Werken Karmelietentuin eindelijk gestart

met categorie:  
Ik heb vanmorgen ontbeten met op de achtergrond het geluid van een kettingzaag. Geef toe, als je midden in de stad woont, is dat redelijk ongewoon. Het was dus redelijk snel duidelijk dat de aanleg van de Karmelietentuin eindelijk gestart is.

Kloostertuin rond 2001
Waar Jowan Lamon de opening al aankondigde voor 2003, wordt de realisatie van het buurtpark nu eindelijk concreet. Tegen begin 2008 zal de Heihoek de groene ruimte krijgen waar het zo hard nood aan heeft. Overigens speelden de buurtkinderen vroeger ook al in de kloostertuin, dus zo is de cirkel weer rond. En ’s nachts gaat het parkje op slot om criminaliteit en een onveilig gevoel te vermijden.

Ontwerp Ars Horti

Het budget is inmiddels opgeschroefd tot 275.000 euro voor het park van een kleine 40 are groot. De werken zullen zo’n twee maanden in beslag nemen. Er is vooral plaats voor een glooiend grasperk, zitplaatsen en de grot blijft ook behouden.

Satellietfoto 2004
Dat is goed nieuws ... Eindelijk wat groen in de stad erbij. Dat was lang geleden.
Bedankt voor deze verheldering Kazamel ! Ik heb die prachtige tuin nog gekend toen de paters er nog woonden - het wordt beslist een mooie groene ruimte voor de bewoners van de Heihoek - en alle Mechelaars natuurlijk :-)
Waarom ze de grot behouden is me wel een raadsel ?
Chrisje, 't stad wou maximaal de sfeer van de kloostertuin bewaren, zelfs tot op het punt dat ze giftige planten - die zo kenmerkend zijn voor een klassieke kloostertuin - er niet uit wilden halen. Dat doen ze nu toch, maar het grotje is dus zo'n element dat moet herinneren aan wat het park vroeger was.

En in een vlaag van schaamteloze reclame voor mezelf, effe nog meegeven dat ik de geschiedenis van klooster en tuin kort heb beschreven op deze site: http://www.patershof.be/bez... ;-)
Tja .. ons kent ons he ... :-)
(schitterend site trouwens)
Interessant artikel, Kazamel !
En ik ga akkoord met Peter: het is idd. goed nieuws dat er meer groen in de stad komt !

Enne: jouw site had ik al eens eerder gaan bewonderen: goed gedaan hoor !!! Zeer goed zelfs...
Kazamel: mooi werkstuk dat je maakte!
Boeiend!
Tof dat jouw wijk er nu ook een aangename groene long bijkrijgt.
Dit, en andere projecten zullen de Heihoek misschien wat uit de vergeethoek halen, en zullen de buurt opwaarderen.
@ Peter: eigenlijk komt er geen groen in de stad bij, want er verdween een heel deel groen; de tuin was immers veel groter; er blijft slechts een klein stukje over, jammer, maar beter zo dan alle groen weg...
Gelijk heb je lejo. Je kan toch wel toejuichen dat er terug wat *openbaar* groen komt in de binnenstad.
@Peter: ja Peter, ik ben waarschijnlijk niet optimistisch genoeg, maar als ik hier een studie liggen heb (Structuurplan Mechelen, deelstudie heihoek, maart 1997), die de stad liet maken betreffende o.a. de problematiek van de Heihoek, waar nu wat groen opengesteld zal worden voor de bewoners, en als in die studie staat dat het grootste probleem in de Hiehoek is: overbevolkt, te nauwe straten, te weinig groen, en te weinig zonlicht voor de bewoners, en als dan de oplossing blijkt: groen inruilen voor appartementen (Patershof), vooral grote woongelegenheden, meestal 3 verdiepingen hoog, inplanten ipv kleine eengezinswoningen, dan is het moeilijk om dat allemaal toe te juichen.
Het optimaal volbouwen van de laatste stukjes open ruimte is een te verwachten resultaat als je een privé-ontwikkelaar loslaat op zo'n plek in de stad. Het Patershof was eind jaren '90 één van de eerdere projecten rond private stadsvernieuwing, en daar waren voor het stadsbestuur zeker lessen uit te trekken.
Positief iets voor de wijk aldaar. Hopelijk kan het ook elders in de binnenstad (bvb. Euro-shopping-site, eens afgebroken zal er tussen de nieuwbouw toch ook wel wat groen te zien zijn hoop ik) of de wegen er naar toe (bvb. Nekkerspoel, Leuvensesteenweg).
@kazemel: Helaas heeft het LAMOT project duidelijk getoond dat groenvoorziening nog steeds niet op de agenda staat van de stad. Water daarentegen wel :-)
Hoe zit het eigenlijk met het COMET project, wat toch wel vlak bij het Patershof is, is daar al meer over geweten wat men van plan is met die lap grond?
@erre: in vogelvlucht liggen ze niet zo ver van mekaar :-)
De gronden van Comet zijn vervuild dus als daar iets mee zal gebeuren zullen ze eerst de vervuiling moeten aanpakken.
Wat mij betreft, mogen ze dat daar gerust veranderen in een groot 'stadspark' van aan de Astridlaan tot aan de vaart.
Ik heb nooit begrepen waarom er in het Lamot-project geen ruimte voor groen voorzien was. Zo'n grote oppervlakte in het centrum, wat een buitenkans.
Hopelijk schept de afbraak van de oude Match wel ruimte voor meer groen in de binnenstad.

Voor de Comet ben ik niet op de hoogte van de plannen. Maar ik had begrepen dat het initiatief daar was uitgegaan van de bezitter van het onroerend goed, niet van de overheid. Dus dat de stad daar minder in de pap te brokken zal hebben.
@ kazamel: een bewonersgroep met een eigen website en dat in mijn eigen wijk... ik kende het niet (bloos)
Ik ben heel blij met dat stukje geschiedenis dat je daar neerschreef !
Wat de oude Match betreft: weet jij daar dan al meer over ? Wordt die afgebroken ? Ik heb daar al vanalles over gehoord.. en ja wat meer groen zou leuk zijn en ook een echt goeie concertzaal of waarom geen biscoopzalen opnieuw in het centrum van de stad :-) Of gewoon alles platleggen en verkavelen - zodat er opnieuw huizen komen naar de goesting van de eigenaars - zodat het er uitziet als een échte stad !
Wat het COMET-project betreft, weet ik niets, maar het vlakbij gelegen stadseigendom (Auwegemvaart 25 en achterliggende panden) wordt verbouwd tot 10 woongelegenheden mét groenzones.

Het gaat hier om de vroegere SIVA, een leegstaande stadsschool. Het is een complex dat enkele panden omvat die uitgeven op de Auwegmevaart, de Vekestraat en ateliers en klaslokalen in het achterliggend gebied.

Als buurtbewoner hebben wij enkele dagen geleden de officiële bekendmaking ontvangen. De plannen liggen ter inzage op de bouwdienst (ik ga een dezer dagen zeker eens kijken).
Ik ben anders ook een buurtbewoner (koningin astridlaan) maar heb niets ontvangen wat bekendmaking betreft...
Koen, als je het vriendelijk vraagt, dan kan het zijn dat je de plannen (gedeeltelijk) mag gaan copiëren...
@erre:
Onze tuin grenst aan de achterliggende leegstaande panden van deze school. Vandaar waarschijnlijk.

@kazamel:
waarom zou ik ze copiëren?
Zodat je ze kan inscannen en met ons delen natuurlijk ;-)
Heb geen scanner, maar ik wil gerust schriftelijk verslag uitbrengen.
Ivm oude Match & Comet; het enige wat ik hiervan zo direct terug kan vinden, zijn de slogans in de presentatie van VLD over Mechelen 2020: http://www.vldmechelen.be/a...
Comet: slide 43
Match: slide 54

De Match wordt ook vermeld in het coalitieakkoord (punt 307): "De Match tussen IJzerenleen en Bruul wordt afgebroken. In de plaats komt een modern, trendy en aangenaam woon- en winkelcentrum in het hart van de stad. Het zorgt tegelijk voor een verbinding tussen onze twee belangrijkste winkelstraten."
Over de Comet lees ik tegenstrijdige berichten, gaande van kleinschalige economische activiteit gecombineerd met woningen, over hotel tot potentiële inplanting van een stedelijk zwembad.
Beter een klein beetje publiek groen dan een groot privé park!
Met politieke slogans van welke partij dan ook, moet je altijd oppassen hee kazamel :-) en wat die eventuele inplanting van een woon- en winkelcentrum betreft op de Match-site - om één of andere bizarre reden heeft een winkelcentrum in Mechelen nog nooit succes gekend cfr. shoppingcentrum op de botermarkt, shoppingcentrum Bruul enz... Ik houd dus mijn hart vast voor zulke projecten in de binnenstad.