Mechelen-op-den-Blog

met categorie:  
Naar aanleiding van een vraag van een tijdje geleden over ‘Mechelse’ blogs, heb ik ‘s een weekje in het oog gehouden wat de bloggende gemeenschap zoal over Mechelen schrijft. Het mooie resultaat van slechts 7 dagen wil ik jullie niet onthouden, zonder al te veel commentaar. Lees en geniet.
7 octobre 2007 - Returning to Belgium
Mechelen. What a lovely city!

7 oktober 2007 - Het houdt niet op!
Ik wilde nog even kort weg, niet te ver en ik wilde vooral relaxen en ik wilde weer eens iets nieuws zien. Dus heb ik vriendin A., die al op aardig wat stedentripjes in België is geweest, gevraagd of zij nog een echte aanrader had in België en zij kwam met Mechelen. Ik heb net een luxe kamer, geboekt in een hotel gevestigd in een oude visrokerij in hartje Mechelen. Ik weet eigenlijk niets over Mechelen, behalve dat er een fantastische dierentuin is, waar ze zelfs koala's hebben. Ik ben dus erg benieuwd.

7 oktober 2007 - Geen velotoerke dit weekend
Gisteren een namiddagje naar Mechelen met vriendinnetjes. Ik had niet gedacht dat dat zo'n mooie stad was. Ik was aangenaam verrast dus.

8 oktober 2007 - contour 2007 in mechelen
Op de luie, nazomerse oktoberzonnedag die het gisteren was lieten we ons vooral inpakken door de omgeving waarin bewegende beelden de boventoon poogden te halen. En bovendien niet altijd makkelijk kiezen tussen een plaatselijke rommelmarkt in open lucht, zondags kuieren in onbekende straten en steegjes, soezen in de zon of binnenduiken in het verleden van onder andere teloorgegane gebouwen die dankzij CONTOUR nog eens de muffe ruimten kunnen luchten. Want uiteindelijk droegen de authentieke locaties onze voorkeur weg. Jammer dat ik niet in Mechelen woon…!

oktober 10, 2007 - Matthias Storme en Pieter Huys over Vlaanderen of België
En wat wordt de hoofdstad van het onafhankelijke Vlaanderen zonder Brussel? Volgens hem gunnen Gent en Antwerpen wat dat betreft elkaar het licht in de ogen niet. Zijn oplossing ligt klaar: ,,Wegens zijn historische rol en centrale ligging, is er maar een echte kandidaat: Mechelen.’’

10 oktober – Brugge
so we went cycling in mechelen and i had a great time!

Nederlands, Frans, Engels, ok, maar ook in andere talen komt Mechelen aan bod.
12 okt. 2007 - 贝多芬
贝多芬一家原籍现今比利时的佛兰德地区梅赫伦Mechelen.他名字中的“凡”(van)并非德语中的冯“von”,并不代表任何贵族封号,而是用来显示其家乡。

贝多芬的祖父,也同名路德维希•凡•贝多芬出生在在比利时梅赫伦Mechelen和鲁汶大学Leuven之间的阿赫特Haacht.贝多芬Beethoven一词由荷兰语Beet和hoven组成;与德语无关。

En zo ontdek je ook nog ’s wat (zal waarschijnlijk ook staan in dat boek over België gespot in Nederland)
13 okt. 2007 - Ontzettend Alkmaar (6)
De kerk is ontworpen door Rombout Keldermans (ook de bouwer van de kathedraal van Mechelen).

Al blijft het voor een buitenlander soms wat verwarrend, want “Hoe zag die Grote Markt er nu ook weer uit?”
14 okt. 2007 - Détente et relaxation en Belgique : hotel Novotel Mechelen Bruxelles
Le Novotel Mechelen est situé au coeur de la ville, à quelques minutes des grandes attractions historiques.

14 Oktober 2007 - Herfsttocht scouts BMB
Het is weer enige tijd geleden dat we nog iets geschreven hebben omtrent de bouwwerkzaamheden van de Boortmeerbeekse scoutslokalen. Ondertussen hebben de Technische Scholen van Mechelen (TSM) hun beste beentje voorgezet, en is de ruwbouw al aardig opgeschoten.
Vooral dat Chinees (?) is erg verhelderend.
Haal dat Chinees eens door babelfish.altavista.com en het zal er al een stuk beter uitzien.

Vergeet niet dat er redelijk wat Chinezen in Mechelen verblijven, persoonlijk ken ik er enkelen die een blog bijhouden.
Babelfish spreekt: "Beethoven a Beethoven ancestral home nowadays Belgium's Buddha 兰德 area plum Herron M e c h e l e in the n. his name "every" (v a n) by no means in German Feng "v o n", certainly does not represent any aristocrat to confer a title upon, but is uses for to demonstrate its hometown. Beethoven's grandfather, also of the same name Luther 维希 □every □Beethoven is born in word is composed in Belgian plum Herron M e c h e l e n and between Lu 汶 university L e u v e n Achter H a a c h t. Beethoven B e e t h o v e a n by dutch B e e t and h o v e n; Has nothing to do with with German."
het blijft dus Chinees ...
"oktober 10, 2007 - Matthias Storme en Pieter Huys over Vlaanderen of België ...

En wat wordt de hoofdstad van het onafhankelijke Vlaanderen zonder Brussel? Volgens hem gunnen Gent en Antwerpen wat dat betreft elkaar het licht in de ogen niet. Zijn oplossing ligt klaar: ,,Wegens zijn historische rol en centrale ligging, is er maar een echte kandidaat: Mechelen."

LAAT DEZE KELK AAN ONS VOORBIJGAAN !

Alsjeblief, geen Hoofdstad of Hoofdstedelijk Gewest met al die Hoofdstedelijke problemen en zo...

Mechelen laten zoals het is, lekker knus en een Leefstad en niet al te groot ! Het is prima zoals het is, dus... houden zo !

Dit is nu iets dat ik die gasten van Antwaarpe met alle plezier gun, se...
Oct 12, 2007 - No rest for the wicked...
All 3 of us found ourselves in the beautiful surroundings of Mechelen! We all fell in love with the place instantly and starting to forget all about our sleepiness.
Mechelen's Cathedral has the most amazing tower ever! Naturally Mechelen has a perfectly picturesque square that roads with endless shops of all sorts start. So many people enjoying the -freezing but still - sunny day, people of all ages, relaxed and smiling... I thought I was in some fairy tale or something...

http://www.travelpod.com/tr...
18 oktober 2007 - Geduldig werkje
Niet gedacht dat ik nog het geduld en de concentratie zou kunnen opbrengen om nog eens zoiets te tekenen… maar het is dus toch gelukt. Het is de Sint Janskerk in Mechelen vanuit rolstoelperspectief zoals ik ze deze zomer zag.

http://www.an-wauters.be/we...
16 oktober - Emigratieplannen
Intussen lijkt men in andere steden toch al slimmer te zijn geworden. Zondag was ik op wandel in Mechelen en wat lag er daar naast de Dijle, pal in het centrum, te midden van het sociale leven? Juist, een rusthuis. Als ik oud ben, emigreer ik naar Mechelen...

http://deanderekrispeeters....!F8782529305AA77E!591.entry
15 oktober 2007 - mechelen!!!
Onlangs ontvingen we het goede nieuws dat stad Mechelen zo gul is geweest ons project een subsidie toe te kennen van 1070 euro. Nu de jeugdbeweging op gang begint te komen kunnen we het geld zeker goed gebruiken. Het zal in ieder geval nuttig besteed worden.
Van harte bedankt Mechelen!

http://jasmienenthomas.blog...
More recently we've been hanging out with Jon, who plays the carrolin here in Mechelen. We saw some cool video art here.

Monday, October 22, 2007 - Belgium... how delicious!
http://awesomeeurotrip.blog...
En bloggers wereldwijd blijven ons stadje de hemel in prijzen;

(Babelfish vertaling uit het Portugees) A very interesting tourist city and a tip for who likes churches and its "curiosidades"; Not very far from Brussels, in the region of Antuérpia, a city called Malines (in French) and Mechelen (in flamengo). Pretty and charming, Mechelen conserves more than 300 building and protected houses...

24/10/2007 - Catedral de Saint Rombaut da Bélgica, haja fôlego!
http://oglobo.globo.com/blo...
En Mechelen leeft zelfs voort in het Russisch via zijn franse benaming Malines;

(Babelfish vanuit het Russisch) Mechelen or Малин (=Malines =russisch voor framboos). However strange, from its name was formed the Russian expression "raspberry-colored ringing". The fact is that from the XVII century Mechelen became the European center of bell casting and bell music.

October 25th, 2007 - Бельгийские города
http://perlamudr.livejourna...
Malinovy zvon = klokkenklanken van Mechelen (dixit Jo Haazen)
If you ever have the chance to visit this biennial you should! The concept is great: video art of high quality and from all over the world is shown in old and often abandoned buildings. Not only do you get a chance to see great art but also great locations and the combination is simply divine!
Nov 2, '07 - Contour-Decoder (Mechelen, 5-10-2007) - http://batz.multiply.com/re...
Saturday we head for a town north of Brussels called Mechelen, it is famous for bell ringing and has 197 carillon bells, however, we do not see these and instead go to the toy museum, this was quite good and there were enough hands on stuff for the children to remain entertained.
Sunday, November 04, 2007 - http://laundertour.blogspot...
Met Els & Daan lekker naar Mechelen geweest afgelopen weekend. Lekker gewinkeld, museum bezocht, film geweest en lekker gegeten en gedronken op de Grote Markt. Voor herhaling vatbaar!
4 november 2007 – Mechelen - http://mbhoorn.web-log.nl/m...
Jaren geleden waren wij al eens in Mechelen geweest. Toen zag het er allemaal nogal grauw uit. Nu is er in het centrum al flink wat gerenoveerd. Met alle positieve gevolgen van dien voor de binnenstad. Op zaterdag een interressante rondleiding met een gids door de binnenstad waar we ook diverse kerken en het gemeentehuis van binnen kunnen bekijken.
November 4, 2007 - Weekendje Mechelen - http://www.blog.mdebakker.n...
En hierbij eindelijk de vertaling van de chinese tekst, dank zij mijn chinese collega Lee Jin.
De tekst is verre van correct wat de geschiedenis van de Beethovens betreft.
De Beethoven's familie is afkomstig uit Mechelen nu in de Vlaamse regio van Belgie. Het particule "van" is niet het Duitse "von" en het betekent niet een adelijke titel, Het is een aanduiding van een plaatsnaam.

van Beethoven's grootvader had dezelde naam lodewij(s)? geen "lodewijk" ) van Beethoven.Die was geboren in Haacht,tussen Mechelen en Leuven *(in chinees schrijft hij universiteit Leuven). "Beethoven"
zijn samengetrokken nederlandse woorden "Beet" en "Hoven" en hebben geen uitstaans met Duits.
Ik citeer uit ons gastenboek:

2007-09-10
A en W, Rosmalen, Nederland: Mechelen is niet alleen mooi, maar ook een genoeglijke stad met een ontspannen sfeer.

2007-08-15
R. et M. Lyon, France:
Sur les traces de Marguerite d'Autriche,
Un sejour bref mais tres riche
(...)
Et de plus en Malines
La Biere est divine
(...)

2007-05-20
Familie L.S.: Mechelen is een heerlijke stad. Men zegge het voort.

2007-05-11
Dorota, Przemec, Zosia
POWODZENIA, Poland : We spent a really nice week in Mechelen.
2007-02-18
Renée en Jos: In plaats van enkele dagen carnaval te vieren, kozen we er voor om naar Mechelen te gaan. Heerlijke stad, veel gewandeld en gefietst, ...
2006-11-02
Lepeltier, France: Une ville magnifique.
Ik blijf er mij toch over verbazen hoe positief bezoekers zijn over onze stad. Ik ben trots op hoe Mechelen er nu uitziet, maar ik zou denken dat de binnenstad voor een (buitenlandse) toerist toch wat mager is. Tenzij ze natuurlijk goed geïnformeerd zijn en maar maximum een drietal dagen blijven.
Maandag en dinsdag was ik op de dagen van de literatuureducatie in Mechelen. In het prachtige Congres- en erfgoedcentrum Lamot vonden tal van workshops, lezingen en pannelgesprekken plaats.
14 november 2007 - Proficiat - http://biblommel.wordpress....
Traditioneel organiseren stadsgidsen Ferre Uytterhoeven en Rudi De Mets deze ‘plezante wandelingen.’ De ‘plezante wandeling’ is al jaren een succes in Mechelen.Op deze ‘Plezante Wandeling’ vernemen de deelnemers ondermeer waarom de Sint-Romboutstoren bovenaan zwarter is dan onderaan. Ze komen ook aan de weet waarom Mechelaars ‘Astridjes’ eten en wie Kobe de Potbuis en Rikske den Bult waren.

17 Dec 2007 - Mechelen verken je te voet en/of per fiets
http://www.reisreporter.be/...
Hotel Vé was vroeger een oude vis rokerij die recentelijk omgebouwd was tot een prachtig hotel in hartje Mechelen, een echte aanrader!
We kregen er een mooie suite ter beschikking & toegang tot het volledige gebouw, fantastisch gewoon!

Katelijne & Nicolas, bedankt voor de super leuke namiddag vol plezier & natuurlijk ook om me een stukje van Mechelen te laten zien. Ik dacht namelijk dat deze stad niks interessant te bieden had maar niks was minder waar, Mechelen is een knappe stad die bruist van het leven.

Katelijne & Nicolas op hotel in Mechelen - http://www.fotografie-vanim...

Kan iemand mij de franse benaming voor de stad Mechelen mij vertellen?

Gr,

Dirk

@ Dirk

Malines

Superleuk!Omdat Mechelen nu niet echt bij de deur ligt voor ons hadden we besloten om daar ergens te gaan logeren.Nou, ik kan zeggen dat was de moeite!We hebben geslapen in hotel Martin's Patershof,echt een aanrader.('t is misschien wat vroeg maar als verrassing voor valentijn kan het al tellen.)Wij waren met een groep van 12 personen en het was super gezellig.Zondag hebben we in Mechelen nog wat rondgekuierd en een tochtje gemaakt op de Dijle en zo hebben we weer een beetje kunnen ontspannen.

08-09-2009 - Leuk weekend! > http://www.bloggen.be/ronnyenjanne/archief.php?ID=501323

Realistischer - en eigenlijk wel zin om daar te gaan wonen - is Mechelen. Leuk stadje dat steeds meer opgewaardeerd wordt en momenteel nog betaalbaar is.

28-07-2009 Ik zoek een huis > http://www.goedles.be/2009/07/28/ik-zoek-een-huis/

Mechelen is mooi. En het hotel waar ik was was echt PRACHTIG. (...) Lief he, Mechelen. het voelde alsof ik rondliep in een hele grote tot leven gekomen Anton Pieck tekening.

09-10-2009 - Mechelen > http://www.stukjebijbeetje.com/2009/10/mechelen.html (met een reeks foto's!)

Nog wat foto’s van Mechelen

18-10-2009 - Zondag > http://richardvanleeuwen.wordpress.com/2009/10/18/zondag-3/  (met een originele foto van de Grote Markt!)

En dit prachtige stadje bekijken, met zijn met kinderhoofdjes geplaveide pleinen en monumentale gebouwen (Adriaan, kijk nu toch eens wat je doet!). Waar een allochtoon ons de weg wijst in een vloeiende Vlaamse tongval. Waar een café-eigenaar zich tegen ons verontschuldigt voor het lawaai van een groep medewerkers van het stadhuis, die een halve vrije dag zingend en ruziënd in zijn nering zijn komen doorbrengen. Waar we ons tegoed doen aan Mechelse koekoek en Zeeuwse mosselen.

16-10-2009 - Bij de buren > http://richardvanleeuwen.wordpress.com/2009/10/16/bij-de-buren/ 

En al gauw komen we aan het hoogtepunt van deze mooie trip, het binnenvaren van Mechelen. Bijzonder pittoresk. Kort maar knap. Dit is concurrentie voor Brugge en Gent. De steigers liggen bijna vol en we vinden het laatste plaatske om aan te meren.
Het is 12.50u We halen onze pick-nick boven en laten de verse koffie goed smaken. De jachthaven ligt werkelijk in 't centrum van deze Bourgondische stad.
Als we op de kade stappen lopen we al onmiddelijk over een oud bruggetje en kijken tegen een perfect onderhouden houten gevel aan. Indrukwekkend ! We lopen over de Haverwerf en langsheen de "Lamotsite" steken het water weer over en langs de IJzeren Leen - een sfeervolle winkelstraat - naar de Markt. Die is ronduit mooi. Hier "spreekt" de geschiedenis van een zelfbewuste stad. Vele goed bewaarde oude gevels en de statige Sint-Rombautstoren. We steken de Markt over naar het paleis van Margaretha van Oostenrijk, onze vroegere landvoogdes. Een pareltje ! (dat paleis bedoel ik dan wel). Vooral de overkapping van het voetpad in de Befferstraat doet onze monden openvallen van bewondering. We lopen door tot op de zonnige Veemarkt en hebben ondertussen al opgemerkt dat ook hier in de stad wat staat te gebeuren.
Er is een gezellig geroezemoes in de straten en overal komen we tribunes tegen. Petra informeert bij een agente wat er op til is. "Oh"er is een bloemenstoet op komst; begint om 3 uur. Sta je hier geparkeerd want dat kan dan niet hoor !"
We stellen haar gerust, van onze boot zullen ze geen last hebben in de Mechelse straten !We besluiten om op deze "bloemenstoet" niet te wachten, want om 16u. moeten we alweer aan de sluis zijn. Wat een dwaasheid, denk ik 's avonds als ik de tv aanzet om naar 't nieuws te kijken. Die "bloemenstoet" was zowaar de historische Hanswijkprocessie !!! Daar had ik wel een uurtje vertraging voor over !
Maar niet getreurd : we keren terug aan boord en om 15.45u varen we af met de prettige gedachte dat Mechelen het aanbevelen waard is, zowel de stad als de haven.

12-05-2010 http://blog.seniorennet.be/oostvaarder/archief.php?ID=685996

Gemoedelijk Mechelen

Was het leuk?? Ja, op die vraag geef ik meteen een zeer positief antwoord. België was leuk. En voor hen die wellicht hebben zitten raden waar we zaten, in Mechelen! Een historische plek, precies tussen Antwerpen en Brussel in en met een grote historische betekenis. 
Een gemoedelijke plaats ook waar de mensen nog vriendelijk zijn, het leven voor velen goed, en het tempo laag. Nu was dit gezien de Afghaanse woestijntemperaturen die we daar afgelopen vrijdag meemaakten ook wel nodig. 

Ons hotel was zes maanden geleden geopend en bleek hypermodern, milieuvriendelijk en schilderachtig gevestigd in een oud kerkgebouw. Ik kom daar later nog op terug, maar het was meer dan de moeite waard. Het werkpaard ging in een speciale ‘hotelparking’ en wij trokken er op uit. Verkenden de stad, dronken de nodige (niet-alcoholische) drankjes en aten wat zaken die lokaal worden aangeboden. De ambiance van Mechelen deed de rest. Een mooi stadcentrum, waarbij je als vrouw zeker niet op hoge hakken moet lopen, want de bekende kasseien liggen hier vrijwel overal.  
Het centrum kent vele terrassen en vooral rond de Grote Markt zitten een paar erg aardige.

05-07-2010 http://altijdeenmening.web-log.nl/mijn_weblog/2010/07/belgie-deel-1-gemoedelijk-mechelen.html

Het bezoek aan de Stad Mechelen is een boeiende verrassing geworden. De vele kunsthistorische gebouwen,  de Romboutskathedraal en andere kerken, gezellige hoekjes met leuke terrasjes en het drijvende Dijlepad waren het uitzicht van een gezellige leuke dag.
Je kan mee genieten door op de foto te klikken.

15-07-2010 http://blog.seniorennet.be/freddy/archief.php?ID=691952 

Een tocht door het mistige rivierenland onder de rook van Mechelen. Er is veel bijzonders te zien in deze streek.
(Vooral de moeite is de 9 blz lange beschrijving van zijn wandelingen rond Battel tot in de details)

12-04-2010 http://www.bloggen.be/voetstukjes/archief.php?ID=728609

Wij verwonderden ons over de lege straten en spaarzaam bevolkte terrasjes. Het was er het weer niet naar, maar toch. Niets te merken van het vakantieseizoen. Uitgestorven was het.

(...)Hoe ik ook probeerde ontvankelijk te zijn, het verleden was niet bij machte zich te ontworstelen aan de sombere stad en mij te omhelzen. Zoekend keek ik om me heen. Legde mijn oor te luisteren. Staarde door kleine raampjes naar binnen. Niets.

Ik wist er ook te weinig van af. Van dat Mechelse verleden. Ik had niet genoeg tijd gehad om me vooraf wat in te lezen. We hadden zelfs geen stadsgids aangeschaft. Misschien was deze lacune in kennis wel de voornaamste reden dat het contact leggen niet lukte, drong plots tot me door. Zag ik de signalen gewoonweg niet.

11-08-2010 http://www.vitaal.nl/articles/view/mechelen/

We arrived in mechelen in the afternoon, so there was still enough time to explore the historical city of Mechelen, de Grote Markt, de Schoenmarkt, etc. and enjoying the sun with an icecream, a nice walk and a beer on the terras on de Vismarkt

The next day we  Ejoying a walk over the market on de Ijzerenleen and de Grote Markt and shopping in the city center of Mechelen, we also enjoyed the boattrip along the Dijne.

13-08-2010 http://www.travbuddy.com/travel-blogs/76851/Belgium-2010-Mechelen-1 met vooral heel veel foto's!

Mechelen, eens de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, heeft 4 gebouwen op de UNESCO-lijst werelderfgoed staan en bezit een goed gevuld geschiedkundig verleden. In de talrijke gezellige steegjes en op de pittoreske pleintjes met terrassen gaat het er gemoedelijk aan toe. De compacte stadskern,  over een straal van slechts 800 m, maakt de auto hier overbodig.  We vinden enkele dagen onderdak in B&B Luna Luna in het hart van de stad, ideaal om op onderzoek uit te trekken.

18-10-2010 http://www.zita.be/lifestyle/reizen/1047701_mechelen-herontdekt-als-metr...