Blijf met uw poten van onze toren af!

met categorie:  
Mmmm, onze schepen van Toerisme heeft ambitieuze plannen met onze beroemde toren.

Want wat lezen wij op de site van GVA?


(foto: Gazet van Antwerpen)

Komt er buitenlift aan Sint-Romboutstoren?

De stad bouwt tegen de start van het evenement Stadsvisioenen in maart 2009 aan de Sint-Romboutstoren een bezoekerscentrum en een lift om de top te bereiken.

En da's nog niet alles: "Een glazen omloop en een panoramazaal zouden op de top van de toren een zicht van 360 graden op stad en regio bieden. Ook personen met een handicap en ouderen zouden dan van dat schitterende panorama kunnen genieten. Zij kunnen met de lift opnieuw naar beneden. De andere bezoekers zetten hun tocht voort via de trap. Met behulp van de nieuwste technieken vertellen wij in de verschillende kamers dan het verhaal van toren en beiaard, legt Nobels uit."

Carolientje ziet het al helemaal zitten. Ikke niet en u?
Ik zal er als eerste bijzijn dan! Ben blij dat ik het dan ook kan.Want Stefaantje driewielerkes hebben ook recht op een torenbezoek!!!
Ik ben voor een lift, maar niet langs de buitenkant ...
@Peter; de vijzellift van Gimycko? ;-)
Afblijven aub!
Dit is een dwaas plan!
Mechelen is Disneyland niet!
Hoezeer ik m'n minder mobiele medemens ook het zicht vanop de toren gun - Men dient met deze moderne ingrepen (zie getruckeerde foto in Gazet van Antwerpen), van ons gotische monument af te blijven.
Is een lift IN de toren technisch onmogelijk?
Er is aan de kant van het Sint Romboutskerkhof toch een tweede koker met trap. Men zou die trap eruit kunnen halen en in de onstane koker een onderzoek doen voor een lift plaatsen. Dit moet kunnen. Er zijn technisch al andere problemen opgelost. Blijf van de buitenkant AF!!! Ik stel me zelfs de vraag of dit de mechelse bevoegdheid niet overstijgt? Onze toren is, bij mijn weten, toch Unesco Werelderfgoed en kan deze ingreep dan zomaar? Carolientje ziet het wel zitten. Zij heeft volgens mij veel te weinig binding op die korte verblijfstijd in onze stad. Ze is bij ons gekomen door de teletubietijd en de plaatsingspolitiek van haar vriend Stevaert. AFBLIJVEN VAN DE TOREN. Al was het dan maar uit respekt voor het ontwerp van onze voorvaderen. Moet vandaag de dag nu alles veranderen? En wat met Bartje zijn nieuwe verlichting van Sint Romboutstoren en kathedraal met zijn franse lichtartiest. Dat zal mooi zijn s'avonds, zo'n glasbak. Geef daar dan aub geen geld meer aan uit he.
Wat mij betreft, geen constructie aan de toren.
Het geld kunnen ze beter gebruiken om aan de wijkwerkingen te geven of om projecten in de wijken en deelgemeentes te ondersteunen.
Ze kunnen dan bovenop de toren ineens een roetsjbaan maken zoals op die toren in Las Vegas...
De tweede ongebruikte trapkoker aan de noordzijde van de toren lijkt me een goed alternatief om een lift te plaatsen. Die koker lijkt me allesizns breed genoeg.
De gevel van de Begijnenkerk staat al jaren half gerestaureerd in de steigers. De Sint-Pieterskerk en de Sint-janskerk hebben nood aan een grondige opknapbeurt.
Daar zijn de centen nodig.
Die lift had er al jaren en dagen moeten staan, dan zouden Jef Denijn en Staf Nees nog misschien leven!
Maak een rood betonnen fietspad aan de buitenzijde van de trappen, dan zal de Mont Ventoux niet meer zo overbevolkt zijn, en wordt de beklimming per velo van de sint-Rombouts de toeristische topper van de Lage Landen!
Eindelijk een lift in den toren !!
Dan ben ik de eerste om hem te testen.
Het glazen panoramaglas is ook wel tof, maar zal het uitzicht van de toren niet ten goede komen.
Wat mij betreft, wel een lift, maar een koepel.
De stijgers van de Begijnekerk zijn intussen aan restauratie toe
Hoort dit item niet bij de categorie "Nonsens en Leugens" ?
Een lift aan de buitenkant ???

Als die lift langs buiten er komt mogen ze de mensen van de dienst 'monumenten' allemaal executeren !!

Zagen over de kleur van een raam of dakgoot bij mensen die een krot willen restaureren ... maar een lift aan de buitenkant van de St Romboutstoren gaan ze wel toelaten of wat ???

Als er een lift komt moet dat langs de binnenkant gebeuren zodanig het uitzicht van de toren niet geschaad wordt.
Een glazen liftbak in de natuurstenen trapkoker zou heel mooi zijn én een attractiepunt op zich. Stel je voor: bijna 100 meter naar boven en intussen de stenen wand langs je heen zien glijden, terwijl je stijgt.

Ik verwijs hierbij naar de 'panoramische' lift in het Musée d’Histoire de la Ville de Luxembourg, die uit glazen wanden bestaat. Deze lift vertrekt onderaan in de rotsen en je ziet de rotsen en muren voorbij suizen. Maar deze lift stijgt slechts 28 meter. In onze toren zou het meer dan het drievoudige zijn.
@koendv: de trapkoker waar jij die lift wil insteken is die wel "exclusief" van de stad of heeft de kerk daar iets mee te maken?
Uwe nonkel heeft van dat trapgedeelte dikwijls gebruik mogen maken!
Ik stel voor dat er een lift aan de buitenkant wordt gemaakt maar niet in glas, in zandsteen in de stijl van de kathedraal, een gotisch zandstenen kapelleke dat omhoog wordt getrokken.
Neen dank u , voor mij ook geen lift langs buiten. Maak er alstublieft geen centre pompidou van
De noordelijke trapkoker bevindt zich in de toren en staat dus eigenlijk los van de kerk, hoewel hij natuurlijk toegang verschaft tot het orgel- en koorplatform, waar mijn oom inderdaad meermaals stond te dirigeren.
Ik denk dat je ook langs de andere, zuidelijke trap tot daar kan geraken.
Inderdaad de 'panoramische' lift in het Musée d' Histoire de la ville de Luxembourg is een heel mooi voorbeeld.
Maar ja, 28 meter in plaats van 96 meter dat is wel een héél pak meer, hé!
Wat mij betreft ook geen lift aan de buitenkant. Ik wil gerust aan de minder mobiele medemens denken, maar een beetje respect voor het uitzicht van een gebouw mag toch wel. Een brandtrap aan een historisch gebouw dat gebruikt wordt door verenigingen mag niet omdat dit de gevel ontsiert. Een liftkoker niet dan?
Ook voor dat glazen plateau ben ik niet te vinden. De Amerikanen achterna ... Die moesten ook persé een glazen plateau aan de grand canyon leggen zodat je boven de afgrond kan wandelen. Walgelijk vind ik zoiets. Toerisme hoeft toch niet altijd sensatie te zijn!
Ik deel de mening van anderen. Besteed dit geld a.u.b. aan gebouwen die al jaren in de steigers staan of die dringend renovatie nodig hebben. Hof van Cortenbach, Begijnhofkerk, ... Onderhoud stadspatrimonium zoals toegangspoorten, parken, tuinen, schilderijen, orgels, ... Er is nog werk genoeg aan de winkel!
Ik stel voor dat we beginnen met een bordje op de deur van de toren dat aan toeristen duidelijk uitlegt op welke manier de toren kan beklommen worden. Want een dergelijk bordje ontbreekt nog altijd.
Dit schreef Dirk Verbruggen over de Klok :

"Geen horloge aan mijn toren
De toren is er om de toren zelf
Niet om tien uur aan te wijzen
Of , godbetert, twee voor elf
Hij is er om de tijd te vergeten
Hoogstens te weten
Dat hij er altijd is geweest
Hij is hemelwijzer,
Noenuur, middernacht
Diegene die eeuwig wacht
Wij in Mechelen stelen mooie momenten
Onder onze tijdloze erfenis
Door die blote toren
Weten Mechelaars allang
Hoe laat het is"

Wat zal hij schrijven over het Idee van een Buitenlift ?

@ jokke oep zeun blokke :
Ik stuur Bartje de gegevens van de Vijslift (met tekening) voor een mogelijke binnenlift...

En alhoewel ook Bartje (of zijn Schepen van Toerisme) vol ideeen zit (Olympische Spelen naar Vlaanderen, Omvorming van "Moldavie" en de Van Beethovenbrug), heb ik NEE gestemd op de vraag in GVA...

Doch, we kunnen Bartje S. catalogeren bij De (Mechelse) Bedenkers - LOL

Het wordt nog leuk in Mechelen...
Voila, Bartje heeft de gegevens...
De lift aan de binnenkant ? daar moet wel een authentieke gotische trap voor afgebroken worden... daar zal Monumentenzorg zéker een stokje voorsteken!
Een lift aan de buitenkant ? die heeft dan weer het voordeel dat hij kan verwijderd worden wanneer men hem beu is - maar wat afgebroken wordt kan nooit meer goedgemaakt worden...
De hele discussie dreigt vooral emotioneel te worden vrees ik - voor of tegen moderne, hedendaagse toevoegingen aan historische gebouwen...??
Ik vraag me af waarom er nu opeens een lift moet komen.
De toren is al jaren enkel te beklimmen via de trap en opeens komt men af met een lift.
De noordelijke trap is trouwens eigendom van de Kerkfabriek. Reden ook dat die niet gebruikt wordt om de toren te bestijgen.
Wat betreft die nonsenslift: ze kunnen die (dure) Italianen misschien nog eens vragen om ditmaal een visbak aan de toren te hangen...
nee geen lift alsjeblief slecht idee gewoon
dan zouden ze de toren toch beter afwerken met dat geld.
Stemming op GVA-website...
Resultaat op 02/10/2007 - 21h37 :

Vindt u een lift aan de buitenkant van de Sint-Romboutstoren een goed idee ?

Ja : 25.97%
Nee : 74.03%
Spam probleem is nu anders
het volgende tekstje kan niet passeren via het gewone antwoordformulier
Chrisje, we zijn de lift nu al beu, laten we hem NU verwijderen zodat hij alleen deze polemiek kost.
Kunnen ze geen kabelbaanlift van het stadhuis naar de toren aanleggen? Een kabeltje meer of minder over de Grote Markt zal 't verschil niet maken.

Haha :-D
De kabeltjes hangen er al Krista, alleen heeft niemand het initiatief durven nemen om de lift er aan te hangen
Onze cultuurschepen Nobels lanceerde zopas het idee van een panoramische glazen buitenlift vastgehecht aan de buitenzijde van onze Sint-Romboutstoren met bovenop de toren een panoramische glazen zaal. Dat geeft gegarandeerde persbelangstelling met de daaropvolgende reacties van alle strekkingen. Buiten het feit dat er andere en vele andere monumenten nog schreeuwen om aandacht in de stadskern ( zoals de renovatie van het zwembad aan het Rode kruisplein in functie van zijn oorspronkelijke bestemming ! ) waardoor zijn idee op zich niet prioritair is, volg ik zijn redenering in zoverre dat de toren een betere ontsluiting en toegangelijkheid zou kunnen gebruiken o.a. voor gehandicapten en senioren. De megalomane uitwerking is een andere zaak en hoort eerder thuis in een themapark van Studio 100 nl. Plopsaland.

De niet gebruikte en deels beschadigde noordelijke trap zou perfect kunnen dienen als liftkoker ( waarschijnlijk met meerkost omwille van de volledige uitbraak van de stenen draaitrap en een op maat gemaakte of aangepaste standaard-liftkooi ). Hiermee bereikt men zonder pretparkgehalte dezelfde doelstelling om torenbestijgingen toegankelijker te maken maar dan wel zonder spektakelwaarde die geen aantasting van de toren in zijn historische en bouwkundige integriteit omvat.
Eventueel zou een transparante glazen constructie van een 360° panoramazaal kunnen bovenop de toren kunnen, mits het ontwerp uitgevoerd wordt in een zéér strikt minimalistisch kader( dus niet zoals die glazen (parking)bak of bokaal op de Grote Markt).
Uitsluitend binnen de contouren van de uitstekende muren langs de binnenzijde van de rondgang met beperkte hoogte en anti-reflecterende of spiegelende glazen zijwanden. Het totale aanzicht langs alle zijden van de toren moet ongewijzigd blijven zodanig dat de aandacht van toeschouwers op de begane grond op geen enkele manier de aandacht wordt getrokken naar de mogelijke toegevoegde constructie op de top van de toren.

Het zal dit idee wellicht vergaan zoals met de droom van het organiseren in België of de Benelux van de olympische spelen.
Dromen zijn gelukkig gratis en kwetsen niemand. Natte dromen zijn populistisch bedrog.
Iedere beleidspoliticus maakt wel eens een uitschuiver. Op zich is dat menselijk. Maar de sterkte in visie en daadkracht in de politiek kan je duidelijker en duurzamer etaleren dan heden de voorkeur draagt in de communicatie van het beleid van het stadsbestuur.
Imago en 'hip' zijn is zéér tijdelijk en nefast voor de broodnodige continuïteit en coherentie voor een politiek stadsbeleid dat over de generaties heen een blijvend succes kan garanderen zonder hypotheek te leggen op toekomstige noden en plannen.

Met vriendelijke groeten,
Marnix Van Esbroeck
(In ziel en hart getogen Mechelaar )
@ Krista :
Jouw Kabelbaanlift van het Stadhuis naar de Toren...
Is dat niet voor tijdens het Klokkenwerpen ?

LOL
@marnix Van Esbroek: proficiat voor uw zeer degelijk opinistuk. Ik heb niet de gemanierdheid om het op uw manier uit te drukken. Voor de erder "outlaw-types" onder de bloggers dus ook toch mijn versie:

"We mogen ambitieus zijn" las ik in GVA als het citaat van CarolineG met daarna haar "geventileerde visie"...

Awel Caroline, voeg de daad bij het woord, wees ambitieus, t.t.z. pijpt u gewoon op tot sp.a-voorzitster en hou vervolgens uw brede bek dicht over iets waar ge geen kloten vanaf kent !!!

Dat betekent natuurlijk niet dat ik tegen de lift ben, absoluut niet. Ik ben, expert in de materie zijnde, onder welbepaalde condities zelfs voor de lift...

Verder ga ik daar niet over doorlullen: de narcistische markec zou zich weer eens beledigd kunnen voelen... Triestig! Een naamsvermelding kost normaal 5 euro per keer, markec. Voor u was dit een uitzonderlijk gratis naamsvermelding! (Grapje ;-)

P.S. Mijn vriendinneke is een prachtig kleurboek voor mijnen toekomstige zoon aan het maken! Merci Margaretha! 't Is feest in 't stad!
SMT, dat hebt ge weer kleurrijk uitgedrukt, ik zou sommige woorden toch wel wegbiepen wetende dat jan en alleman, dus ook kleinen dit kunnen lezen
Buiten het feit dat de lift volgens mij een onestetisch toevoegsel aan dit prachtige historische monument zou zijn, vraag ik me ook héél sterk af waarom er zo'n soortement glazen koepel op de top zou moeten komen - terwijl men langs de trans een schitterend zicht hebt op de vier windstreken...
Wie bedenkt nu zoiets?
Nee, mij lijkt het een vroege (of late) 1 april-grap...
@lieven: er is duidelijk aangegeven dat dit de versie voor de "outlaws" onder de bloggers is. Elke Mechelaar moet hier toch aan zijn trekken kunnen komen, of niet? Het beste voor elke Mechelaar stipuleert dat er ook een "outlaw"-versie mag verschijnen! Gevoelige bloggers moeten niet verder lezen in zulk geval. :-)
janS: geef het toch een kans ! Misschien is het wel iets geniaals...

Ik ben ook sceptisch maar ik ben er voor ! 100 % Ge kunt het toch altijd afbreken als het niet goed is !!!

Hopelijk neem jij er dan wel geen mooie foto's van mocht het uiteindelijk een onding blijken zoals het Dijlepad...

Door uw mooie foto's zal dat gedrocht daar misschien wel een jaar of tien blijven liggen!
@ Lieven :
De Kleintjes liggen al lang te slapen.
Ze dromen over een Toren zonder Lift...
:-D
Mijn vriendinneke droomt van een goei lifting op mijnen toren om hierdoor kinnekes te krijgen !
Daarom dat ze nu een kleurboek aan het maken is voor mijn toekomstige zoon/dochter.
Ah ja, eerst die kleurboek, pas daarna een kindje. Dan ben ik gerust !
Het zal wellicht de natte droom zijn van de ene of de andere politieker die hoopt om van die (eventuele) werken wat beter te worden. Nu, als er toch zoveel geld op overschot zou zijn, meen ik dat er nijpender investeringen kunnen gedaan worden zoals o.a. aan het Hof van Nassau, het Hof van Palermo, het Hof van Cortenbach, om er slechts enkele te noemen... Het Hof Van Cortenbach is al sinds 1982 een beschermd monument, het Hof van Nassau sinds 1977 en het Hof van Palermo zelfs sinds 1943, maar daarvan is maar bitter weinig te merken.
ik begrijp de relatie, facelift, torenklim en kinnekes krijgen niet. Heeft het iets met Lourdes-toestanden te maken? Dan komen ze binnenkort van overal ter wereld om de toren te beklimmen; een lift is dan wel nodig.
@ lieven...

:-D
hé mijn reactie is spam?
shaving and impact
Nucleus heeft gene askimet plugin zeker? Ik geraak er maar niet door met mijn reactie.
zoals ik doen als 't niet passeert he, een woordje schrijven en dan in de nucleus de ganse tekst in de plaats zetten
Een aantal reacties die ik geven wou vanavond, werden ook gecatalogeerd als spam...
@lieven tja, maar ik ben van nature lui en heb graag dat iets deftig werkt ipv dat ik moet foefelen om het te doen werken :-)
ok nog eens proberen

veel reacties op mijn bericht, leuk

ik zie het potentieel ook wel

op het einde van de ring staat trouwens een mooi voorbeeld van een oud gebouw met nieuwe architectuur naast, da's dan wel niet in Mechelen maar u allen welbekend neem ik aan

maar toch, aan bepaalde dingen raakt men niet, de toren is zo'n monument dat untouchable is, toch zeker aan de buitenkant

een lift aan de binnenkant, waarom niet? maar ik vraag mij af of het mogelijk is? dit is toch niet de eerste keer in de rijke geschiedenis van Sint Rombouts dat men aan die optie denkt? dat kan ik mij niet voorstellen

en het is daar verdomd smal hé mannen, een beetje lift neemt al direct heel wat plaats in.

het idee van de glazen koepel gaat er bij mij echt niet in, da's een brug te ver

oh ja, en hoe later op de avond, hoe heter de reacties blijkbaar :-)
Stefaantje, liften en koepels is één ding, nu niet ook nog bruggen aan de toren gaan willen aanleggen hè. ;-)
e meeste reacties drukken uit wat ik wil zeggen, laat de toren de toren blijven aub. Wat de minder mobiele medemens betreft: er bestaat een uitstekende film over een torenbezoek die via In en Uit kan getoond worden aan midenr validen. Ik weet het wel, de spreekwoordelijke pleister, maar misschien te noteren...
En verder: bedankt SMT voor je ludieke inbreng. Vooral je promotiesuggestie voor Caroline Gennez vond ik gewoon hilarisch, mooi uitgedrukt. Schaterlach!
Als er geen lift kan mag komen. Dan het torenbezoek voor iedereen afschaffen!Pleisters op wonden al genoeg gehad!En degene die hem al bezocht hebben is "de happy few". Daar heb ik wel vrede
mee.
Beste Driewielerke,
Ik begrijp jouw frustratie volkomen hoor!
En zelf werkzaam met mensen die 'minder mobiel' zijn, zal ik steeds ijveren en pleiten voor een betere toegankelijkheid van gebouwen enzovoort...
Niet als 'pleister', maar wél omdat het een verdomde maatschappelijke plicht is voor deze groep van mensen.
Maar hier gaat het wel om iets totaal anders: hier gaat het om een beschermd, historisch monument.
Zo'n lift en koepel zullen enorm ontsierend zijn.
Maar mocht een lift IN de toren kunnen: graag overwegen!!
Ik zou niet liever hebben dat je zo'n torenbezoek zou kunnen meemaken.
Ik hoop dat je deze reactie in deze optiek beter kunt begrijpen.
Maar nogmaals: ik heb (veel) begrip voor jouw frustratie hierrond...
Voor mij moet die lift niet speciaal komen.Ik heb respect voor historisch erfgoed waar ter wereld ook.Maar,vandaag de dag, hier niet makkelijk binnen kunnen.Daar een metershoge drempel in de 21ste eeuw.Dat leidt tot frustratie.Ik heb contour gedaan zonder morren zonder klagen heb maar 1/3 gezien.Geen probleem maar ik heb toch een beeld kunnen vormen van de mooie mechelse gebouwen.
Genoeg gezeur en stoom afgelaten.
Begin de dag weer met volle moed!
...moet kunnen beste Driewielerke - stoom afblazen is soms nodig.
(doe ik ook als de druk af en toe te hoog wordt...)
Mooie dag toch! enne...goeie moed!
Ik bewonder jouw wilskracht.
Daar kan ik van leren.
@ jans: ik zie het ook als maatschappelijke plicht, monumenten toegankelijk te maken. de toren als landmark van Mechelen mag toch echt wel meer bezocht worden dan door maximum 49 mensen tegelijk? dat is de brandveiligheidsvoorschrift.

de constructie op de getruceerde foto in GVA vind ik ook ontsierend. maar bij mijn weten is er nog helemaal geen ontwerp gemaakt.

Ik kan me een mooie constructie inbeelden. ik vraag me ook af wat de Keldermansen er zelf van zouden vinden. dat waren voor hun tijd namelijk ook vooruitstrevende architecten...

in ieder geval snap ik de invalshoek van monumentenzorg, dat nieuwe construcites verwijderbaar moeten zijn. dus een hele trap uitbreken...??? bovendien kan dat maar een heel kleine lift zijn - behalve de lift zelf moet er ook nog wat ruimte zijn voor de techniek en toegang voor onderhoud en herstellingen!

wat betreft UNESCO: de titel van werelderfgoed is gewoon een prestigetitel, er zijn geen regels aan verbonden. maar de titel kan ook terug afgepakt worden, zie de discussie over de brug in Dresden: een nieuwe brug zou het unieke stadszicht ontsieren. hier heeft de UNESCO uitdrukkelijk gesteld dat ze geen probleem hebben met een hedendaags ontwerp, maar wel met het ontwerp in kwestie. (In Duitsland bouwt men niet snel tunnels onder een rivier)

Ik ben pas tegen lift & platform of koepel, als het ontwerp lelijk is.

@SMT: ik ben echt gechoqueerd van die taal. ik vind Gennez ook maar niks, maar dat soort commentaren hoeft voor mij niet
...en in dat laatste volg ik je volledig.
Men laat mensen in hun waarde - hoe je er ook over denkt.
Dit is vrouwonvriendelijk, beledigend én degoutant, en kan IK niet catalogeren onder 'ludieke' inbreng.
En daarmee is alles gezegd.
Wat betreffend heerschap op deze of andere posts over MIJ durft zeggen, raakt m'n kouwe kleren niet in het minst. Dus: doe gerust verder - DAAR reageer ik niet op.
M'n eigenwaarde wankelt hier niet mee.
Maar ik krijg de kriebels als men zomaar over eender wie alle zattemanspraat mag uitstorten...
Er is veel nodig om me te choqueren - maar ik vind zo'n kleinerende opmerking ridicuul en puberaal - en géén 'aanmoedigingspremie' waard.
En verder;
terug naar de topic nu.
Inderdaad, er is nog geen ontwerp van lift gemaakt - de foto in GVA is maar een simulatie... Maar toch...
Laat ik allereerst stellen dat de eenvoudigste manier om hier in Mechelen eens Flink De Aandacht Te Trekken er blijkbaar nog steeds in bestaat op de proppen te komen met een verbouwing van/toevoeging aan de Sint Romboutstoren. Succes & aandacht gegarandeerd!

Ten tweede: hoe erg en cru het ook moge klinken: Er Zal Altijd Wel Iets Zijn Dat Niet Toegankelijk Is Voor Minder-validen, zoals het verdiep in treinwagons, het uiteinde van golfbrekers, de helft van Walibi en de Tre Cime di Lavaredo om er maar een paar te noemen.
Dit gebruiken als ekskuus voor het neerpoten van allerhande bouwsels is intellectueel zeer fout EN oneerlijk tegenover minder-valide mensen.

Ten derde: om een lift tegen de toren te laten op en neergaan bestaan er systemen die geen buizen of koepels nodig hebben, gewoon 3 rails tegen de sructuur. Hoewel door mezelf als overbodig beschouwd wou ik dit toch even vermelden.

Ten vierde: Een beetje vuilbekkerij choqueert mij niet echt, zeker niet als het over Gennez gaat (lacht)
Ik begin te denken dat men in Mechelen te veel bier drinken,Ik houd van onze toren juist gelijk hij is,ik weet niet waarom er een lift moet komen.Wat zal het volgende komen .Bungee jumping?dan kunnen zij er een echte Vlaame Kermis van maken,Ik 80 jaar oud,maar ik zou er geen bang van hebben om nogeens op onze toren klimmen,Ik zou natuurlijk wel enkele keren moeten rusten,maar ik zou dat toch liever doen dan met een lift naar boven te gaan,Dat is mijn opinion,als dat iets betekent,
Oei oei wat kan een beetje humor toch choqueren, beste vrienden. Ik blijf het een goeie vinden en daarmee basta. Niet te braaf dat wel, maar dat heb ik nu net liefst. Enfin discussie gesloten, ieder zijn meug
Wat nu de toren betreft : Als ik Rebekka mag geloven dan is dit idee dus veel reeëler dan ik vermoedde,er broeit dus entwat in de stad en bij in en uit. Weet echter dat ik mij daar met hart en ziel zal tegen verzetten en ik ben zeker niet alleen.
We weten allemaal dat Jans geregeld hogere sferen opzoekt en panormische foto's van Mechelen maakt. Geregeld zit hij... op onzen Toren.

Ook heb ik weet dat in lang vervlogen tijden (voor de cinema bestond) mensen konden gaan kijken naar panoramische beelden van bv een Slagveld.
Ik geloof dat de naam van zulk een etablissement een "Panoramia" was of zoiets. Je betrad een donkere ruimte en die was omgeven door een panoramische (360 graden) tekening zodat je het gevoel kreeg dat je werkelijk in het slagveld stond.

Combineer deze 2 dingen en je hebt een oplossing voor de Mindervalide Mechelaar : Een Panoramia, in een gerestaureerd gebouw, met zichten (foto's) vanop de Sint-Romboutstoren, eventueel aangeleverd door Jans en de Zijnen. Zodat je de indruk krijgt dat je werkelijk op de Toren staat.

En laat door deze ruimte misschien nog een licht briesje waaien, zodat het effect optimaal is...

(Idee, Idee, ...)
@gimycko: met die film is al de helft van het virtuele torenbezoek en het panorama vervuld.
..ik geloof dat je zo'n panoramisch zicht in de achterste zaal van de toeristische dienst kan bewonderen..en daarbij: dat heet nu P-magazine... ;-)
En weet, er heeft ooit een lift tegen de toren gestaan toen in de jaren 60 de restauratie begon. Beiaardier Staf Nees heeft er ooit nog een tijd in vastgezeten toen het ding in panne viel...
Ja, Roger, we kunnen misschien de stellingen ook terugplaatsen...

LOL
@gimycko: I like your idea !!
@ Peter : Panoramia of de Stellingen ?
Vandaag in het Nieuwsblad:
Toren bestijgen blijft trappenwerk
Monumentenzorg schiet plan voor lift Sint-Romboutstoren af

MECHELEN - De dienst Monumentenzorg van de Vlaamse gemeenschap veegt de voorstellen om een lift aan de buitenkant van de Sint-Romboutstoren te hangen definitief van tafel. Ook een panoramische zaal in glas bovenop de toren komt er niet.

Ontwerpers van het bureau PRO FORma deden de voorstellen naar aanleiding van een toegankelijkheidsstudie. Vooral schepen van Toerisme Frank Nobels (CDO) was het idee genegen om aan de buitenkant van de toren een lift te hangen. Als het van hem afhing, stond tegen de start van de volgende editie van 'Stadsvisioenen' in 2009 een bezoekerscentrum aan het Sint-Romboutskerkhof, met een lift naar een panoramische zaal bovenop de toren. Hij dacht daarbij aan ouderen en gehandicapten die nu niet in staat zijn om te genieten van het fenomenale uitzicht. De geraamde kostprijs voor het hele project bedroeg om en bij de vijf miljoen euro.

Glazen platform
Voor de vertegenwoordigers van de dienst Monumentenzorg van de Vlaamse gemeenschap, die zich eerder deze week van de toestand kwamen vergewissen, is een lift aan de buitenzijde onbespreekbaar. 'Wat wel wordt onderzocht is de plaatsing van een glazen platform en een borstwering', zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys (SP.A). 'We hebben samen vastgesteld dat de toegankelijkheid bovenop de toren te wensen overlaat. Daarom zou een glazen plaat worden geplaatst waarop gestapt kan worden. Het is ook de bedoeling om een stevige borstwering te plaatsen, want nu kan je door niet-afgeschermde, grote gaten kijken. Zeer gevaarlijk voor kinderen. Beide maatregelen storen het uitzicht van de toren niet. De rondgang kan nog altijd worden gebruikt.'

Het toegankelijkheidsdossier wordt gekoppeld aan dat van het torenuurwerk, dat er wellicht tegen 2009 hangt. 'We hebben ook aandacht gevraagd voor het uurwerk binnenin', zegt Karel Geys. 'Want dat raderwerk is zeer belangrijk en is aan restauratie toe. Om dat verder te onderzoeken werd hulp gevraagd van Jozef Op de Beeck van het horlogeriemuseum.'

'Het onderzoek is intussen zo goed als afgerond', zegt Jozef Op de Beeck. 'Het wordt een hele klus. De restauratie is meer dan dringend.' Het uurwerk luidt om het uur een zware bel en om het half uur een lichtere. Om het kwartier weerklinkt een getingel en om het half kwartier nog eens een korte tingel. Het origineel is vervaardigt uit smeedijzer, gebakken in lijnolie.

'Door de jaren heen is het uurwerk in verval geraakt', zegt Op de Beeck. 'De grootste fout is gebeurd in de jaren tachtig. Toen heeft men het uurwerk gezandstraald en geschilderd. Door dat schilderwerk is het smeedijzer gaan roesten. Had men olie gebruikt, dan was dit niet gebeurd. Nu moet al het roest worden weggehaald.'

Om het hele uurwerk naar beneden te krijgen voor restauratie zou de originele kraan worden gebruikt waarlangs het destijds in de toren werd gebracht.

(Renilde Bleys)

Voila dat weten we dan nu ook al. :-)
Het zou perfect mogelijk zijn om een lift IN de toren te plaatsen, de valluiken liggen er al en/of zijn gemakkelijk te 'herleggen' Of het wensbaar is laat ik in het midden, elk zijn eigen idee natuurlijk.
De kostprijs om de 'oude' rammel te schilderen en ontroesten door eigen stadsdiensten, werd (zo rond 1985) op 250 000 oude geschat. Dit voorstel werd 'vakkundig' door verantwoordelijke ambtenaren 'uitgesteld' En van uitstel komt ... Juist, ja ...