Op stap?!

met categorie:  
Elke zomer biedt Mechelenbinnenstebuiten een gevarieerd wandelprogramma aan. Dit jaar verkennen ze de wijken aan de rand van de stad rondom de Katelijne Poort.

Ze vertrekken aan café Citadel (hoek Maurits Sabbestraat - Oude Lierse Baan) . De wandelingen duren ongeveer drie uur. Onderweg lessen ze de dorst in een typisch buurtcafeetje.

Deelnameprijs: € 5 – € 7, kinderen tot 12 jaar gratis.
Inschrijven via In & Uit Mechelen.
Meer info: info@mechelenbinnenstebuiten.be

Het zomerprogramma 2007 omvat slechts een onderdeel van het volledige wandelaanbod die we ook voor groepen organiseren.
Geïnteresseerde groepen kunnen schrijven naar Mechelenbinnenstebuiten, p/a Dageraadstraat 45, 2800 Mechelen of mailen naar www.mechelenbinnenstebuiten.be.
Zondag 05-08 om 14:00 & woensdag 08-08 om 19:00
Zeg kwezelke wilde gij dansen
Op ontdekkingstocht in de wijk van het Groot Begijnhof


In 1998 riep de UNESCO het Mechelse Groot Begijnhof uit tot werelderfgoed. Een uitzonderlijke erkenning van de universele waarde van dit stukje Mechelen. Tevens een uitnodiging om deze plek in de stad te beschermen en te koesteren.

We ontdekken samen de grenzen van dit stadje in de stad en betreden dit besloten hof op kousenvoeten. Welkom in de wijk van begijnen en jazzdeuntjes, experimenteren in monumentenzorg, kantwerk en diamantslijpers en een diepbruin schuimend bier.

Zondag 12-08 om 14:00 & woensdag 15-08 om 19:00
Van Begijnenweide tot Galgenberg
Een speurtocht tussen de Dijle en de Antwerpsesteenweg


Tussen de Dijle en de Antwerpsesteenweg ligt een merkwaardig stukje Mechelen. Racing speelt er thuis. Wie iets in Mechelen had mispeuterd, belandde er aan de galg. Het is een volbloed arbeiderswijk en herbergt nog de laatste windmolen in Mechelen. Ga mee op stap in de wijk van de Marokken en de Algérie en luister naar het verhaal van de ‘huizekes van de gerepatrouilleerden’, elektriciteit voor gans het volk, de beerputten van Mechelen en bijna 100 jaar tuinbouwonderwijs.

Zondag 19-08 om 14:00 & woensdag 22-08 om 19:00
De parochie van miserie gerestyled
De wijk Heembeemd-Klein Begijnhof binnenstebuiten


De wijk van Jef en Mille Antiek was eeuwenlang een plek onder de zon voor het klootjesvolk. Het was een overschotje aan de rand van de stad door het Klein Begijnhof afgeblokt van de rijke Sint-Jansparochie. Vanaf de jaren zeventig haalde de overheid een krachttoer uit om in de oude volkse wijk nieuw te blazen. Jonge talentvolle architecten en stadsontwikkelaars leerden hier hun vak.

Hebben de bewoners van nu meer kansen dan vroeger, wordt het het Mechels museumkwartier, of zijn het nog altijd ‘die van de Zelestraat’? We vissen het samen met u uit. Welkom in de wijk van de hoop en vaarwel aan de parochie van miserie.

Zondag 26-08 om 14:00 & woensdag 29-08 om 19:00
Wonen in de schaduw van de kazerne
De wijk tussen de Antwerpsesteenweg en de Liersesteenweg


De wijk tussen de Racing en de Malinwa is niet voor één gat te vangen. Het is een wirwar van wijkjes met elk hun eigen verhaal. Ooit was het een speelveld voor ‘den Belgische Armée’ en plantte de boer er zijn patatten. Na de tweede wereldoorlog groeide de wijk. De sociale woningbouw was in zijn volle expansie. De Mechelse architecten drukten er hun stempel op.

Hou je klaar voor een verhaal over een socialistische modelwijk, een brouwerszoon die er het familiefortuin doorjoeg voor het goede doel, de oorlog tussen de Mechelse stammen en wonen in de schaduw van de kazerne. En wie was nu ook weer generaal de Ceuninck?
Was dit Generaal De Ceuninck ?

http://www.ars-moriendi.be/...
Peter als je in de apostelenstraat 18 passeert mag je een flickraffiche binnensteken
Die wandelingen zijn altijd al héél interessant - geven ook eens een andere kijk op wonen en leven in Mechelen, vroeger en nu.