Heffen gaat op stap en neemt mee ..

met categorie:  

..een Mechels streekgerecht!

Onlangs werd Heffen voor de provincie Antwerpen uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd 'Dorp op Stap' (zie ook eerdere blog: http://www.mechelenblogt.be/node/1529)
Vrijdag 21 september was het reeds een eerste keer muzikaal genieten tijdens het schitterende concert van 'Encantar' in de Heffense Sint-Amanduskerk. En op 11 november krijgt ons volledige dorp een dagje Brussel aangeboden, helemaal gratis. 's Ochtends worden alle inwoners door bussen van De Lijn opgehaald en naar het Paleis voor Schone Kunsten gebracht. Wat staat er zoal op het programma: een optreden van Raymond Van Het Groenewoud, kinderanimatie, begeleide stadswandelingen door Brussel en een gezellige receptie. Elk dorp (er zijn 5 laureaten) wordt gevraagd een regionale specialiteit mee te brengen.

Kan iemand me zeggen welk gerecht er nu zo typisch is voor Mechelen (en omstreken)? Zelf woon ik hier ondertussen al zo'n 13 jaar, maar dit weet ik nog steeds niet. Al aan velen gevraagd, maar de meningen blijken verdeeld..

Mechelse koekoekc (kip), Mechelse asperges, bloemkolen.... en dat op verschillende manieren gereed gemaakt. En witloof denk aan de witloof driehoek - Mechelen-Leuven-Brussel.
Voor de rest, laat maar weten
Astridjes, is dat typisch Mechels? En er zouden ook koekjes bestaan (Maneblussertjes)?
Lekkere Mechelse Manneblusserse koekjes verkrijgbaar bij Matthys in de Katelijnestraat. Het standaard welkomstpresentje in bed and Breakfast Luna Luna. :-)
De geschiedenis van de Astridjes is ondertussen wel algemeen bekend. Maar waar ze de beste Astridjes hebben is bij bakkerij "De Ruyter" op de Liersesteenweg, juist voorbij het "strûtje van de Malinois".
Ook de "King Albert" is typisch Mechels.
Astridjes zijn - denk ik - niet typisch Mechels; alleen de benaming is iets van bij ons: elders krijgt dit gebakje gewoon een andere naam.
Men noemt het naar het schijnt: Merveilleuse of zoiets ...
Een Merveilleuke, inderdaad.