Bescherming redt Colomakerk van sloophamer

Onderstaand bericht stond op de site van GvA en ook op de site van Vrtnieuws.net stond er een bericht over. Eindelijk is de kogel dan door de kerk :-)

De Sint-Jozef Colomakerk in Mechelen is tijdelijk beschermd als monument. Binnen het jaar zou de definitieve erkenning volgen.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) zette zopas zijn handtekening onder het besluit dat de neogotische kerk (1913-1916) beschermt. Daarmee komt een einde aan de onzekerheid die heerste over het monument aan de Tervuursesteenweg.

De Colomakerk is al zeven jaar gesloten voor het publiek. Omdat een restauratie te duur zou uitvallen, liep het Mechelse stadsbestuur lang met plannen rond om de kerk af te breken en een nieuwe te bouwen. Een sloopvergunning was zelfs al aangevraagd. Met de bescherming volgt mogelijk al in 2009 een restauratie. Daarvoor kan de stad, die er een multifunctioneel gebouw van wil maken, 88 procent subsidies krijgen van de hogere overheid. De pastorie naast de kerk wordt mogelijk wel gesloopt.

En zo is er dan - LOS VAN de discussies pro en contra behoud en/of afbraak - er dus eindelijk duidelijkheid ivm de Colomakerk.

De kogel is dus inderdaad door de spreekwoordelijke kerk (in geval van afbraak, zou het meer dan enkele spreekwoordelijk zijn haha).

Enfin: Eindelijk is er dus een beslissing gevallen...
Omwonenden voor-en tegenstanders van optie a of b weten nu ook (defintief?) waar ze aan toe zijn...
...'t schijnt.
Ik zal maar niks zeggen zeker
Het enige wat zou sneuvelen, is blijkbaar de pastorij.
Maar die is dan ook in zeer slechte staat en volgens mij qua veiligheid niet veel veiliger dan de kerk.
restauratie is behoud patrimonium
Goed dat de toren kan blijven als ijkpunt in onze gemeenschap: wat er met de rest van de kerk gebeurd is van ondergeschikt belang ...