Vedea verdwijnt na bijna 80 jaar uit de Mechelse Bruul

met categorie:  

 De Streekkrant

Welke Mechelaar kent Vedea niet ?
Mijn moeder wou er met mij altijd naartoe om ‘deftige’ kleren te kopen.
Ik droeg liever Jeans, dus ging het altijd gepaard met een lang gezicht of soms zelfs tranen.

Sinds 1928 vestigde Vedea zich in den Bruul en was de winkel er een vaste waarde.
Daar komt binnen een paar dagen een einde aan, want Vedea verdwijnt in de Bruul en verhuist naar de Guido Gezellelaan om ingeplant te worden in Harper’s Men Fashion.

Na net geen 80 jaar sluit zaakvoerder Henry van der Auwera de deuren van zijn winkel.
Zijn grootvader opende ze voor het eerst in 1928.
Vedea had ook een bijhuis aan de Botermarkt in Mechelen, maar dat is al een hele tijd geleden verdwenen.

Een Nederlandse promotor zou de winkel en een paar omliggende panden gekocht hebben om er een nieuw project te starten met winkels, kantoren, appartementen en zelfs een ondergrondse parking.
Ook electro-keten MediaMarkt zou zich willen vestigen in de drukste winkelstraat van Mechelen, dus er gaat meer dan waarschijnlijk een klassiek stukje Bruul plaats moeten maken voor vernieuwing.

Wie heeft nog foto’s van de vroegere Vedea ?
We zullen nog snel enkele foto’s moeten gaan maken van de winkel nu het nog kan, want eind deze maand behoort hij voorgoed tot het vergane verleden.

ik zag daar altijd wel mijn goesting in de etalage, alleen de prijzen leken me nogal buitensporig. Ik heb eigenlijk nooit begrepen waaron de eigenaar die duidelijk een exclusief product aan het betere publiek wilde verkopen, geen investeringen deed om ook de huisvesting aan het imago aan te passen. Een gemiste kans als je 't mij vraagt.
Zat daar in de buurt ooit ook niet Drukkerij Van Eupen ? Dat is (geloof ik) ook al nen hele tijd verdwenen.
Ik weet dat Zoon Van Eupen nu een drukkerij heeft in Muizen...

En als in den Bruul de Mediamarkt kom, dan kan dat ander elektronicazaakske (naam ontsnapt me effe) binnenkort ook zijn deuren sluiten...
@gimycko: zoon (Jef) Van Eupen is met zijn drukkerij in Muizen nog niet zolang geleden gestopt; hij werkt zelf in een andere drukkerij (in Haacht, als ik me niet vergis)
Jef van Eupen zat 2 jaar hoger in de Drukkerijafdeling van den TSM dan ik. Terwijl hij Senior was was ik Junior. Ook zat ik samen met Jef van Eupen in de Jamaswapi.
Als Jef in Haacht werkt, dan is dat vermoedelijk bij Drukkerij Artoos...
Een artikel uit Gazet van Antwerpen van 4 oktober 2006:

Groots winkelcentrum op Bruul krijgt vorm

Media Markt voert gesprekken voor vestiging in nieuw complex

Een Nederlandse investeerder heeft vergevorderde plannen om in de Bruul van Mechelen een gigantisch winkelcentrum te bouwen. Een eerste plan maakt gewag van een complex met zes verdiepingen en honderd ondergrondse parkeerplaatsen.

Mechelen

De zakenman uit Brasschaat heeft zijn zinnen gezet op de hele huizenrij vanaf de nummers 101 tot 111. Daarin huizen vandaag handelszaken als broodjeszaak Lamourette, opticien Hans Anders en GB Express. Onder andere met de eigenaars van de bekende kledingzaak Vedea Men Shops maakte de Nederlander al een deal om hun winkelpand te kopen. In de lente van volgend jaar zou de bouw van het nieuwe winkelcentrum al kunnen starten. De opening is gepland in het najaar van 2008.

”Het project is een tweetal weken geleden voorgelegd aan de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening”, zegt Ilse Premereur van de stedelijke dienst Ruimtelijke Planning.

Ondergronds telt het gebouw drie verdiepingen, tot twaalf meter diepte: één ervan zal wellicht dienen om de supermarkt GB Express een nieuwe plek te geven. ”De twee andere zijn gereserveerd voor een ondergrondse parkeergarage”, weet Premereur.

Om het winkelcentrum vlot toegankelijk te maken, vraagt de investeerder wel om het eerste gedeelte van de Bruul opnieuw in twee richtingen open te stellen voor het verkeer.

Het Mechelse stadsbestuur lijkt bereid daarop in te gaan om de as Bruul-Graaf Van Egmontstraat commercieel aan te zwengelen.

”Bovengronds wordt het complex vijftien meter hoog. De benedenverdieping zou dienen voor de vestiging van kleinere winkels. De eerste en tweede verdieping zijn gereserveerd voor een grote keten”, aldus Ilse Premereur.

Hier komt de Duitse elektroketen Media Markt in het verhaal als een van de grote gegadigden.

Toch noemen ze daar hun komst naar de Dijlestad voorbarig. ”We zijn zeker geïnteresseerd in Mechelen, want het is een belangrijke stad in Vlaanderen. Maar de plannen zijn nog embryonaal. De gesprekken zijn net gestart”, zegt Jean-Marie Christiaens, een van de grote bonzen bij Media Markt in België.

Zijn collega Valère Somers, chief financial officer, stelt het als volgt. ”De eerste spadesteek is niet voor morgen. Als uit onze studie blijkt dat een winkel in Mechelen haalbaar is, zetten wij het licht onmiddellijk op groen.

We zijn een expansieve groep en zoeken constant uitbreiding.”

Sven VAN HAEZENDONCK
Het bijhuis van Vedea op de Botermarkt heette "In de kroon".
Ik ben blij dat er eindelijk iets gebeurt met dat pand.
Een aantal maanden geleden, het waaide fel, kwamen er glasscherven op straat terecht, het was op een zaterdag rond 11:00 nog wel!! Dat was schrikken!
Ik vond het niet kunnen dat er niets aan aan gedaan werd. Nu begrijp ik natuurlijk waarom, maar vind het toch niet kunnen. Ik bleef sindsdien toch liever aan de overkant van de straat en als er wind was, bleef ik helemaal weg uit de buurt van Vedea.
Inderdaad, de gevel was fel in verval...
Ik ben blij dat er plannen zijn om die hele hoek daar te veranderen...
Juist jans, zolang het maar geen versie 2 wordt van het nog af te breken grijs battement in het centrum
Alles komt en gaat hé, ze waren niet meer mee met de "moderne tijd". Harpers is dat wel. Al is dat een winkel waar ik nooit nog een voet binnen zet na een aanvaring met een norse verkoper enkele jaren geleden.

Nu eer het zover is zal er nog veel moeten gebeuren denk ik. Trouwens het stadsbestuur wil per sé het ene gedrocht van het winkelcomplex weg en nu staan ze zonder problemen positief tegenover een ander. Shoppingcomplexen in Mechelen hebben een traditie van mislukkingen (bruul center, shopping center).

Maar tegen een Media Markt in Mechelen zeg ik wel niet neen. Bespaart mij een rit naar Antwerpen.

Iets anders wat mij opvalt, als alles wat er op de tekentafel en in de kast ligt qua plannen voor Mechelen ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt, dan zitten we tegen 2010 in een fameus andere stad.

Stefan
http://www.studiostefke.be
Mediamarkt, Mediamarkt...

Voor serieuze service ga ik liever naar een kleine elektronika-boer.
Van der Goten, ooit nog gelegen in de Reuzenstraat, valt bij mij nog altijd prima mee. Tegenwoordig gelegen op den Tervuursesteenweg. Vriendelijke madammeke en goeie leverdienst (Vader en/of Zoon).
En bestaat Teugels nog altijd (Ik dacht ergens aan de Brug in Battel ?)

Brood koopt ge ook niet in de Match of de Carrefour, maar bij nen (warme) bakker...
@SvenVanHaezendonck:
Waneer schrijft ge nog eens een spektaculair artikel over mij?
Bvb.
"Media-geile-MarkT koopt een TV bij den Hofmans"
MEDIA*MARKT KOOPT EEN TV

De befaamde en Mediageile Mark T kocht gisteren een TV bij den Hofmans.
In deze komkommertijd hoeft dit geeneens te verbazen. Eerder deze week kocht hij ook al een industrieel gedode en ambachtelijk gebraden vogel bij de "Zonder Stoefen" aan de overkant. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Mediageile Mark T vanaf heden vaak kip eten terwijl hij naar de ontknoping van Tour de France kijkt.
Wordt vervolgt.
VervolgD
@gimycko: Vandergoten is al zeker 20 jaar gevestigd op de Tervuursesteenweg.
Ze hebben zelfs nog een aantal jaren een videotheek gehad en dat was zeer handig. Helaas is het ook al ettelijke jaren geleden dat ze de videotheek gesloten hebben en ik moet uitwijken naar het stad om films te gaan huren.
@ Filip : Ook ik heb geregeld bij Vandergoten videofilms gehaald en mijn TV en wasmachine zijn van Vandergoten. Prima winkel !
Toen mijn vorige wasmachine stuk was (en nog niet voor vervanging vatbaar) werd er zonder veel morren een nieuw stuk ingeplaatst (door Zoon Vandergoten). In Shopping Malls zoals MediaMarkt koop ik geen elektronica. Ge koopt ook geen fietsen in de Carrefour of zo.
Winkels als Mediamarkt, VandenBorre, Eurocenter enz. zijn pure verkoopspunten.
Massaverkoop aan (iets) lagere prijzen en voor elke ontevreden klant staan er wel twee nieuwe klaar.
Het enige probleem is, dat alle mankementen opgestuurd moeten worden naar de fabrikant en dan ook meestal een paar weken wegblijven.
Ook moet je geen deskundige uitleg verwachten van de verkopers.
De ervaring heeft me geleerd dat je beter iets meer betaald in een winkel die over een eigen technieker beschikt en waar men service geeft.

Wat ik ook raar vind is dat het stadsbestuur omkoopbaar is.
Als je als promotor wil investeren in de stad, kan zelfs het éénrichtingsverkeer opgeheven worden.
Foei, Bart.
Politiekers omkoopbaar??? Kom Jan, nu zijt g'aan 't zwanzen.
@ Jan : Is dat ook niet zo met Willemen ?
Als ik bij ons moeder op het terras sta, kijk ik op zijn overdekt zwembad dat hij aan het neerpoten is achter die gevels in de Befferstraat. Staat daar zo een soort ventilator en filtersysteem, netjes weggedoken en ontzichtbaar vanop de straat.
Blijkbaar niks nieuws onder de zon.
Voor mij mag MediaMarkt buiten de stadsmuren blijven. Echt veel gaan we er volgens mij niet mee bijwinnen...
@ Jan : Schoenen kopen bij de ShoeDiscount of hoe heten al die idiote winkels, dat is een nachtmerrie.
In mijne jonge tijd gingen we naar dat vriendelijk madammeke van de schoenwinkel op den hoek van de Tervuursesteenweg en de Jozef Verbertstraat. Dat was service en veel beter dan de 16jarige poppetjes in de winkel van Flor Baes op de IJzerleen...
Alhoewel de Carmi in Zemst niet slecht is, ga ik toch liever naar de Gentry in den Bruul.
Flor Baes is wel al jaren geleden verdwenen...
Nu noemt de zaak 'Torfs' - en ik durf er aan twijfelen of die allemaal 16 jaar zijn... ;-)
@ Jans : Ik ben er enkele maanden geleden binnengeweest, bij Torfs. De mentaliteit verschilt niet veel met die van Flor Baes. En het ergste was dat de sloefen die ik er heb gekocht na 3 maanden al stuk waren. Geen Torfs meer voor mij. Gentry is stukken beter en veel betere service. Voor eventuele aanpassingen lopen ze zelfs naar die schoenhersteller in de Blauwe Hondstraat...
Massaverkoop aan iets lagere prijzen?
Nounou, een week geleden heb ik vastgesteld dat kledingstukken en bergschoenen bij die bekende outdoorwinkel op het Rode Kruisplein duurder (!) verkocht worden dan in de boetieks van... het Zwitserse -en tevens vrij mondaine- bergplaatsje Zermatt (!!).
Mij zien ze in die winkelketen in ieder geval niet meer.
@sint: Dus als ik het goed begrijp, koop je een ticketje Zwitserland, als je aan nieuwe stapschoenen toe bent ?
;-)
@peter:die zijn dan al versleten als hij te voet terug komt.:-D
Gymicko, als ge een goeie en gezonde "sloef" wilt, koop dan Crocs. Ik heb ze nu zowat anderhalf jaar dag in dag uit binnen en inde tuin aan en ze zijn bijlange nog niet versleten. Ik doe ze feitelijk enkel uit als ik in bed ga.
@roger: ga de gij met uw sloefen aan in uw bad?
@ Roger : Eigenlijk ben ik nen ouwen hippie en die mannen zweerden bij die leren sloefen.
Als ik die Crocs zie, krijg ik kiekevlees...
Ik kreeg kippenvel als ik hippies zag :-)
Hahaha.
Ik hoop dat ge mij nooit tegenkomt int stad.

Ik ben dan ook nog eens geboren in Januari 65 :
The Dawning of the Age of Aquarius en ik was jong in Mei 76 (Niet Mei 68), dus van de generatie van The Sex Pistols en No Future For You...

Kiekenvel gegarandeerd - LOL
Dan loop ik in een wijde boog om je heen :-)
Je waart dus een late hippie want ik denk dat het langharig werkschuw tuig in 1976 al lang geschiedenis was.
Net in GvA leuk verhaal gelezen over de verhuizing van Vedea. Die is blijkbaar een beetje uitgesteld, tot 20 augustus. De broers Van der Auwera doen de historiek van de zaak een beetje uit te doeken en ze staan ook op de foto. Straf, want ze staan absoluut niet graag in de belangstelling. Hoe heeft de Gazet dat klaargespeeld?
Dat de Nederlandse promotor, investeerders en toekomstige brands zoals mediamarkt niet vergeten dat er in Machelen een nieuwe shoppingcenter komt van een paar 10000m²!
Het nieuwe shoppingcenter op de bruul zal dan zeker en vast minder publiek aantrekken en hetzelfde lot ondergaan als het huidige shoppingcenter!
Als de 1e en 2e verdieping ingenomen worden door Saturn, dan zijn er toch enkel op het gelijkvloers winkels beschikbaar ... En blijkbaar zou er ook al met GB worden gesproken.

en op het gelijkvloers daar zijn vandaag ook winkels ...

dus ik zie niet in waarom er plotseling voor leegstand moet worden gevreesd.
De ruimte die er bijkomt is op 1e en 2e verdiep en die zijn dan verhuurd.

Als die deal natuurlijk niet doorgaat is het een heel ander verhaal.

Maar puntje blijft dat die winkels in de Bruul DRINGEND moeten afgebroken worden. Nog 2 jaar wachten ( en dat zit er Mechelen kennende dik in ) en we zijn wereldnieuws ... want dan stort garantie een van die door en door rotte gevels in en komt in de Bruul terecht ! Hopelijk dan niet overdag want dan spreken we misschien over doden !!

Waarom kan men geen project opzeten waarbij winkels en behoud van de waardevolle stukken hand in hand gaan ?

Waarom bv geen soort gaanderij inbouwen waar de mensen de waardevolle stukken ( waterputten en kelder ( gewelven ) ) kunnen bezoeken/bezichtigen.
Vandaag zitten die volledig verstopt. Ze zijn er wel maar niemand heeft er iets aan !

Zal meer geld kosten maar de restauratie kan worden gesubsidieerd + de stad moet ook zijn duit in het zakje doen. Ten slotte hebben zij ook baat bij een goede invulling van de ruimte + ze kunnen bv van die kelders een exhibitieruimte maken die verhuurd wordt ( een soort galerij )

Zou toch knap zijn. Er zijn verschillende voorbeelden in andere steden. Waarom kan zo iets niet in Mechelen

De kogel is dus door de kerk. Op twee panden na gaat de gevelrij vanaf nr. 99 tot vlak bij de Kruidtuin tegen de vlakte. Wie het in vorige reacties had over de Euroshopping, heeft overschot van gelijk. 'l Histoire se répète... Uniek erfgoed voor de bijl omwille van een betonmonoliet. Voor wie hoeft die trompe l' oeuil-stad in feite nog? Als 't maar proper is, madam, authentiek, laten we niet lachen... De schepenen van middenstand, monumentenzorg, de Grote Leider BS kunnen even pluimen op hun hoed steken. Hoe lang zullen de deuren van Mediamarkt, Saturn of hoe de telg uit de Duitse  familie in Mechelen mag heten, open blijven?

Mechelens belangrijkste winkelstraat verwordt tot een doods decor. Ondergetekende gaat alvast elders winkelen.

Frans Geys  

     

en dat is zonde  .... 

- Zolang de GB Express er kan blijven (of het nu ondergronds of bovengronds is), ben ik al tevreden. Zeer handig voor de werkende mens dat die tot 20u open is en op zon- en feestdagen.
- zelf ben ik wel fan van de Photohall daarnaast voor multimedia, maar als het gaat om dvd's enzo te kopen, zal ik zeker naar de MM gaan ;o)

@ Jokke: Crocs zijn waterbestendig... ik heb er ook (in verschillende kleurtjes want het moet met mijn outfit passen he).

 

Hallo Hanna 1,

Ben zelf een goeie klant van GB Express. Inderdaad reuze handig. Maar daar draait het niet om. De gevels aan de straatzijde van de Bruul zijn niet denderend, ok. Maar weinig Mechelaars hebben ooit de gelegenheid gehad om de UNIEKE eeuwenoude structuren achter die gevels te bekijken. Dat mag nu allemaal voor de bijl, vindt ons stadsbestuur. Hetzelfde stadsbestuur dat Mechelen wil  promoten als Europese Culturele Hoofdstad. Over my dead body. Er zijn grenzen aan het cynisme... Mechelen is een droevige provinciestad waar goor geldgewin het -zoals elders- haalt van respect voor het verleden, voor het mooie, waardevolle...

Voor meer info: info@rim.be

Daar kan je vinden waarom mensen vechten om dingen te bewaren die voorgoed verloren dreigen te gaan (je kan ook foto's krijgen van wat zoal achter de GB Express schuilgaat....)

Groetjes,

Frans

  

'k Zal wat twijfel wegwerken.

Jef is de zoon van Jef. Nog niet echt duidelijk zeker? Jef Senior had een optiekzaak in den Bruul in Mechelen vlak naast den Vedea (vroeger), maar is nu met pensioen. De zoon, die andere Jef Van Eupen, heeft een drukkerij in Muizen. Hij heeft dit ongeveer een 15-tal jaar in hoofdberoep gedaan en doet dit nu in bijberoep.

Wat ik vreemd vind is dat er nergens foto's gepubliceerd zijn van wat er nu juist achter die gevels zit, en waarover we spreken ... Ik heb er wel enkele gezien, maar ik heb ze niet te pakken gekregen om hier te publiceren.

@peter: 't is maar dat ge het weet maar het dossier wordt niet behandeld door de stadsdiensten maar door Bart Somers himself. Er passeert niks van info zonder zijn groen parafke. Vanaf het moment dat foto 's kunnen gepubliceerd worden zonder een proces aan de broek, zullen ze ook hier prijken.

In de buurt nl voor Mechlinia en niet Vedea was er wel een optiek Van Eupen en tot voor kort een snackbar .