doen de komende winter ;-)
@ Kazamel :
Ooit heb ik het Stratenplan van Mechelen in 3D gemodelleerd, maar om nu elk huisje apart te gaan tekenen, dat is een beetje teveel werk...

http://mapt.stadmechelen.be...

(Galerij - Tweede rij - 3e tekening)