remember...'den Tember'


(foto: Jan Smets)

Vorige week was Bob Lams, voorzitter van de Mechelse Postzegelkring Opsinjoor, een perfecte gids om me rond te leiden in de sinds 1993 leegstaande gebouwen van 'den tember' - de oude postzegeldrukkerij tussen Leuvense Vaart en Stationstraat, achter de Belgacomsite.
Gedurende 125 jaar werden aldaar alle Belgische postzegels gedrukt, tot men verhuisde naar het nieuwe complex in de schaduw van de watertoren.
Nu staat de oude site al jaren leeg...
te verkommeren...
wachtend tot het oude complex gaat opgenomen worden in het project Zuidpoort, dat een nieuwe wind zal laten waaien in deze omgeving.
Dit project zou qua impact te vergelijken zijn met de aanpak van de Lamotsite.
Zal dit megalomane plan een oplossing bieden voor de oude postzegeldrukkerij 'Het Zegel' (of 'den tember' in het mooi-Mechels)?
Dit beschermd monument is naar vorm en technische uitwerking één van de zeldzame relicten van dit soort industriële archeologie in Vlaanderen.
- een gebouw met grote historische waarde dus...-

Ik neem je graag mee op fotoreportage...

(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)
 

Daar is precies nog veel werk aan eer het opnieuw in gebruik kan genomen worden
Hopelijk maakt de nieuwbouw met bewoners
de stationsomgeving meer leefbaar.Hopelijk duurt het allemaal niet zo lang.
Dit pand heeft mogelijkheden !
Mooie reportage ...
Mooi Jan,gij geraakt ook overal binnen hé !
Jan, ge hebt daar toevallig nergens in een hoekje wat "omgekeerde Dendermondes" zien liggen?
SSSSSST,Roger.Hou het stil!
Indrukwekkende foto's zijn dat!
OK Jans, Verdienstelijke foto's!
Ik daag je echter uit om in het Zegel foto's te nemen van het centrale geddelte, het gedeelte met de stalen spanten!
Dit is het meest waardevolle gedeelte en het meest afgeschermde gedeelte! Als ge daar geraakt, chapeau! Ikzelf heb er een jaar over gedaan om op die plek binnen te geraken !
(ik was in die tijd bezig aan de renovatie van het ondertussen schitterende -dus met alle schijn tegen, he peter ;-) - loftgebouw dat ernaast staat)
Iedereen die erin slaagt om foto's te nemen van het centrale gedeelte van Het Zegel tracteer ik alvast op een 33cl in Café De Prof op het Albertplein!
Een hapje eten in l'Infini behoort binnenkort eveneens tot de mogelijkheden, doch dit niet op mijn kosten.
mooi maken voor iedere Mechelaar! daar worden we enkel beter van!
Een prachtig stuk industriële archeologie in Mechelen, met een rijk potentieel voor hergebruik!

Dit mag ZEKER niet verloren gaan!
Neem aub ook wat foto's van die kleedcabines in gele ceramiek, JanS! Zulke tegels maken ze nu niet meer!
En neem wat foto's van het prachtige, weliswaar omvergevallen, glas-in-lood-raam dat mijn inziens door dezelfde onwerper gemaakt werd als het glas-in-lood-raam dat in de Geetsstraat-blok-traphall werd ingebouwd, een minder goed ontwerp hier.
Het omvergevallen glas-in-lood-raam ligt op de verdieping aan de noordkant, dit is de kant waar de zon niet schijnt! Schitterend glasraam! Weliswaar in frannen uiteengeknald door de enorme verwaarlozing ... maar ach, wie maalt erom?
Om dat glasraam terug te vinden ga je op de eerste foto vna JanS rechtdoor, vervolgens op het eind de "gang -deze staat vol water-" naar links , vervolgens zie je het glasraam op de rechterkant liggen! Dramatisch...
...wees gerust SuperMarkT...
Ik héb er foto's van. Ik post ze vroeg of laat wel eens op Flickr.
Enorm jammer van die glas-in-lood-ramen... Daar valt niet veel van te redden. Het moeten wel mooie exemplaren geweest zijn.
@Jan: Naar het SCHIJNT zit SuperMarkT op hete kolen ...
mail die foto's eens door aan schepen Geys. Kwestie van de man nog wat meer werk te bezorgen!
@peter & jans: Ik kan het u bevestigen dat ik inderdaad op hete kolen zit! Ditmaal is het geen schijn ;-)
Heb via een kameraad een fantastisch aanbod gekregen om in Liverpool, GB een (half)jaar aan de slag te gaan en heb reeds toegezegd. In november 2007 pas kuis ik hier mijn schup af en ondertussen weet ik met mezelf genen blijf, dit klopt!
Hoe zou je zelf zijn? Wat loop ik hier nog te doen?
33cl trakteren in Cafe De Prof uiteraard!
Helaas lazen we ook in de krant dat er een enorme bodemverontreiniging is die gaat tot aan het Kardinaal Mercierplein en dat een bodemsanering minimum 5 jaren zou duren!
Die verontreiniging van het Mercierplein loopt ook nog door tot de ganse Hanswijckstraat hoor (fabriek dat over de Copyshop gelegen was). En van de Hanswijckstraat zo tot de ganse Arsenaalsite (Arsenaal). Missschien moeten we die verontreiniging maar gewoon negeren? Zou iemand daar nu echt een minuut eerder door sterven? Ik durf daaraan twijfelen.
Historische bodemverontreiniging is vooral een zaak waar een aantal mensen veel geld mee verdienen!
Als er geen direct gevaar bestaat voor het grondwater kan men deze best laten zitten, vooral als de terreinen toch volgebouwd worden.
Ook voor braakliggende terreinen die organisch zijn vervuild is "niets doen" dikwijls een goede optie: organische vervuiling zal uiteindelijk door de natuur worden afgebroken, het duurt wel wat langer maar kost veel minder dan grootschalige sanering.
@ LHOON
Leg ons eens uit wat een historische bodemverontreiniging is!!!
Heel interesante vraag, bij deze stel ik die ook. Zou Waterloo ook historisch vervuild zijn?
Van Waterloo zou ik eerder durven stellen dat het historisch gereinigd is van den Franschen bezetter.
LHOON, als je bij elke "historische" bodemvervuiling zo denkt (pakt bodemvervuiling in het algemeen, theoretisch gezien is gisteren al historie he) ... ben je ver heen zenne! Dan hoef je niks meer te saneren. Maar of het nageslacht daar zo blij mee gaat zijn ?! En geen gevaar voor het grondwater ... het hoeft maar te regenen en de vervuiling trekt dieper mee de grond in. Om nog maar te zwijgen over wat er in de waterlopen terecht komt op die manier ..

En braakliggende terreinen ... wie zegt dat die in de toekomst braak blíjven liggen? Ik zou niet graag m'n groentjes kweken op zo'n stuk grond zenne! of gras laten groeien en daar je kroost op laten ravotten ... Tenzij ze natuurlijk luchtdicht ingepakt zijn ...

Jan, hoe lang staat dat al leeg? Kan me niet herinneren dat dat ooit "bevolkt" is geweest ...
Ik vind toch dat vervuiling moet aangepakt worden anders krijg je van die toestanden als in Nederland waar ze ganse wijken met de grond gelijk moesten maken om de schadelike vervuiling te verwijderen
Wat "historische vervuiling ' ook mag betekenen volgens de huidige profeten, één ding weet ik héél zeker: 't zal jan en Mieke met de pet of titantolleke wel wat aardig belasting kosten om dat bodemvergif eruit te halen. Waarom niet de erven van de 19-20 ste eeuw aanspreken? Hun voorouders hebben zich schatrijk gemaakt met hun vervuilende industrie. Men spreek hier van DEN TEMBER, staatseigendom, en dan ? Daar vlak naast lag de fabriek van Ragheno voordat ze naar de Mottestraat vertrokken. Daar achter was een fabriek voor vliegensvangers, hun overtollig kleverig goedje verdween in putten..of - zelf gezien - het werd soms op het stort aan de Dellingstraat afgekapt met samen een roodbruin goedje dat niet al te fris rook. Dat stort was ons spelterrein daarom zagen we al dat gestort nadat de staddiensten hun karren hadden leeg gemaakt. Dus na de werkuren was het een open stort voor alle industrie te Mechelen. Maar...er staat ergens een héél grote doofpot...denk ik. Waarom zijn daar verschillende gebouwen opgezet zonder 'sanering'.
En nu maar wachten op een deskundige(?) uitleg over wat men nu als historische vervuiling (vuiligheid) beschouwd.
Ik hoor hier iemand een oud liedje zingen: Wie zal dat betalen, wie heeft zoveel geld?
Voila en nu maar zien wat er in mijn bus valt.Slukes
Aan de Koningin Astridlaan is het eigenlijk min of meer hetzelfde verhaal, alleen heb ik een brief van de provincie gekregen dat Comet verantwoordelijk is voor de historische verontreiniging en dus bijgevolg voor de sanering moet opdraaien...

Dus daar lijkt het dat ze niet in onze zakken zullen moeten zitten om de bodem terug schoon te krijgen, ik vraag me alleen af wanneer de sanering gepland is.
Interessante blik op deze onbereikbare plek.
Mooie fotoserie
Proficiat! Prachtige reportage!
Ik heb jarenlang in de W.Geetsstraat
gewoond, één van hun ventilatoren blies
recht op de tuin. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het er daarbinnen uitzag. Sterke vloeren moeten het zijn,
om die nauwkeurige zware drukpersen
stabiel te laten werken! (Miller?)
Wie heeft er nog illustraties van de
grote rangeerschijf met hangaars voor
stoomlokomotieven? (Ragheno-plein)
Mooie plek.Ben daar in februari ook nog geweest :

http://www.deonderwereld.co...

http://www.deonderwereld.co...

Als beginnend explorer heb ik reeds al een heleboel prachtige industriële gebouwen ontdekt waaronder Mariën,Comet,het Swamphotel (allen in Mechelen) en ben onlangs voorbij Den Tember geweest.Het is idd een mooi gebouw waar ik maar al te graag 'ns zou binnenwandelen.