Kapper Rik

met categorie:  
Een ronduit sterke en sfeervolle zwart/wit foto van Flickr-fotograaf 'MyMightyVehicle'!
Deze jonge fotograaf heeft de gave om trefraak en op een persoonlijke manier z'n onderwerp op de gevoelige plaat te brengen.


(foto: MyMightyVehicle)

De geportretteerde is Rik Verbruggen, kapper in de Augustijnenstraat.
Toen ik méér dan 25 jaar geleden schoolliep in voornoemde straat, kwam ik dagelijks voorbij z'n salon - en werd hij zo toch wel een bekend figuur voor mij.
Ik heb hem jaren niet meer gezien, tot deze foto opdook tussen de Mechelse Flickrfoto's...
De man was in de jaren vijfig wereldkampioen kanovaren... (jawel!)
Wie weet méér over deze Mechelse oud-sportman?


Sorry, Jan,
ik ken de persoon niet.

Maar wat ik me afvraag : Waar is dat herenkapsalon gebleven uit de Adegemstraat, vlakbij de Antverpia ?
Mijn baard wordt lang en ik wil mij door een gedegen vakman nog eens serieus laten natscheren !

Misschien moet ik nog eens terug naar Coiffeur Eddy op den Tervuursesteenweg ?
Wereldkampioen kano TWEEzitter samen met een politieagent uit Gent(zen naam schiet me niet direct te binnen) Moens?? Toen woonde ik in de kanoclub,men dochter is er trouwens geboren. Dus ik denk dat in het Expojaar 58 of anders 1989 was.
@gimycko, dat herenkapsalon is reeds lang verhuisd naar de Electriciteitstraat onder de eerste blok van Amelinckx, geloof ik!
@ eddy : Is er nog een serieuze Herencoiffeur eigenlijk in de binnenstad ?
Ne Ventencoiffeur, he !
Geen Kapsalon, Haaratelier of Hairdresser's Salon.

Waar ze eventueel nog Natscheren met een Mes !
En na de scheerbeurt nog een handvol pikkende AfterShave met een naam zoals bijv. Tabac ?
Prachtfoto en tijdsdocument.
1989 moet natuurlijk 1959 zijn
gimycko:doe eens nen oproep !
Jacky, die Gentenaar waarmee Rik in de K2 wereldkampioen werd heette Vandemoer. In 1960 heeft dit duo het in Rome nog eens geprobeerd, maar toen lukt het niet. Eén van zijn gasten in de jaren 50 was Pros, die jaren later de Nelson uitbaatte. En JDM zal het ook nog wel weten: Rik was een regelmatige gast in de Moriaen en een niet onverdienstelijk kickerspeler.
Rik was een atletische figuur en hij speelde ook nog Hockey in het park.
@roger: het was natuurlijk een eer op de sjotterbak een pandoering te krijgen van een olympisch kampioen
Roger:met Moens had ik toch al 3 letters just he.En da van Rome klopt oek,toen woende ik oek nog in de kanoclub
Jokke, die pandoeringen vielen best mee. Ik was zelf niet onverdienstelijk op het sjottersbakske en won in 1964 met mijn maat, Carl Van Dal, het kampioenschap van Mechelen dat gespreid over enkele weken doorging in "De Vijgenboom"
Zolang ik daar in de buurt woonde, was Rik jarenlang mijn vaste kapper. Altijd met een fijn sigaartje, hoffelijk: het prototype van de stijlvolle coiffeur. In tegenstelling tot veel van zijn collega's was én is Rik een volbloed hetero, een heuse womanizer, een Italian lover.
Als je hem aan het vertellen kreeg over zijn belevenissen als sportman in Mexico, Rome of Moskou, kwamen al gauw verhalen naar boven over knappe langbenige atletes die onze Mechelse kapper-roeikampioen daar ontmoet had.

Hij ging er ook prat op dat veel Mechelse society-figuren bij hem klant waren: voetballers, tv-presentatoren, acteurs, politici.
En of hij een volbloed hetero was!
Roger:dat kan ik bevestigen.
@gimycko, ik geloof dat ge op sommige dagen en uren nog terecht kunt bij de "Rik" Verbruggen.

vind de foto geweldig,

heb een nieuwe heren salon met deels oude elementen

zou het geweldig vinden wanneer er nog meer fot`s bestaan van deze markante kop.

wil ze uitvergroten en de sfeer er mee versterken in de salon

gr ronald

Beste Ronald: dan verwijs ik graag naar de maker van deze foto: 'MyMightyvehicle'.  Door deze naam op te zoeken via Flickr, kom je zeker aan zijn contactgegevens.  Succes met deze 'opsporing' en de nieuwe zaak.  (in Mechelen?)

 Ik hoor net dat Rik Donderdag gestorven is.

Mijn deelneming aan zijn familie.

Oude buurman, het gaat je goed. En doe ze daar de groeten.

 

Rik was ne sinjeur.

 

Jaren ben ik aan zijn kapsalon gepasseerd zonder dat ik er toegang toe had. Rik had voldoende klanten en er werden er geen nieuwe meer aangenomen.

Veel groeten en korte gesprekken later heeft hij me dan toch nog toegestaan bij hem in het Salon te komen. Das vast 15 jaar geleden. De Rik en mijn Vrouw zijn sindsdien de enigen die nog aan mijn haar hebben gewerkt. ’t Waren niet allemaal even geslaagde bezoeken. Nadat hij net aan zijn pensioen/bijberoep was begonnen was hij een tijdje verzuurd. Ik keek zo naar hem op dat het me pijn deed te zien dat hij zich daaraan bezondigde. Maar het was een fase. Hij is die ook ontgroeid. In mijn ogen is hij er eens zo schoon uitgekomen. De laatste jaren ging ik er ook met mijn zoon. Wij zijn net als zovelen nog van vader op zoon klant geworden.

Iedereen kende de Rik ook nog. En iedereen kende nog wel een verhaal over hem. Er zijn TV reportages over hem gemaakt. Ik denk ondermeer door Man, bijt hond. En als je foto’s zoekt dan moet je zeker bij Stephan Vanfleteren eens aanbellen hij heeft er eens een reportage voor De Morgen van gemaakt.

Morgen wordt de Rik trouwens begraven. Ik en mijn zoon gaan naar zijn uitvaart. Wij gaan afscheid nemen van een van de meest aimabele mannen die ik ooit gekend heb. En mijn Haar dat groeit want mijne coiffeur is dood.

 

Rik,

 

Wees gegroet

 

Stefan-Jan

 

hey,

 

mijn grootvader, pas 80 geworden, heeft met hem naar het wereldkampioenschap kanovaren geweest.  Mijn grootvader is belgisch kampioen geweest en vertelt nog steeds heeeeeeeeel veel over Rik!

Rik was ook een knappe tennisspeler. In de jaren 70 speelde ik met hem op Heiveld in St. Katelijne Waver, met de gebroeders Verreth, Jaak Van Assche en den andere Jaak Vermeire.Bij het dubbelspel konden wij haast niet verder van de pret...en na de matchen menige Palmkes. Dat was steeds op maandag als zijn kapperssalon gesloten was.Er was ook zijne vriend Jacky Hermoniers bij, uitbater van het "Vlaams Huis" op de Grote Markt ( daarna Windsor geworden). Jacky was ook een goeie ploegmaat bij de kanoclub en maakte zelfs kano's .

spijtig dat we zo'n figuren niet meer kunnen samen brengen, dit zijn legendes, echte topsporten zoals er niet veel meer zijn

vraag me af of Vandermoeren uit Gent nog leeft, die maakte ook nog deel uit van het legendarische team

hoedanook deze sporters zijn nooit erkend geweest zoals het hedendaags gaat........