Klimaatwijken 2007-2008

met categorie:  
Onderstaand bericht heb ik op de webstek van stad Mechelen gevonden en vond het wel de moeite om onder de aandacht van de bloggers te brengen.
Zeker als de energieleveranciers hun prijzen gaan optrekken, is het interessant om je verbruik wat in het oog te houden.

Het stadsbestuur daagt gezinnen in Mechelen uit om samen met hun buren of vereniging in 6 maanden tijd 8% energie te besparen.

Wat is een klimaatwijk?

Een klimaatwijk is een groep van ongeveer 15 gezinnen die de weddenschap aangaan. Deze gezinnen wonen in dezelfde wijk of straat, of kennen elkaar via een vereniging, een oudercomité...
Waarom deelnemen?

Door deel te nemen aan de actie win je drie maal:

- je bespaart op je energiefactuur.
- je maakt kans op leuke prijzen.
- je maakt werk van een beter klimaat voor ons allemaal.

Wanneer?

Klimaatwijken 2007-2008 loopt van 1 november 2007 tot en met 30 april 2008. Inschrijven doe je best ten laatste 30 september 2007.

Hoe 8% energie besparen?

Om 8% energie te besparen hoef je echt niet in te boeten aan comfort. Kleine gedragswijzigingen zoals koken met het deksel op de pot, de deuren sluiten, de lichten uitdoen op plaatsen waar niemand is, ... maken écht het verschil. Dat zal je merken! Bovendien krijg je raad van een energiemeester.

Wie is de energiemeester?

De energiemeester is een vrijwilliger uit de wijk die de wijk van dicht bij zal begeleiden en bestookt met nuttige besparingstips. De energiemeester krijgt hiervoor een gratis opleiding.

Meer informatie of inschrijvingen?

dienst duurzame ontwikkeling
Befferstraat 25-27, 2800 Mechelen
015/29.75.45
milieudienst@mechelen.be
Ja, allemaal heel lovenswaardig. In Leuven sprongen ze milieubewuster om met het waterverbruik zodat het aantal verbruikte m³ gevoelig daalde. In plaats van deze mensen te belonen, zorgden burgemeester Tobakkes en zijn kliek er voor dat de taksen op het waterverbruik werden opgetrokken, want.... door dat milieubewuste gedrag van de Leuvenaars leed de stad inkomstenverlies... Begrijpe wie kan, maar ja, dit is België.... En met het elektriciteit- of gasverbruik zal dat niet anders zijn.
Hoeveel kans heb je als je "kans maakt voor leuke prijzen" ?
Guy, ik denk dat het leuke prijzen zullen zijn van het soort dat ze in Leuven hebben uitgereikt ;-)
Het idee doet me wat denken wat enkele tientallen jaren geleden ook werd gedaan : Gemeenschappelijk wonen. Met gezamelijk ontbijten of middagmaal en gezamelijk aan de afwas. Is dat idee geen stille dood gestorven ? Er hingen natuurlijk geen leuke prijzen aan vast.
Nieuwe ideeen ivm energiegebruik moeten gemeengoed worden, zoals het gebruik van Spaarlampen (toch al een stuk ingeburgerd en de technologie is geevolueerd) en het gebruik van andere technieken, zoals de MPE of de Magnetic Power Engine...
Autodelen was onlangs ook een leuk item, maar ik hoor er nog weinig over, tegenwoordig.
@ Gimycko: ondertussen zijn er in Mechelen al 5 autodeelgroepen en het aantal "delers" groeit. Wacht maar af: na 22-23 september zal Mechelen ons wel kennen!
@Gimycko: Autodelen werkt wel echt hoor !
(Ben ondertussen reeds 1.5 jaar autoloos, behalve deelautokes, en het werkt ...)
Soms zit het in kleine dingen waardoor je kan besparen. In een kamer waar je niet moet zijn, moet je de verwarming ook niet opzetten en als je daar toch een paar uur moet zijn en het is wat fris zet je best een uurtje op voorhand de verwarming op. Zo vermijd je dat je ze niet volledig moet opendraaien als je er zit.
Hetzelfde met verlichting. Enkel licht aandoen in een ruimte waar je bent. Is er niemand in de keuken hoeft er daar ook geen licht te branden. Spaarlampen zijn enkel goed in ruimtes waar het licht lange tijd brandt.