Mechelse mijmeringen (4)

met categorie:  Toen ik afgelopen zondag naar de Lamot-site wandelde om er te genieten van de mooiste Mechelen foto’s, leek het wel of de binnenstad teruggekatapulteerd naar het verleden. Maanrock, Konijnenhoekfeesten, de Highlandgames en Mechelen Geflikt, allemaal op dezelfde dag. Het vele volk dat op de been was deed me denken aan mijn tienertijd, die ik beleefde in de jaren zeventig. Het duurde dan ook niet lang of er waren weer Mechelse mijmeringen op komst.
Halverwege de jaren zeventig had je in Mechelen nog heel wat uitgangsmogelijkheden, zodat ‘het stad’ er nooit doods bijlag, zoals dat de laatste decennia het geval is.
Er waren de cinema’s op de Botermarkt, in de nieuwe Euroshopping en in de Hallestraat.
De Eldorado was al een tijdje dicht, maar Cine Rex en Cine Calypso trokken massa’s volk naar de bioscoop.
Ook de cinema in de Euro-shopping bracht het nodige volk op de been.
Als ik me niet vergis heette die Calypso 2000, alleen heeft het sprookjesverhaal van de Shopping niet zolang geduurd, want in 2000 stond hij zo goed als leeg.
De Forum in de Hallestraat draaide ook al iets minder en er was ook nog een groezelig bioscoopje in de Begijnenstraat.
De begijntjes zouden niet kunnen lachen hebben met de films die daar vertoond werden, want veel had het daar niet om het lijf.
De jeugd ging niet zozeer op vrijdag- of zaterdagavond op zwier, maar op zondagmiddag.
Wie toch op zaterdagavond op de lappen ging, was ten laatste om een uur of twee thuis, zoals het hoorde.
Op zondag namen wij, in groep, de bus naar ’t stad, de 6, van aan de Abeelstraat tot aan de statie of tot aan den Bazaar.
Er was keuze genoeg om te gaan dansen.
Je had den Asgard, een jeugdclub in een kelder op de Leermarkt, die eerder als discotheek dienst deed en waar zowat iedereen tussen de 14 en de 18 ooit geweest is.
Omdat het een jeugdclub was, mocht je er al van je 14e binnen, dus dat trok volk.
In den Asgard werd ook regelmatig een robbertje gevochten, maar het bleef altijd bij een blauw oog of een vermiste tand.
Je had op de Leermarkt ook nog de Maxim, een café waar de zware mannen zaten en even verder ook het Oud Chalet, bij de Richard.
Daar werden de nieuwste Disco- en Soul platen gedraaid en heerste steeds peis en vree, want de Richard had een zwarte gordel in één of andere oosterse gevechtssport, zodat je daar best braaf was.
Everybody was Kung-Fu fighting, zong Carl Douglas in 1974, dus kon je maar beter voorzichtig zijn.
In de Hallestraat was De Tempelier, ook al van de Richard, en op de Steenweg was een danscafé waarvan ik niet de juiste naam in het juiste tijdskader kan plaatsen, vermits het daar regelmatig van naam veranderde.
Was het toen de Jimmy’s of den Bugatti, ik wil er vanaf zijn.
Op de Veemarkt had je den Deejay’s en aan het station den Bistrot en de Sax.
In de Sax, bij de Snor, hebben de hulpdiensten ooit op een zondagnamiddag een koppeltje uit de wc’s gehaald, die net als de hondjes, vasthingen.
Het zal je maar overkomen, want op zondagnamiddag was het daar vollen bak.
Het moet erg zijn als je in zo’n genante situatie terecht komt, maar wij hebben er nog wekenlang mee gelachen.
Ik vergeet vast nog wel enkele goeie café’s uit die tijd, want af en toe laat mijn memorie mij wel eens in de steek.
Er mag dus naar hartelust aangevuld worden.
In ieder geval was er toen veel geloop en leven in het bruisende Mechelen.
Zondag merkte ik dat het allemaal weer zou kunnen terugkomen, als er maar dingen georganiseerd worden in ’t stad.
Oh ja, bijna vergeten te vertellen dat Mechelen Geflikt niet tot 18 uur open is zoals ik dacht, zodat ik net te laat was.
Gelukkig kan ik er nog terecht tot zondag 2 september, dus kan ik weer een zondagnamiddag extra gaan mijmeren.

Dat is nog de Botermet gelijk ik het gekent heb.Ik denk dat het huis naast de Eldorado een klein speelgoed winkeltje was.maar daar ben ik niet meer zeker van.Thanks for the Memories.
Dat was nu nog eens de goeie tijd waar ik nog veel aan terugdenk.
Op deBotermarkt had ge ook nog de "FANS"
als ik me niet vergis...bij de Larry
en het "Prinsenhof" bij de Jerre,daar heb ik veel uren doorgebracht
Jan, ik denk dat dat danscafé aan de Steenweg eerst "Sinjoor" heette en dat Roger verbouwingen aanbracht en het daarna de "Jimmy's" werd. Roger was 2e dan karate en heeft ooit op zijn eentje vijf zware jongens buitengeborsteld, waarvan er naar verluidt zelfs met de ambulance moesten worden afgevoerd.
@ yako: de Fans was idd bij de Larry (Laurent Huysmans) en werd later het "Oud Chalet". En wist je dat wijlen de Larry de grootvader was van de kleine Liam die ooit aan het Zennegat verdwenen is ?
In het Prinsenhof heb ik ook behoorlijk wat tijd gesleten toen het nog uitgebaat werd door Jean Kero en Adrienne. Ik was er in de kickerploeg en er moest dus duchtig "getraind" worden.
En Jan, ik kan het lijstje zeker nog behoorlijk aanvullen, maar ik denk dat me dat wat te ver zou leiden.... :-)
De Jerre heeft later nog gewerkt als verkoper bij de Ford op Nekkerspoel.
Ondertussen is hij waarschijnlijk op pensioen.

Ik heb ook nog horen spreken van de Stones en De Champs (in de Muntstraat), maar die waren halverwege de jaren 70 alweer verdwenen.

Ik heb nog in het "Chalet" gewerkt als "garcon" en barman.De Richard was miinenonkel. Dat was inderdaad gene gewone.Elke week was er ambras met die bende van de Laurent,die altijd zijne grote piet moest laten zien,..de Rossen Danny..de Jakke Duchamps etc.In diejentijd was er een Karateclub waar de Jacky Honney les gaf.Er was ook den "Beire Lens",de "Cois van Boxsom",den Armand en de Jashi, Raymond "den bokser". Die gasten tesamen vertegenwoordiger een knokploeg die een leger aankon.Raymond was nen beer vannevent met ne kop gelijk ne stier.Had een cafeke in Heffen op het doprpsplein..Heb hem daar ooit eens twee flikken zien door de venster smijten..Haha..als ge nog wa verhalen moeten hebben laat dan iets weten he..saleu.

Man.., man..., man. Voor mijn part mogen ze mij sito presto terug naar de jaren 70 catapulteren. Wat was da toch ne schonen tijd. Het is zoals bijna iedereen op leeftijd zou zeggen...., vroeger was het beter.

Maar misschien is da ook omda we vroeger jong waren en bijna geen verantwoordelijkheid moesten dragen zoals nu.

Nog een belangrijke discotheek van op de leermarkt zie ik hier nie vermeld staan, namelijk de Queens Club die later (mee een reukske aan) afgebrand is. En dan den Beire Lens heb ik ook nog gekend en niemand gaat het geloven maar da is godverdoemme ne Jehova's getuigen geworden..., toch straf hé. Da was zo den tijd da we mee een kliekske uit gingen en da bestond uit de Michel Witpass..., den Bouggie en de Perpet. Misschien kent er iemand ook dees mannen.

Ja ik zit dikwijls mee serieuse mijmeringen over de jaren 70. En ik weet ook dan dienen tijd nooit meer zal terug komen.

Vooruit se..... de volgende mag hier aan verder breien...... 

@ Luc Goval :

"...Voor mijn part mogen ze mij sito presto terug naar de jaren 70  catapulteren ..."

Neemt ge er dan ook de stank van toen bij, dat van de Lamot kwam ?

;-)

@ luc Goval

Troost u, de jaren vijftig die komen er in de verte weer aan maar dan honderd jaar later -)