Mechelse Mijmeringen (2)

met categorie:  De vakantieperiode loopt ten einde en dan dwalen mijn gedachten wel eens af naar mijn kindertijd.
Als kind hoef je je van niks wat aan te trekken en ga je zorgeloos door het leven, alleen besef je dat als kind niet.
Van de kindertuin weet ik niet zoveel meer.
Alleen nog de naam van de twee kinderjuffen : Juffrouw Betty en Juffrouw Renilde.
Juffrouw Betty had een coupe Fabiola en een brilletje en Juffrouw Renilde had een snit zoals Tante Terry.
Een ruwe schatting leert me dat ze toen een jaar of 25-30 moeten geweest zijn en nu zijn we bijna 45 jaar verder.
Beiden zijn dus nu dames van ergens vooraan in de zeventig.
De kleuterschool in Coloma was gemengd, maar daarna werden mannetjes en wijfjes netjes gescheiden.
De meisjes bleven aan de Colomabrug, de jongens mochten naar de Vredestraat, naar de Sint Jozefschool.
In de winter kon je daar op de koer enorm lange schuifbaantjes maken.
Je nam dan een aanloop van onder de gaanderij en schoof tot bijna vanachter tegen de muur.
Die muur is ondertussen verdwenen en de bovenop de gaanderij zijn nu klassen gebouwd.
In mijnen tijd waren er enkel klassen aan de linkerkant, verdeeld over twee verdiepen en bereikbaar door twee grote houten trappen.
Je had twee klassen en een turnzaal beneden en vier klassen boven.
De bovenste klassen hadden een planchee vloer met hier en daar een gaatje in de vloer, waarin je je potlood stak, dat je dan nooit meer terug zag.
Voor de dubbele deuren van de gangen lagen roosters, waarin geknikkerd werd.
In de winter werd er geschoven en met sneeuwballen gegooid, in de zomer werd er naar hartelust geknikkerd, gebikkeld, en met den dop gespeeld.
Het was de kunst om je dop zolang mogelijk te laten draaien, of hem op den dop van een ander te kappen.
De leraars van toen ken ik ook nog allemaal.
In het eerste leerjaar had je Meester Van Lent, als ik me niet vergis, een lieve man met een bril en een baardje.
Het tweede studiejaar stond onder leiding van Meneer Meel, die graag een grapje maakte.
De meester van het derde leerjaar was niet zo’n lieve, maar was streng en gooide met straffen.
Als ik me niet vergis is hij, Meneer Vervloesem, later de opvolger geworden van Directeur Rombouts, die les gaf in het vierde studiejaar.
Het vijfde was weer weggelegd voor een strenge meester, de schrik van de school, Meneer Verbiest.
Als je iets misdeed, trok hij aan je bakkebaarden en dat kon verdomd pijn doen.
Ik voel het nu nog als ik eraan terugdenk.
Over Meester Van De Wijngaerd, die les gaf in het zesde leerjaar weet ik niets, want het zesde leerjaar maakte ik af in het Scheppersinstituut, ter voorbereiding van de Middelbare school.
Spijtig genoeg ben ik mijn klasfoto’s van toen kwijtgespeeld en daardoor herinner ik me de vrienden van toen niet allemaal meer.
Als één van hen dit leest en wel nog klasfoto’s heeft, is een kopietje daarvan altijd welkom.
Eens kijken hoever ik kom : Ludo Keppens, Paul Nijs, Luc Gillis, Yannick Wellens, Luc De Win, Gunther Borré, Frank Bourgignon (de coiffeur), een zekere Geert en een Rudolf, en dan heb ik het zowat gehad.

En, Jan, het is nog allemaal goedgekomen ?
Geen nachtmerries overgehouden aan die tijd ?

LOL
Als kind zorgeloos door het leven ?
Vind ik niet. Hele dagen naar school moeten gaan (ter voorbereiding op je latere leven ; je kan er maar beter al
van jongsaf aan wennen...als je groot bent, zal je toch altijd maar moeten werken, thuis of elders) Misschien vinden velen, achteraf bekeken, de kindertijd wel mooi, omdat het er later ook niet beter op wordt.
Dan is het : proberen te genieten van de tijd tussen al dat werken door...
tot je oud bent.
Beste Jan,
Onze school in de vredestraat bestaat ondertussen 100 jaar. Voor die gelegenheid willen we een boekje uitgeven met herinneringen en foto's. Mocht je zin hebben om daar aan mee te werken, geef dan maar een seintje. (Stef Van Malderen - directie@coloma.be)
Ja Jan, aan de basisschool Sint-Jozef-Coloma heb ik ook hele goeie (en héél veel herinneringen...).
Ik maakte er op 22-11-2006 een topic over: '100 jaar jongensschool in Vredestraat'. (moet je maar eens nalezen...)
Mijn grootvader, Clément Lauwers (°1911) liep er al school - net zoals ik zovele jaren later - net als mijn broer, Koen Smets.
Moeder, Gaby Lauwers en zus Lut Smets zaten toen nog op de 'meisjesschool' in het 'Colomabos'.
De school was toen nog lang niet gefussioneerd.
Mijn twee dochters, Nele en Goedele zijn er ook naar school geweest - en vele jaren ben ik voorzitter geweest van de ouderraad.
Dat was een heel toffe periode, waar we in een goeie verstandhouding met directie en leerkrachten samengewerkt hebben aan een warme en degelijke schoolgemeenschap.
Nadien heb ik nog enkele jaren in de participatieraad meegewerkt.
Jongens, zoveel goeie herinneringen...
Binnenkort bestaat de school 100 jaar, zoals hierboven Stef Van Malderen reeds aangaf.
Hopelijk duiken er hier en daar nog ouwe schoolfoto's op.
Jan: jij zat dus een jaar hoger dan ik; want veel van de geciteerde namen ken ik ook...
Ik heb ook zovele mooie herinneringen aan de St. Jozefschool. Ik heb jaren in de ouderraad gezeten. Vele sinterklaasfeesten mee georganiseerd,bloemstukjes mee met de kinderen gemaakt voor moederdag enz enz.
Mijn zonen Jan Smets en Koen Smets en mijn vier kleindochters die hier op Coloma wonen hebben hier mooie herinneringen aan.
een zaak versta ik niet over de Colomaschool.
Juf Renilde heb ik zeer goed gekend,nu nog trouwens,maar Juf Betty dat is een vraagteken,die naam heb ik nooit gehoord.En ik kende wel de namen van de Juffen die daar lesgaven. Ofwel vergis ik mij?
Dit was ik nog vergeten te zeggen. De Juffen in de Colomaschool en de leekrachten in de vredestraat waren heel degelijke en toffe mensen,waar ik nu nog met plezier aan terugdenk,en als ik ze ergens tegenkom doen we nog graag een babbeltje.
@Foga: Nu doe je mij twijfelen over de naam Juffrouw Betty, al was ik er vrij zeker van.
Het moet rond 1964 of 65 geweest zijn, aangezien ik geboren ben in 1960.
Wie weet, heeft Juffrouw Renilde nog wel ergens foto's uit die tijd en kan zij de twijfel over Juf Betty wegnemen.
De leerkrachten in beide scholen waren idd heel toffe mensen.
Als Meneer Verbist aan mijn 'fachen' trok, zal ik het wel verdiend hebben en als Meester Vervloesem helemaal rood werd tot bovenop zijn kale hoofd, zal dat ook wel zijn redenen gehad hebben, al was ik al bij al toch een braaf manneke :-)
De enige die ik nog af en toe zie, is Meester Meel, maar ik woon dan ook niet meer in den hoek, al kom ik er nog wel regelmatig.
Je oude buurt laat je nooit echt los.
@Stef: Indien ik een possitieve bijdrage kan leveren aan jullie boekje, stel ik me graag ter beschikking.
Goh ja, ik heb ook zo'n leuke herinneringen aan Coloma! De kleutertuin: in 't eerste kleuterklasje Juf Lucia, het tweede: Juf Nelly (je had ook Juf Gaby), in het derde: Juf Renilde (die woonde destijds aan de Vaart). Eerste leerjaar: Juf Mina, tweede leerjaar: Juf Irène, derde leerjaar (Juf Emiliènne (is spijtig genoeg overleden), vierde, vijfde en zesde weet ik zo niet meer. Ik ken nog wel de Juffen: Jenny, Annemie en de Meesters: Van Lent, Piet Meel.
Ik vond het zo'n "knusse" tijd, zonder zorgen. Mijn kids gaan en gingen ook naar Coloma en ze doen er nog steeds hun best om het persoonlijk te houden, zo voel ik het toch aan! Mooie herinnering, echt mooi...
Voila, de twijfel is weggewerkt.
Mijn memorie liet me in de steek met Juffrouw Betty.
Dank zij Kristel werd er even gepookt in mijn grijze hersencellen en ik herinner me nu dat het Juffrouw Gaby moest zijn.
Ook de naam Juf Nelly doet nog een belletje rinkelen.
Goh, wat is het toch lang geleden en wat is alles toch veel te snel gegaan.
Geniet nog lang na van een mooie kindertijd. Want dit is niet zo voor elk kind.Geconfronteerd worden met "anders" zijn maakt je niet zorgeloos.
Je hebt gelijk Jan, zulke dingen gaan soms veel te snel voorbij. Goed dat je het hier ophaalde want ik had ze veel te ver weggestopt. Juf Nelly was die grote slanke Juf met haar koperen (rosse;) haren. Ik kwam haar laatst nog tegen en maakte er een toffe babbel mee! Ze zei me dat ze het steeds zo tof vond om oud-leerlingen tegen het lijf te lopen!

@hierboven:
Inderdaad, elk kind kan niet van een zorgeloze jeugd genieten en dat is zeer spijtig want ieder kind heeft daar recht op, vind ik. "Anders" zijn mag dit niet in de weg staan. Onze samenleving of kinderen onder mekaar kunnen soms hard zijn...
Groetjes
In uw tijd Jan,deed Juf Diane Van Mossevelde de eerste kleuterklas.
De tweede Juf. Gaby en Juf Nelly
De derde Juf. Renilde en Juf Madeleine.
Ik denk dat ik pas vanaf de tweede kleuterklas gestart ben.
Juf Diane heb ik dus niet gekend en Juf Madeleine zegt me ook niet direct iets.
Gaby en Renilde weet ik zeker, en ook de naam Juf Nelly zegt me iets, maar het is zolang geleden, he.
Ik moet ook nog ergens een foto liggen hebben van mij op een kameel met Soubry reclame.
Dringend eens rommelen in de fotodozen.
Leuk om die mijmeringen en reacties te lezen. Ik hou ook niets dan goede herinneringen over aan mijn schooltijd in Coloma. Vroeger als leerling, later als mama van een leerling en nog later als een tijdje voorzitster van de ouderraad. Hartverwarmend om te lezen hoe mensen die herinneringen blijven behouden. En ook om te merken hoe het huidige schoolteam hard zijn best doet om die sfeer te behouden, hoe moeilijk dat ook soms is. Chapeau!
Voor wie tussen de regels kan lezen : die drie regeltjes van Driewielerke, daar staat heel veel tussen !
Als je "anders" bent of gewoon niet goed meeloopt met de massa, dan is het zeker niet allemaal rozegeur en maneschijn...
Dit geloof ik best, Driewielerke en Els...
'anders-zijn' op welk gebied dan ook, kan kwetsuren opleveren in de kindertijd...

En Eva M., tof dat jij diezelfde goeie herinneringen hebt aan de Colomaschool...
Jij moet het zéker kunnen beamen dat het constructief en prettig samenwerken was, én is met een gemotiveerd schoolteam als in deze basisschool.
Als één van m'n opvolgers als voorzitter van de ouderraad moet je dat zéker ook ervaren hebben.
Waar is de tijd dat ik er ook nog schoolgelopen heb vanaf het 2e studiejaar tot het 6e?
Het is toch wel handig, een school vlakbij hebben.
Vroeger was er een afdeling van Het Lager Onderwijs van het Sint-Romboutscollege gelegen in, wat nu, het Olivetenhof is aan de Olivetenvest. Hier waren 4 leerjaren gevestigd : 1e, 2e, 3e en 4e leerjaar (Leraars : Van den Eynde - Schroons - Cauwenbergh - Verbeeck). Van de eerste 3 leerjaren heb ik een klasfoto, van het 4e leerjaar heb ik er geen (waarom ben ik al lang vergeten). Bezit iemand nog die klasfoto (September 1974 tot Juni 1975) ?
Dat waren inderdaad toffe tijden in de Coloma!

beste Jan, ik ben reeds jaaren op zoek naar mijn foto op de kameel. staat er iets op de achterzijde van je foto ? een naam van een fotograaf , een adres of tel nummer ? bedankt ; Johan (0477 67 44 00)

Hallo, dag Jan,

Ik herinner me nog levendig de dag dat de schoolfotograaf kwam. Het was een bijzondere dag, want de fotograaf kwam niet alleen. Hij had een kameel bij zich. En daarop zouden we gefotografeerd worden. Ik zat niet op Coloma maar bij de Ursulinnen. Tja, toffe tijden waren dat wel, en vooral ... mooie herinneringen!

Schitterende foto's waren dat, via onderstaande link kan je ze bekijken.

http://www.jacobs-wolfs.be/page20.php groetjes

Regina

 Inderdaad Regina mooie herinneringen