Op zoek naar de "sociale mix"

met categorie:  
Op deze blog woedt een hevige discussue over "Mechelen: woonstad, alleen voor tweeverdieners?". Zoals ik eerder al in reactie aangaf ben ik een vurig voorstander van een sociale mix om een be-leefbare stad te maken. Alleen, bouwpromotoren hebben andere prioriteiten, of je daar nu gelukkig mee bent of niet.

Er zijn nochtans voorbeelden dat het anders kan. In de wijk Klein Begijnhof-Heembeeld zijn er tal van projecten van de stad geweest op maat van éénverdieners (ik kan het weten want ik woon als "éénouder" in zo'n door de stad gerenoveerde woning). Ook de MGW heeft in de binnenstad projecten gerealiseerd die de moeite waard zijn, ook esthetisch.
In de Jodenstraat verkoopt de stad momenteel een bouwrijp perceel als sociale kavel voor een ééngezinswoning. Op de hoek van de Joden- en de Stassaertstraat komen enkele nieuwe ééngezinswoningen...

Wie kent er nog voorbeelden van projecten (zowel openbaar als privaat) die haalbaar zijn voor éénverdieners?
Ik geloof ook in sociale mix
Ik denk aan een groot aantal huisjes op de Oude Liersebaan. Arbeiderswoningen die zijn opgekocht door een bouwpromotor, en denk ik allemaal zijn opgeknapt. Wel twintig op een rij. Ik weet niet of het koop of huurwoningen zijn, maar ik vind het in ieder geval een goed idee om de kleinschaligheid er van te bewaren.
@peter: Die woningen op de Oude Liersebaan waar jij het op hebt zijn allemaal huurwoningen voor zover ik weet.
Ik heb er een paar foto's van gezien op de site van het verhuurkantoor en moet zeggen, heel knap gedaan.
Die huisjes ( een tiental ) werden destijds in één keer opgekocht voor het ronde bedrag van 10 miljoen oude franken, grondig gerenoveerd en worden nu verhuurd voor 650 - 700€ per maand. Niet slecht voor een klein ( 4 meter gevel ) huisje zonder tuin, een alleenstaande ouder met een pree van om en bij de 1250€ kan dat heel misschien net afdokken maar dan zal er voor de rest niet veel meer overschieten denk ik.

De kleinschaligheid van het project ontgaat mij wel volledig.

Voor kinderloze tweeverdieners ( DINKs - Double Income No Kids ) valt het dan weer wel goed te doen.

DINKs en homo's zijn degenen die over het algemeen het meeste geld laten rollen, als je heel Mechelen ermee kan vullen zou de economie goed moeten draaien, maar ze hebben jammer genoeg te weinig nakomelingen om de continuïteit te verzekeren ( lacht )
Hey Sint. Dat is interessante informatie.

Tja als dat zo zit, is dat minder kleinschalig natuurlijk. In ieder geval vind ik dit project toch interessanter dan alles platslaan en er een nieuwbouw op plaatsen. Langs den buitenkant (ik ben er nooit zelf binnen geweest) vind ik dit toch geslaagd.
ik denk dat als eenverdiener het overal moeilijk is. Als studenten al bereid zijn om op een studio te gaan, dan ben je als eenverdiener al gelukkig af om een appartement te vinden die met een wedde te betalen valt.
pv3 slaat spijkers met koppen, jammer genoeg...
probeer maar eens een bedrag bij elkaar te sparen , als je al huurt, om dan later te gaan lenen bij de bank en dan te kopen...

als éénverdiener is dat heel moeilijk
maar 't is niet anders
We wonen in een betrekkelijk dure streek, valt niet veel aan te doen vrees ik.
Een kennis van me koch vorig jaar nog een vrijstaande woning met een redelijk grote tuin voor 55.000€ ... in een verlaten hoek van de Westhoek, wat op zich al redelijk verlaten is. Naar daar verhuizen zou ik al zeker niet zien zitten, hoe betaalbaar de huizen er ook zijn.

Maar ja, dat zijn de feiten, en zoals gezegd valt er niet veel aan te doen.

Tenzij... de bekende 'versmalling' in de Belgische bevolkingspiramide smal genoeg blijft als ze tussen de 25 en 45 jaar komt wat kan zorgen voor een verzadiging van de markt, vervolgens een overaanbod en uiteindelijk een instorting van de prijzen ( een crisis gelijk ze zeggen ).
Dat is de theorie; en die is niet altijd gelijk aan de prakrijk...
@Wim & Sint: bedankt voor het begrip !!!
En zeggen dat in 1972 enkele huisjes rond het caféke aan 't Zennegat te koop stonden voor amper 50.000 frank!
@markec: Volgens mij is er begrip genoeg, ik denk niet dat je je daar nu zorgen over moet maken. Niemand zal ontkennen dat het moeilijk is als eenverdiener om een huis te kopen (of te huren ?). Of er wat aan gedaan wordt dat is een andere vraag. Maar deze post van Walter toont toch aan dat er 'iets' leeft ?

@Sint: Als je vergelijkt met de Westhoek, of Limburg, of misschien steden als Diest of Aarschot, dan denk ik dat Mechelen duur is. Maar als je vergelijkt met vergelijkbare steden, zoals Lier of Leuven, dan vallen de prijzen in Mechelen nog goed mee. Ik heb gisteren eens wat rondgekeken voor de prijzen van woningen in de binnenstad, en als je iets wil (ev. appartement met 1 slaapkamer zoals Markec eerder voorstelde) dan ben je toch 100.000 € kwijt vrees ik. Dat is de prijs van de 'vrijheid'. Pakweg een afbetaling van 500 EURO/maand ?

Vraagje: Was het vroeger dan anders, konden vroeger mensen makkelijker alleen een huis kopen ? Mijn vader zaliger is er in geslaagd om als eenverdiener te bouwen in 1970, en ik denk dat dat toen toch iets gemakkelijker was. Of niet ?
Er zijn voorbeelden genoeg van wat wel kan, maar dan zit je ook met bepaalde gevolgen. Sommige collega's kochten jaren geleden het laatste perceel in (ik noem maar een naam) de Nattebroekstraat. Heel goedkoop en ver weg van de (bederfelijke) invloeden van de Grootstad, maar 1 of 2 keer per jaar staat hun living onder water. Die oude boer, die daar lang geleden een wei had, kan zich nog herinneren dat dat gebied... een overstromingsgebied was van een nabijgelegen rivier.
Heel goedkoop, maar er zit altijd een addertje onder het gras ! Dus misschien is een goedkope woning in de Binnenstad van Mechelen wel gebouwd op 1 of andere vliet en zit je constant met water in je kelder of zo...
De Nattebroekstraat is een fictieve naam, alhoewel Mechelen ook beschikt over... de NatteHofstraat !
Ja Gimycko, het doet me zowat denken aan de mensen die een goedkoop perceel in de omgeving van Zaventem kochten, wetend dat daar de godganse dag vliegtuigen overkomen en die zich daarna en masse gaan beklagen wegens geluidoverlast, of die bouwen in de nabijheid van een al jaren lang bestaande varkenskwekerij en daarna een proces aanspannen omdat het er stinkt.....
Hetzelfde doet zich hier in Schiplaken in de Lievekensbossen voor. Ooit een moerassig gebied waar sommigen zelfs draineerbuizen onder hun gazon hebben laten aanbrengen en waar de straten bij extreem zware regenval onder water staan.
Enkele weken geleden zijn de pompiers er eventjes 70 x moeten langskomen...
En wat je zegt over bouwen boven een vliet: Mijn eerste schoonvader was concierge in de bank van de Societé Générale in de Bruul (huidige Fortisbank). En wat bleek? de oude vliet De Gracht liep daar onderdoor. Zijn living en keuken lagen zowat 1,5 m onder de grond en bij springtij liepen die onder water. Hij had speciaal daarvoor een kader aan de buitendeur bevestigd waarin een plank kon worden geschoven om de wateroverlast zoveel mogelijk te kunnen beperken.
Ondanks de hoogte van de prijzen, die het één- zowel als tweeverdieners erg erg moeilijk of zelfs onmogelijk maken, zitten we toch nog op een relatief laag niveau in vergelijking met andere steden hier in het binnenland, en zeker in vergelijking met landen als Nederland en Duitsland. Maar dat is een schrale troost natuurlijk. Tegelijkertijd merken we een toeloop naar de sociale huursector, ook van iets beter "begoeden", gewoon omdat het dus voor steeds meer mensen onmogelijk wordt om van die baksteen in hun maag verlost te raken.
@Peter: je moet de informatie die hier als hoofding meegegeven werd toch lichtjes relativeren.

"Op de hoek van de Joden- en de Stassaertstraat komen enkele nieuwe ééngezinswoningen."
Ik koop één van die woningen. BTW inclusief zullen ze ongeveer een 250000€ gaan kosten. Ik ben een goeie éénverdiener, maar ik durf ook grif bekennen dat zonder "hulp van buitenaf" dit project voor mij toch behoorlijk onmogelijk zou zijn.
Hetzelfde geldt voor de nieuwbouwhuizen in de Schijfstraat: uiteindelijk komen die op ongeveer 320000€. En 't is echt niet dat dat kastelen zijn he. Dus haalbaar? Ik betwijfel het.
@Phaedra: Nota: Dit is een bericht van Walter ! Niet van mij ...

Bedankt voor de bijkomende info, en welkom in de binnenstad binnenkort !
@Peter: sorry als het overkwam dat ik dacht dat het artikel van jou kwam: ik reageerde eerder op jouw comment, maar met een quote uit de titel :)

Bedankt! Voor mij wordt het de eerste keer intra-muros. Mijn ouders woonden voor ik geboren werd wel in de Lange Schipstraat.
Ik ben geboren op de Grote Nieuwendijk, dan een poosje in Muizen gewoond, vervolgens op de Speecqvest, Schuttersvest, Van Kesbeeckstraat en tenslotte Oude Liersebaan :) Mijn cirkel van de ring is bijna rond :)
Ik snap het ... Enfin 250k of 320k is eigenlijk niet te betalen voor een eenverdiener. Maar een projectje van 75k-100k moet toch mogelijk zijn. En ze bestaan ... op immoweb.
Ik ben al vrij lang op zoek naar een woning, en als je dergelijke dingen op immoweb ziet, zijn er twee bedenkingen die je jezelf moet maken: meestal komt er nog een prijs voor de grond bij, en die 75k-100k is dan meestal ook nog zonder BTW.
M.a.w., goedkoopste eindresultaat BTW in: 160000€. Wat je misschien net redt met een afbetaling van 750€/maand op 30 jaar, maar welke financiele vrijheid houd je dan nog over?
Ook als DINK (voorlopig toch nog, want de babyplannen zijn er) is het niet simpel om een betaalbaar huis in Mechelen te vinden. Het hoeft niet echt groot te zijn, wel met een tuintje liefst.
De huizen in Mechelen zijn goedkoper dan in Leuven (waar ik nu woon), maar over het algemeen ook van slechtere kwaliteit (wie sprak daar over bouwen boven dichtgegooide vlietjes?)... Nog even verder zoeken dus...
@Greeun: daar zegt ge 't he: nen tuin. Dan kunt ge prijscategorie "betaalbaar" al helemaal van uwen agenda schrappen.
Tja ... Ik prijs me gelukkig dat ik behoor tot een van de gelukkigen met een tuin in de binnenstad. Er staan zelfs 4 bomen in momenteel. :-)

We hebben gekocht in 1995 en dan 5 jaren hard verbouwd ... Toen was het betaalbaarder, en het verhuren van een stuk van het huis heeft er ook voor gezorgd dat we de afbetaling de baas kunen blijven ... Misschien een mogelijkheid ?
De prijzen zijn toch niet meer te vergelijken met toen.
Mijn moeder heeft in '94 haar apartement gekocht: 2 slaapkamers en in goede bewoonbare staat: 2 miljoen belgische frank.
Ondertussen is dat boven haar net verkocht: niet half zo in orde als dat van haar, en lap, 110000€.
zou dan toch de invoering van de euro .... ;-)
Gelijk heb je Phaedra.

Grotere huizen zijn relatief goedkoper dan kleinere appartementen. Koop een groot huis met een paar man, verbouw in het apparte eenheden en ge woont schitterend ?
Peter: dat klopt, maar ge moet kunnen samenwonen he.
Als twee mensen die verondersteld worden elkaar graag te zien tegenwoordig al hoe langer hoe meer moeilijkheden hebben om het met elkaar uit te houden, laat staan twee of meer relatieve "vreemden". Bovendien is de administratieve rompslomp om dat allemaal goed geregeld te krijgen op papier ook al niet zo evident.

Maar ik ben het wel met je eens dat verbouwen en opknappen in veel gevallen wel een zekere mate van soelaas kan bieden.
@Peter: volgens mij, en ik val in herhaling, en.. SANS RANCUNE, maar ik vind dat je een en ander nogal makkelijk heel simpel voor stelt hoor... als het allemaal zo makkeijk en voor de hand liggend alsook financieel haalbaar zou zijn, hadden wellicht al lang velen voor die oplossingen gekozen, niet?

Ik sluit me derhalve bij Phaedra aan die de nagel op de kop slaat "ge moet KUNNEN samenwonen", " ge moet overeen komen"... allemaal mooi in theorie..

Enne, Peter: zo'n 75k-100k projectje bekostigen, moet volgens u toch kunnen voor een eenverdiener. Ook hier sluit ik me bij Phaedra aan: als ge dan zoals zij stelt die €750 betaalt, maandelijks, bijft er niet veel over om nog te LEVEN. In mijn geval zou het méér dan mijn halve maandloon betekenen, wat zeg ik bijna 3/4... dus: ruimte om dan nog veel meer dan de door jou eerder geroemde "bokes met confituur" te eten of tout court nog een sociaal leven te hebben, buiten geld verdienen en betalen voor uw stenen IS er dan niet....

Conclusie:
a) zo simpel is t allemaal niet
b) niemand kan een andermans rekning maken
c) het hangt er vanaf of ge een- of tweeverdiener bent alsook in welke weddeschaal ge u bevindt...
d) eventuele bijkomende hulp van buitenuit (dus bovenop de eigen zuurverdiende centjes) is geen overbodige luxe meer in deze tijden..

En / of tot slot:
e) ja, Peter, in "een ideale wereld, waar mensen veel geluk hebben, goed verdienen, of gulle gevers kennen, is het allemaal mogelijk en niet moeilijk...
( Indien ge u kapotwerkt en verder behalve werken en betalen voor de woonst geen leven hebt ook... MISSCHIEN? )
f) de tijden zijn natuurlijk veranderd, en 1994-95 is helaas niet 2007

Allez. Ik had me eigenlijk voorgenomen me niet meer over deze materie te uitten - daar had ik zo mijn redenen voor. Maar dit wou ik toch nog even kwijt :-)
@markec:

(+) Eerst en vooral wens ik NOOIT persoonlijk te worden. Ik begrijp je frustratie, en heb er alle begrip voor, laat dat duidelijk zijn. Met een loon van 1000 Euro/maand is het quasi onmogelijk om huiseigenaar te worden denk ik. Daar heb je gelijk in. Maar, vergeet niet dat ik tegen Phaedra had, die naar eigen zeggen een goeie eenverdiener is ...

(+) ik zei niet dat het simpel was. Wonen is duur en alleen wonen is erg duur.

(+) ik zeg alleen dat het met creativiteit en hard werken, en heel wat ontzeggen wel mogelijk is. Ik ken genoeg voorbeelden van mensen die het wel doen of gedaan hebben ... Sommigen ten koste van heel harde opoffereingen, sommigen door er heel erg lang over te doen, en die keuze is zoals je zegt niet gemakkelijk en die moet iedereen voor zichzelf uitmaken ... Alle begrip voor.

(+) 75-100k betekent niet 750 EURO/maand, dus geen 3/4 maandloon. Phaedra sprak over 750 EURO/maand voor een prject van 160k, niet over een van 75k !

(+) ik maak andermans rekening niet. Ik probeer alleen wat mogelijkheden te geven hoe het eventueel wel zou kunnen ? Ik probeer tips te geven ...
@Peter:

(+) waarvan akte! Dat je niet of nooit persoonlijk wil worden en de bal ipv de man speelt, siert je natuurlijk. En dank voor je begrip. Het loon van € 1000 waar jij het over hebt is wellcht een algemene stelling? Ik heb alleszins niet gemeld zo veel/weinig te verdienen, maar troost je het is zeker minder dan 2000 ! En als je het écht wil weten, in mijn huidige functie gelden vaste barema's dus...
Maar je slaagt nu wel de nagel op de kop: het is quasi onmogelijk !
En goed, je had tegen Phaedra, waarvan akte, maar ook zij meldde, dat zelfs voor een "goed verdienende eenverdiener het niet simpel is". Waarvan tevens akte...

(+)akkoord, helemaal akkoord: wonen is duur en alleen wonen, nog duurder. En OK: je zei het misschien niet letterlijk, maar in deze en die andere thread wektje je wel die INDRUK, m.i. dan toch.

(+)akkoord en niet akkoord. Idd. "hard werken en heel wat ontzeggen". Als je je het KAN permiteren: om een en ander te ontzeggen: JA! . Maar als het betekent: dat je hele schamele inkomen in die stenen kruipt, en je geen ruimte overhoudt om nog een beetje te leven, en geen enkele reserves meer hebt of kan opbouwen, wordt het precair.
Maar goed in casu zijn we hier wel eens dat het absoluut géén voor de hand liggende keuze is...

(+)75-100k. Ok, I stand corrected. En ook: "oef". Dan vraag ik me natuurlijk spontaan af wat het dan zou kunnen betekenen voor een prorject van 75k ;-)

(+)
a) ik heb ook niet gesteld dat JIJ een andersmans rekening maakt he;.. alleen dat niemand dat kan doen: jij niet, ikke niet... Ik poog alleen maar duidelijk te maken dat wat voor de ene financieel perfect haalbaar is, het dat voor de andere helemaal niet is
b) Tips: Dat je tips probeert te geven, is natuurlijk alleen maar goed bedoeld, dat wéét ik ook wel... maar de tips die je geeft, maar vooral die je gaf in die vorige posts, hoe goed bedoeld ook, gaan - volgens MIJ he - al uit van bepaalde 'gunstige" of 'ideale' omstandigheden, en zijn niet allen, zo voor de hand liggend als ze misschien lijken.....
En misschien, en dat indiceerde je ook al, bedoel je helemaal niet dat alles zo voor de hand liggend of vanzelfsprekend is, maar feit is, om de een of andere reden was dat wel de toon waarop het overkwam/komt...

Nogmaals: sans rancune: maar over deze thematiek zal blijkbaar nog veel water door de VLIETJES moeten vloeien eer we het écht eens zullen worden// op dezelfde golflengte zullen zitten...
... alhoewel: golven in de Vlietjes... :-)
Ik heb het misschien al eens aangehaald, maar ik doe het hier nog maar eens.
In de Spiegelstraat zijn ze dat nieuw appartementsblok aan het zetten. Rond de werf staan panelen om de werf uit het zicht te houden van Buren, Toeristen en mogelijke dieven. Deze panelen zijn zwarte zeilen met op 1 of 2 van die zeilen een foto van het toekomstig appartementsblok, eenmaal afgewerkt (Om mogelijke kopers te lokken).
Dan denk ik bij mezelf : waarom op deze panelen geen reclame zetten en alzo de prijzen van de appartementen drukken ?
En, als ik morgen wat wil neerpoten in de Binnenstad, is dat idee dan ook realiseerbaar en wettelijk ? Gewoon effe Coca-Cola of Pepsi opbellen, hen laten betalen voor enkele maanden reclame op de panelen en hup, ze financieren voor bv de helft mijn bouwkosten. In alles zit tegenwoordig reclame (Gazet, VTM en VT4, Websites). Dus zou het wettelijke mogelijk zijn als mijn werkgever (Fotobedrijf uit Mortsel) reclame maakt op mijn werf ? Just to know...
@markec: zou het geen mooi project zijn:
"het huis van de bloggers" ?
@gimycko: Intessant en vooral een creatief voorstel !! Misschien lukt het wel !
@gimcycko/ peter: awel ja,... Waarom eigenlijk niet.... als het lukt..... ;

@Jokke: haha, het KLINKT alleszins als muziek in de oren, na "huis van de Mechelaar", "huis van de blogger(s)" ;-)
Het huis van de bloggers ???
Crioelt het daar dan van de computers of heb je die dan niet meer nodig ?
Ah, den Bill se..

Wel, ALS het van de compoeters zou krioelen, dan liefs die van uw goede vriend Steve Jobs ;-)
Maar je hebt die toestellen dan wellicht minder nodig als je mekaar daar zoals ze zeggen "in real life" tegenkomt...
Je kan misschien de afbetaling van je woning financieren door aan een reele behoefte te voldoen.
Je zou het Gelijkvloers van je woning in de binnenstad kunnen ombouwen tot een PlasSjop.
Voor de prijs van een halve SMS is de Toerist (en de shoppende Mechelaar) zijn ei kwijt...

LOL

(Gelukkig is den tijd van het openbare Pissijn -met de bijbehorende onwelriekende geurtjes- in de Keizerstraat al lang verleden tijd !)