Drau kau rau aure

met categorie:  
"Die joegd, die sprékt gie Mechels ni mie"

Een prachtige scene, uit Fata Morgana, wanneer onze Mechelse liedjesbrouwers letterlijk rond de tafel gingen zitten om het Mechels feestlied te componeren.


Het klopt wel natuurlijk...de kennis van het Mechels vind je niet zo gauw terug bij 'de jongeren' (in de brede zin van het woord), ondanks alle Oep ze Mechels- en dialectklas-initiatieven.

Dus waarom niet eens een steentje bijdragen ? Wat is jouw favoriete 'Mechels' woord of uitdrukking ?

Draag je nog steeds een 'titantolleke' of verwarm jij nog op 'ulle' ?
Mijn favoriet is alvast 'ne langenasem'
Ook een mooie is "ballekes van de veudel", een "musaazer" en ook een "toomeljas".
Ge mut daveu ni naat schoul gewest zèn, zenne.
Ge liert da 't beste oep 't straat.
Ik paas datte joenge gaste 't Mechels nog wel kenne, ma dasse lever schoe vloms klappe.
Jan die 2 woorden ken ik niet. Voor mij is boesjkameree en blaffetuure nog altijd typisch.
hier is nogien dakik veul goerd em,tis wel nie schoen,ma in moanen toad trokke ze da tog ni veul van aan.ik hoer mao matant nog altoad zegge,as ik twelfanhalf vroag om wa chikskes te koepe en as ze slegt gezind was,lupt na de kloete,Ik weit das wel nie schoen ma wa kunder aan doan.
PS hoa is moa plat mechels?
Ik denk dat jij nog het meest autentieke Mechels spreekt want niet beïnvloed door een ander dialect - zelf ben ik in Brussel geboren en opgegroeid en dat dialect ligt heel dicht bij het Mechels zodat mijn Brussels ook niet meer is wat het ooit was :-)
Dialect is constant in evolutie, daarom zal het nooit een "echte" taal worden, maar het is wel je echte moedertaal waarin de vorige generaties werden opgevoed. Maar het dialect van min jeugd is al niet meer hetzelfde als nu:
voorbeeld: nen ullemarchant is nu ne kaulenboer ( dus een kolenhandelaar)
En mooi vind ik:
mennen asseranzevent ( mijn verzekeringsmakelaar)
eit 'r de lesten toad nog eemand nen bosprotter gezeen op de mét ?
@ bartv:
kaume dee drau rau aure ni van een blau doof ba jons in 't streukke ?
chootjummenas, was dad hie neun annekesnest!
ik krijg er de pezewevers van
Zeg Rudi waar vind je vandaag de dag nog een kolenboer ? :-)
@peter: hulle vu de stoof vind in zakskes ba de Gamma, mar as ge da giel a hullekot wilt mé vulle, zulde eu paar kiere overentwee moete raujen!
Gelieve aan te vullen of te verbeteren :

http://mapt.stadmechelen.be...

Met dank...
En hier is ons Guntherke :

http://nl.youtube.com/watch...

Ielemaal int Mechels...
Ee zen er nog a koppel,ik denk da ta wel an betje op ze Zelestrets is( nen tettezot,en ne jammenkloete)int engels lierde de slechte woorde iest,en in mechelle kunde dee wel langer ontoave.denke goale dadook nie?
wa veu ne klap is me dadie....

woale wete allemaa da een boensj of een boesjkammeree schoen Mechels is veu een 'schommel', ma boa ons, in moanen toad, zeje ze der oek een 'zwier' tege.

Is dadoek Mechels ?
@Bart Ve: ZWIER is oek Mechels,ma das geene boesjkammeree,ma OEP ZWIER gaan ,aan de zwier gaan=uitgaan,drankgelegenheden bezoeken enz.)Oek oep den boemel gaan,oep de lappe gaan,oep schok gaan,enz....Zie MWB blz 347.
@Shashi3: goe zenne ge zeit ant beileerre.
ik paas dadden zweer oek mechels is ve een boejekammeree, ma dan van een generaase later.
@rtrt: oep zwier gaon, da deejek toen nog ni zenne, wao zeeje da tege een boensj. In't park hadde oep de speeltooin e koppel zwiere staan

@Gust: da zoa wel kunne, ik zén dan oek nog ni zoe aud
Ik weit nog wa nen boesjkameree,ma ik was da vergeite,He manne,aofta ma vol zenne,moa plat mechels begint trug te koume,nog en betje,dan meute kik vaneir engels gan lieren.
@ Shashi : Hahaha !
Gien gewoen manne, zenne, daor in Amerika !
gimycko:kende gei ne gewoone (echte)Mecheleir?