Mechelen haalt wereldnieuws!

met categorie:  

Toen ik vanmiddag in het stadscentrum kwam was ik duidelijk niet de enige Mechelaar die bijna van verbijstering tegen Margaretha van Oostenrijk aanfietste.

In de wandelgangen was al een tijd te horen dat het nieuwe stadsbestuur er deze legislatuur helemaal voor zou gaan maar geen enkele Mechelaar had in de verste verte durven dromen dat hij qua grote werken in Mechelen iets dergelijks nog zou meemaken.

Nu Monumentenstrijd ons niet het verhoopte geld heeft opgeleverd om de grootse torenklok ter wereld terug te plaatsen, deed het schepencollege al uitschijnen dat die klok geenszins afgeschreven was. Esthetische hinderpaal was wel het zwarte, bovenste stuk van onze toren dat zo sterk contrasteert met de witte restauratie.

Blijkbaar kent de stoutmoedigheid van de machine Somers/Gennez geen grenzen want vandaag haalt Mechelen het wereldnieuws. "We laten hem gewoon opkuisen en hangen daarna die klok terug" moeten ze hebben gedacht. Een Amerikaanse firma die is gespecialiseerd in het grote werk werd onder de arm genomen om de helft van de toren te verwijderen en af te voeren naar een locatie nabij Zaventem. Gedurende de komende maanden krijgt de zwarte Bentheimer steen een flinke beurt. Als alles meezit staat de top terug tegen de nationale feestdag zodat de apotheose van het vuurwerk niet in het gedrang komt. Er wordt zelfs gefluisterd dat men overweegt om er, indien financieel haalbaar, in een moeite door een lichte metalen buisconstructie aan toe te voegen die de spits uitbeeldt die er volgens de plannen van Keldermans op zou moeten staan. Wijkraad Centrum vraagt trouwens om daarop nog een WiMAX antenne te plaatsen die het hele centrum van draadloos internet voorziet. Het geheel levert ons dan met 161,54 m de hoogste kerk ter wereld op. Eén centimeter langer dan de toren van de kerk in Ulm! En waarom niet meteen kiezen voor wijzerplaten met hedendaagse vormgeving in plaats van een replica van een klok die er al van bij de oorspronkelijke plaatsing niet echt bij paste?

De oppositiepartijen waren er als de kippen bij om de actie van het stadsbestuur te veroordelen wegens een slechte timing. "Een flater van jewelste. Dé trekpleister van Mechelen wordt verminkt bij de start van het toeristisch seizoen."

De horeca aan de Wollemarkt is alleszins wél tevreden over het verdwijnen van de helft van de Gotische monoliet. "Dat ding neemt de zon weg op ons terras. Dat ze 't maar terugzetten NA de zomer".

:-)
in't stad geweest, niets opgevallen zal morgen eens naar boven kijken!
1 april was vorige week, van een slechte timing gesproken...
Maar wel goe gevonne!
De torenvalken mogen gedurende de werken toch wel op verlof naar Benidorm?
Heb ze vanmidag bezig gezien,had spijtig genoeg men camera niet bij(hoe is da mogelijk) zal dus morgen naar Zaventem moeten rijden. :-D
Deze morgen vroeg, rijdend naar m'n werk, zag ik de 'afgeknotte' toren...
Ik kon m'n ogen niet geloven - en ik durfde er niemand iets van zeggen (me voor de geest halend dat ooit een Mechelaar voor aap stond toen hij de Mechelse Zot in lichtelaaie dacht te zien, - wat een verkeerde interpretatie bleek te zijn...).
Maar goed: het is dus wel écht!
Nu durf ik m'n ochtendlijke wedervaren wel uiten natuurlijk...
Van Maneblussers tot Torenafbrekers - LOL

(Adobe PhotoShop, Peter ?)
Voor de twijfelaars het is echt, want er zijn foto's van !! :-)
@Johan:zomer uur vergeten te verzetten??
Daardoor was het vanochtend zo vroeg licht, de zon kon sneller aan mijn vensterraam
De rammel wordt bu uitgezonden door Telenet! Kanaal 941 via de digibox
Toen ik vanmorgen wegreed, plakten mijn ogen nog dicht en had ik het niet gemerkt.
Toen ik vanavond mijn weg naar Mechelen zocht en de toren als richtpunt wilde gebruiken, kwam ik natuurlijk bedrogen uit.
Van pure miserie heb ik dan maar de bus genomen :-)
Knap geshopt.
Het is dan misschien een late Aprilgrap, het is verdorie méér dan geslaagd !

Goed gedaan Lfys, en dan heb ik het niet enkel over het knappe Phtoshop werk, maar ook over de schitterende tekst. Zeer goed gebracht, en nét echt.. Wat een vondst ! Hulde ! ;-)

Trouwens: welkom hier als 'blogger', lfys!!
Niet "geshopt". Ben microcursus "the GIMP" aan 't volgen. Dit was mijn zelfverzonnen huiswerk.
The Gimp is schitterend, ik gebruik nix anders. Enfin inderdaad een sterke intro Lfys ...
(en je kan het scripten !)
GIMP : open source : fantastisch !
Ha Gil ... Ook Ubuntu Fan dan ? Of toch Apple ... ?
Nu begrijp ik waarom ik gisteren zo snel boven op de toren was met die Estse toeristen!
Je ziet Rudi, nen korte toren heeft niets dan voordelen. Wij hebben dan wat meer zon in de voormiddag ...

Ik ben wel een beetje bezorgd rond de slechtvalk ... Is die mee naar Zaventem ?
@ peter: Ubuntu is mij zeker niet onbekend. Mac OS X is trouwens ook half open source aangezien het op Darwin gebaseerd is.
als dat een amerikaanse Firma is.waarom proberen zij dat eens aan Georgie B.
Ja, da's waar - die kerel, 'uw' president, Louis, gaat inderdaad nog sneller, 'grondiger' en 'efficiënter' te werk om z'n zaakjes op te lossen...
;-(
Schitterend verhaal!
He Jan .he is niet van mij,ik heb hem niet gekozen.
Mechelen ziet er niet zoo mooi uit zonder onze Toren ,He.
Da's waar beste Louis - zonder 'onze' Sint-Romboutstoren zou Mechelen maar 'leeg' zijn hé...
(en ik weet best dat Bush niet 'jouw' president is hoor! ;-)
Ik heb gehoord dat ze er een plat dak gaan opzetten met een koepel.
Dan kunnen ze de vrije radio- en gsm-antennes beter in de gaten houden :-)
Ivo Gönner, de SPD Oberbürgermeister von Ulm, zou volgens de Schwäbische Donau Zeitung, in de komende dagen een werkbezoek brengen aan Mechelen. Tevens staat in zijn agenda een ontmoeting met de verantwoordelijken van de amerikaanse firma die hier in Mechelen aan de slag is.