klank-en lichtspel

met categorie:  
Nu een iets anders. Wie heeft gisteren gaan kijken naar het klank en lichtspel op de Grote Markt? Leuke combinatie van kleuren, vuurwerk en op de koop de geschiedenis van Mechelen via een gesprek tussen Margareta Van Oostenrijk en Sint Rombouts. Met aan het einde een flikkerende lichtjeshulde aan ons Margriet. En of zij dat verdiend had! Ik heb met plezier een vuurstokje voor haar aangestoken. Toch één erg storende historische fout. Eén die kan tellen, onbegrijpelijk dat de organisatoren de teksten niet beter hebben laten controleren.
Laten we dezelfde weg opgaan als JanS en zijn foto’s en dus de vraag stellen:
WAT WAS ER HELEMAAL FOUT IN EEN REPLIEK VAN ONS MARGRIET?


(foto: Hans Verbist)
Het was inderdaad redelijk fantastisch, Rudi !
Een enorm knap klank en lichtspel...

Ik HAD er ook knappe foto's van...
Helaas heb ik mijn camera moeten formateren en ben ik dus ALLE foto's ook van een redelijk fijn feestje overdag in de Keizerstraat, kwijt ! Jammer, maar helaas... gelukkig zijn er nog de fijne herinneringen..

Met de fout kan ik je helaas niet meteen helpen.... 'k was wellicht te overdonderd door het "geheel"...
Ik ken de geschiedenis niet zo goed. Ben dan ook geen echte Mechelaar hé :)

maar, ik vond persoonlijk dat het een geslaagd opzet was. Technisch liep er weliswaar een synchronisatiefoutje tussen geluid en licht maar bon :)
Het was in ieder geval de moeite.
Maa voor Willy Sommers net iets minder volk :-)

De sfeer zat er bij de Mechelaars goed in, toen ze hun sterretjes konden aansteken.

Een fout heb ik echter niet gehoord, ik was net zoals Markec teveel aan het kijken en te weinig aan het luisteren denk ik.
Ik heb alleen de luide knallen gehoord :-( en op basis daarvan kan ik alleen zeggen dat het een 'overvloedig' vuurwerk was.
Bij ons staat de toren steevast in de weg van het vuurwerk. Enkel de hoge kunnen we zien. Misschien een keer aan de ombudsman vragen om de Sint Rombouts te verwijderen. Hij belemmert ons het uitzicht op het vuurwerk. :-)
Ik heb niet goed verstaan wat het witte beeld van Tuerlinckx dat ooit werd neergepoot op de plaats waar ooit een fantastische zonnewijzer stond juist brabbelde. In ieder geval was het niet "Ik wil neuken" of "ik zal daar eens wat roem gaan vergaren op de kap van de gewone Mechelaar". De opmerking van Rudi is dus volledig correct. Er werd een historische fout begaan!

Jammer genoeg werden in Mechelen tot op heden alle geschiedenisboekjes door kerk/staat geschreven waardoor ge zo'n dramatische traditie van idiotie krijgt die dan tot in den treure wordt in stand gehouden door oa de Gidsenbond.

Naar aanleiding van 750 jaar aarsbisschoppelijke stad gaan ze hier dan nog eens een door het stadsbestuur georganiseerd "cultureel hoogtepunt" organiseren. Woehahahaaa!

De ballen van Danneels in de fik steken op 11 november 2009, dat zou pas een Cultureel Hoogtepunt voor Mechelen betekenen!

Ik zie het de dag erop al in de GVA staan:

(...) "Gelukkig werd het Dodoensziekenhuis door mijn 'toe-doen' herdoopt tot het 'Sint-Maartenziekenhuis' waardoor de krijsende kardinaal niet tot in de Leopoldstraat moest rennen!" haalt burgemeester Bart Somers fier en opgelucht adem. "Dit had onze geliefde kardinaal nooit overleefd!"

Ook stadsgids Rudi De Mets, geëngageerd strijder voor de instandhouding van het Sinte-Maartenlied is blij dat de kardinaal nog in leven is en ziet alleen maar voordelen nu de ballen van de kardinaal in rook zijn opgegaan. "'Juffrouw, wilde mijn kabaske eens vullen...'" kan nu ook wetenschappelijk correct aan het adres van de kardinaal worden gezongen." aldus de euforische stadsgids. "Voor de volgende Sintemetten verwacht ik een explosieve groei van ons ledenaantal. Zelfs vanuit het buitenland werd ik ondertussen al gecontacteerd door mensen die willen lid worden van het Sintemettengenootschap. Ik hoop dat het stadsbestuur hier rekening mee zal houden en tijdig de STIM en de Sint-Romboutskerk laat slopen zodanig dat al onze leden voldoende plaats zullen hebben op de volgende 11 november om voor de kardinaal 'Juffrouw wilde mijn kabaske eens vullen...' te zingen."

Schepen Karel Geys, oa bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, was gisteren onbereikbaar voor commentaar. Zijn kabinetsmedewerkster liet enkel weten dat schepen Geys voor zijn verjaardag een 'Zippo' had gekregen en dat hij gisteren vrijaf nam. "Iets wat hij normaal nooit doet!"

Bert Prvst
In de nacht van 10 op 11 juli, net nadat de foorkramers vertrokken waren, zag ik een mooi lichtspektakel op de grote markt.
De toren werd verlicht in allerhande kleuren met lichtbundels, terwijl de lichten op de grote markt en ons margriet gedoofd waren.
Ik heb mijn wagen aan de kant gezet en ben beginnen fotograferen, maar helaas had ik mijn oud toestelletje bij ipv mijn nieuw, en dat kon de beelden niet vastleggen.
Ik weet niet of dit spektakel een oefening was voor gisteravond, want ik kon er niet bijzijn wegens een uitnodiging voor een barbeque voor een zestigste verjaardag in Zemst.
Niks gezien van de 11 juli viering, maar wel een goe beteke gedaan.
Sfeervol en schitterend bullshitten heb je gedaan SupermarkT, je bent hiermee uitgenodigd op het grote Sinte Mette feest ( en wee je gebeente als je niet komt zingen) en ook op het feest van 450 jaar aartsbisschoppelijke stad. Let op dus niet 750 jaar, beste Mark, slechts 450.
Om in de stijl te blijven. Dit is de stad van het aarts bis dom. Nog duidelijker:
aartsDOM
aarts BIS DOM.
Alleen is Godfried (die dus zijn naam niet gestolen heeft)Danneels ( door Ferre en mij steevast den Danny genoemd, om het onderscheid te maken met den Benny, zijnde Benedictus XVI )helemaal niet aartsbisdom, maar wel een toffe pee die zelf kan lachen met die mop die ik over die Pool, die helaas Paus werd, altijd voor zijn deur en één keer in zijn bijzijn vertel. Maar ik denk dat Danny niet direct een vriend van de grote reiziger Johannes Paulus II was en hoe hij tegenover den Benny staat is ook zeer twijfelachtig.
En als we de geruchten mogen geloven verhuist in 2009 de Lenny ( niet Cravitz) maar bisschop Leonard, oerconservatief uit Namur, naar de Mechelse Wollemarkt. De homobeweging is zich nu al aan het bewapenen....
Eigenlijk jammer dat Danneels normaal gezien geen aartsbisschop zal zijn bij die feesten, tenzij wij daar een mouw aan passen natuurlijk. Ik ben niet direct een pilarenbijter zoals je weet, maar ik kan die man beter pruimen dan de vleesgeworden franstalige pretentie van Suenens. Dus meer Danny's in de katolieke kerk.

Maar nu de oplossing van de vraag over de historische fout.

Tijdens de dialoog beweerde Margareta van Oostenrijk dat zij aan haar hof grote kunstenaars zoals... Rubens en van Dijck ontving. Wablieft, die schilders leefden minstens 100 jaar later dan ons Margriet. Niemand die er op lette, maar zelfs zonder stadsgids te zijn was dit zo opvallend als je op sommige figuren approximatieve data kunt zetten. Dat de organisatoren dit niet hebben laten nakijken of de controleurs er over gekeken hebben is vreemd want de andere gegevens klopten als een bus.
Potvolkoffie, Rudi! Nu je het zegt: idd. onbegrijpelijk dat dergelijke grove fout "zomaar kon passeren"... Goh, er zomaar eventjes 100 jaar naast zitten !

Enne.. ik deel je mening ivm den Danny versus de Lenny !
Wow De Barok van Rubens moest nog worden uitgevonden toen in onze contreien Margriet de plak zwaaide ... t Was misschien om te zien of het publiek oplette.
ah, Peter;. wie weet ... ;-)
ik denk dat het allemaal gelogen was, bij mijn weten is het de politiek die ons een gezicht geeft, maar heb nu begrepen dat het ook het bedrijfsleven is die de politiek duchtig meehelpt, geschiedenis is een duchtige grap!!!
Gelogen was het helemaal niet Van Nieuwenhuyzen, maar je hebt wel gelijk wat betreft het inkleuren van de geschiedenis. De overwinnaars hebben nu éénmaal altijd gelijk, m.a.w. zij zetten de feiten naar hun hand. Alleen : de feiten zijn daar om vermeld te worden, de interpretatie is echter wat anders. Dus wat betreft de Mechelse geschiedenis was de evocatie correct, de interpretatie is voor de volgende generaties. Maar geschiedenis kan je doen nadenken en uit geschiedenis kan je leren. Of verder denken, wat indien bijvoorbeeld Napoleon gewonnen had in Waterloo, België zou vermoedelijk niet eens bestaan. Daarom is geschiedenis belangrijk, het heden wordt er door bepaald. Dus iets minder laatdunkend graag.
De Mechelse Geschiedenis is toch volledig verneukt geschreven?

In hoeveel boekjes lees je een opsomming van wat de Fransen hier allemaal "verwoest hebben" en in hoeveel boekjes lees je wat de kaloten hier allemaal in de doofpot gestoken hebben?

Het wordt tijd dat we de twee soorten van Mechelse boekjes eens naast elkaar leggen?

Mijn huis is een pak groter en comfortabeler en leefbaarder geworden nadat ik alle kalotenboeken heb weggedaan.

IK durf nu ook terug lekkere grieten te inviteren...
Triestig toch dat het huidige college de kans niet grijpt om mij eens -per vergissing- uit te nodigen op het Stadhuis.
Ik ben dan wel geen Groot Kunstenaar, laat staan een Geniaal Wetenschapper doch de manier waarop ik de Burgemeester zou begroeten zou mezelf en ook de stad Mechelen absolute wereldfaam bezorgen!
Een introductie à la "A Knights tale" ? Dat zou nog eens stof doen opwaaien zie.
Of ne kopper?
Zonder plastron?
ik kan nog eu paar blokke liene!