Laatste pint in 't Volkshuis

met categorie:  

Foto : Lhoon

De uitbaters van het Volkshuis in Mechelen trekken volgend weekend de laatste keer hun tapkraan open. Alles moet op. "Onze kameraden en échte vrienden zijn uitgenodigd om gratis te komen drinken.

Zaakvoerster Myriam Schippers (50) begint straks aan een nieuwe uitdaging in krantenwinkel 't Lezerke op de Botermarkt. Het bobijntje is af. "Het heeft lang genoeg geduurd. Ik ben blij dat ik kan stoppen, maar mijn klanten ga ik missen. Dat zijn vrienden geworden", zegt ze. Bijna vijftien jaar gaf ze het beste van zichzelf in het Volkshuis. "Maar de onzekerheid knaagde. Al sinds 2000 werd er gesproken over de afbraak van Euroshopping. Pas sinds een jaar hebben wij duidelijkheid."

Haar man Eddy Goval (48), die de herstructurering bij Renault Vilvoorde overleefde, stak Myriam geregeld een handje toe. "Ik was haar onbezoldigde medewerker", lacht hij. "En ik ga nu een pak meer vrije tijd overhouden. Het is hoog tijd, want het café is tot op de draad versleten. Investeren had geen zin meer." Eddy blikt met gemengde gevoelens terug op de jaren die voorbijgingen. "Met de klanten heb ik me geweldig geamuseerd. Maar bij een volkshuis denken veel mensen aan de socialisten. Alleen hebben wij die hier al jaren niet meer gezien", zegt Eddy. "Alleen de Jaak, oud-schepen Jaak De Wachter, komt hier nog."

Voor hun café hadden Myriam en Eddy veel over. "Wij hebben het zelfs twee jaar bezet. In plaats van huur betaalden wij Inbev een bezettingsvergoeding en de brouwerij bleef ook drank leveren. De socialisten waren vergeten om het huurcontract te verlengen, ook al had ik ze daar meermaals op gewezen. Het hele incident is zelfs voor de rechter gekomen. Gelukkig is Inbev daarna op zijn beslissing teruggekomen en kregen wij het contract toegewezen. Met de socialisten is het niet meer goed gekomen", vertelt Eddy.

Ook eerste schepen Caroline Gennez vond als vernieuwster de weg naar het Volkshuis niet. "In een interview met Humo vertelde ze ooit eens dat er in Mechelen zelfs geen volkshuis was. Een keer hebben wij haar gezien. Daarna nooit meer. Het lijkt wel alsof wij te min zijn voor de partij."

Myriam laat het niet aan haar hart komen. "Ik heb dit café niet voor de socialisten open gehouden, maar voor het gewone volk. En de mensen, die zijn wel blijven komen." Ze houden volgende week zaterdag 29 september hun kroeg nog een keertje open. "Onze kameraden en échte vrienden zijn welkom, géén politieke vrienden. Wij hebben aan iedereen een uitnodiging bezorgd en extra voorraad ingeslagen voor een stevige afbraakparty", besluit Eddy.

Bron : GVA www.gva.be

Geïnteresseerde portrettentrekkers !!! Laatste kans om het interieur op de gevoelige plaat vast te leggen.
Allen daarheen !!! :-)
Op film mag ook zeker? Ook zonder uitnodiging??
De socialisten zijn ook niet meer wat ze ooit geweest zijn.
Nen echte socialist had ne kop waar dat ge hout op kost kappen, een bulderstem die door het Volkshuis galmde en sloeg met zijn vuist op tafel totdat er een barst in kwam, met de openingswoorden : "Kameraden, ... !"
Stevaert, Vandenbroucke, Van den Bossche, Janssens (Teletubbies) en Gennez zijn wel leuk, maar er ontbreekt iets.
De Keizer van Leuven (Louis Tobback) had dat nog wel, maar met Van Miert, Willockx en Claes was het ook huilen met de pet op.
Alhoewel ik niet wil afgeven op het werk van Frank Vandenbroucke...
Aan het hoofd van de SP-A staat de 'linkse' intellectueel, die vertegenwoordigt ongeveer 5% van de bevolking, dus is er nog ruimte zat om achteruit te boeren. Het zou tof zijn moest er terug een echte SP komen, zonder 'A' ( de a van Janssens? ) met aan het hoofd iemand met een vierkante kop die opkomt voor de werkman en zijn kloten veegt aan al de rest, dat vertegenwoordigt veel meer dan iemand die zijn kloten veegt aan de werkman en opkomt voor al de rest.
Staat er in het fameuze rapport van Janssens ook waarom de sossen zoveel stemmen verloren hebben aan het vlaams blok? Dat is een verhaaltje dat ik eens graag zou horen (lacht)
@ Sint :
De term "SP-a" staat al lang niet meer voor Socialistische Partij Anders.
Waarvoor de letters "SP-a" dan wel staan, is niet echt geschikt voor deze Blog.
Maar daar kunnen we het off-line natuurlijk wel eens over hebben...
Vorige week vertelde een van de dames achter de balie van den In & Uit dat ze in Mechelen (Oep het Stadhoos) van plan waren ne server op te starten om ook foto's te kunnen gaan uploaden ivm Mechelen. Het zou zoiets worden als Flickr. Ik heb haar gevraagd of het ook mogelijk zou kunnen zijn om filmpkes te kunnen oploaden, maar daar was ze nog niet zeker van. Filmfragmenten a la Jackie/echte Mecheleir zouden daar eventueel kunnen gepost worden en anders hoop ik dat hij zijn ei kwijt kan op de website van Mecina.
Ik weet niet dat Jackie/echte Mecheleir lid is van Mecina, maar ik hoop dat we hun Kunstwerken binnenkort kunnen bekijken op hun website.
Hoe dit alles moet gesponsord worden ? Hier is een idee...

http://www.flickr.com/photo...
Voor mij, iemand die in zichzelf gelooft en niet in de kracht van het gemeen, moeilijke denkoefening is wat nu gaat volgen. Ik geloof niet in het socialisme. De mens is in se een egoïst. In tijden van nood, armoede, miserie, oorlog etc... is men solidair tegen de "anderen" (lees kapitalist, vorst,vijand). Tot dat men zelf het goed krijgt. Solidariteit is enkel van toepassing in de hierboven beschreven tijden en dat geldt voor alle volkeren, rassen enzovoort. De "werkmensch" heeft o.m. dank zij bewegingen als het socialisme zijn gelijk en geluk gehaald, wat ik alleen maar kan toejuichen en waarvan ik ook profiteer. Maar hij is zelf een kleine kapitalist, uitbuiter, profiteur, kortom egoïst geworden. Daar moet je het grote drama van een SPa zoeken, meer is het niet. Als je moest twijfelen aan deze stelling, wil dan even kijken naar de evolutie van de oude socialistische (communistische) staten aan de andere kant van het ijzeren gordijn. Of kijk naar Azië, kijk naar de uitbuiters die asielzoekers opvangen... Eerlijk gezegd het socialisme is een voorbeeldig idee, helaas is men vergeten dat er nog een factor is : de mens. Ik zie een nieuwe ( tijdelijke) kans voor de rode leer enkel in geval van een doorgedreven kapitalisme ( het extreme voorbeeld van de egoïstische mens) en mijns inziens is die kans zelfs niet zover af. Maar op termijn is ook dat onhoudbaar. Tenzij we over heel deze aardkloot de geesten kunnen veranderen maar dat is, vrees ik, ook niet voor vandaag, alhoewel ik het wel zou begroeten. Vandaar dat ik, wat mijn visie op de maatschappij betreft, alleen op mezelf betrouw, ik vind, dat je het zelf moet doen en niet via de gemeenschap. Is dat liberaal, het weze zo. Ik wil mezelf dus eerder een "einzelgänger" noemen maar buig diep het hoofd als men mij een egoïst noemt. Al wil ik eigenlijk niemand kwaad doen. Zo'n egoïst ben ik namelijk niet. Sorry voor deze zwartgallige opmerkingen, jullie weten wel dat ik niet zo' pessimist ben, maar dit moest me even van het hart toen ik hierboven dat geleuter lag over echte socialisten en dergelijke.... Maar een troost: mensen kwaad doen kan ik niet, einzelgänger of niet
@ nen echte Mecheleir : Ik denk wel dat je binnen mag om foto's te nemen of te filmen.
Een neen heb je, een ja kan je krijgen.

@ gimycko : ik vraag me af of een extra fotosite wel zo'n goed idee is.
De ene gaat op Flickr en Mechelen Blogt blijven posten, de ander gaat naar de nieuwe site.
Op die manier wordt alle opgesplitst en gaat een groep mensen uit elkaar groeien.
We zijn momenteel goed bezig en waarom moet dit veranderd worden ?
Wie weet gaat het zoals bij de beeldbank, waar men gretig de foto's aanvaardt, om ze te publiceren in een mini-formaat dat nauwelijks te downloaden valt.
Dat noem ik bezwaarlijk "foto's delen".
Als ik één van mijn oude foto's op de fotosite plaats, mag iedereen die downloaden en bekijken op volle kwaliteit.
Ieder zijn idee, natuurlijk, maar ik ben niet voor een opsplitsing.
...ik ben benieuwd voor dit initiatief van In&Uit...
Ik wacht om een oordeel te vellen - Alvast blijf ik verder flickeren... ;-)
@ Rudi : Geweldige uiteenzetting !
Ik heb genoten van jouw gedachtengang.
Onlangs zag ik die bewering van jou ook live op TV.
Een Israelische professor had bewezen dat socialisme en/of communisme niet kan werken. Hij zag het bewijs in zijn 3-jarige oud kleinkind. Toen zij en haar broertje samen wilden spelen met 1 speelgoedje, zei zij tegen haar broertje : "Mine..." ofwel "Van mij...".
Hiermee werd bewezen dat socialisme en communisme ten dode zijn opgeschreven en enkel de Vrije Markt altijd zal overwinnen. Uitspattingen van de Vrije Markt moeten wel onder controle gehouden worden dmv Sociale Wetgeving, maar zij die de Vrije Markt willen fnuiken zijn ten dode opgeschreven.
Het Socialisme heeft de voorbije 100 jaar misschien meer gedaan voor de kleine mens dan 2000 jaar Christendom, maar ook dit fenomeen zal uiteindelijk verdwijnen, net als het nieuwe gevaar dat op de loer ligt in de volgende decennia...
@gymicko : geloof me die uitzending van die prof heb ik niet gezien, dus over plagiaat gaat het niet. Zijn bewijsvoering is uiteraard een beetje simplistisch, maar is van dezelfde teneur als de mijne. En inderdaad het socialisme heeft de laatste 100 jaar veel meer gedaan dan 2000 jaar Christendom. De rest staat hierboven.
@ rudi :
Nu ik geregeld op het internet informatie zoek ivm de geschiedenis van Mechelen kan ik enkel vaststellen dat de Middeleeuwen absoluut niet zo achterlijk waren als door sommigen worden voorgesteld, vooral niet in het Middeleeuwse Mechelen. Bestuur, economie en religie hebben er hun plaats. En ziektes en ontij werden opgevangen door Religieuzen, hetgeen we nu nog vinden in bv het Leger des Heils in bv Amerika.
Toen pamperde de Staat veel minder als nu. Natuurlijk is de Sociale Wetgeving heden ten dage beter uitgewerkt, maar hierdoor worden ook mistoestanden gecreeerd. Zie maar bv naar Wallonie en de PS.
Volgende uitspraak is nog altijd veelzeggend :
"Do not ask what your country can do for you
But what you can do for your country..."
Yes, Gymicko, you're right about what to do foryour country. En inderdaad zo achterlijk waren die "middel-eeuwen" niet.
Het aanvankelijk doel van het socialisme (de levensomstandigheden van arbeiders verbeteren) is mettertijd verworden tot een kaviaarsocialisme waar het motto “eerst oom en dan oomkes kinderen” geldt, en waar zelfverrijking, nepotisme en “ons kent ons” hoogtij vieren. Van een kennis die in Antwerpen bij de belastingen werkte, vernam ik begin jaren 70 dat het K.I. van alle eigendommen van de socialistische voorman “Kop” Van Eynde degoutant hoog was. En dat was dan nog van wat officieel gekend was. (De Strangers hebben dat nadien trouwens ludiek bezongen in “Vivan de vakbond”). En zulke lieden riepen dan dat eigendom diefstal was....
Jef Houthuys, de illustere voorman van de concurrentie, sleurde (naast al zijn andere wellicht niet geringe inkomsten) in de jaren 80! elke maand 120.000 frank binnen om één maal per maand aanwezig te zijn op de vergadering van de Nationale Bank. Deze christelijke verdediger van de werkmens behoorde ook tot de bende van Poupehan (die besloot om de poen van diezelfde werkmens te laten devalueren.)
Men moet al tegen het debiele aanleunen om te geloven dat zulke lieden ook maar één zier zouden geven om de kleine man.
@ Roger :
Vroeger zweeg de Kleine Man en aanvaardde zijn lot.
Nu buldert hij op menig Forum en Blog zijn ongenoegen uit.
Maar of dit iets uitmaakt of wat oplevert, dat is (nog) niet geweten. Alhoewel blijkbaar oa deze Blog blijkbaar wel gelezen wordt op het Stadhuis in Mechelen.
En de Waarheid mag uiteindelijk toch geopenbaard worden, zeker ? Hoe pijnlijk deze ook mag zijn !
Goe gezeit rudi
Misbruik en corruptie is van alle tijden. Los van welke ideologie dan ook.

Het mooie aan socialisme, en wat mij betreft ook aan bepaalde religies etc is dat het mensen uitdaagt om verder te kijken dan hun eigen primitieve individuele belangen.

In tijden van oorlog, armoede etc is dat uiteraard wél te begrijpen. Dan is het gewoon eten of gegeten worden. In tijden van welvaart een pak minder. Dan ruikt het naar puur egoïsme.

Idealistisch ben ik zeer zeker. Naïef niet in het minst.