Verkeer in je straat

met categorie:  
Verkeer in je straat


Je kreeg wellicht ook de folder van "Verkeer in je straat!" in je brievenbus? Interessant als u het mij vraagt. Een stimulans om ontmoetingen met je buren te stimuleren, enerzijds, en anderzijds een aanzet kan zijn om zelf iets op touw te zetten...

'Frisco, choco glacé! Neen, de zee is veraf daar hebben jullie gelijk in, maar een goed gevoel moet je niet ver zoeken.

Buren, het zijn de mensen waar je samen jouw buurt mee vormt, de mensen waar je toch een deel van je leven mee deelt. Als de verstandhouding vlotjes loopt en de sfeer in je straat prima is, dan is dit veel meer waard dan duizenden vakanties op een tropisch eiland.

Breek het Ijs(je)
We kunnen dit goed gevoel niet in een pakje bezorgen dat is een feit. Toch proberen we tijdens “verkeer in je straat” ontmoeting tussen buren te stimuleren. Wij geven de aanzet door een het “crème glacekar” op pad te sturen kris kras door Mechelen. We durven dit doen onder het moto “breek het ijs met een ijsje”!

Tijdens dit moment hopen we dat jullie samen een ijsje likken. We durven zelfs dromen dat het een aanzet is voor een leuke buurtbabbel. Alles kan niets moet! Samen met de ijskar verschijnen (aanvullen per wijk/dorp) leden uit jouw wijk –en dorpsraad en/of wijkmanagers en/of dorphuisverantwoordelijke. Natuurlijk staan ze klaar om te luisteren naar prangende vragen of leuke anekdotes over je straat of buurt. Maar ze staan vooral paraat om jullie in te lichten over de mogelijkheden om een straatfeest in te richten. In een mooie folder staat alles netjes uitgelegd, hoe je er praktisch aan begint en hoe je aanspraak kunt maken op een toelage. Misschien treffen we jullie volgend jaar aan bij jullie eerste straatfeest!

Verkeer in je straatElke gezin ontvangt een folder “verkeer in je straat” in de brievenbus. In deze folder staat een bonnetje voor een gratis bolleke ijs en de juiste dag en uur dat de ijskar jouw buurt aandoet.

Ideetjes nodig?
Tijdens het jaar zijn er tal van momenten waar je je buurt kunt leren kennen door iets kleins te organiseren. We denken hierbij aan straatfeesten, speelstraten, de burendag,…

Stratenfeest:
Wist je dat de stad straatfeesten financieel ondersteunt met een toelage tot € 250!! Heb je ideeën en wil je iets organiseren met je buren. Voor de voorwaarden en meer info kun je terecht in je wijk- of dorpshuis in de buurt.

Speelstraten:
Wilt u uw kinderen ook nog eens terug op straat laten spelen? Wel dat kan! Schrijf u in voor een speelstraat. Hiervoor zijn wel een aantal voorwaarden. Hiervoor neem je best contact op met de Jeugddienst.
Herman Beyens (o.a. speelstraten) herman.beyens@mechelen.be, tel. 015 29 77 61

Burendag:
In gans Vlaanderen wordt er de Burendag georganiseerd op 29 mei. Door gewoon een stoel buiten te zetten. Dit jaar hebben heel wat straten meegedaan. Zij die zich inschreven kregen zelfs een waardebon van € 75 voor de wereldwinkel.
Voor meer info kan u terecht in uw wijk- of dorpshuis.

Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden en kun je bv. de krachten bundelen met verenigingen uit je buurt of met je wijk- of dorspraad om een rommelmarkt, een wijkfeest,… te organiseren.

Heb je een idee maar weet je niet hoe er aan te beginnen, spring dan zeker binnen in het wijk- of dorpshuis in uw buurt. U wordt er verder op weg gezet, zeker weten!!
Web: www.mechelen.be/wijkendorpszaken
e-post: wijk-endorpszaken@mechelen.be


In de folder is ook een handige kalender te vinden met daarin de activiteiten in jouw dorp of wijk, dus ook de momenten wanneer de IJskar er stopt. De eersten die een ijsje kunnen eten zijn de inwoners van de wijken Arsenaal (wijkzaal 't Hofke) en Mechelen Zuid (berkenhofplein), op 1 september. Hekkensluiters zijn de inwoners van de wijk Tervuursesteenweg (voetbalstraat) op 22 september.


Veel Ijs(breek) genot !

[ bron: folder "verkeer in je straat", stadsbestuur Mechelen/ www.mechelen.be/wijkendorpszaken ]

Wij in'Begijnhof hebben niet te klagen!
Geregeld staat hier vanalles op poten.
8 september e.k. is er weer een grootse rommelmarkt!
Een folder om aan te kondigen dat er een creamkar zal passeren !!! :-o

Zijn ze nu helemaal zot geworden op het stadhuis?
In ieder geval een leuk initiatief en een knappe post Markec. Maar ik heb er wat gemengde gevoelens bij.

- Aan de ene kant kan ik elk initiatief tegen de verzuring van de maatschappij enkel maar aanmoedigen ... En praten helpt !
- Aan de andere kant vind ik dat zoiets vanuit de lokale overheid voor mij een beetje wollig en betuttelend overkomt. Zoals SMT terecht opmerkt, een gratis bolleke ijs van 't stad ... Tja. Dit is niet iets waarop ik zit te wachten. Maar misschien hebben andere mensen meer zetjes nodig om met de buurt een babbeltje te starten ?!
- Als zoiets organisch groeit zoals op het Begijnhof, dan krijg je een vaster en hechter weefsel dan een van hogerhand doorgestuurde cremecar.

Enfin, wat denken de andere bloggers hierover ?
@Driewielerke: de rommelmarkt bezoek ik graag op 8 september tijdens de Flickr meeetup

@SMT/ Peter: ik deel jullie bemerkingen hoor, 't komt ook mij 'betuttelend' over ( hee, Peter we zijn het eens roerend eens ;-p ! ), maar idd. zoals je terecht stelt, Peter, wellicht hebben sommige mensen dergelijk zetje wel nodig....

Nu, betuttelend of niet, als ik het niet vergeet (!) en tijd vind ga ik zeker een een stadsijsje eten in de Voetbalstraat op 22.09
Zou ik nu als antwoord op de folder -uit beleefdheid- een aangetekende brief naar het stadhuis moeten versturen met de melding dat er voor die ijsventer een gratis kipnugget op hem ligt te wachten wanneer hij langs de Brusselsesteenweg nummer 270 komt aangereden?

Bij de weg: gisteren had ik weer heel symphatieke mensen over de vloer. Ze hadden -u raadt het nooit- 'Konijn met pruimen' meegenomen!
Wat er gaat gebeuren is dat men een bolleke ijs koopt en dat schoon in eigen living gaat opeten. Kan al raden waarover het korte gesprek zal gaan als iedereen met zijn gratis-bon aan't aanschuiven is..
Belangrijker dan dat bolleke ijs, is de boodschap die wordt verteld. Kom uit je kot, praat met de buren, breek elkaar niet constant af op deze blog, zit niet te zeuren tegen uw vrouw en kinderen, organiseer een buurtfeest (ook al wens je je buren misschien liever dood). En 'organisch groeien' klinkt mooi, maar er zijn wellicht vele buurten waar dat niet vanzelfsprekend is tenzij enige stimulatie vanwege " 't stad".
Ik vind het alleszins een geslaagd concept.
Organisch groeien kan niet altijd blijkbaar, vergeet ook niet dat de stad juist de anonimiteit levert die sommigen opzoeken ... Dus als je niet wil weten wie er naast je deur woont dan is dat je goed recht ... Bollekes ijs of niet ...
Ondanks sommige negatieve reacties vind ik de idee achter de actie lovenswaardig.
Het leven is veel te kort om met "ne lange smoel" rond te lopen.
Nu woon je nog met je gezinnetje lekker knus bij elkaar, maar binnen enkele jaren zijn de kinderen de deur uit om hun eigen leventje te gaan leiden en ooit val jij of je partner weg.
Op dat moment heb je buren en vrienden misschien hard nodig.
Misschien is het handig om ze nu al te leren kennen.
En jan, niet iedereen hééft het geluk een gezinnetje te hebben, vergeet ook dàt niet...

En in se, maar dat gaf ik denk ik al aan, ben ik de IDEE wel genegen: "mensen dichter bij elkaar (pogen te) brengen": wie kan daar nu iets tégen hebben he...

Met onze blogmeetings hebben we dat ook al betracht.. niet waar? ;-)
Mooi initiatief!
Maar ook zonder dat (misschien soms wel nodige) zetje, lukken een aantal straten en buurten er in om toffe initiatieven op poten te zetten...
Een paar voorbeelden uit mijn heel naaste omgeving:
Binnenkort is er een pretentieloos straatfeest in de Sint-Jozefstraat, zoals al enkel jaren het geval is - met een afgesloten straat, kinderspeeltuigen, spagetti...
Mooi!
Enkele enthousiaste bewoners van Elf-Novemberstraat en Goudbloemstraat hebben een héél actief buurtcomité samengesteld ('de gouden 11'), met een aantal toffe activiteiten: straatfeest, Kerstfeest, stadsbezoek met torenbestijging...
Mooi!
Vanuit de parochie Coloma is een werkgroep 'Onthaal' opgezet - reeds méér dan 20 jaar, die met 'onthaalpersonen' in een straat, aandacht probeert te hebben voor de 'kleine dingen van alledag' (ziekte, verhuis, nieuwe buren,...) .
En dit voor iedereen, welke levensbeschouwing men ook moge hebben...
Mooi!
Al enkele jaren organiseert men in de Gandhiwijk een Global Fiësta-feest - multicultureel, drempelverlagend en grensverleggend...
Mooi!
En dit zijn maar enkele voorbeelden uit maar één buurt...
@Markec: Eigenlijk is een blog-gemeenschap net zozeer een 'virtuele wijk'. Misschien moeten we er af en toe een keer een speelstraat van maken, of subsidie vragen voor nen Barbecue ... :-)
Volledig mee eens, Markec.
Ik vind dat de stad Mechelen eens een efforke mag doen voor Mechelen Blogt.
Tenslotte zorgen wij met z'n allen voor een fotografisch elan in de stad Mechelen en laten we aan de buitenwereld en aan onze stadsgenoten zien hoe mooi onze stad wel is.
Hier kan ik af en toe eens goed van leer trekken zonder direct motten op mijk bakkes te krijgen!

Merci peter, tof initiatief!
Bij ons op de Kon. Astridlaan 146/148 doen we al voor de 4de maal op rij "Feest in de Blok", (19/09/07)dit om alle bewoners van de Residentie "Jef De Nijn" samen te brengen.
De buitenparking wordt dan omgetoverd tot een gezellige openlucht ontmoetingsplaats met parasols, tenten en mooi gedekte tafeltjes. Er is ook een rijkelijk buffet met de nodige dranken.
Reeds 3 jaar een succes.