Lord Nelson is niet meer ...

met categorie:  
Lord Nelson brandt af
(foto Peter Meuris)

Vannacht is de Taverne Lord Nelson afgebrand. Het geheel laat een troosteloze indruk na. Vanmorgen was de brandweer al hun werktuigen aan het opruimen en de politie had een perimeter afgebakend.

Het vuur ontstond rond 3 uur op de eerste verdieping van taverne Lord Nelson aan de Wollemarkt, pal onder de Sint-Romboutstoren. Het aanpalende café 't Klapgat heeft waterschade geleden. Ook een Italiaans restaurant aan de andere kant van de taverne raakte zwaar beschadigd. De taverne is grotendeels verwoest. Vermoedelijk is de brand ontstaan door een kortsluiting in de keuken. (volgens VRTnieuws.net)

Weerom een gezellige taverne die de Mechelaars voor geruime tijd moeten missen ...
Wablief? ;-(((
Is dat schrikken zeg... Hoe jammer toch!!!!
Na La Boya opnieuw een meer dan fijne horeca zaak die helaas letterlijk in rook opgaat ;-(
Er waren - neem ik aan/ hoop ik - geen gewonden., daar de brand vannacht was? Of was de Lord nog open?
dat was dus de sirène die ik vannacht zo dringend voorbij hoorde razen in de katelijnestraat.
Hopelijk wordt ze snel hersteld in een even gezellige toestand als voordien.
Oei, dat is wel heel spijtig!
Zo'n gezellige taverne...hopelijk kan ze inderdaad vlug worden hersteld en liefst in oorspronkelijke staat!
De Lord Nelson een begrip in Mechelen en ver daarbuiten !! Wat jammer toch !
Wij waren er vannacht heel snel bij. Tony Cabana kon zijn emoties nauwelijks de baas. Dat gebouw brandde als een toorts. Zelden zo'n hevige brand gezien in zeven jaar journalistiek. Tegen morgen maak ik een uitgebreide reportage in de krant. Vandaag al op http://www.gva.be
Het artikel met prentjes van de vuurzee :

http://www.gva.be/Antwerpen...
@sven gva: pas uw tekst maar aan: een van de "oudste" horecazaken.
Ik ken er veel die veel ouder zijn hoor!
@peter: Den Barcelone, den Beer, den Bareel(Leest)en, .... ik ben nog maar aan de letter B.
Verder de is volgende link nuttig:
http://www.goudengids.be/se...é.html
Mijn moeder werd vandenacht uit haar bed gebeld. Naast den wolsack zijn ze ook eigenaar van het Klapgat. We mogen van geluk spreken dat het klapgat niet mee in vlammen is opgegaan. Het artikel van vrt is niet 100 procent. Er werden geen 14 maar 16 hotelgasten geevacueerd en de eigenaar van de Nelson, Tony Cabana ... was niet gewond ... zag hem deze morgen nog aan de ravage staan.
Tja, ik moest deze namiddag in de stad zijn, dan ben ik op mijn terugweg toch eens langs de Wollemarkt gewandeld.
Goh, de ravage is echt verschrikkelijk, ik vrees dat het een hele tijd zal duren eer De Nelson weer opgebouwd kan worden.
Heel jammer!
De Wollemarkt laat een troosteloze indruk, ondanks het prachtige weer...
Alle terrassen afgesloten...
Hoe lang gaat het duren voor de schade hersteld is...
Ik vrees dat het de eerstkomende tijd héél erg stil zal worden op de Wollemarkt.
(Ik reed er net voorbij - nam een foto, en diepte een oudere foto op waarop de Nelson nog in volle glorie te bewonderen is - Dit in aanvulling van dit artikel...)
ik weet niet wat te zeggen, ben er serieus van verschoten ...
M'n eerste reactie was "onee! Tony!!" maar ik lees hier dat er niemand gewond is dus daar ben ik al blij om ...
Vanmorgen, onderweg naar school, er toch maar even langs gereden: ik wilde het maar niet geloven, ondanks Peter's duidelijke foto: maar helaas kon ik de ravage zelf vaststellen.....

Zo'n zonde ! ;-(

Het is echt droef nieuws ;-(
En hopelijk kan het worden heropgebouwd en kan ooit de o zo gezellig sfeer waar de Lord garant voor stond wederkeren ... Het moet Tony & zijn personeel een bittere pil om te slikken zijn, hopelijk hebben ze nog voldoende moed om door te zetten en de zaak hopelijk terug op te bouwen...
Amai dat is wel erg.. ik ga morgen ook eens kijken.
ik vond het daar toch wel gezellig. en het personeel was daar ook altijd vriendelijk.
Alles wat afgebroken word kan terug opgebouwd worden.
Voor zij die Tony beter willen leren kennen :

http://www.ambierecords.be/...
Goh wat erg... ik ben vanmorgen even langsgegaan... het werd me te machtig, de tranen sprongen me in de ogen... zo'n prachtige taverne, met zo'n fijn personeel, zo'n sympathieke uitbater... en dan zo ongelooflijk veel zinloze schade... het werd me echt even helemaal teveel...
Heeft er iemand al meer info over de oorzaak? Gisterenavond op RTV spraken ze dat brandstichting niet uitgesloten is.
Ik hoop dat dit niet waar is.
@ filip : Eerst was er gezegd : Kortsluiting...

en een tijd later was er inderdaad het bericht dat brandstichting niet was uit te sluiten...
GVA-Website 27/04

Vuurzee zet groot deel Mechels stadscentrum vol rook

In het centrum van Mechelen heeft een ongemeen hevige brand taverne Lord Nelson, een van de meest legendarische horecazaken in de stad, donderdagochtend in vuur en vlam gezet. Het historische pand van meer dan vijfhonderd jaar oud brandde als een toorts. Bekende maneblussers als wijlen Louis Neefs en zangeres Jo Leemans kwamen er destijds meer dan eens over de vloer.

Vandaag vindt u in Gazet van Antwerpen twee pagina's over deze brand

De brand in de bekende brasserie op de Wollemarkt, aan de voet van Sint-Rombouts, brak kort na 3u uit. Een kwartiertje voordien had de gerant van de taverne de bestelling van de volgende dag voor de brouwer nog opgenomen. Toen een getuige het vuur op de eerste verdieping opmerkte, probeerde de gerant het vuur nog te bedwingen. "Met een brandblusser ging Axel naar boven, maar hij raakte bevangen door de rook", zegt Ollie, die in café De Vijf Vaten werkt en een vriend is van de Nelson-gerant.

Om 3u26 liep de melding binnen bij de Mechelse brandweer. Vier minuten later was de eerste ploeg met een tiental manschappen ter plaatse. "De brandgeur konden wij al waarnemen vanaf de Commiezenhuizen", zegt adjudant André Sterckx. De rook en de brandgeur baanden zich een weg door de hele binnenstad. Zo sterk zelfs dat een oudere dame aan de Leermarkt ook alarm sloeg voor een brand. "De rook daar bleek het gevolg te zijn van de brand bij de Lord Nelson. Dat de tweede ploeg al was uitgerukt, kwam van pas. Ze kon meteen versterking bieden", legt luitenant Peter Verelst uit.

Aanvankelijk leek de brandweer het vuur snel onder de controle te krijgen, maar dat draaide helemaal anders uit. In een mum van tijd - geen tien minuten - bereikten de vlammen de tweede verdieping en sloegen ze door het dak. Dat stortte zelfs gedeeltelijk in. "Heel het pand is opgebouwd uit hout en dat liet zich voelen", zegt Verelst. "Uiteindelijk waren wij het vuur na een halfuur toch meester", vult brandweerofficier Sterckx aan.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, maar een kortsluiting wordt zo goed als uitgesloten. Een aannemer start vandaag reeds met het stutten van de gevel van de Lord Nelson. "Zo willen wij vermijden dat de gevel instort, want die wordt gedragen door houten balken. Om die reden blijven de terrassen van Da Enzo en Het Klapgat voorlopig ook gesloten", zegt brandweercommandant Philippe Maudens.
hallo allemaal!

alvast bedankt voor jullie fijne reacties die een hart onder de riem steken voor mij en mijn personeel!
ik hoop inderdaad de lord nelson te kunnen heropbouwen. dit zal niet alleen van mij afhangen maar ook van de eigenaar (die de heropbouw ziet zitten) en van de stad (hoe sneller wij de vergunningen krijgen, hoe sneller iedereen terug kan beginnen),....
ik heb het emotioneel zelf nog heel moeilijk.. maar ik hoop zo snel mogelijk te draad weer op te pakken en te beginnen aan de herbouw! het doet mij zeer goed dat zoveel Mechelaars en omstreken begaan zijn met het lot van de Lord Nelson. dit was niet zomaar een taverne maar een taverne met een lange historiek!

tot gauw!
groetjes
Tony Cabana en het Lord Nelson-team
lord nelson team wij wensen u een snelle wederopbouw van uw zaak en hopen dat dit ons en andere colega's niet zal overkomen
wij voelen met u mee
de schoemekes