Autodelen via Autopia raakt stilaan ingeburgerd

met categorie:  
Het klinkt wat onwennig, maar het kan: verschillende gezinnen (of personen) maken gebruik van één wagen. Het principe is eenvoudig. Je gebruikt een auto telkens je hem nodig hebt en op de andere ogenblikken kan iemand anders de wagen mee rijden. Het belangrijkste onderscheid met een “gewone” autogebruiker is dat het gebruik van het voertuig losgekoppeld is van het bezit. Sinds Mechelen via Autopia ondersteuning geeft aan autodelers zijn er vijf autodeelgroepen opgestart waarbij de auto telkens gedeeld wordt door 4 tot 6 gezinnen. Een zesde groep is momenteel in de opstartfase.


Er zijn tal van voordelen aan verbonden. Zo spaar je het milieu want er rijden minder auto's, geld kan bespaard worden omdat alle kosten worden gedeeld door de gebruikers en de gereden kilometers.

Autopia vzw , Vlaams Steunpunt voor Particulier Autodelen zorgt voor de nodige ondersteuning zodat elke groep een contract op maat kan uitwerken. Duidelijke afspraken en een juridisch sluitend contract voorkomen problemen. Ongevallen, diefstal, verzekeringen en vandalisme wordt op voorhand geregeld. Dit is een zekerheid voor de eigenaar (of eigenaars) en voor de gebruiker. 75 autodeelgroepen en 300 gebruikers bewijzen dat het wel degelijk kan.

Wie meer wil weten over autodelen in het algemeen of heb interesse heeft om te starten, kan naar de infoavond komen op donderdag 21 juni 2007 om 20 uur in gebouw De Zeeridder, 3de verdieping , Befferstraat 25 - 2800 Mechelen. De infoavond is gratis, inschrijving is om organisatorische redenen gewenst via autopia@autodelen.net of 09 242 32 75.
En ik ben ondertussen 1.5 jaar aan het autodelen, en ik moet zeggen dat het een interessante zaak is. Ik wil niet meer terug naar een eigen auto.
@peter: gij kunt dus toch met uw schepnetteke in uw levensbehoeften voorzien? dikke LOL
...dat loopt wel mooi!
mooi dat dit initiatief zoveel succes heeft...
Ik kan mij alleen maar aansluiten bij de ervaring van Peter. Enne .. voor wie de drempel iets te hoog ligt om zelf met een autodeelgroep te starten: enkele van de bestaande Mechelse groepen hebben nog plaats en zijn dus nog op zoek naar één of meer "instappers". Twijfelaars trekken we op de info-avond wel over de streep.
goed idee! Kan je ook een chauffeur meedelen?
Ik ken 2 gezinnen die al jaren 1 auto delen. Ze werken met een soort van agenda waar ze inschrijven wie wanneer en voor hoelang de auto nodig heeft. Heel handig als je van plan bent om een aantal grote spullen te kopen en de dag zelf moet vaststellen dat de auto bij het andere gezin is. Toen hun kinderen nog thuis woonden, was het voor hen een heel handige agenda want de kinderen reserveerden ook de auto voor eigen gebruik.
Ik geloof dat zij met een 9 personen de auto deelden.
Is er in de buurt van de Populierendreef eigenlijk zo'n groep?
Ik werk namelijk bij Telenet en ga te voet, vrouw heeft geen rijbewijs en fietst. We hebben een auto maar die wordt amper gebruikt, enkel voor boodschappen enzo, of voor een uiststap. Staat soms een week op dezelfde plek zonder te gebruiken dus misschien doen we wel profijt om die te verkopen en ergens bij in te stappen. Wel eerst nog over denken ze.
Er is een groep in de Bleekstraat ... ? Kom een keer naar de info avond, en dan kunnen we het uitleggen.
Helaas zal werk me verhinderen Peter
@ Marc: er is ook een groep in de Kanonstraat, met autogarage in Kerkhoflei. Je kan me altijd contacteren voor meer info.
@Marc, er is een individuele groep - los van Cambio)in de Jan Bolstraat (nr. 67), mss hebben zij nog een plaats.
Ik las ook in de Streekkrant dat er speciale autodeelparkeerplaatsen bijkomen, o.a. in de Jan Bolstraat.

Overigens, het is te hopen dat ze een steviger model parkeerbeugel kiezen dan hetgeen op de Cambio-plaatsen gebruikt wordt; die zijn heel vaak stuk.