Transport XX

met categorie:  
affiche transport XXDoen als Jerommeke. Weinig woorden nodig. Beter beeld. Morgen in je krant, vandaag al op MB. Ga kijken op de Edgard Tinellaan.

panelen transport XX

 

panelen transport XX detail

 

** stilte **
Ik heb ze den Maandag zien plàceere.Indurkwerkend !!
...getuige van een zwarte periode...
Dit mag nooit vergeten worden.
Elke oorlog, WOII, de transporten, het XXste konvooi speciek worden jaarlijks herdacht in Boortmeerbeek, opdat dit inderdaad nooit mag worden vergeten.
Meer informatie over de <a href="http://boortmeerbeek.org/20...">diverse geplande activiteiten</a> op boortmeerbeek.org.
Idd een zwarte periode die nooit meer mag gebeuren, maar spijtig genoeg zijn er ook hedendaagse vormen van zinloos moorden. Kijk maar naar de 33 moorden eergisteren waarbij trouwens een conciërge die de holocaust had overleefd omkwam. Ik weet dat dit niet te vergelijken valt, maar toch, zinloos moorden blijft zinloos moorden, zij het nu op "kleine" of grote schaal.
Ik vind die uitdrukking "zinloos geweld" altijd zo raar.
Bestaat er dan ook zinvol geweld ?
Ja, dat bestaat ook.
verklaar je nader wim
't is inderdaad zo, de mens is een wreed beest. Het gebeurde toen, het gebeurde nog meer ervoor, het gebeurde nog erna en het zal waarschijnlijk nog veel meer gebeuren.
Op zondag 6 mei wordt te Boortmeerbeek de herdenking van het XXe konvooi georganiseerd. De herdenkingsplechtigheid start om 10:30 aan het monument aan het station van Boortmeerbeek. Vanaf 14 u kan men deelnemen aan een wandeling van 6km naar de plaats waar de trein van het XXe konvooi werd gestopt. In de inkomhal van het gemeentehuis is er dan tot 11 mei ook nog een fototentoonstelling over Ausschwitz.
Ik zal die dagen nooit vergeten,vergeet niet dat ik toen in de Zelestraat woonden en dat ik elke Woensdag (mischien was het Donderdags)dat ik ze die joodse vrouwen en klein kinderen en oude mannen in die boxcars zag laden.Als ge dat gezien hebt is het niet mogelijk om dat te vergeten.Louis
Om u een beeld te kunnen vormen over de nazi-gruwelen: Ik heb een boekje over het Fort van Breendonk gedigitaliseerd en van extra fotomateriaal voorzien. Het kan gedownload worden op http://users.pandora.be/den...
Mijn vader kreeg het ooit van een overbuur die zelf gevangene van Breendonk is geweest en zijn verblijf onverbloemd heeft geschetst. Ik heb het alleen maar aan de nieuwe spelling aangepast, voor de rest werd er niets aan de tekst veranderd.
Dit mag inderdaad nooit vergeten worden.
Maar moet er ons aan blijven herinneren dat elke mens er mag wezen.
Sorry dat ik er niet zal bij zijn in Boortmeerbeek. Ik ben zo emotioneel
dat ik er letterlijk ziek van word.
Maar in gedachten bij jullie en de miljoenen slachtoffers!
aan Roger Kokken: even herinneren:

alhoewel ik het haat dat dit blog voor het spuien van politiek gedachtengoed wordt gebruikt, wil ik toch even op je bericht antwoorden: liever een extreem rechts VB zoals je het zo mooi schrijft, dan linkse PS sjoemelaars en belangenvermengers (gangsters is in feite een juistere omschrijving), die elke dag voorpaginanieuws zijn.

door Roger Kokken op 11/03/2007 15:39:02
Anoniem als "Roger Kokken" op 11/03/2007 15:39:02
@shashi3: mij blijft er ook nog zulk beeld uit mijn peuterjaren bij (mensen in goederenwagons = boxcars). Opgedaan toen ik aan de hand van mijn grootmoeder door de buurt liep. Mijn Bomma was toen waarschijnlijk op zoek naar eetwaren die enkel op de zwarte markt daar in de buurt verkrijgbaar waren (witte bloem, boter, of zo iets)!
Ben gisteren eens langs de foto's gereden ... indrukwekkend !

Hopelijk heeft Jan er binnenkort meer foto's van :-)
@dirk en roger
Maak er hier geen politieke polemiek van, a.u.b. Bij dit initiatief past alleen respect, en uit de bijdrage van Roger maak ik op dat hij géén nazi-aanhanger is, wat ook zijn politieke kleur is.
@koendv: groot gelijk, maar sommige enkelingen lijken al wat aan verkiezingskoorts te lijden, en moeten te pas en te onpas hun ziektebeeld wereldkundig maken!
Dit heeft niets met partijpolitiek en nog minder met verkiezingskoorts te maken; maar men kan volgens mij niet vrijblijvend op deze blog verkondigen dat men liever een extreem rechts VB heeft dan een andere zij het linkse of centrum rechtse partij.

Ook heb ik nooit beweerd dat roger een nazi-aanhanger is, ik ken deze man trouwens niet en ga enkel af op zijn geschriften op deze blog; en ja, verba volant, scripta manent.
@Dirk: Waarom kan je op deze blog niet vrijblijvend verkondigen dat je voor een bepaalde politieke partij bent ? Zoals ik Roger ken zal hij zijn statement zelf willen herbevestigen.

Ik stel alleen maar vast dat er weer maar iemand een topic als dit gebruikt om er politieke conclusies aan vast te knopen ...

En het blijft een constante op Mechelen Blogt. Onderwerpen lopen dikwijls uit tot redeloze scheldpartijen wanneer het gaat over politiek, mobiliteit, ...
Beste Peter,

ik begrijp het niet goed: verkondigen dat men liever een extreem VB heeft is blijkbaar geen probleem. Ok ik noteer dat.

Anderzijds heeft de geschiedenis uitgewezen dat hetzelfde extreem rechts gedachtengoed geleid heeft tot de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Daarom dat het niet correct is deze discusie als te vernauwen tot een partijpolitieke discussie;

Daarom dat bepaalde standpunten niet vrijblijvend zijn;
PS. ik meende dat de herinneringen aan de gruwelen van de Tweede wereldoorlog juist bedoeld waren om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden; dat is ook een van zoniet de reden van deze en andere herdenkingen.

Mag men ze dan niet aangrijpen om de link te leggen naar wat vandaag gebeurt en welke etreem rechtse praat er vandaag verteld wordt?
@Dirk: Je zegt dat je het niet goed begrijpt. Het is echter zo klaar als een klontje. In deze blog is er tot nader order nog vrije meningsuiting

Dus als iemand wil schrijven:
<quote>
Liever een extreem rechts VB zoals je het zo mooi schrijft, dan linkse PS sjoemelaars en belangenvermengers
</quote>
dan kan dat hier.

Je kan het er mee eens zijn of niet ... dat is weer helemaal iets anders.
Waarom reageert u dan op mijn mening als volgt:
" Ik stel alleen maar vast dat er weer maar iemand een topic als dit gebruikt om er politieke conclusies aan vast te knopen ...

En het blijft een constante op Mechelen Blogt. Onderwerpen lopen dikwijls uit tot redeloze scheldpartijen wanneer het gaat over politiek, mobiliteit, ..."

Geldt voor mij deze vrije meningsuiting niet en catalogeert U mijn mening daarom onder de rubriek " redeloze scheldpartijen "

Nog dit: het siert mensen als Roger dat ze verontwaarigd zijn met hetgeen onder WOII gebeurde.

Tegen dergelijke zaken zijn betekent ook voor verdraagzaamheid en tegen racisme zijn: en ja dat is nu eenmal politiek ( niet noodzakelijk partijpolitiek )
Was het "TRANSPORT XX Dossin Boortmeerbeek Auswitch" op 19 april 1943 het beruchte transport waarbij er ook een grootscheepse ontsnapping(-spoging) plaatsvond?

De datum intrigeert me aangezien op 19 april 1944, exact een jaar later het eerste groot bombardement op Mechelen (arsenaal) plaatsvond.
AusCHwitZ uiteraard
@Dirk: Neen, Dirk, jouw interventie was niet wat ik zou noemen 'een redeloze scheldpartij', maar was wel erg 'op de man' gespeeld.

Verder is het citaat duidelijk verbonden aan een context, die ik me niet meer herinner en die je niet vermeldt.

Verder schaar ik me graag achter je mening in verband met nazisme en de holocaust.
Peter het betrof:

11/.03.07: Blood and Honour -fuif in Mechelen.

toevallig ook van extreem rechtse signatuur en dus toch wel relevant
Dirk, offside dit topic en omdat je me om god welke reden hierboven persoonlijk aanvalt: ja ik geef de voorkeur aan een rechtse partij dan aan een bende rode nepotisten en sjoemelaars (ik vermoed dat daarvoor in het recente verleden genoeg bewijzen zijn), WAT GEENSZINS BETEKENT DAT IK NAZI-SYMPATHIEËN ZOU KOESTEREN zoals je hierboven tracht te insinueren vermits je dit uitgerekend in DIT topic doet. En betreffende je opmerking "maar men kan volgens mij niet vrijblijvend op deze blog verkondigen dat men liever een extreem rechts VB heeft dan een andere zij het linkse of centrum rechtse partij": in een dictatuur is ook alleen maar één mening de juiste en dit is dus blijkbaar de jouwe en het zegt genoeg over de ingesteldheid van sommige "verdraagzamen".
@ peter : Hoe ver kan en mag men gaan op deze blog ? Je spreekt over "vrije menigsuiting, maar laten we het rustig houden". Omdat deze blog blijkbaar vrij is kan straks iedereen heen en weer gaan roepen over vroeger en nu en zowel het VB als de Islam gaan reciteren of afbreken. Hiervoor zijn natuurlijk andere forums (vooral politieke en ook scheldforums). Doch die feiten, die zich ooit in Mechelen hebben afgespeeld, nopen ons om ook eens die situatie (van toen en nu) te commentarieren.

Geef ons eens een suggestie hoe we dit, eventueel hier, op een beschaafde manier kunnen tewerkstelligen.
@gimycko: Goede vraag. Ik heb hierop geen antwoord. We hebben geen reviewers die hier toekijken ...

Wel is in het verleden wel af en toe een post voortijdig gesloten, en ik ben zeker dat dit ook met dit onderwerp gaat gebeuren indien het zou uit de hand lopen ...
back to the topic: tijdens de erfgoeddag is er
1) lezing: De registratie van de raciale vervolging
2) rondleiding: Geselecteerd wegens waardeloos
in het Joods Museum van Deportatie en Verzet
Beste Roger,

mijn laatste tussenkomst;

1. zoals hierboven gezegd siert het u dat U verontwaardigd bent over hetgeen in het verleden gebeurde.

2. ik heb U nooit beschuldigd van of heb nooit geinsinueerd dat U nazisympatien zou koesteren;

3. ik begrijp alleen niet goed hoe U als terecht verontwaardigde kan beweren dat u liever een extreem rechts VB hebt dan partij x,y of z.; zoals gezegd deze herdenkingen hebben juist de bedoeling te wijzen op het gevaar van dit extreem rechtse ideengoed.

Verder no hard feelings
** hier bloeit iets moois **
Dirk, I love you.
volledig akkoord met punt 3
@ dirk : er zijn op dit ogenblik ook nog andere extremen in deze stad. Misschien een item voor een volgend artikel...
Ik weet niet wat er ginder gaande is.Ik leesde iets over holocaust,en nu loopt dat uitgelijk een politieke oorlog.IK zal nooit vergeten wat de Duitsers gedaan hebben,maar dat wilt niet zeggen dat zij allemaal slecht waren,juist gelijk nu .In europa moeten zij van de amerikanen niet meer hebben,maar omdat onze fameuse leider screws up,dat maakt niet al de amerikanen slecht, daar zijn meer mensen hier dat denken gelijk veel europien denken.
@Louis: Je mag niet veralgemenen hoor ... In ieder geval zijn jouw getuigenissen van toen erg belangrijk ... Opdat we dit niet zouden vergeten ...
Het toeval wil dat ik net een boek van Hellema aan het lezen ben. De titel luidt : "Niet van horen zeggen".
Indrukwekkend !
Zijn eerste boek is trouwens zeker een aanrader : "Langzame dans als verzoeningsrite".
Onze generatie (na-oorlogs) zal nooit kunnen vatten wat dat allemaal geweest is, maar vergeten mogen we nooit.
Vandaar dat kennis van onze geschiedenis zo belangrijk is. Want de geschiedenis kan zich herhalen ...
In andere vormen, gericht tegen andere groepen van mensen.
Als men de hele tijd haat predikt tegen een bepaalde groep, en hen altijd de schuld geeft van alles wat fout loopt, wie zou het dan op den duur wat kunnen schelen als men die groep van mensen zou transporteren naar wieweetwaar ?
............
De holocast mag inderdaad niet vergeten worden. Alleen vind ik de uitspraak "de geschiedenis kan zich herhalen" in dit geval een beetje ongelukkig. Oekraïne, Rwanda, Srebrenica en momenteel Darfour. De geschiedenis herhaalt zich helaas keer op keer.
.. En in de bezette Palestijnse gebieden wordt ook maar een triestige geschiedenis geschreven. Nog triestiger en zeer ironisch is dat de Joden tot op de dag van vandaag zich nog steeds beroepen op de holocaust ( waar de arme drommels op de foto's het slachtoffer van waren ) om op hun beurt ook eens een volkske te onderdrukken.
Jaja, de geschiedenis doet soms rare dingen..

Aan ieder die dit leest en deel uitmaakte( of weet heeft van) transport XXI vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz 31-7-1943: graag uw reactie naar aangegeven e mailadres.

Broer van mijn oma zat in dat transport,heeft oorlog niet overleefd en misschien heeft een overlevende hem gekend of hem gezien in Dossinkazerne

@ St Netels

Zeer juist !!

Als je ver genoeg graaft in de geschiedenis, dan blijven er weinig landen / geloven / volkeren  over die 'propere' handen hebben hoor !

Dat steeds maar 'het grote slachtoffer' blijven spelen gaat bij mij maar voor een stuk op en kan in geen enkel geval een excuus zijn voor wat er vandaag gebeurd.