Met Belgerinkel naar de winkel en afvalarm naar huis

met categorie:  
Mechelen neemt reeds voor de zesde keer deel aan de nationale campagne ‘Met Belgerinkel naar de winkel’ maar voegt daar dit jaar ‘… en afvalarm naar huis’ aan toe.

De stad en IGEMO hebben de handen in elkaar geslagen om de fiets als vervoersmiddel bij uitstek te promoten en om afvalarm winkelen te stimuleren. De actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel … en afvalarm naar huis’ wil de mensen belonen die hun boodschappen met de fiets doen en tevens aandacht hebben om de afvalberg van wegwerpverpakkingen te verkleinen. De actie loopt van 28 april tot 16 juni 2007 en de prijzenpot heeft een waarde van maar liefst 8700 EUR. Hoe de actie in zijn werk gaat, welke winkels er deelnemen en het wedstrijdreglement vind je op www.igemo.be
bron: webstek stad Mechelen


Ondertussen al de 6e keer dat Mechelen deelneemt aan deze campagne en ik vind het een lovenswaardig initiatief.
Helaas krijg je nog in vele winkels plastiek zakjes waar ze je pas aangekochte goederen insteken. Waarom niet een papieren zak of vraag aan de mensen of ze een zakje willen?

Momenteel heb ik wel enkel een afneembare fietstas maar ben toch van plan om fietszakken aan te schaffen zodat ik meer kan meenemen en dus minder plastiek zakjes moet meenemen. ;-)

Zijn er hier nog mensen die het lastig vinden om na een paar uren winkelen met verschillende plastiek zakjes thuis te komen en die zakjes dan maar ergens in een andere zak stoppen om er vanaf te zijn of wat doen jullie met het overschot aan zakjes thuis?
Gebruiken bv. de hondeneigenaars ze als hondenpoepzakje als ze met hun trouwe viervoeter gaan wandelen?
Een lovenswaardig initiatief inderdaad, alleen vraag ik me dan weer af: allemaal goed en wel, hopelijk zet het mensen ook effectief aan tot winkelen met de fiets: ik doe dat sowieso altijd al, ook zonder de actie ;-)
[ dus hopelijk vallen diegenen die altijd al per fiets alles doen mee in de prijzen ]
Waarom vallen mensen zoals ik - die niet kan fietsen - en altijd te voet gaan, hier uit de boot?
Ik denk Nelly dat het opzet van die actie is om mensen die altijd met de auto gaan nu is te overhalen om de fiets te nemen.
Het is dan niet enkel om het blik uit de stad te weren maar ook om sommige mensen terug op de fiets te krijgen. Misschien dat sommige mensen hierdoor wel hun auto meer laten staan en vaker de fiets nemen. In dat geval is het een geslaagde actie.
Voor die mensen die alles te voet doen omdat ze geen auto hebben of niet kunnen fietsen, is het wel spijtig.
Maar waarom zou je geen kaart vragen om te laten afstempelen in de winkels die deelnemen? Als je dan wint, is dat een sterk signaal dat ze een hele groep over het hoofd zien in hun actie.
Ik kan Nelly's reactie goed begrijpen - zie ook de mijne... Misschien, Nelly, moet je idd. proberen, zoals Filip suggereert om toch die kaart maar te vragen.. etc..?!

NU kan er iets gewonnen worden als je fietst-winkelt... Vraag is of die mensen die nu aan de actie gaan deelnemen ook gaan BLIJVEN hun boodschappen per fiets doen, ik durf dat te betwijfelen....
Ik doe het telkens te voet of per fiets, en toegegeven het heeft zo zijn nadelen, maar, moeilijk gaat ook he ;-)
Winkelen zonder plastieken zakjes is simpel. Ik gebruik hetvolgende bij mijn wekelijks bezoek aan de Match in Mechelen.

-Als ik te voet ben :
Een winkelzak (? Trolley ?) op wieltjes (Te verkrijgen in het Verguld Schaap)
-Als ik met fiets of auto ben :
Uitklapbaar plastieken bak (Te verkrijgen in Den Blokker)

Terwijl de kassierster afrekent, zijn al mijn aangekochte produkten allang ingeladen en hinder ik niet de volgende wachtende klant. Simpel en efficient en geen gedoe meer met die plastieken zakjes...
Aha, dan had ik het toch goed verstaan. Vandaag kwam ik Caroline Gennez int stad tegen terwijl ze sprak over dit onderwerp.

http://www.flickr.com/photo...
We hebben jaren geleden ook de strijd aangebonden met de platieken zakskes. Een linnen zak van de plaatselijke bakker en een 'métzak' (marktzak ?) doen het nodige. Ook wel soms een rieten mand.
Wij gaan dikwijls te voet naar de winkel, moeten wij dan nu écht met de fiets gaan.
Bovendien zijn de zakskes van delhaize uiterst milieuvriendelijk en het spaart bovendien in de portemonnee.
Zie; als we naar delhaize gaan krijgen we een zakske aangeboden, gratis en voor niks. Dit zakske wordt nadien hergebruikt als vuilbakzakske, resultaat het krijgt een tweede leven. Als we 'milieuvriendelijk' winkelen moeten wij een winkeltas kopen die regelmatig verslijt en moet weggeworpen worden en velen gaan diena gewoon een beurt al weggooien want voor 0,1 euro per winkelbeurt kan je toch geen verfrommelde zak in je auto of kast bewaren.
Voor de vuilbak moeten we dan ook vuilzakskes kopen, die zijn wel van betere kwaliteit, meer plastic dus wat onnodig is en groter,te grootvoor de vuilbak. Het gevolg is dat we meer zakken en kabassen op de vuilbak smijten en bovendien betalen we voor beide. Momenteel is het dus én voor het milieu én voor ons een betere situatie. Waarom dan een alternatief nemen dat alleen voordelig is voor het bijpassen van de begroting?
Papieren zakjes lijken mij inderdaad een goed alternatief, die kan je achteraf ook hergebruiken of er gewoon je P&K instoppen. Het is natuurlijk toegeven dat we een stap terug moeten zetten.
We kunnen ook weer naar de kabas van mémé overgaan dan zit je natuurlijk weer steeds met iets rond te zeulen als je naar de winkel gaat en eerlijk gezegd ikzelf vergeet die altijd mee te nemen. Ik moet dan ofwel een nieuwe herbruikbare zak kopen ofwel wat meest voorkomt, alles op mijn armen naar huis dragen.

Hierdoor ben ik dan geneigd minder aankopen te doen en alleen het hoogst noodzakelijke mee te nemen.
(Winkeltrolley)

http://www.janome.nl/produk...

(Inklapbare Plastieken Bak)

http://www.logismarket.nl/s...
In die plastieken bakjes kan je inderdaad lekker veel stapelen en ze zijn tijdswinners aan de kassa. Zeer ingenieus voor als je met de wagen gaat winkelen, met de fiets zou er misschien nog doorgaan voor eentje, ze klappen wel dicht onderde spanning van een snelbinder. Te voet is het echt een ramp.
Die dingen kan je ook in de carrefour kopen. Bij Colruyt krijg je die mee voor een garantie van 4€ bij Collect & Go.
Zo'n trolley is handig als je met de bus gaat of te voet als je grote inkopen gaat doen, Let er wel op dat je geen valiezenwieltjes hebt want dan sleep je meer dan rollen. Voor een wandelbeurt met een snelle wip in de winkel ben je nogal zwaar belast want je moet dat ding meesleuren.
Voor een snelle wip ga ik meestal niet naar de winkel, Lieven. Maar verder heb je gelijk: een zware belasting lijkt me daar inderdaad niet bij aan te bevelen :-)
Heb net het artikel op de website van mechelen.be gelezen. Het gaar er niet specifiek over de plastieken zakjes,hoewel dat natuurlijk wel zeer actueel is. Het gaat er over de wegwerpverpakking in het algemeen.
Ik mag zeggen dat ik er prat op ga dat wij slechts om de twee,drie weken een volle vuilzak hebben, ook al hebben we twee kleine kindjes.
Groenten kopen we meestal vers, vlees eveneens en dan nog liefst onverpakt. voor de restis er papier, plastiek en compost.
Spijtig dat de yoghourt flesjes en pottekes niet in de blauwe zak mogen, anders mochten we nog een week langer wachten met vuilzakjes buitenzetten.
@ lieven : Je spreekt over onverpakt vlees.
Terwijl nu alle vlees in schaaltjes zit, met een plastiekje eroverheen, draaide vroeger de lokale beenhouwer het vlees in een cellofaanverpakking met een kleurrijk papiertje errond. Den bienauver aan de Ganzendries doet dit nog steeds op deze manier. Maar of al deze verpakking beter was voor het milieu dan het huidige systeem, daar heb ik mijn twijfels over...
ga naar de colruyt en je kan je vlees ook nog onverpakt krijgen. van die vepakking trek je het cellofaandeel af om het bij het restafval te doen, de andere zijde is voor het papier.
Het is niet ideaal maar wel véél beter dan die isomo bakjes.
Ik heb al geolied kartonnen bakjes gezien, eerst zien wat minst schadelijk is, het impregneermiddel om het karton vochtvrij te houden of de cellofaan van het inpakpapier.
Anderzijds had je vroeger ook de luikse perensiroop in kartonne pottekes, die zijn enkele jaren geleden ook overgestapt op plastieken pottekes, spijtig, ik kop nu geen perensiroop meer.
Ik ga doorgaans nooit de deur uit zonder stoffen boodschappenzak(ken) in m'n handtas. Die kan je oprollen/opvouwen en neemt dus weinig plaats in, als em vuil is kan die gewoon in de was, en als die versleten is doet em nog wel dienst als poetsdoek.
En als we veel moeten hebben gaat de trolley mee. In de auto ligt stévast een vouwkrat, en zelfs als ik ga werken doe ik mijn gerief (lunch en dergelijke in bewaardoosjes) in een boodschappenmand.
En als we toch plastic zakken hebben breng ik die naar de kringloopwinkel, daar zijn ze er altijd blij mee. Want helaas zijn er nog altijd winkels waar je aankopen al in een plastic zakje zitten voor je er erg in hebt.
@ Katrientje : Kun je plastieken zakken kwijt in de Kringloopwinkel ?
Dat is nieuw voor mij !
Maar dit is wel een heel interessant gegeven.
Kunnen ze dat niet rondbazuinen op het Stadhuis via hun website ?
@gimycko: Ik vermoed dat een beetje meer subtiliteit hier op zijn plaats is. :-)

De kringloopwinkel gebruikt die plastiek zakjes om koopwaar in te doen.

Als heel Mechelen zijn plastieken zakjes bij de kringloopwinkel gaat afgeven, dan vrees ik voor een huizenhoge berg zakjes ...

Of vergis ik me ?
haha! o sorry, maar inderdaad, ik had het nog niet zo bekeken Peter ;-)
Gimycko, ik breng die naar daar omdat ze daar inderdaad vaak verlegen zitten om (plastic) zakjes om de koopwaar in te doen. In plaats van ze dan maar gewoon weg te gooien kunnen zij die nog gebruiken (en kan een ander ze weggooien ... struisvogelpolitiek :-) )