Het weekend van Maanrock

met categorie:  

(foto: Markec - Guy Swinnen....)

Als foto van de dag (of moet ik zeggen: van het weekend): deze foto van Markec...
Zélf heb ik gisteren niks van het festival meegemaakt door eerder gemaakte afspraken, en ook vandaag zal ik het met de foto's en de verhalen moeten doen...

Maar 'hoe was't mannen?'
Vertel het dat (kleine) groepje van Bloggende Mechelaars die NIET waren op de drukste plaats van Vlaanderen van dit weekend....
Hebben, buiten de FlickrFotografen, de jongens en meisjes van Mecina ook een weergave gemaakt ?

Ik hoop een verslag te kunnen bekijken op de website van Mecina of misschien op YouTube...

(Dan kunnen we een linkje leggen op MechelenMapt)
Inderdaad 'foto van het weekend' en zowat het sterkste wat ik van Guy Swinnen gehoord (en gezien) heb sinds de Scabs er de brui aan gaven. Leuk om de klassiekers (Don't you know, Hard Times, Robin' the liquorstore) nog eens te horen, maar ook de rest van de set wist te charmeren.
Eerste hoogtepunt van Maanrock 2007.
Nadien was Daan gewoon Daan (goed dus) en Magnus bouwde nog een laat (give me a beat)feestje op de Markt.

Benieuwd wat zondag brengt: op mijn programma staan o.a. Jerboa, Stijn, Bunny of Sioen. Spijtig (sic) dat er zoveel fijns tegelijkertijd op de verschillende podia staat ... ik ga weer niet kunnen kiezen !!!
Zoals ik mijn Maanrock-post (de aankondiging) al aangaf, was/ is het weliswaar een gevarieerd programma, maar er waren eigenlijk weinig uitschieters bij wat mij betreft.

'K heb dus vooral 'sfeer opgesnoven' en uiteraard gaan kijken naar SWINNEN, verder ook The Crab Four gezien, Yevgueni, een heel klein stukje van A Brand en Tom Pintens. O ja, ook een heel klein stuk Magnus meegemaakt...

Ik onthoud vooral dat het druk, énorm druk was...
Zowel op de Grote Markt als de Ijzerenleen. Op de Vismarkt en Botermarkt was het dan veel beter doenbaar..

YEVGUENI (IJzerenleen) - de kleinkunstpop van deze heren kan ik best smaken, maar live kwam m.i. de vibe niet meteen over, het lijkt me dan ook een band die beter tot zijn recht komt in een intiem kader, of op laat ons zeggen iets als "boterhammen in het park". Waar Yevgueni dat normaal wél kan, nu kon het me niet raken...

THE CRAB FOUR (Botermarkt) - achteraf bekeken had ik dik spijt dat ik hier naar gaan kijken ben. Nu ja, kijken, zeg maar gerust ondergaan. Wat deze heren uitrichtten met BEATLES-nummers: het is een grove misdaad. Er werd naar hartelust vals gezongen en gitaren klonken ook niet al te 'gestemd'. Zonde. De zanger zei iets van "nu ons allerlaatste nummer van ons allerlaatste optreden". Wel, echt waar: ik hoop dat hij woord houdt. The Crab Four mag anders zijn naam wijzigen naar The CRAP FOUR ...

SWINNEN (IJzerenleen) - Eigenlijk was (Guy) SWINNEN de enige artiest die ik écht op Maanrock '07 wou zien. Als genuine, jarenlang Scabs-fan is dat nu ook niet zo verwonderlijk. Dat ik er veel van mijn vrienden zou tegenkomen, lag in de lijn der verwachtingen, en zo geschiedde. Swinnen was blijkbaar 'THE gathering' ;-)
Dat ik er ook een uit het oog verloren (mijn schuld!) vriendin zou terug tegenkomen, had ik niet durven hopen... goed we hebben alvast goede voornemens gemaakt en hebben gisteren nà Swinnen al wat bijgekletst. 'Swinnen brengt mensen (terug) bij elkaar (lacht!).
Het optreden van SWINNEN zelf was schitterend! De band pakte uit met een evenwichtige set, waarbij geput werd uit Swinnen's recente solo album (Swinnen), de CD van Guy Swinnen (Hazy) en - wat had u gedacht - er was ook plaats voor werk van The Scabs. En, Guy Swinnen zou Guy Swinnen niet zijn als er niet ook deze keer een Neil Young-cover (Cinnamon Girl) bij zat. Maar ook, eentje van Tom Petty (Last Dance with Mary Jane) én als kers op de taart een fenomenale interpretatie van THE WHO's "Substitute"... We kregen ook één (prima) nieuw nummer..
EN.. Het rockte als de beesten, Swinnen...

SETLIST SWINNEN:

LET'S HAVE A PARTY
DOUBTS
A BAD HAND
NAKED IN A DREAM
FORGIVE ME
DON'T YOU KNOW
HOOKED ON HEATHER
nieuw nummer
TIME
SHINE A LIGHT
CINNAMON GIRL (Neil Young)
I NEED YOU
MARY JANE'S LAST DANCE (T. Petty)
NOTHING ON MY RADIO
ROBBIN' THE LIQUOR STORE
=
HARD TIMES
=
SUBSTITUTE (The Who)

't was trouwens de eerste keer dat ik op "SHINE A LIGHT" geslowed heb... apart ;-)

A BRAND (Grote Markt) - ik heb daar een stuk van gehoord en dat klonk live zeker niet slecht !

TOM HELSEN (IJzerenleen) - enkel gehoord toen ik van de Botermarkt via de IJzerenleen naar de Vismarkt poogde te murwen (zo druk). Maar, Tom was doing great...

MAGNUS (Grote Markt) - gade geslaan vanop afstands. DJ-acts op een rock-festival: het zal wel nooit mijn ding worden, maar het publiek, waarvan een deel zelfs OP het podium stond te shaken, lustte er duidelijk wél pap van...

Tegen 1.50 naar het Bruulpleintje getrokken om de fiets te gaan oppikken bij de vriendelijke dames en heren van de Stadswacht en huiswaarts getrokken.

Sfeer was er zeker op Maanrock, veel, (soms zelfs te veel?) volk ook ;-)

Fijn om enkele mensen tegen het lijf te lopen, in 't vroeg en in 't laat... (ja, ook bloggers). Door een overbelast GSM-netwerk heb ik een aantal mensen niet kunnen bereiken of zij mij niet.. Maar: hopelijk hadden jullie een fijne maanrock-zaterdag...

Misschien ga ik vanavond nog eens even piepen ook... we zien nog wel ;-)
@ Markec: dat GSM-netwerk heeft ons inderdaad parten gespeeld. Ikzelf heb niet al te veel meegepikt. The Van Jets en A Brand waren de enigen op mijn verlanglijstje. Ik begin wel de indruk te krijgen dat maanrock elk jaar drukker en drukker wordt. Enkele jaren geleden was het nog een fluitje van een cent om je in de namiddag het gemak met een paar maten voor de mainstage te planten (zelfs zitten als je dat echt wou). Vandaag de dag, tot mijn groot spijt) was tegen 16:00 uur de grote markt al overspoeld. Veel volk (waardoor sommigen het niet tot op de grote markt halen) ... veel vuil en geen gsm die het goed doet.

Waar gaat dit naartoe ? Moet er verandering komen in het concept ?
@Gil: Dat ik van The Van Jets, A Brand, en ook DAAN niets of weinig gezien (A Brand een beetje dus) heb, betreur ik achteraf wel, maar.. anderzijds, ben ik niet rouwig de Grote Markt te kunnen ontwijken hebben...
Het was idd. héél erg druk...

Dat GSM-netwerk, ja, "t is zonde.... Zo heb jij hopelijk mijn bericht niet pas gehad toen je al in je beddek lag ;-)
@ Mark

Het kwam pas deze morgen toe ...
@ Markec :
Jouw verslag kan zo in de Gazet. Sven gva kan hier nog wat opsteken - LOL

En hopelijk wordt Maanrock niet zo erg als Marktrock Leuven of Gentse Feesten. Daar zijn na enkele jaren alle straten gewoon dichtgeslibd van het volk en kon je op een bepaald moment niet meer vooruit, achteruit, links of rechts.

Vele Gentenaars en Leuvenaars ontvluchtten tijdens die evenementen meestal hun stad...
@Gil: allez, een geluk bij een ongeluk.. ten zij er van wakker geworden zijt natuurlijk ;-)

@gimcycko: dat is echt wel teveel eer hoor, beste man... enne, Sven Gva hééft welliswaar lang geleden van mij lesgehad, maar schrijven heb ik hem niet geleerd hoor... (ik gaf andere vakken)
Maare.. als ge mijn schrijfsels dan toch zo fijn vindt, ge kunt hier (ook) terecht: http://www.markec.be

Tja.. Maanrock en de kleinschaligheid of het verloren gaan daarvan.. gratis of niet gratis... het zijn vragen die ook wel op tafel zullen komen vermoed ik na deze editie... dat het succesvol is en veel volk trekt, is an sich natuurlijk fantastisch.. anderzijds moet je zien dat je een en ander leefbaar houdt he....

Vragen die wellicht gesteld worden nà zondag, maar laat ons met zijn allen eerst nog maar wat van het feestgedruis genieten ;-D
Mijne schat was gisteravond om 21.15 naar
Maanrock vertrokken.Hij is naar de Vismarkt gegaan. Is 2 uur later goed beschonken thuis gekomen. En was laaiend enthousiast.
@Jans: ik dacht dat ik het al deed, maar blijkbaar dus toch nog niet: bedankt voor het gebruiken van mijn fotooke. 'k ben vereerd ;-)

@Troostie: ga je ook naar THE SCABS reunie kijken in de AB?

@driewielerke: ja, ik heb gehoord dat het op de Vismarkt dik in orde was !! Ik ga wellicht daar vanavond vooral te vinden zijn...
Swinnen was geweldig
een filmpje op YouTube
http://nl.youtube.com/watch...
Ja, na het uitgebreide verslag van Markec, is het ook heel plezant om dit filmpje te bekijken! Nu heb ik natuurlijk weer spijt dat ik toch niet ben komen kijken ;-)
@Marc VC: amai, goede kwaliteit... schitternde herinnering aan een prachtoptreden !

@garda: ja, t was dan misschien ook het enige plein (Botermarkt) waar het niet OVERDREVEN druk, maar gewoon "gezellig druk" was... en de Guy waas in form...
Net op RTV gezien zaterdag 25/08 waren er ruim 60.000 !! mensen.
... t verbaast me niks eigenlijk...

60.000 ;-o
Vééél volk he...
nee klopt
't eerste weekend goed weer
het valt nu niet samen met Pukkelpop
en Marktrock dat 100% betalend geworden is

allen naar Mechelen!

maar amai toch idd veel volk (te veel?)
Een idee van Maanrock op Zondagavond op de Vismarkt...

http://nl.youtube.com/watch...

(Bherman was aan het spelen...)

Het was 20h30 - De Grote Markt zat potdicht, maar op de Vismarkt en op de IJzerenleen was het nog prima te doen. Zie ik daar toch Markec rondlopen, zekers...
@gimcyko: volgende keer komt ge goeiendag zeggen he ;-)

Tja . Maanrock vandaag....

Enkele acts gezien. vandaag was ik er vooral voor de "sfeer". SIOEN gemist wegens IJzerenleen afgesloten (maar ook veel te laat daar)...

I LOVE SARAH (vismarkt) - tja. hopelijk houdt Sarah ook van heren. Ik zo niet. Veel ritme, drums, bass.. soms gitaar.. flauwe bindteksten met foute verwiijzingen in naam van de "verdraagzaamheid". Waar ze AL Gore noemen wanneer ze wellicht Bush bedoelen, en dan een flauwe opmerking van Leterme en een geit. Maar wat ik vooral miste was... nu komt het: de MELODIE !!!!!

BHERMAN (vismarkt) - op afstand beleefd vanop het Lamot terras waar ik met o.m Anendel aan het eten was, klonk zeker niet slecht en echt wel jammer dat er maar drie man en een paardenkop komen kijken was !

TRIPOLI (IJzerenleen) - nog de laatste noten van meegemaakt, slecht klonk het niet, maar wild werd ik er nu niet van...

MINTZKOV (IJzerenleen)- voorheen nog MINTZKOV LUNA, de bindteksten trokken op niks "dank U maanrock", "alles ok?"... maar de songs waren van hoog niveau. Een aangename verrassing! PIXIES meets dEUS meets SONIC YOUTH. Héél goed !

Tijdens Mintzkov al... de boodschap: grote markt vol, afgesloten....

Dan naar de Botermarkt....

STIJN (botermarkt dus) - tja.. wat zal ik zeggen... "poor man's Prince"?... soms best wel leuk deuntjes goed om te dansen, en leuk gebracht... en ik kon zeker de DOE MAAR cover "Smoorverliefd" wel smaken, maar nogal vaak tijdens dit optreden overviel me de indruk van "het is vooral veel van hetzelfde"... maar goed, Stijn en zijn muzkanten kregen wel de Botermarkt, en even ook ondergetekende, aan het dansen....

NATALIA (Grote Markt- héél even gezien van op afstand. en .. ja. 't meiske kan heel goed zingen, maar het zal noot mijn ding worden....

SIOEN dus gemist, niet op de IJzerenleen geraakt...

Vandaag weer bloggers/flickrs gezien zoals Phaedra, Anendel, Koinsky, Jan Goovaerts ...

Net zoals gisteren, en dus een algehele conclusie, was MAANROCK 2007 voor mij vooral het festival van de "sfeer" en de leuk geplande maar ook wel toevallige ontmoetingen, me als hoogtepunten de otpredens van SWINNEN en MINTZKOV, de ontmoeting met een toffe vriendin die ik al 5 jaar niet meer gezien had, de leuke ontmoetingen met vele bloggers, en ook oud-leerlingen en vrienden...
Dieptepunten: mijne portemonnee en The CRAB/P FOUR...
Naar mijn indruk was het inderdaad zeer druk bevolkt...

Al las ik wel ergens dat de vorige edities meer bezoekers trokken? Zie:
http://ciastrikes.skynetblo...
Jawadde

140.000 mannekes en vrouwkes in totaal !!
... amai, ja, da's véél volk !
Echt veel heb ik niet gezien, maar k heb wel genoten van Vive La Fète, wat een straffe madam, en van Daan.
Een goed zicht vanop het verhoogde voetpad vlakbij café den IJzer, achteraan op de makrt (en pintjes van 33 cl. aan 1,5 euro...), mooie beelden van een markt die tijdens Daan meerdere malen uit de bol gaat, en even genieten van 'Lichtjes van de Schelde'
veel gehoord, veel genoten, veel gedronken, veel gedanst (en een spierpijn da'k heb!!) efkes véél liever ergens anders geweest (vive la fète .. tja, smaken verschillen nu eenmaal) maar nog altijd niet veel geslapen ...

Toch weet ik weer waarom ik er elk jaar naar uit kijk ... gewoon omdat het goed is, of de muziek me nu aanstaat of niet :-))
't Was heel fijn om Jef Van Dun in onze studio te horen zeggen dat het eerste doel van Maanrock blijft om een gratis festival te zijn. Heel correct merkte hij op dat als het betalend zou worden, Maanrock één van de zovele festivals zou worden, en waarschijnlijk niet die mensenmassa op de been zou brengen.

Mijn Maanrockweekend was fantastisch, en uiterst vermoeiend tegelijk. Je vindt me wel op de foto's op de Maanrocksite: sta rechts op de foto van het Maanrockradio-team.
De artiesten waren zoals gewoonlijk weer leuk, op een enkele uitzondering na.

En zoals Kartientje hier zegt: ik weet ook waarom ik er elk jaar naar uitkijk. Ondanks het feit dat ik weet dat ik zondagnacht tegen een uur of 2, als we de live uitzending stopzetten, omval van de vaak, is er niks dat beter voelt als die grijns op mijn kop en de kick van het maanrockweekend :)
En nu kan het aftellen beginnen naar de 13de editie....

Misshcien wel met THE SCABS op de affiche... ze doen dan wel "eenmalig" die drie reunieconcerten in de AB in september (7 september is den deze erbij: joepie!), Guy Swinnen en Willy Willy laten de mogelijkheid om evt. festivals aan te doen nog open dus....
Anders mag van mijn part de Guy Swinnen gerust terug komen.. 't moet altijd Axl Peleman nie zijn he die meermaals terug mag komen ;-D
(trouwens Guy kwam ook al eerder als ik me niet vergis)

MAANROCK... de affiche was eigenlijk in véél gevallen mijn ding niet, maar de zaken die ik goed vond waren dan ook héél goed.. En .. inderdaad: sfeer volop en t was weer supergezellig.....

Dus zoals gezegd: aftellen maar naar nr 13 !!!
Al bij al vond ik het een zeer geslaagde editie van Maanrock.

Op zaterdag vond ik Vive la fête, A Brand en Shameboy ( veeeel te vroeg geprogrammeerd ) ronduit fantastisch.
En op zondag vond ik hetzelfde van Tripoli, I love Sarah ( goeie humor ) en Jerboa.
Met een speciale vermelding voor Tripoli die een zeer stevige set ten berde brachten en naar mijn mening zowat het beste zijn dat de belgische rock-scene op dit moment te bieden heeft!

En volgend jaar een nog betere editie 13.
@Sint: we vonden het duidelijk allebei geslaagd, maar delen niet dezelfde hoogtepunten ;-)

Zo ben ik bewuwt bij Vive La Fëte kilometers weg gebleven mijn vorige studio- en live-ervaringen in gedachten: laat ik het erop houden dat het gewoon mijn ding niet is, en ook viel I Love Sarah mij super tegen...
Over Tripoli - waarvan ik helaas het laatste aantal nummers zag, zijn we het dan weer eens ;-)
Verder hebben we denk ik vooral verschillende zaken gaan zien ...

En ja, met bracht een zeer goede staalkaart van de huidige inlandse scene !

Maanrock 13, we zijn er klaar voor ;-)
@ markec: ik zal er niet bijzijn in de AB, ik ben toch nog meer een fan van de early Scabs (ten tijde van hun eerste single 'So called friends' kwamen we de Guy in volle punkperiode wel eens tegen in de Oase in Turnhout, want zijn toenmalig lief was uit mijn geboortestad).

En de Guy was al enkele jaren geleden te gast op Maanrock (op de Ijzerenlijn) met zijn toenmalige groep Jonesy.

En inderdaad géén Axl Peleman op Maanrock dit jaar: het begon eigenlijk een beetje teveel een gimmick te worden, om eerlijk te zijn.
MAAR voor iedereen die Axl wil zien spelen in Mechelen: haast je binnen 3 kwartier naar Parkpop want daar staat New Romance (een Herman Brood-tribute groep)op het programma.
Ernst Löw, Axl Peleman en Ben Crabbé verkondigen overal te lande luid dat Brood lééft en vérs is...
Alle klassiekers ('Saturday Night', 'Rock and Roll Junkie', 'Dope Sucks', ...) passeren uiteraard de revue, maar heel wat minder bekende parels krijgen een frisse bewerking.

CU daar!!!
Wel, Troostie: Axl Peleman is voor mij nu net een argument om NIET naar Parkpop te gaan ;-)

Ja, The Scabs eerst de Vlaamse Clash daarna de Vlaamse Stones ;-)

Ik hou van beide periodes moet ik zeggen...
En yep, Jonesy stond toen op Maanrock, nu weet ik het weer (zeker)
maar Herman Brood maakt veel goed hoor markec ...
Ja, da's ook weer waar....
Maar desalnietemin geen parkpop voor mij vanavond, trouwens toch niet in de mood...
Juist terug van Parkpop: New Romance rocks!
Het werd een soulvolle show met de Brood-klassiekers (Rock 'n roll junkie en Dope sucks blijven toch mijn favorieten) en enkele opvallende covers: 'Waiting for my man' (Velvet Underground), 'Knockin' on heavens door' (Nonkel Bob D.) en 'Home' (Iggy Pop).
In de bisronde werden effectief bisnummers gespeeld: dus voor een tweede keer 'Never be clever' en 'Saturday Night'. Afsluiter was 'Eternal Flame' van de Bangles en toen verdween iedereen in de nacht (met lichtjes suizende oren ...)